Novinky od Castelli pre chladnejšie dni a nepriaznivé podmienky

Nižšie teploty, vietor a nejaké tie prehánky nie sú dôvod na zazimovanie bicykla. To je filozofia značky Castelli, s ktorou som sa pred rokmi jasne stotožnil.

Teploty pomaly klesajú, lístie opadáva a už sme tu mali aj nejaký ten prvý sneh . To sú jasné signály pre cyklistu, aby vytiahol zo šatníka teplejšie veci, alebo pre mnohých zase pripomenutie, že by si mohli nejaké zaobstarať. Za tie roky, čo tu píšem a točím, ste si už zrejme všimli, že jazdenie v prechodnom období alebo počas zimy ma skutočne baví, s čím veľmi úzko súvisí najmä voľba oblečenia. Pretože pre mňa platí základná rovnica, komfort = zábava. Navyše dnešné materiály, strihy a možnosti sú úplne inde, ako ešte pred pár rokmi a mnohí z vás ste sa už o tom presvedčili .

Je to práve značka Castelli, s ktorou som objavil kúzlo nízkych teplôt a som rád, že táto spolupráca už trvá roky. Vďaka tomu sa môžem považovať za skutočného experta v rámci sortimentu, keďže väčšinu vecí mám možnosť jazdiť, skúšať a testovať pri všetkých podmienkach. A rovnako pozorovať rozdiely, ak príde niečo nové, alebo prípadný update. Tak sa poďme spolu pozrieť, čo nového máme na jeseň, zimu a jar, pričom niektoré veci som už aj otestoval, niektoré ohmatal a na niektoré mi stačil len detailný pohľad do katalógu. Nejdem rozoberať všetko, ale zameriam sa na kľúčové kúsky, prípadne na také, kde prebehla výrazná zmena...

Rain or Shine aj v zime

O tomto koncepte som už neraz písal, najmä v detailnom predstavení kolekcie Perfetto na sezónu 2020. Ale je to dôležité pre pochopenie základného princípu aj teraz. Hlavnou myšlienkou je, že oblečenie označené ako RoS funguje výborne vtedy, keď je chladno a pekne a tiež vtedy, keď sa zatiahne, sú prehánky, je dážď alebo mokrá cesta. Jednoducho na všetky podmienky s výnimkou extrémov ako je totálny lejak – lenže koľko je takých výjazdov alebo dní.

Jedná sa teda o kombináciu materiálov a detailov (prelepené švy), ktoré výrazne zvýšia odolnosť proti nepriaznivému počasiu, ale bez toho, aby utrpela priedušnosť, elasticita a celkový komfort nosenia. Koho zaujíma viac, všetko nájde v tomto spomínanom článku a rovnako sa tam dozvie viac aj o materiáli Gore Tex Infinium, ktorý je použitý naprieč celou kolekciou.

Nová bunda Beta RoS

Začnime teda ešte vecami, ktoré nie sú drtičmi mrazu, ale nájdu ideálne využitie počas prechodného obdobia, kedy neviete, či vziať klasický dres, alebo radšej nejakú vestu, či skôr bundu. A presne tu prichádza na rad nová bunda Beta, ktorá kombinuje v prednej časti a na hornej časti rukávov membránový a elastický materiál Polartec Neoshell a v zadnej časti strečovú tkaninu Nano Flex. Nechýbajú 3 zadné vrecká, poctivý zips YKK Vislon a veľký reflexný panel v zadnej časti.

Práve túto bundu som mal možnosť už nejaký čas testovať a je to kúsok, ktorý svojím strihom a prevedením skutočne poteší športových jazdcov. To nie je bunda, to je dres...teda až na fakt, že ste chránení pred vetrom, neprehrievate sa a užívate si športovú jazdu. Nazval by som ju aj tzv. „výstupovou bundou“, kedy do kopca poskytne komfort a ochranu aj vo väčšej zime, človek sa tak nedopotí, pričom hore na seba hodíte nejakú fukerku a zletíte dole.


Spodná časť rukávov je krásne elastická a pekne obopne ruky, pričom je materiál príjemný aj na kožu. Ideálne pre použitie s klasickým letným dresom, s rukávmi, prípadne s teplejším spodným tričkom, ak je chladnejšie. Udávaný teplotný rozsah 8–18 °C je podľa mňa tak akurát, pričom pri vyššej intenzite znesie aj o niečo nižšie teploty. Neprefúkavá časť na rukávoch je v prednej časti posunutá až tesne nad zápästia, takže je to lepšia ochrana ako v prípade klasických rukávov a na druhej strane vďaka ľahkosti a elasticite sa dajú sčasti vyhrnúť a neprekážajú, keď sa oteplí. Vďaka úprave v štýle RoS krásne odpudzuje vodu, prípadne ak si razíte cestu cez vysokú mokrú trávu .


Jej využitie je v podstate celoročné, pričom si ju viem predstaviť aj na chladnejšie letné dni, prípadne skoro ráno alebo podvečer. Pri svojej výške 196 cm a hmotnosti cca 86 kg mi dokonale sedí veľkosť XL a u Castelli potešia tradične o niečo dlhšie rukávy, ako býva u iných značiek.

Stálica menom Perfetto

Ak ste čítali moje predošlé články, kolekcia Perfetto je vám už zrejme dobre známa. Ale ak nie, tak práve tu sa nachádza model, ktorý môžem pokojne označiť 4-sezónnou bundou. Model Perfetto Convertible je podľa mňa najviac univerzálny kúsok a ak nechcete jazdiť v extrémnej zime, či lejaku, môže vám poslúžiť ako jedna univerzálna bunda takmer na všetky podmienky, vrátane dažďa. Vďačí za to použitému materiálu a konštrukcii, kedy tu nájdete ako mierne zateplené časti, tak aj tie s väčšou priedušnosťou podľa toho, kde je čo potrebné vzhľadom na potreby jazdca.


Keďže je robená v podstate kompletne z membránového materiálu Gore Tex Infinium, zvládne s vhodnou spodnou vrstvou prípadne „fukerkou“ do zjazdu aj zimné použitie. No vďaka detailom ako je odopínateľná spodná časť rukávov (spravíte si z toho v podstate neprefúkavý dres), otvárateľným prieduchom a samotnej priedušnosti materiálu zvládne aj výjazd, keď sa teploty vyšplhajú k 20 °C. Napríklad na jeseň a jar, kedy máte ráno zimu a poobede sa na slnku môžete opaľovať. Navyše nehovorím len za seba, viacerí ju už majú a osobne mi písali, že to bola aj pri cene cca 235 € top investícia . Ohľadom špecifického strihu a detailov opäť odporúčam pozrieť tento článok.

Bundu a rovnako niekoľko tipov ohľadom voľby oblečenia počas prechodných podmienok, čím teda myslím jeseň a jar, nájdete vo videu nižšie. V ňom nájdete aj presné kombinácie, ktoré používam podľa teploty/intenzity výjazdu.


V kolekcii Castelli si všimnete aj pomerne nový názov Tutto Nano. Pod tým sa skrývajú dresy, bundy a tiež krátke a dlhé nohavice vyrobené z materiálu Nano Flex 3 G, čo je zateplená lycra s úpravou proti vode. Tie v podstate dopĺňajú zameranie kolekcie Perfetto, pričom sa ale nejedná o membránové veci a sú tak výborné pre vyššie teploty alebo intenzitu. Napríklad taký dres s dlhým rukávom bude výborný samostatne keď sa oteplí, ale aj ako spodná vrstva pod neprefúkavú bundu v zime.

Väčšia orientácia na odolnosť

S príchodom trendu menom gravel sa aj u Castelli zamerali pri niektorých kúskoch na väčšiu odolnosť. Výsledkom bola ako letná kolekcia Unlimited, o ktorej som podrobne písal v tomto článku, tak aj doplnenie tej zimnej. Prvým je nová bunda označená ako Goccia, ktorá kombinuje nepremokavosť, elasticitu a vyššiu odolnosť. Základom je materiál Tempesta Stretch s PU membránou, ktorá poskytuje odolnosť voči vode 10 000 mm a priedušnosť 20 600 g/m?/24 h. V podstate sa jedná o ochrannú bundu, ktorá výborne dýcha, prispôsobí sa telu a zvládne aj drsnejšie zaobchádzanie. Ak ju porovnám s ochrannou bundou Idro 2 z materiálu Gore-Tex Shakedry, ktorú používam na extrémy (test nájdete tu), vzdáte sa maximálnej možnej skladnosti, ale zase získate väčšiu odolnosť a prispôsobenie na telo. Pritom sa stále zmestí do zadného vrecka dresu. A hlavne prináša aj nižšiu cenu, čo je cca 169 €. Pre porovnanie bunda Idro 2 vyjde na 269 € v plnej cene.


Trochu iným príkladom je ďalšia novinka s názvom podľa legendárneho priesmyku – Gavia. Tú by som charakterizoval ako bundu pre skutočných „hardcore“ jazdcov, bikepackerov a dobrodruhov. Je určená doslova na celodennú jazdu v daždi, pričom jej základ tvorí 3-vrstvový Gore-Tex. Je to podobný materiál, ako sa nachádza napríklad aj na bundách určených pre lezenie, takže vonkajšia vrstva je odolná, nevadí jej ani ťažký batoh a jednoducho sa o ňu nemusíte strachovať pri každom konári .


Strih je o niečo voľnejší, aby sa pod ňu dalo vrstviť a poslúži ako v zime, tak aj v lete. Vychytávkou sú elastické panely Gore-Tex Topo na ramenách či zápästí, vďaka čomu sa bunda ľahko oblieka a výborne sedí – nie je to žiadne vrece. Na bunde sú 2 veľké zadné vrecká s ľahkým prístupom, nechýba dlhý zadný diel alebo skrytý zips YKK AquaGuard odolný voči vode. Bundu som si mal možnosť „ošahať“, pričom som obliekol aj veľkosť L (inak mám všetko XL). Takže to o trochu voľnejšom strihu je pravda, pričom bunda krásne sedí. Keďže mňa zatiaľ expedičné jazdenie nechytilo, vystačím si so spratným a ľahučkým Idrom 2. Ale ak hľadáte niečo ultimátne a hlavne odolnejšie ako Idro, nová Gavia je bunda na každý extrém. Tomu samozrejme zodpovedá aj cena na hodnote cca 349 €.


Nová Alpha RoS 2

Tak a teraz sa poďme pozrieť na výbavu pre skutočných nadšencov zimného jazdenia. Na poste bundy sa pre mňa stala synonymom dokonalej bundy práve Castelli Alpha, ktorú nosím už od jej prvej verzie a strávil som v nej nespočetne hodín v chlade a mraze. Práve test prvej verzie ešte z roku 2016 nájdete tu, pričom tam sa dozviete viac detailov o význame dvojitej konštrukcie, ktorá stále ostáva zachovaná.

Minulý rok prišla úprava s názvom RoS, teda zmena materiálu na Gore Tex Infinium a vyladenie detailov z hľadiska väčšej odolnosti voči vode. No a teraz tu máme novú generáciu s označením Alpha RoS 2. Na nej sa zmenilo viacero prvkov, o ktorých si povieme, keďže už som ju mohol aj pekne otestovať.


Čo ma zaujalo prvé, je konštrukcia rukávov, resp. ich zakončenie. Jedná sa o akési dvojité manžety, ktoré krásne spolupracujú s rukavicami, pričom elastická spodná časť ide do nich a následne je prekrytá vrchnou vrstvou. Takže vo výsledku sú rukávy aj dlhšie a krásne eliminujú medzery medzi rukavicami a bundou. Ak je zima, zápästia sú veľmi citlivé miesto a takto ich máte opäť o niečo viac v teple. No a vďaka tomu som mohol zvoliť veľkosť XL, namiesto XXL, ako som mal doteraz. Bunda mi tak na tele ešte o niečo lepšie sedí, a pritom sú rukávy dobré aj pre mňa. Len doplním, že celkovo nemá Alpha taký extrémny strih ako napr. Perfetto, alebo nová Beta, no stále sa jedná o športový kúsok.


Úpravou prešla aj izolačná vrstva, pričom najlepšie zmenu vystihne ak poviem, že teraz je viac 3D . Materiál je pevnejší, dostatočne elastický a lepšie dokáže držať teplo aj vďaka tomu, že 3D úplet dokáže zachytiť viac vzduchu, čo je tiež, ako vieme, izolant. Tento úplet nájdete ako na torze, ktoré je od ochrannej vrstvy vpredu oddelené, tak aj na prednej časti rukávov z vnútornej strany. Rozdiel oproti takému Perfettu je výrazný najmä v teplotách okolo 0 a samozrejme v mraze, kedy bunda nie je na tele „studená“. S ľahkým dresom sa dá potom voziť do cca 10 °C, ale samozrejme záleží od intenzity a ako človek vníma zimu/teplo.


No a potom tu máme upravené detaily, ako umiestnenia vrecka na zips trochu viac do boku – to sa hodí, ak tam máte niečo ťažšie (mince, kľúče) a pri rozopnutej bunde tieto veci menej hopsajú okolo tela. Menšou zmenou prešli aj zadné prieduchy a rovnako usadenie zadných vreciek. Tie sú robené podobne ako na športových dresoch, kedy sú akoby vyššie a nie na „konci“ zadnej časti. Takže aj keď ich máte doslova narvané, nesťahujú a výborne sedia pri jazde.


Inak práve podmienky nedávnych dní dali dokonale vyniknúť vlastnostiam tejto bundy a úprave RoS. Dole mrholenie alebo aj silnejší dážď, hore zase teploty okolo 0. Žiadne prezliekanie, vyzliekanie, len rozopínanie a zapínanie podľa potreby. A domov som vždy prišiel vysmiaty ako lečo, pričom ma tieto podmienky bavili čím ďalej viac.


Samozrejme, vždy sa trochu spotíte, ale je rozdiel byť trochu spotený, ako komplet premočený od potu alebo dažďa. Čím viac chcete tráviť čas vonku, tým viac takéto veci oceníte. Bunda sa cenovkou síce šplhá až k hranici 300 €, ale ak by som nemal možnosti, aké mám a nosil stále ten istý model od roku 2015, viem, že by mi stále dobre slúžil...a to pri non stop zimnej permanencii. Teraz slúži už niekomu inému .


Nohavice pre zimných jazdcov

Veľa ľudí sa ma pýta, čo v zime nosím ako nohavice. Ak teploty klesnú pod 5 °C, na 99 % je to model Polare 2, ktorý už vozím 4. rok a ktorý je stále v ponuke. Ten dokonale pokryje zimné podmienky u nás vrátane mrazov, pričom predná strana je komplet z Gore Tex Infinium so zateplením v podobe hustého flísu. Zadný diel je z materiálu Termoflex Core2, čo je v podstate lycra s veľmi teplou flísovou vrstvou. Pod ne už nenosím nič, len vlastnú kožu .


Novinkou v ponuke je kompletne prepracovaný model s označením Sorpasso RoS. Ten nemá membránu a je určený pre teploty cca od 0 vyššie, na oplátku zase poslúži viac počas prechodného obdobia. Hlavne prináša konštrukciu z Nano Flex 3 G a Nano Flex Xtra Dry vpredu hore a na stehnách s vyššou hustotou tkaniny pre odolnosť voči vetru a vode. Rovnako materiál Nano Flex Xtra Dry nájdete v zadnej časti, kde chráni pred spŕškou od kolesa. Nohavice majú výstelku Progetto X2 Air, ktorú nájdete na všetkých top modeloch. Taktiež strih je na bedrách a kolenách ešte viac ergonomický a tento kúsok uspokojí aj tých najnáročnejších jazdcov, nechýbajú zipsy v spodnej časti pre pohodlné obliekanie a reflexné prvky. Udávaný rozsah 0-12 °C pokryje v podstate väčšinu podmienok, ak vás jazdenie v mraze neláka.


Model Sorpasso RoS nájdete aj v prevedení s označením Wind, čo značí pridanie neprefúkavých panelov z Gore Tex Infinium v prednej časti až pod kolená. Cenovo sú drahšie, no rozsah sa posunul smerom do mínusových teplôt na hodnotu -5–8 °C. Oproti Polare 2 poskytnú trochu menej tepla, no zase lepšiu ochranu pred vodou a univerzálnejšie použitie pre trochu vyššie teploty.

Cenovo dostupnejšiu alternatívu k týmto modelom tvorí model Entrata a Entrata Wind s ochranou proti vetru. Rozdiel je vo výstelkách a použitých materiáloch, kedy membránu Gore Tex Infinium nahradila vlastná z dielne Castelli. Rovnako tu nenájdete tak vysokú ochranu proti vode.

Spodné prádlo s prímesou Primaloftu

V ponuke Castelli nájdete rovnako spodné vrstvy pre všetky teploty. Novinkou je Prosecco Tech, čo je spodná vrstva pre teploty okolo 6-16 °C. Na chrbte a okolo pása (tam, kde sú traky alebo vrchná časť nohavíc) sú tenšie panely, ale z vlákien Primaloft, čo poskytuje akurátnu izoláciu aj pri skutočne minimálnej hmotnosti. Tričko som mal možnosť rovnako testovať pri vyššie spomínaných výjazdoch v premenlivých podmienkach a tam splnilo svoju úlohu dokonale. Nejedná sa o drtič mrazu, na to slúži model Flanders, ale ak sú teploty nad nulou a máte na pláne aj nejaké kopce a vyššiu intenzitu, funguje výborne. Nosil som ho hlavne s bundou Alpha 2, kedy do kopca nemáte pocit, že sa varíte, no keď sa pozapínate a fičíte dole, je vám príjemne. Má znížený golier, takže v zime treba k nemu aj šatku na krk, no na oplátku nájde využitie aj s dresom alebo prechodnou bundou, ako napr. vyššie spomínaná Beta. A veľkou výhodou je aj fakt, že zvládne aj viac dní po sebe bez toho, aby ste smrdeli ako skunk .


Dôležité doplnky

Poďme sa ešte pozrieť na rukavice a návleky, ktoré tvoria veľmi dôležitý doplnok. Tam ma už na predstavení kolekcie Perfetto zaujal vtedy nový model Spettacolo RoS. Keďže majú Primaloft, dokážu výborne držať teplo aj pri menšom objeme materiálu a nemáte v nich nemotorný pocit. A svojím určením od 3-12 °C budú spoločníkom doslova pre 3 sezóny, pričom dokážu výborne odolávať aj miernemu dažďu.


A najmä ak ich spojíte s modelom Tutto Nano, čo sú vlastne tenké rukavičky z Nano Flex 3G. Vďaka tejto povrchovej úprave ľahko vkĺznu do rukavíc a vytvoria v podstate prídavné zateplenie, čo platí samozrejme aj pre iné modely rukavíc. Takže ich môžete mať so sebou do zjazdu, prípadne si ich necháte na cestu hore a do zjazdu na ne oblečiete tie vrchné. Tu je obrovskou výhodou aj systém zapínania u rukavíc Castelli, vďaka čomu sa dajú roztvoriť a ľahko obliecť, aj keď máte trochu spotené ruky. Rovnako do kopca je to výborný spôsob vetrania.


Novinkou je napríklad cenovo dostupnejší model Mortirolo, ktorý kombinuje Gore Tex Infinium a flísové zateplenie. Je tu ale rovnaké zapínanie a ďalšie dôležité detaily ako dlhá manžeta. Teplotné určenie je 7-15 °C, pričom opäť si ho môžete upraviť formou vnútorných rukavičiek.

Čo sa týka návlekov na tretry, tam sa otvára kopec možností. Ale čo sa mi páči, u Castelli nájdete návleky, ktoré sú skutočne vysoké, čo výrazne zvyšuje tepelný komfort a rovnako vytvorí dokonalé prekrytie s nohavicami aj u dlháňov .


Klasikou zostáva neoprén v rôznych prevedeniach pod označením Diluvio, novinkou je napríklad model Intenso, ktorý môže byť skutočným univerzálom na zimu, jeseň a jar. Je to vďaka kombinácii materiálov. Základom je Gore Tex Infinium, ktorý ochráni pred vetrom a aj vodou, ale pritom je výborne priedušný, takže nebudete mať hneď spotené nohy. To dopĺňajú panely z neoprénu pre dokonalé usadenie, pričom konštrukcia spodnej časti umožní použitie ako na cestné, tak aj MTB tretry. Univerzálnosti nasvedčuje aj určenie pre teploty 0–14 °C.


Dostupnejšie alternatívy a veľkosti

Je to práve zima a menej priaznivé podmienky, ktoré vedia spraviť výrazné rozdiely medzi výrobcami a cena neznamená len rozdiel, ktorý je daný marketingom značky. Práve o tom som minulý rok robil video a ak vás zaujíma, kde sú rozdiely medzi tým „drahým“ a tým „dostupným“, prípadne ako si vybrať podľa toho, čo jazdíte, pozrite si ho. Aspoň sa nemusím opakovať .


V rámci Castelli si treba rozumne vyberať podľa možností a strihu. Práve ten je dôležitý, aby všetko sedelo a fungovalo, ako má. Ak nemáte úplne športovú postavu, siahnite po trochu voľnejších a dostupnejších modeloch. Ako príklad môžem uviesť zimnú bundu Mortirolo, ktorá poskytne výborný tepelný komfort a kvalitné materiály, no trochu „veľkorysejší“ strih. Taktiež si nemusíte kupovať bundu z 3-vrstvového nepremokavého materiálu, ak proste nejazdíte v extrémnych podmienkach ale to už sa znovu opakujem.

Všetky dostupné alternatívy, farby a veľkosti vrátane podrobného opisu nájdete na stránkach oficiálneho zastúpenia značky Castelli. Širokú ponuku rovnako nájdete aj v našom MTBIKER shope.

Samozrejme zmyslom článku nebolo opísať všetko, to v podstate ani nejde, keďže ponuka je veľmi široká. Zameral som sa na veci, ktoré sa mi osvedčili, ktoré mám možnosť reálne skúšať a tiež také, ktoré prinášajú do ponuky niečo nové. Ak máte prípadné otázky alebo chcete poradiť, pokojne napíšte do komentára. Investícia u Castelli je vždy vyššia, ale ten pocit, keď sa potom doslova tešíte na chladnejšie dni a domov prídete vysmiaty (a v teple a suchu), je veľmi nákazlivý...tak užite jeseň a zimu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Značka Castelli mi v rámci kolekcie Unlimited opäť splnila jedno želanie. A myslím, že táto časť výbavy môže byť to najuniverzálnejšie riešenie pre rôzne podmienky aj vo vašom šatníku. Prečo?
Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Začali ste s cyklistikou a radi by ste komfortne jazdili aj vtedy, keď sa ochladí či keď spadne pár kvapiek dažďa? Dnes vám skúsim poradiť, ako si dať dokopy výbavu, ktorá bude dostatočne univerzálna pre širokú škálu teplôt.
Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu PR článok

Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu

Zimné obdobie mnohí označia ako ideálne na to, aby človek po výjazde ochorel. No dobre zvolené oblečenie spraví obrovský rozdiel a prinášame opäť niekoľko tipov.
keyboard_arrow_up