Tip na výlet: Bojnicko – Dubnické cyklotrasy alebo trailom popri Bojnickom zámku

Tip na výlet: Bojnicko – Dubnické cyklotrasy alebo trailom popri Bojnickom zámku

Mesto Bojnice je mnohým známe hlavne vďaka Bojnickému zámku a zoo. Nachádza sa tu však aj zaujímavá sieť cyklotrás a singletrailov, ktoré vznikli na jar tohto roku, a tak som sa ich vybral preskúmať.

Bojnicko – Dubnické cyklotrasy sa nachádzajú v lesoch nad Bojnicami a ich mestskou časťou – Dubnicou. Buduje ich občianske združenie Hornonitrianske stopy, ktoré vytvára cyklotrasy rôznej obtiažnosti a kvôli ich charakteru sú určené predovšetkým pre horské a enduro bicykle.


Smerom hore

Po príchode parkujem auto na spoplatnenom parkovisku pri nemocnici v Bojniciach, až neskôr som si všimol, že nižšie sa nachádza bezplatné parkovanie. Sadám na bike a idem smerom na obec Kanianka, cez mestskú časť Dubnica. Hneď sa mi zjavujú označenia cyklotrasy červenej a zelenej farby. Po krátkom transfere po hlavnej ceste ma značky navigujú doľava, smerom do lesa. Na okraji lesnej asfaltovej cesty je vyznačené parkovisko a veľká informačná tabuľa.



V rýchlosti si pozriem mapu a idem ďalej po červenej, stúpanie je pomerne nenáročné po spevnenej asfaltovej ceste prevažne v tieni, ktorá ma vedie na rázcestie s názvom Chata Bohátka. V tomto bode máte na výber viac možností, napojiť sa na Korvínov trail, alebo prejsť na zelenú smerom do Bojníc, ja stúpam ďalej po červenej.


Asfaltovú zvážnicu strieda lesná cesta a za chvíľu som na rázcestí Šutovské sedlo s nadmorskou výškou 529 m. Nachádza sa tu ohnisko, informačná tabuľa a smerovníky. Dávam si foto prestávku, dopĺňam tekutiny a už len krátky presun a som na začiatku Pálfyho trialu.


Pálfyho trail - len smerom dole?

Trail má dĺžku 5 km, náročnosť je stredne ťažká, jeho štart je pekne označený tabuľou. Tu sa mi naskytujú prvé a posledné výhľady. Vyzbrojený kolenačkami sa púšťam smerom dole, teda myslel som si to, ale hneď na začiatku ma čaká úplný opak, prvý kilometer sa strieda výšľap so zjazdom.


V strednej fáze trailu sú rovinatejšie úseky, ale aj zjazdy a terén je príjemný s prírodnými nerovnosťami, kameňmi aj koreňmi.


Začínam si užívať klesajúci sklon, ktorý je ku koncu trailu plynulý, podľa môjho názoru najzábavnejší, pretože sa tu vyskytujú klopky, skoky a cestičky pomedzi stromy. Záver vás dostáva nad Bojnický zámok, kde sa môžete znovu napojiť na červenú.


Krátkym výšlapom sa dostanete na Svätý Vendelín, s možnosťou opäť si užiť najzábavnejšiu časť trailu. Celý trail na mňa pôsobí veľmi dobrý dojmom, nie je len o zjazde, ale nachádzajú sa tu aj technickejšie výšľapy, rovinatejšie úseky a dokonalý záver. Určite sa ho oplatí navštíviť, tento okruh sa dá spraviť do 2 hodín.


Traily vo výstavbe

Dokončené traily sú už spomínané Pálfyho a Korvínov trail, ktorý má dĺžku 2,5 km. Aktuálne je Korvínov trail uzatvorený kvôli ťažbe dreva a dokončuje sa Gilethov trail s dĺžkou 2,5 km. A asi najväčšie lákadlo pre všetkých bikerov je Turzov flow trail, ktorý je oficiálne otvorený od 5.7.2018 a má dĺžku 1,9 km, vyzerá veľmi dobre a teším sa na jeho flow.


(foto o.z. Hornonitrianske stopy)

Na všetky singletraily sa dostanete po červenej, ktorá je označená ako Bojnicko – Dubnický okruh, má 13 kilometrov a je len na vás, akým smerom pôjdete, pretože je obojsmerný.

Na záver

Rozrastajúce sa Bojnicko – Dubnické cyklotrasy ponúkajú príjemné pojazdenie v peknom prostredí a určite si tu každý nájde to svoje. Som rád, že na Slovensku vznikajú takéto bike lokality a moje uznanie patrí občianskemu združeniu Hornonitrianske stopy a všetkým, ktorí tento projekt podporili a pomáhajú tak rozvoju cyklistiky v tejto oblasti.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Krížom-krážom Južným Tirolskom

Tip na výlet: Krížom-krážom Južným Tirolskom

Poďte sa so mnou pozrieť na našu minuloročnú dovolenku, ktorá možno poslúži ako motivácia či inšpirácia do práve rozbiehajúcej sa sezóny.
Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily PR článok

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily

Skoky, technické pasáže a členitý terén sú pre teba rajom, ale vieš sa do toho aj oprieť, keď bojuješ o sekundy na rýchlostnej skúške? Tieto bicykle ťa budú zaujímať.
Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť PR článok

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť

Jazda na trailoch či enduro má isté špecifiká. Drsný terén vyžaduje vyššiu odolnosť komponentov aj výbavy a nemenej podstatná je tiež bezpečnosť. Nechýba ti nič?
keyboard_arrow_up