Tip na výlet: Strážovské vrchy - nenápadné ale o to krajšie

Nejdeme do veľkej výšky, ani hore nečakajú obrovské panorámy. Ale napriek tomu by bola škoda túto oblasť prehliadnuť a ako inšpirácia možno poslúži video a menší článok.

Veľká časť tipov na výlet je postavená na krásnych výhľadoch, vysokých kopcoch, hrebeňoch, trailoch alebo odmenách v podobe horskej chaty. Ale u nás je obrovské množstvo skvelého jazdenia, ktoré na prvý pohľad môže vyzerať nenápadne. Podobne sú na tom aj Strážovské vrchy, ktoré nepatria medzi prvé lokality, ak rozmýšľate, kam za výletom – samozrejme, ak nebývate hneď pod nimi.

Síce nebývam od nich ďaleko, ale tiež sa sem veľmi často nehrniem. No tento výlet mi opäť pripomenul, že robím chybu a zaslúžia si pozornosť. V podstate na túto oblasť mám 2 výrazné spomienky. Tou prvou je maratón v Pružine, na ktorý som minulý rok konečne došiel pojazdiť. Predtým sa buď s niečím krížil v kalendári, alebo raz, keď som prišiel, lialo tak, že ma ani nehlo vyliezť do toho bahna. Minulý rok všetko klaplo a vážne som nečakal také výborné jazdenie, dlhé kopce a zase trochu iný charakter prostredia.

Síce ma všetci predbiehali, keďže to vážne nebol môj deň, ale zase mi to utkvelo viac v pamäti. Využil som teda časť trasy a trochu ju skombinoval do výletu nižšie. Inak tu sme prvýkrát využili aj kameru Hero Max a myslím, že sa na podobné výlety dokonale hodí. Nejde o robenie zbytočného množstva „pokrútených záberov“, ani preháňanie s efektami, ale skôr o možnosť, ako ešte viac priblížiť okolité prostredie, meniť perspektívu a vtiahnuť vás tak viac do deja aj pri sólo „akcii“.


Pár postrehov k výletu

Ako vravím, šiel som zo Žiliny, keďže mám rád veľké porcie kilometrov a metrov, čo už ale zrejme viete... Z tejto časti určite odporúčam pozrieť aj spomínanú Suchú dolinu, ktorá začína v Rajeckej Lesnej a zbehnete do Domaniže.


Keď ale necháte auto napr. v Pružine, viete si spraviť výborný okruh. Mrknite na mapku nižšie, kde som čiernou dokreslil, kade viete zbehnúť zo sedla Samostrel do Priedhoria a trip tak zokruhovať. Ale rozhodne odporúčam obetovať tých niekoľko výškových metrov a spojiť to aj s návštevou dedinky Čičmany, ktorá je kúsok.


Ak ste tam nikdy neboli, rozhodne to napravte a dedinka je zaradená aj do zoznamu UNESCO. Okrem toho, že sa jedná o najvyššie položenú obec v Žilinskom okrese, je známa hlavne pre svoje domčeky a jedinečný vzor, ktorý poslúžil napríklad aj na oblečenie našich športovcov počas ZOH v Sochi 2014. Takže si môžete buchnúť kofolu, kávičku alebo dobré jedlo v krásnom prostredí a potom sa kúsok vrátiť a pekne dokončiť okruh.


Ono z trasy je to vážne na skok a cez jeden brod. No a práve s ním sa mi viaže druhá výrazná spomienka. Bolo to vážne dávno, kedy sme tu boli na parádnom dlhom výjazde s Tomášom (Katko) a Karolom (Kajcoo). Vtedy som si fičal ešte na 26 palcovom HT a v drese bez rukávov, foto nižšie je dôkaz, že nekecám a dokonca priamo z toho výletu. Možno ju už označiť aj slovom „light retro“ a aspoň sa trochu pobavíte...


Do cesty sa postavil tento brod a ja som sa krásne vyhecoval, rozbehol a že ho efektne prefrčím. No voda bola na moje prekvapenie poriadne hlboká a doslova som tam „zahučal“ pod vodu a ešte si udrel koleno o kameň. Myslím, že chalani sa na tom ešte doteraz bavia, ja si odvtedy už dávam bacha a volím rozvážny prístup. Ale nebojte, teraz je v pohode a ešte je tam aj mostík.

No a rovnako niektorým možno neunikol ten krásny asfalt vo videu. Vedie rovnako zo Sádočného a následne sa viete dostať do Priedhoria. Tam sa chystám niekedy najbližšie na žiletke, pretože takéto lesné stúpania skutočne môžem, aj keď ďalej to bude trochu rozbitejšie. No 32 mm bezdušáky tam nevozím pre nič za nič.


GPX záznam tejto celej trasy nájdete potom na tomto odkaze. Prípadne, ak si chcete pozrieť výjazd na Strave.

Celkovo možností na výlety v okolí Strážovských vrchov je skutočne veľa, rovnako tu máte pod nosom aj Lúčanskú Malú Fatru, Kľak, Fačkovské sedlo atď. Za mňa oblasť, ktorú sa rozhodne oplatí navštíviť a ja dúfam, že video a článok tomu prispeje svojou troškou. Takže bacha na brody a užívajte krásne slovenské prostredie...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: MTBIKER na trailoch – Žilina OKO TRAILS

Video: MTBIKER na trailoch – Žilina OKO TRAILS

Trailcentrum priamo v 4. najväčšom meste na Slovensku? 10 tratí rôznych obtiažností v krásnom lese – presne tieto slová definujú OKO TRAILS v Žiline.
Video: MTBIKER na trailoch - Bikepark Kubínska hoľa

Video: MTBIKER na trailoch - Bikepark Kubínska hoľa

Čo môžete očakávať od strediska Kubínska hoľa v okolí Dolného Kubína?
Tip na výlet: Kráľovná Bielych Karpát - Veľká Javorina

Tip na výlet: Kráľovná Bielych Karpát - Veľká Javorina

Stála som už na mnohých kopcoch, no žiadny z nich vo mne nevyvoláva také pocity, ako keď stojím na chrbte Veľkej Javoriny a pozerám sa do šíreho sveta.
keyboard_arrow_up