Tip na výlet: Hrebeňom z Inovca – jednoducho skvelé MTB

Spojenie technického terénu, jazdy po hrebeni a oficiálnej cyklotrasy u nás rozhodne nie je samozrejmosť. A dnes si jednu takú predstavíme...

Dúfam, že ste si odo mňa trochu oddýchli vo videách a článkoch, keďže ako sa hovorí, všetkého veľa škodí . Teraz tu ale mám pre vás ďalší výborný tip na výlet, pričom pre zmenu zabrúsime do Trenčianskeho kraja. V podstate ma táto lokalita napadla spontánne, niekde som videl fotku od kamarátov z Inoveckej chaty a hovorím si, že veď tu som ešte nikdy nebol. A pritom Inovec je známy kopec, na ktorý sa vždy kukám z diaľnice. Čo som navyše vedel, že na hrebeni z Inovca je potom parádne jazdenie, ktoré je zároveň aj oficiálnou cyklotrasou a dá sa takto prejsť v podstate až na Marhát. O tom ale viac trochu ďalej.


V Trenčíne a okolí mám skutočne kopec známych a kamarátov, s ktorými sa stretávame pravidelne po maratónoch, pričom čo sa týka cyklistiky, v okolí to skutočne žije. Možno poznáte napríklad VKT - Vrchárska koruna trenčianska. Ako prvý ma napadol Stano Chorvát, alias sten-tntcrew u nás. S ním sa pravidelne stretávam na rôznych extrémoch, ako príklad Obr Drásal minulý rok, Novodubnický KING, či ďalších dlhých maratónoch, takže je tam podobná diagnóza ako u mňa. No a rovnako je to jeden z prvých Everesterov u nás, kedy naberanie výškových metrov dookola na kopci ešte nebolo toľko v móde .


Každopádne som spravil chybu, že som skutočne veril vo výletné tempo, tak som deň predtým využil na celkom intenzívne prevetranie domácich trailov...chyba . V úvode cítim boľavé stehná, ale aspoň to mám so všetkým, ako sa patrí. Nakoniec sme si ale našli výborný kompromis, na hrebeni sa pohecovali v „brdkoch“, zjazdoch, potom si dali zase pohodu, proste super pojazd. Navyše, ak by sme šli úplne na pohodu, vlastne by sme to do tmy ani nestihli. Takže všetko ako má byť a viac už vo videjku, pričom pár vecí ešte upresním nižšie.


Mapka a možnosť stiahnuť GPX je tu a záznam v aplikácii Strava zase tu.

Menšie upresnenie

Hneď na úvod som trepol, že tento hrebeň som nikdy predtým nebol. Prvú časť som si totiž prešiel dávno na maratóne v Kálnici, tuším tak 5 rokov dozadu. Lenže ako som mal hlavu dole, vôbec ma nenapadlo, že to bol Inovec . Až keď potom stúpame po strmej asfaltke Stanovi hovorím, že mi je lokalita nejaká povedomá. Vraj sme vtedy vybehli kúsok nad chatou, pričom tá bola pre mňa rozhodne nová. Rovnako samotné stúpanie a chodníčky, ktoré nás pod Inovec priviedli.


Ďalšiu časť hrebeňa od miesta, kde sa zbieha do Kálnice, som šiel v roku 2016. To si pamätám podľa biku, ktorým bol Cannondale Scalpel a bolo to chvíľu po tom, čo sme otvorili naše MTBIKER cetrum. „Fachčil“ som predĺžený víkend, pekne si privstal a cez Kálnicu sa dostal hore.


Ale čo viem, bol som rovnako nadšený, asi tak ako vo videu...proste cyklotrasa, ktorá musí uspokojiť aj náročných jazdcov. Rovno doplním, že na „pohodový“ rodinný výlet ju neodporúčam. Skôr si zarobíte na tichú domácnosť .


Nakoniec sme zbehli z hrebeňa v Sedle pod Skalinami. Bol to aj zámer, keďže sme vyrážali dosť neskoro (13:30) a hlavne mám dôvod sa sem znovu vrátiť. Ostala mi totiž ešte Panská Javorina a celý úsek až po Marhát, ktorý som skutočne nikdy nebol...to viem naisto .


My sme chceli zakončiť trip na Tematíne, kam sa viete dostať oveľa rýchlejšie, ak potiahnete po hrebeni až na Bezovec. Lenže tento prepoj Bezovec - Tematín už oficiálnou cyklotrasou nie je. Ideme „oficiálne“, takže sme zbehli až do hrádockej doliny a potom zase dlhým stúpaním na Tematín, čo je tak 300 výškových metrov (na mapke nižšie v červenom krúžku).


To len pre doplnenie, pričom tieto výlety, čo sem dávam, neberte ako presný vzor. Skôr ako ukážku prostredia a možností, pričom si viete výlet upraviť podľa svojich možností a schopností. Veď aj takto sme mali nakoniec porciu takmer 100 km a 2000 výškových metrov...

Metre nestratíme predsa po zvážnici

Dôvod, prečo sme šli na Tematín, je jednoduchý – z neho totiž vedie MTBIKER trail, ktorý končí v podstate kúsok od nášho centra. Takže výškové metre nestratíme po asfaltke alebo zvážnici a navyše doplníme zásoby na cestu späť. Ešte sme stihli otváracie hodiny a o 18:00 padne vychladená Pepsi po hrebeni ako dar z nebies...


Samotný trail ale chcem neskôr predstaviť detailne, pričom to spojíme aj s nejakými novinkami u nás, čo bol dôvod, prečo žiadne pohyblivé obrázky odtiaľ nie sú. Veď dobrý strelec nemôže vystrieľať zásobník naraz, no nie?


Naspäť by sa dal určite vymyslieť aj nejaký viac „sexi“ variant, ako brúsenie po ceste, ale osobne s tým nemám problém, keď treba a potom sme sa od asfaltu odpojili a pokračovali popri vode po rôznych cestičkách. Navyše po tom hore-dole jazdení a kopcoch mi vôbec nevadilo využiť výborný smer vetra, ktorý fúkal krásne do chrbta.


Ale na samotnom hrebeni vedel miestami slušne narušiť rovnováhu, čo je nepríjemné – človek má premyslenú stopu medzi kameňmi, zrazu poryv a všetko je inak. Takýto vietor mal na svedomí aj môj jediný tohtoročný pád tesne pred Horalom. Rovnako trail na hrebeni, malý skok, presne vtedy poriadne zafúkalo, podobralo mi vo vzduchu kolesá a po dopadne už som letel do kríkov . Takže z poriadneho bočáku mám rešpekt a vie to prekvapiť aj na MTB, nielen ak máte 60 mm karbóny na žiletke....

Dobrá poloha na výlet

Samotný Inovec, respektíve jeho okolie či hrebeň, má jednu veľkú výhodu – je veľmi ľahko dostupný. Myslím tak, že začiatok je v podstate kúsok od diaľnice, takže žiadne motanie po okreskách a pod. Ste tu hneď, stačí niekde zaparkovať a vyraziť. Hlavne Bratislavčania nemajú po ceste žiadne Strečno, Ivachnovú a podobné chuťovky . Nejdete síce do nejakých veľkých výšok, no Inovec je stále nad 1 000 m, väčšinou ste potom okolo 800 m, ale hlavne počas celej trasy máte pocit „horského“ prostredia. A práve ten mám osobne najradšej, či už sa bavíme o horskom biku alebo žiletke.


Neváhajte

Ak vás tento výlet motivoval a chcete trasu, alebo jej časť ešte tento rok vyskúšať, rozhodne dlho neváhajte. Chodníčky sú teraz dokonale vyčistené a krásne vidieť v predstihu, kade sa trail pred vami kľukatí. A keďže sú tu samé listnaté stromy, s príchodom jesene to bude čím ďalej horšie. Na druhej strane zase budete mať potom parádnu atmosféru, pričom na chatu či Inovec môžete vyraziť aj v zime. Ale sneh sem ešte nejdem radšej ťahať, na to bude času dosť a zatiaľ užívajte babie leto...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Najťažšie stúpanie po cyklotrase na Slovensku?

Najťažšie stúpanie po cyklotrase na Slovensku?

Hodnotiť niečo ako „naj“ bude vždy subjektívne, ale k tomuto tvrdeniu máme pádne argumenty. Poďte sa presvedčiť, či nepreháňame a užiť si naplno jesennú atmosféru.
Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Bojnice su známe predovšetkým ich histórou a zámkom. Vedeli ste, že sa neďaleko nachádza aj parádne trailcentrum, ktoré je vhodné takmer pre všetkých?
Užite si výhľady na hrebeň Malej Fatry

Užite si výhľady na hrebeň Malej Fatry

Tento výlet v sebe kombinuje pekné jazdenie po trati Snežnického maratónu, výhľady na hrebeň, či obidva Rozsutce, novú cyklotrasu do Terchovej a ešte si pekný program môže vytvoriť aj vaša rodina.

Výber z produktov

keyboard_arrow_up