S bicyklom po Hornom Zemplíne - objavujte skutočné unikáty

Boli ste už na Hornom Zemplíne? Nie? Tak to je potom najvyšší čas napraviť. Malebný rázovitý región vás uchváti už na prvý pohľad!

Slovensko je pestré, najmä vďaka odlišným kultúrnym zvyklostiam, prírode alebo aj historickým pamätihodnostiam. Na samom východe našej krajiny nájdeme región Horný Zemplín. Mnohí z nás doň možno ešte ani nevkročili, iní zas naň nedajú dopustiť. To, čo svojim návštevníkom ponúka, je predovšetkým pokoj od ruchu veľkomiest, krásnu krajinu s viacerými unikátmi, akými sú napr. pralesy s pečaťou UNESCO či historické pozoruhodnosti v podobe desiatok drevených chrámov a v neposlednom rade aj spomienky na udalosti prvej svetovej vojny. Predstavíme si teda niekoľko zaujímavých trás, ktoré vás prevedú zákutiami východného Slovenska.


Cyklochodník umenia

Je možné spojiť estetické a športové záujmy do jednej aktivity? S cyklotrasou spájajúcou Sninu a Medzilaborce to dokážete. Nie je náhodou, že východzím a cieľovým bodom sú tieto dve okresné mestá. Práve v ich centre nájdeme kultúrne stánky s medzinárodným významom. Ak sa povedia Medzilaborce, viacerí si ho dozaista spoja s osobou Andyho Warhola.


Jemu je venované Múzeum moderného umenia Andyho Warhola, v ktorom sa dozviete množstvo zaujímavostí nielen o tomto umelcovi. Druhým bodom je sninský kaštieľ, v ktorom natrafíte na stálu výstavu Ozveny Sniny. Začiatkom leta navyše môžete pri dedine Hostovice natrafiť aj na umenie prírody - lúky posiate kosatcom sibírskym.

Náročnosť: stredná - trekingový/horský bicykel
Dĺžka: 44 km, modrá cyklistická značka „C“


Humenská cyklotrasa

Skvelou trasou pre každého cyklistu - či už radi objavujete nové miesta alebo sa chcete pokochať okolitou prírodou a súčasne históriou kraja - je Humenská cyklotrasa. Tá sa rozprestiera v okolí tohto okresného mesta a prevedie vás cez viacero zaujímavých obcí. Štartuje sa pri Vihorlatskom múzeu, ktoré je situované v rekonštruovanom kaštieli.


Po tom, čo opustíte brány mesta, sa vydáte na okružnú jazdu po nefalšovanej slovenskej prírode. Pokochať sa môžete viacerými skvostami, medzi ktoré patria ja udržiavané pozostatky hradu Jasenov. Od neho sa vydáte ďalej cez dediny ako Chlmec, Ptičie, Kamienka, Kamenica nad Cirochou a neskôr Hažín, Cirochu a Lackovce. Vrátite sa späť do mesta Humenné, v ktorom môžete stráviť záver dňa s vašou polovičkou pri fontáne lásky. Článok o tomto výlete si môžete prečítať aj na tomto odkaze.

Náročnosť: nízka - trekingový/horský bicykel
Dĺžka: 26 km, zelená cyklistická značka „C“


Cyklistický chodník ikon

Teraz sa presunieme do hornatejšej oblasti, do miest, kde je cítiť prítomnosť čias dávno minulých. Nie je to len metafora - desiatka týchto kultúrnych pamiatok lemuje cyklotrasu, vychádzajúcu z dediny Inovce, ktorá mieri na severo-východ pozvoľným tempom až do samotnej najvýchodnejšej obce Slovenska, Novej Sedlice.


Vaše stopy budú lemovať na väčšine trasy hranice s Ukrajinou, čím si pripomeniete kultúrnu spojitosť oboch krajín v kultúre, ktorá je jedinečnou práve pre túto oblasť našej krajiny. Kostolíky z obdobia 18. storočia vás uchvátia unikátnou výzdobou a rekonštruovaným interiérom. Ticho a malebnosť okolitej krajiny sú povestnou čerešničkou na torte.

Náročnosť: stredná/vyššia - trekingový/horský bicykel
Dĺžka: 105 km, modrá cyklistická značka „C“ s odbočkami


Po stopách Rakúsko-Uhorska

Jednou z vecí, ktorej v tomto kraji dozaista nie je nedostatok, je história. Dôkazom toho je aj cyklotrasa, príznačne nazvaná „Po stopách Rakúsko-Uhorska“. Ide o rekonštrukciu historickej cesty Jozefínka, prepájajúcu Stropkov s poľským Rzeszowom. Na Slovenskej strane ide o 45 km úsek, zatiaľ čo u našich severných susedov je to až 99 km.


Na nej sa stretnete s viacerými pozoruhodnosťami z obdobia Rakúsko-Uhorska, predovšetkým z čias, kedy na tomto území pobývala armáda. Spája tak architektonické objekty, roztrúsené okolo chodníka, medzi ktoré patrí aj kaštieľ Stropkov, vyhliadková veža alebo drevený chrám Miroľa a iné. Počas roka sa v týchto miestach konajú aj viaceré kultúrne udalosti s obdobnou tematikou. Tento projekt je výsledkom spolupráce dvoch krajín v oblasti kultúry pohraničia.

Náročnosť: stredná/vyššia - trekingový/horský bicykel
Dĺžka: 45 - 144 km


Vranovský cyklookruh

Nie tak ďaleko od Domaše sa rozprestiera mestečko Vranov nad Topľou. Práve v ňom začína a končí príznačne pomenovaný Vranovský cyklookruh. Nenáročný jednodňový výjazd vás prevedie cez viacero priľahlých dedín, akými sú Sedliská s hradom Čičava, ktorý kedysi patril aj rodine neslávne slávnej grófky Alžbety Báthory, či obce Merník, Petkovce, Vyšný Žipov alebo aj Komárany s Rančom Sahiba.


Dôkazom o bojoch na tomto území počas prvej svetovej vojny je aj pomník na miestnom cintoríne vo Vranove nad Topľou. Leží tu 250 hrdinov, ktorí padli pred vyše storočím. Trasa vedie prevažne po cestách II. a III. triedy, s odbočkami po poľných účelových komunikáciách.

Náročnosť: nízka - trekingový/horský bicykel
Dĺzka: 32 km

Ďalšie zaujímavé trasy a množstvo užitočných informácií o celom regióne sa dozviete na stránkach Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horného Zemplína a Horného Šariša na tomto odkaze. Teším sa na vašu návštevu!
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

200 km na elektrobicykli bez dobíjania

200 km na elektrobicykli bez dobíjania

Hádam už odo dňa, kedy uzrel svetlo sveta prvý elektrický bicykel, je témou diskusií, či vôbec majú tieto bicykle existovať, či je jazda na nich bicyklovaním alebo podvádzaním.
Málo času na bike alebo moje krátke tatranské jazdy

Málo času na bike alebo moje krátke tatranské jazdy

Čo je krátky výjazd? Pre každého môže byť tento časový interval iný. Hodinka, dve. Kto je zvyknutý na dlhé jazdy, môže mu byť málo aj 4 hodiny v sedle. V mojom prípade je to všetko pod 3 hodiny.
Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
keyboard_arrow_up