Plávanie ako doplnkový šport počas zimy

Mnohí v tomto období zalezú ako medvede do svojich jaskýň a na jar začínajú vo svojom tréningu od úplnej nuly. Aké možnosti však majú tí, ktorí by si chceli udržať svoju kondíciu v najchladnejšej časti roka? Dnes si trochu posvietime na plávanie.

Tento šport si so sebou nesie predsudok, že je to stereotypný pohyb a ten vás úplne unudí. Na adresu cestnej cyklistiky počúvame niečo podobné. Tieto hlasy sa k nám dostávajú dokonca aj z profi pelotónu. Nadšenci ako my vedia, že je to prehnané a zjednodušené konštatovanie. Dnes sa pozrieme aj na to, čo by vás malo motivovať zhodiť zo seba kabáty, obliecť si plavky, plaveckú čiapku, okuliare a skočiť do vody.

Dôvody, prečo začať

Plávanie si v obľúbenosti voľnočasových športových aktivít drží tretie miesto v tesnom závese za cyklistikou. Je považovaná za vysoko efektívnu metódu, ktorá zároveň šetrí vaše telo a kĺby. Ak v priebehu roka trávite viac času na cestnom bicykli, tak vaše kríže a platničky vám budú ďakovať, keď im dáte takýto darček.

Z vlastnej skúsenosti viem, že ak kríže bolia z dlhého sedenia na bicykli, tak najlepšie pomôže pobyt vo vode. Na druhej strane ste možno častejšie v lese, v zjazdoch, na nespevnenom teréne. Vaše kĺby sú tak vplyvom otrasov a nárazov neustále zaťažované. Takýto typ tréningu šetrí vaše kĺby a zároveň v zime ostanete vo svojej forme.


Ak ste po stovkách kilometrov na bicykli koncom jesene v plnej kondícii, tak plávanie ju udrží na vysokom stupni a výkonnosť vám výrazne neklesne ani počas zimy. Ak ste milovníkom skôr teplejších mesiacov a na prelome starého a nového roka sa len občas dostanete na bicykel, tak práve tento spôsob prípravy môže byť ako stvorený pre vás. Teplotný rozdiel medzi bazénom a počasím vonku stimuluje náš metabolizmus a obranyschopnosť. Ak bývate v priebehu zimy často chorí, skúste tráviť pár hodín týždenne v bazéne.

Posledné štyri roky aktívne plávam a v zimných mesiacoch nemám problém s nádchou. Verím, že váš kardiovaskulárny systém aj vďaka cyklistike funguje na jednotku a ani týmto pohybom nič nepokazíte. Naopak ho udržíte stále v chode. K ďalším výhodám môžeme zaradiť aj to, že si posilňujete celé telo. Vaše nohy, trup, chrbtové svalstvo a ruky neochabnú, a preto ani nebudete vedieť, že nejaká zima vás pripravila o kondíciu. Vo vode spaľujete veľké množstvo kalórií, a preto vianočné prejedanie až tak nebolí.

Mnohí máte skúsenosti s prvými kilometrami na bicykli, keď príde jar. Je to občas utrpenie. Ak prekleniete november až február aeróbnymi športami, tak začiatok cyklistickej sezóny môže byť ľahší a krajší. Ak bude vo vašom tréningovom programe len plávanie a nič iné, tak skočiť do prvých pretekov novej sezóny by nebolo rozumné. Plávanie udrží vašu kondíciu a je to najmä dobrý základ, ktorým môžete doplniť zimnú prípravu.


Aeróbna aktivita aj počas zimy

Medzi najznámejšie aeróbne aktivity patrí beh, plávanie a cyklistika. Tieto tri športy sú aj podstatou triatlonu. Ak vám beh a cyklistika v chladnom počasí príliš nevoňajú, tak môžete skúsiť plaváreň. Samozrejme jedno nevylučuje druhé. Ak si počas týždňa niekedy po práci zabeháte, víkend môžete stráviť turistikou, či v bazéne a vaša príprava bude hodnotovo kvalitnejšia.

Posilníte si imunitu, nestratíte formu, dokonca aj bicykel v zimných podmienkach vám bude sympatickejší, keďže vďaka pobytu v cca 20 stupňovej vode získate väčšiu otužilosť. Teplota v plaveckom bazéne by sa mala pohybovať od 18 do 26 stupňov Celzia. Na prvý pocit sa vám môže táto voda zdať studená, ale je určená na plávanie a nie na rekreáciu.

Pri plávaní potrebujete chladnejšiu vodu, ktorá je po prvých metroch už príjemná a máte tak ideálne podmienky pre váš tréning. Vďaka nižšej teplote sa vyhnete prehriatiu organizmu. Aeróbne aktivity celkovo vplývajú na fyzickú vytrvalosť, na už spomínaný srdcovo-cievny systém, dýchací systém a je to skvelá antistresová „pomôcka“. Tak čo? Už som vás nalomil? Tu je ešte zopár rád a postrehov z mojej strany.


Moja skúsenosť a rady

V bazéne je najdôležitejšia technika. Ak vás tréning po 100 metroch unaví, tak máte pravdepodobne problém s technikou. Dáva to zmysel až vtedy, ak je všetko koordinované, plynulé a čisté. Vyhýbajte sa kŕčovitým a trhaným pohybom. Úplne postačí s ľahkosťou kontrolovať svoje ruky a nohy. Zásadné je aj to, aby ste mali správne dýchanie. Krátky nádych nad vodou a plynulé vydychovanie pod vodou a nezabudnúť výdych ukončiť už nad hladinou, aby sa vám vzduch opäť nalial do pľúc. Ak sa vám podarí nadychovať sa na obe strany, tak je to perfektný základ.

Kde sa vôbec naučiť takto plávať? Ja som to zvládol pomocou videí z internetu. Stačí zadať čarovnú formulku: „How to swim?“ a ak ste čo i len trocha zdatní, všetky základné štýly sa naučíte. Ak by to nešlo, skúste porozmýšlať nad niekoľkými lekciami s inštruktorom. Ak už viete plávať, tak môžeme prejsť na samotný tréning. Úplne na začiatku odporúčam aktívny strečing. Pár záberov na suchu, simulovanie pohybov, ktoré nás čakajú v bazéne nás pripravia na plávanie. Veď do žiadnej športovej aktivity neskáčeme po hlave, ale potrebujeme sa trochu rozcvičiť.

Ak si bazén dáte čo i len dvakrát do týždňa po 45 - 60 minút, postačí vám to na udržanie vašej formy. Pre tých, ktorí potrebujú aj trocha silového tréningu, pomôžu rôzne pádla, ktoré si pripevníte na ruky. Nakoniec si môžete dať doma ešte chvíľu na trenažéri a je hotovo. A nezabudnite na nejakého parťáka. Mať človeka, s ktorým sa porozprávate, ktorý vás motivuje podávať lepšie výsledky, pred ktorým sa chcete vytiahnuť a prekonať ho, nikdy nie je na škodu.


Pamätajte na to, že nám nejde o rýchlosť a silu. Chceme dosiahnuť to, aby sme sa hneď od začiatku aktívne pohybovali čo najdlhšie. Nejde nám o šprint jednej dĺžky, dôležité je si nájsť svoje tempo a byť schopný ho držať v priebehu jednej hodiny. Zo začiatku to hravo zvládnete s plaveckým štýlom prsia, neskôr to môžete po každej dĺžke striedať s kraulom a nakoniec možno skončíte len pri samotnom kraulovi, ako je to teraz u mňa.

Ako plávanie pomohlo mne počas zimnej prípravy?

Do môjho tréningu prišiel tento šport nútene potom, ako som začal cítiť bolesti v krížoch a následne mi zistili, že mám vyskočenú platničku. Aby sa môj stav nezhoršoval, začal som hľadať všetky spôsoby, lebo vzdať bicykla som sa nechcel. Kraul a prsia našli silné miesto v mojej zimnej príprave, aby som zostal stále fit.

Aj v rámci cyklistickej sezóny nevynechávam bazén a po dlhom tripe na bicykli mojej vyskočenej platničke padne vždy vhod regenerácia vo vode. Posilňujem si chrbtové svalstvo, a tak zvládnem aj s mojím „hendikepom“ tráviť viac kilometrov na bicykli. Nemusíte mať však moje problémy, aby ste začali. Skúste to, možno aj vy nájdete dokonalú časť prípravy pred novou sezónou.


A ako motivovať tých, ktorí sú zdraví ako ryba? Tak ako aj ostatné pohybové aktivity, tak aj táto pomáha s našou psychohygienou. Bicykel vyhľadávame hlavne kvôli tomu, že nás to baví, prináša nám radosť a zabúdame na ňom na naše starosti a povinnosti. Plávanie prináša podobné pocity a aspoň vám pomôže prekonať ťažké medzisezónne obdobie. Nie je to cyklistika, ale môžete byť na jar pripravení či už na tele, alebo na duši.

Zdroj fotografií: Pixabay
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
keyboard_arrow_up