Ako zlepšiť výkonnosť aj mimo tréningu

Častokrát sa snažíte zvýšiť svoju kondíciu prostredníctvom rôznych tréningových metód. Ale očakávaný efekt nie a nie dôjsť. A čo robíte mimo bicykla? Nerobíte chyby, ktoré vás brzdia?

Všetko začína v posteli

Ak chcete nasledujúci deň na bicykli, alebo aj pri inej športovej aktivite dosiahnuť čo najlepší výsledok, začať musíte už v spálni večer predtým. Spálňa by mala byť miestom, kde sa väčšinu času spí. Preto nerobte zo svojej spálne pracovňu, miesto pre riešenie vášho denného “biznisu”. Spálňa má v prvom rade v nás všetkých vyvolávať pocit blížiaceho sa spánku, oddychu.


Z fyzikálnych predpokladov dobrého spánku môžeme spomenúť teplotu alebo hluk. Teplota v izbe by mala byť nastavená okolo 16 °C. Áno, čítate dobre. Odborníci radia, aby ste spali pri teplote pod 18 °C, pretože vyššie teploty škodia kvalite nášho spánku. Hluk, ktorý by doliehal na nás počas sladkého snívania, je taktiež potrebné eliminovať. Preto vyhoďte z postele dokonca aj chrápajúceho partnera. Ak ho predsa len máte radi, tak vám pomôžu štuple do uší, ktoré zabránia akémukoľvek hluku, aby vás vyrušoval pri spánku.

Samostatnou kapitolou je matrac. Čím je matrac kvalitnejší, tým väčšia spokojnosť sa bude zračiť na vašej tvári hneď po prebudení. Naopak, čím menej sa rozhodnete do nového matraca investovať, tým mrzutejší výraz uvidíte ráno v zrkadle.

Tieto, ale aj ďalšie rady pre dobrý spánok nájdete v článku na stránke WeLoveCycling, v sekcii Zdravie a tréning.

Modrý zabiják

Veľmi dôležitú úlohu v kvalite nášho spánku zohráva tzv. modré svetlo. Počas dňa v práci je naším priateľom. Toto svetlo zvyšuje bdelosť a naše sústredenie. Ale ostať by malo v práci spolu s našimi rozpracovanými úlohami. Pred spánkom totiž spomaľuje tvorbu melatonínu, hormónu, ktorý sa stará o naše zaspávanie. Nizka hodnota melatonínu sa rovná veľmi slabej kvalite spánku. Existujú štúdie poukazujúce na fakt, že nízka hladina tohto hormónu priamo súvisí s nástupom obezity, depresie, či dokonca rakoviny. To, čo bolo vo vývoji nášho druhu samozrejmé, pravidelné striedanie dňa a noci, sa s nástupom modernej doby úplne zmenilo. Zaspávame pri obrazovkách, svetelný smog v mestách a zobúdzanie sa s pohľadom do mobilov značne zhoršuje kvalitu nášho oddychu.


Ako sa chrániť vplyvu modrého svetla? Všetky rady nájdete na stránke WeLoveCycling, v článku Zlepšite svoj spánok – zbavte sa „modrého svetla“.

Príprava na fínsky spôsob

Kto by nechcel svoju výkonnosť zlepšovať tak sladko. V posteli alebo sedením v saune. Ale ako aj kvalitný spánok, tak aj pravidelné saunovanie nám prinesie pozitívne výsledky. Aké sú? Poďme sa na ne bližšie pozrieť.


Veľa vecí, ktoré sa dejú s naším telom počas cvičenia, nájdeme aj pri saunovaní. Zvyšuje sa nám tepová frekvencia, detoxikujeme telo, spotrebovávame viac kyslíka a zákonite vylučujeme z tela oxid uhličitý. Pri saunovaní sa v plnej miere prekrvuje pokožka. Množstvo krvi v pokožke a obličkách sa zväčšuje, zároveň sa zvyšuje aj prietok krvi v srdci. Tým môžeme predísť vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Pri saunovaní naše telo získava aj potrebnú termoreguláciu, ktorú vieme neskôr dokonale využiť za každých jazdeckých situácií. Drvivá väčšina štúdií len potvrdzuje tieto zistenia. Preto by sauna nemala chýbať v príprave na novú sezónu.


Po tréningu

Príjemnými radami pokračujeme ďalej. Na zvýšenie vašej výkonnosti veľmi priaznivo vplýva aj váš oddych. Viacerí profesionálni cyklisti majú obrovskú výhodu a to, že sa vedia veľmi rýchlo a efektívne zotaviť z ťažkých pretekov. Možno nám nebolo dané zhora, aby sme to dokázali tak dokonale ako oni, ale stále môžeme pracovať na vylepšení nášho zotavenia po náročnej fyzickej aktivite.

Prvou vecou po tréningu je príjem dostatočného množstva energie. V prvom rade je potrebné doplniť glykogén. Následne je potrebné prejsť na bielkoviny a tuky. Takýmto spôsobom sa vyhnete nedostatku energie na nasledujúci deň. Po hodine môžete prejsť na spomínané bielkoviny. Prijať ich je možné z rôznych regeneračných shake-ov, alebo zvolíte konzervatívnejší prístup v podobe klasického jedla. Dáte si také, ktoré bude obsahovať ich väčšie množstvo. Tie v kombinácii s minerálmi a antioxidantami nezaškodia. Výber je samozrejme len na vás.


Mnohí sa vo svojom tréningu zameriavajú na zlepšovanie výsledkov. Snažia sa ich dosiahnuť prostredníctvom zvyšovania počtu kilometrov na bicykli, do svojej prípravy pridávajú aj iné športy, pripájajú napríklad posilňovňu. Tieto spôsoby nie sú márne, určite nám môžu dopomôcť k lepším výsledkom. Ale nezabúdajme aj na kvalitu mimo tréningu. Dostatočný a kvalitný spánok, obmedzenie negatívnych vplyvov na naše zdravie, regenerácia, kvalitná strava vás výkonnostne posunú vyššie.

Tieto tipy a množstvo ďalších rád nájdete na stránkach WeLoveCycling v sekcii Zdravie a tréning.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Udržať si hmotnosť na uzde nie je výhoda len v rámci cyklistiky, ale aj v bežnom živote. A niekedy stačí pár jednoduchých zmien, ktoré spolu prinesú veľké výsledky.
keyboard_arrow_up