Lekcie od žien, ktoré robia cyklistiku

Ženy sú nielen ozdobou cyklistiky, ale naplno žijú týmto športom a dosahujú v ňom úspechy, ktoré by nemali zostať bez povšimnutia.

WeLoveCycling sa v poslednom období upriamil na ženskú cyklistiku, vďaka čomu vám ponúkame výber toho najlepšieho o ženách na dvoch kolesách.

10 žien, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Nazrite do života najúspešnejších žien, ktoré sú špičkou v rôznych druhoch nášho športu a spoznajte aj ich súkromný život či tréningy. To všetko vďaka instagramovým profilom 10 žien, ktoré sú na popredných priečkach vo svojej kategórii.


Anna van der Breggen

Viete, kto je svetovou jednotkou v cestnej cyklistike? Nepýtame sa však na žiadneho muža. Nepoznáte toto meno? Anna van der Breggen je holandská pretekárka, ktorá je v službách tímu Boels-Dolmans. Má za sebou úspešnú sezónu 2018 s mnohými dôležitými víťazstvami a sezónu korunovala víťazstvom na Majstrovstvách sveta v Innsbrucku. Má dokonca zlatú medailu z Rio de Janeira a úspechy plánuje zbierať aj v roku 2019.

Jolanda Neff

Cross-country v roku 2017 ovládla spomínaná Jolanda Neff. Zaujímavosťou je jej instagramový účet, ktorý je veľmi populárny. Sympatická pretekárka však nezverejňuje len fotky, kde je dokonale upravená, ale aj vtedy, keď má za sebou ťažký deň v teréne a na sebe niekoľko "kilogramov" blata.


Elisa Longo Borghini

Mama bola bežkyňa na lyžiach a brat jazdil súťažne na bicykli. No dostať sa na vrchol sa nedá nijako inak, len tvrdou prácou a úsilím. Aj pri tejto pretekárke môžete nazrieť do jej profesionálneho ale i súkromného života vďaka jej instagramovému účtu. Úspešné ženy v cyklistike určite nie sú ojedinelým zjavom. Je ich poriadne množstvo, no bohužiaľ ich úsilie a námaha nie je oceňovaná do takej miery, ako by to bolo potrebné. Článok Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť predstavuje ďalšie príklady tých najlepších.


Aj my to dokážeme

Harri Wilson, študentka medicíny pracujúca v nemocnici na plný úväzok. Ale hlavne športovkyňa, ktorá to chce dotiahnuť až na profesionálnu úroveň. Jej príbeh je rovnako náročný ako náš. Má množstvo práce, povinností, šetrí ako sa len dá, aby si mohla zaobstarať všetko potrebné.

No dáva nám obrovské množstvo inšpirácie, že ak niečo skutočne milujete, tak dokážete prekonať všetky nástrahy a prekážky a pôjdete si za svojím cieľom. Týždenne najazdí 300 kilometrov a všetko to stíha. Ako to dokáže?

Máte nejaké tipy a triky na plánovanie?
Harri Wilson odpovedá: Aby všetko zapadalo, na papier formátu A4 som si vypracovala každý týždeň so stĺpcom pre každý deň. Potom si môžem vyznačiť časy, kedy som v nemocnici, alebo mám iné povinnosti a ostanú mi prázdne okienka, ktoré môžem prispôsobiť štúdiu a tréningom. Zistila som, že keď som to začala robiť, využila som svoj čas oveľa efektívnejšie, pretože vidíte prázdne miesta vo vašom rozvrhu dňa, kde môžete vložiť úlohy tak, aby ste ich neprehliadli.

Keď žijete v Glasgowe, tréningy ovplyvňuje počasie, takže plánujem svoje jazdy vonku podľa predpovede a rozdeľujem zvyšok dňa okolo nich. Tieto týždenné rozvrhy znamenajú, že počas týždňa už nemusím robiť žiadne ďalšie rozhodnutia a je menej pravdepodobné, že sa mi nebude chcieť ísť trénovať – je oveľa ľahšie sledovať plán, než čakať na motiváciu.


Kompletný rozhovor môžete nájsť v článku Zmeňte svoje sny na realitu: lekcie od žien, ktoré to robia. Nájdete v ňom Harrine odpovede na to, ako dokáže všetko skombinovať. Pritom ostáva optimistická a nášmu športu sa venuje naďalej. Aké má výdavky počas roka? Ako to vie finančne utiahnuť? A ako máme my skĺbiť naše povinnosti a náš koníček? Na všetky tieto otázky nájdete odpovede v spomínanom interview.

Víťazka ŠKODA BIKE OPEN TOUR roku 2018

Minulú sezónu ovládla kategóriu žien Zuzana Palúchová. Portál WeLoveCycling urobil rozhovor so spomínanou pretekárkou a povyzvedal, čo sa len dalo. Tu je malá ochutnávka z tohto článku.

Povedz nám o svojich začiatkoch, ako si sa vôbec dostala k cyklistike?
Zuzana Palúchová odpovedá: Prvý kontakt s bicyklom som mala už ako dieťa, keď sme sa s kamoškami preháňali na JOKO bicykloch po Donovaloch. Dokonca ako 6 alebo 7-ročná som sa zúčastnila na svojich prvých MTB detských pretekoch, ktoré sa konali na Donovaloch. Potom nasledovala „pubertálna športová pauza“, kedy som sa športu ako takému venovala len veľmi sporadicky. Konkrétne k MTB maratónom ma priviedol v 2013 môj ocino, s ktorým ma vídať na pretekoch dodnes.

Nezabudnuteľný je môj prvý MTB maratón, kde som 30 km trať išla viac ako 3 hodiny na ťažkom bicykli s gumičkovými brzdami, v bežeckých teniskách, po členky v blate a s kŕčmi v nohách. Na druhý maratón som mala už aspoň cyklistické gate. Tak, také boli moje MTB začiatky a odvtedy až dodnes ma to drží. Ale tie gumičkové brzdy a tenisky som už vymenila. Zuzka odpovedala aj na otázky týkajúce sa jej tréningového plánu.


Každú sezónu zlepšuješ svoje časy a výsledky. Máš nejaký tajný recept na úspech? Ako vyzerá tvoj tréningový plán?
Nemám žiadny tréningový plán. Nemôžem ani povedať, že trénujem. Jednoducho jazdím podľa pocitu, chuti a počasia v daný deň. Niekedy rýchlejšie, niekedy pomalšie, dlhšie, kratšie výjazdy. Hlavne tak, aby mi to robilo radosť. A tajný recept na úspech? Keď niečo skutočne chcete, tak to dosiahnete, len si treba za tým ísť. Pamätám sa, ako som obdivovala baby, ktoré po pretekoch stáli na bedni a predstavovala si, aké by to bolo stáť tam tiež. Teraz som tam stála s nimi a je to skvelé.


Interview môžete nájsť na stránkach WeLoveCycling Zuzana Palúchová – víťazka ŠKODA BIKE OPEN TOUR. Zhodnotila nám svoju sezónu z roku 2018, povedala svoj názor na sériu pretekov ŠKODA BIKE OPEN TOUR, vyjadrila sa k jej výbave, ktorú nosí na preteky, ako dopĺňa energiu a podobne.

Všetko zaujímavé sa dozviete v priloženom článku. Ak aj vás zaujala séria ŠKODA BIKE OPEN TOUR a chceli by ste sa jej zúčastniť, tak všetko podstatné nájdete na stránkach WeLoveCycling.

Zdroj fotografií: WeLoveCycling, Instagram, Pixabay
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Reportáž: ŠKODA Svätojurský MTB maratón je späť

Reportáž: ŠKODA Svätojurský MTB maratón je späť

Obľúbený maratón sa vrátil po vynútenej trojročnej prestávke a je rovnaký, ak nie ešte lepší, ako si ho pamätáme. Moje zážitky, očistené od blata, som sa rozhodla spísať v krátkom článku.
Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
keyboard_arrow_up