Predstavenie a testovanie novej kolekcie Castelli Perfetto RoS v Tirolsku

Ak jazdíte radi v horách a tiež vtedy, keď nie sú úplne ideálne podmienky, dobre zvolené oblečenie je skutočne základ. A práve na to je zameraná špeciálna kolekcia s viacerými novinkami.

Vietor, chlad, dážď, slnko, teplo a všetky možné kombinácie týchto vrtochov počasia. Dalo by sa povedať, že tak nejak vyzerá u nás aj veľká väčšina výjazdov počas celého roku. A hlavne ak sa bavíme o počasí na jeseň alebo jar. V prípade, že sa naučíme jazdiť aj nie v úplne ideálnych podmienkach, výrazne tým zvýšime možný počet hodín na bicykli (samozrejme nerátam indoor) a navyše dnes to už ide aj komfortne. Mám tým na mysli vhodnú výbavu, ktorú v prípade značky Castelli prezentuje kolekcia s názvom Perfetto RoS. Práve za týmto účelom sa konal aj mediálny kemp, ktorého som mal možnosť sa zúčastniť. Bol to skutočne výnimočný zážitok, pričom viac sa dozviete čoskoro v samostatnom videu na našom YouTube kanáli MTBIKER.


Dnes si chcem trochu podrobnejšie posvietiť na niektoré novinky, pretože si myslím, že práve takého oblečenie dokáže skutočne spríjemniť jazdu v rôznorodých podmienkach a niekedy doslova motivovať vyraziť von – to už mám za tie roky na sebe vyskúšané .


RoS alebo Rain or Shine

Myslím, že na úvod by bolo dobré stručne vystihnúť celý koncept pod skratkou RoS. V podstate ide o to, že človek má oblečenie buď na podmienky, kedy je síce chladno ale sucho (vetruodolné membrány) a naopak iné, keď začne pršať (nepremokavé veci). Lenže prečo nemať radšej niečo, čo zvládne viac menej oboje. Najmä ak sa bavíme o vyššom športovom nasadení, pri ktorom klasické nepremokavé veci aj tak nestíhajú odvádzať pot a sme za chvíľu mokrý zvnútra. Navyše tieto materiály nie sú ani tak elastické a vo vetre oveľa viac „plandajú“. Myšlienkou je obetovať absolútnu nepremokavosť zvonku a radšej mať niečo, čo zvládne väčšinu bežného dažďa a prehánok (teda vynecháme úplné extrémy) a bude stále výborne dýchať a sedieť. Takže to je v skratke hlavný koncept RoS, ktorý je aplikovaný napríklad aj na niektoré zimné veci a doplnky...


Gabba alebo ako to všetko začalo

Celá táto kolekcia sa stále odvíja od jedného doslova prelomového „vynálezu“, ktorým je populárny dres Gabba. V podstate tento kúsok položil základ oblečenie do prechodných podmienok – až sa človeku nechce veriť, že sa na to prišlo až v roku 2009. Dovtedy jazdci jazdili v neforemných pláštenkách až vznikol nápad vytvoriť niečo priliehavé, priedušné a obetovať absolútnu nepremokavosť. Veď kto jazdí aj v nečase vie, že pri športovej jazde nikdy v úplnom suchu nebudete. Ide o to si vytvoriť aj vďaka svojmu výkonu ten potrebný komfort, niečo na spôsob neoprénu. Vďaka tesnému strihu viete ušetriť poriadnu porciu wattov a to všetko pri vysokej priedušnosti, takže ak sa vyčasí, netreba okamžite vyzliekať a zase niečo riešiť. A hlavne tento druh oblečenia našiel využitie nielen pri daždi, ale aj v bežných chladných a veterných podmienkach. Najmä po klasike Miláno - San Remo 2013, kedy sa do týchto dresov obliekla takmer polovica pelotónu, nastal poriadny boom, ktorý prekvapil aj samotnú značku. Po tomto už nasledovali historky, ako sa tieto bundy „dílovali“ medzi ostatných jazdcov v pelotóne, ktorí si ich kupovali za vlastné peniaze. Výsledkom bol kúsok s názvom Pro Edition, kde bol v krabici pribalený marker na začiernenie loga .


Veď kto by povedal, že bude mať bunda s krátkym rukávom taký úspech . Sám si pamätám, ako som pred rokmi dostal prvý kúsok na test a všetko sa mi dokonale zjednodušilo – žiadne rozmýšľanie, či mám vziať dres, vestu, či fúka, mrholí a pod. Dres som nosil na 95 % výjazdov počas jesene, jari a rovnako aj v zime, pričom som menil len spodnú vrstvu. Verziu Convertible (teda s oddeliteľnými rukávmi) som následne vozil aj ako zimnú bundu a ešte po 3 rokoch intenzívneho používania slúži k spokojnosti inému majiteľovi . S tým rovnako súvisí aj materiál NanoFlex, ktorý sa používa na nohaviciach, návlekoch a rukávoch. Detailnejšie o vlastnostiach sa dozviete z vyššie spomínaného testu.


Dalo by sa povedať, že tento rok je to už 10. výročie Gabby, pričom bola predstavená už 4. generácia. Len pre poriadok ešte uvediem, že Perfetto je v súčasnosti názov celej rodiny produktov do premenlivých podmienok, pričom Gabba je pomenovanie jedného konkrétneho kúska z tejto rodiny, ktorým to celé začalo.

Inak možno ste sledovali nedávne Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike v Yorkshire, ktoré sprevádzalo skutočne psie počasie - najmä počas nedeľných pretekov mužov v kategórii elite. Práve tam ste mohli vidieť celkom slušnú prehliadku týchto dresov. No a príkladom toho, že Gabba je medzi profíkmi veľmi obľúbená bez ohľadu na sponzora oblečenia, je napríklad Julian Alaphilippe. Na fotke z jeho Instagramu krásne vidieť "ošetrené" logá .


Nový GORE-TEX INFINIUM™

Nie je to len o strihoch a detailoch, rovnako sa vylepšil základný materiál, resp. rodina materiálov. Teraz tu nájdete visačku s názvom GORE-TEX INFINIUM™ WINDSTOPPER®, pričom sú využité viaceré verzie. Napríklad tá s prívlastkom 205 Warm má jemný flís a je teda o niečo teplejšia, naopak verzia 203 Stretch je zase ľahšia, priedušnejšia a elastická v 4 smeroch. To všetko sa kombinuje v jednotlivých kúskoch podľa toho, kde sú aké vlastnosti dôležitejšie. Celkovo bola vylepšená priedušnosť samotných materiálov a výrazne sa zapracovalo na povrchovej úprave, aby ešte viac odolávala vode a to aj po X pracích cykloch. Viac sa môžete dozvedieť aj na stránkach značky Gore-Tex.


Hľadáte jeden univerzálny kúsok?

Kedysi bola v podstate jedna bunda a neriešili ste – no dnes sa všetko ešte viac špecializuje na jednotlivé podmienky a ich variácie. Je super, keď si môžete dokonale vybrať, no zase nie každý má možnosť vlastniť viaceré kúsky. No a práve tu vie pomôcť novinka v podobe bundy Perfetto Convertible – áno, presne ten typ, s ktorým som dávno začínal a ktorý môžem s čistým svedomím odporučiť, ak chcete jeden kúsok na všetko. Tým hlavným sú odopínacie rukávy na zips, pričom teraz nemáte žiadne zdvojenie materiálu na ramenách ako predtým. Ich odopnutím z toho vytvoríte v podstate Gabbu a viete to spraviť aj jednoducho za jazdy.


Navyše tieto „zvyšky“ nezaberú takmer žiadne miesto vo vrecku a viete sa tak jednoducho prispôsobiť. Čo potrebujete riešiť, je výber vhodnej spodnej vrstvy – s teplejšou z toho máte v podstate bundu na zimu, naopak s ľahkým tielkom nájde využitie aj počas premenlivého leta, či výletov do hôr s veľkým prevýšením a meniacimi sa podmienkami. To všetko dopĺňa vetranie na bokoch, takže tomu viete pomôcť bez toho, aby vám fúkalo na krk a samozrejmosťou je skutočne hladko chodiaci hlavný zips YKK Vislon. Namiesto 3 vreciek sú tu teraz 2 veľké a jedno prostredné mini „oddelenie“ na pumpičku, takže zostane na svojom mieste a nezavadzia.


Rovnako si všimnite vonkajšie krytie švov – práve to je výrazný charakter kolekcie RoS. Sú presne tam, kde majú byť vzhľadom na posed, keďže práve tu je najväčšia šanca presiaknutia a predná strana je v podstate odolná voči vode takmer ako klasické bundy na hory. Navyše sú tieto pásky reflexné pre zvýšenie bezpečnosti a všetko dopĺňa zlepšená DWR úprava materiálov.


To všetko následne dopĺňajú dôležité veci ako presne vysoký a anatomicky tvarovaný golier, či odvetranie v podpazuší. No a samozrejme predlžená zadná časť, ktorá pekne prekryje zadok v prípade dažďa, či chladu a keď nie je treba, všetko si viete vyhrnúť.

Perfetto Light – ľahká a spratná Gabba

Kompletným prepracovaním prešlo aj Perfetto Light, čo je vlastne Gabba pre tých, ktorí nechcú jazdiť, keď je vyslovene hnusne, ale chcú niečo ľahšie a priedušnejšie. Výsledkom je dres s krátkym rukávom, ktorý je neprefúkavý v prednej časti a výrazne priedušný v zadnej časti, pričom ho viete zložiť a strčiť do vrecka dresu ako vestu. Pritom nechýba vysoký golier, predĺžená zadná časť alebo dvojica veľkých vreciek. Ideálne sa hodí v kombinácii s letným dresom, kedy vďaka rukávom máte väčšiu ochranu v prípade zmeny počasia ako s klasickou vestou. A rovnako sa hodí na intenzívne preteky v chladných a „suchých“ podmienkach, pričom občasné prehánky nie sú žiadny problém.

Steve Smith – kto stojí za smerovaním značky

Tento človek už dlhé roky údáva smer, akým sa uberá Castelli vrátane fenoménu menom Gabba, ktorý dal vzniknúť v podstate celému segmentu a ktorý majú v ponuke teraz všetky veľké značky cyklo-oblečenia. Je to skutočne pohodový chlapík a dá sa s ním pokecať o materiáloch, vývoji, budúcnosti oblečenia a samozrejme cyklistike ako takej. V rámci kolekcie RoS som mu položil pár otázok a myslím, že to celkom pekne doplní celkový obraz pre zmenu vo forme videjka .


Spodná časť tela

Nie nadarmo sa vraví, že pre komfort sú dobré nohavice doslova kľúčové. U nich je to s ochranou pred živlami trochu horšie, keďže stále potrebujete extrémne vysokú elasticitu. Každopádne do premenlivých podmienok sa ako ideálna ukázala úprava NanoFlex s jemným flísom na vnútornej strane. Ide o to, že ak máte dobre chránený stred tela, nohy toho znesú oveľa viac a nejaké to vlhko im nevadí – dôležitá je stále voľnosť pohybu, primeraná izolácia a hlavne schopnosť rýchlo vyschnúť, keď sa všetko zase zmení. Čo sa mne skutočne páči, je extra dlhé prevedenie Omloop, siahajúce presne po kolená, o ktorom som už tak isto písal podrobnejšie v tomto teste.


Takýto kúsok opäť môžem len odporučiť presne na obdobie, kedy je ešte teplo na zimné a zase zima na tie letné. Navyše vďaka dĺžke je tepelný komfort s dlhými návlekmi takmer na úrovni zimných nohavíc a pritom je „fit“ pre mňa oveľa lepší – navyše si to môžete kombinovať s rôznymi návlekmi podľa chuti. Nejde len o samotné nohy, je zateplený napr. aj spodný chrbát. Po novom sa opäť zapracovalo na vodeodolnosti samotnej úpravy a rovnako je nová aj výstelka Progetto X2, o čom potom už nižšie v postrehoch .


Doplnky ako dôležitá súčasť

Bez detailov nie je celku a tu to platí dvojnásobne. Zbytočne ak máte super bundu ale pritom rukavice, ktoré sú neforemné, je v nich zbytočne teplo alebo zase zima. Nová línia rukavíc Perfetto sa mi skutočne páči, pričom tu nájdete 2 verzie – zateplenú a tú s prívlastkom Light, čo je vlastne len skoro „holá“ membrána GORE-TEX INFINIUM. Čo je ale dôležité, je prevedenie, pričom na ruke sedia doslova ako druhá koža. Stačí si ich nasadiť, uchopiť riaditká a hneď je to jasné – všetko sedí, majú výstelky kde treba, sú predĺžené, aby sa kryli s bundou, umožnia ľahko ovládať LCD a hlavne sú stále miniatúrne a skladné, keď ich netreba. Aj keď samozrejme v skutočne silnom daždi po čase premoknú, stále dokážu izolovať vietor, čo je veľmi dôležitá vlastnosť.


To, čo už používam počas celej sezóny, je čiapka RoS, ktorá pekne vystihuje celú filozofiu. Má jednoducho odklápací vrch z neprefúkavého materiálu Pertex Quantum – ak prší alebo fúka, tak pekne kryje, naopak ak je pekne, dá sa vyklopiť a v podstate necítite rozdiel oproti bežnej cyklo-čiapke. Ja osobne to v prípade chladu kombinujem s jednoduchou čelenkou, čo ste už neraz mohli vidieť aj vo videu.

No a samozrejme nechýbajú návleky, kde je opäť vylepšená vodeodpudivá ochrana NanoFlex a rovnako sú celkovo jemnejšie, viac anatomické a elastickejšie.

Vlastná skúsenosť a postrehy

Nie som typ, čo verí na každý marketingový trik a potom o tom hneď píše ódy. Lenže v týchto veciach mám odjazdené už toľko a v takých podmienkach, že presviedčať ma už nikto nemusí. Len ako jeden príklad uvediem ME v maratóne v roku 2017, ktoré sa konali v dokonalých modelových podmienkach. Naopak mi to umožnilo lepšie pozorovať prípadné zlepšováky a či padli na úrodnú pôdu. Tak sa poďme na niektoré pozrieť.

Tým prvým, čo som si všimol pri novej Gabbe, bol skutočne príjemnejší materiál, keď ju máte priamo na telo, napr. iba s tielkom, čo cítiť na ramenách. To je super vtedy, ak si chcete dať do tela, no podmienky sa neustále menia. Presne ako náš výjazd na Passo Rombo, kedy bolo dole 5°C, miestami fúkal vietor, potom bolo zase teplejšie. Netreba nič riešiť, stačí manipulovať so zipsom, prípadne kompletne rozopnúť, ak treba. Samozrejme človek sa potí, no stačí znížiť intenzitu a cítite, ako začínate rýchlo schnúť. Predná vnútorná časť je jemne flísovaná a lepšie udrží následne vytvorené teplo. Ak sa chcete hore aj pomotať, tak na dlhý zjazd potom určite odporúčam mať so sebou nejakú ľahkú fukerku a ste vybavený vlastne na všetko. No a tie rukávy...tento trend skutočne dlhých rukávov na dresoch sa mi naozaj páči a navyše je to aj praktické, kedže všetko drží na svojom mieste a krásne kryje.


Čo ma príjemne prekvapilo, bola vesta Perfetto. Jedná sa o málinko hrubšiu vestu, ale vďaka materiálom a prevedeniu je to kúsok, ktorý budete mať v podstate stále na sebe pri skutočne športovej jazde v chladnejších podmienkach - ale stále je dostatočne spratná aby sa vošla v pohode do vrecka dresu. Predná časť je tvorená elastickým GORE-TEX INFINIUM™ WINDSTOPPER® 203 Stretch a zadná priedušným Nano Flex Light. Výborná vec sú 2 veľké vrecká (s extra držiakom na pumpičku v strede) v zadnej časti, ktoré keď skombinujete s tými na drese, máte miesta a miesta - hlavne vďaka strihu všetko dokonale drží na svojom mieste. Viac o tom, prečo sú po novom 2 vrecká na Perfetto kolekcii sa dozviete vo videjku a rozhovore so Stevom...A skutočne to dáva zmysel, keď si to človek skúsi


Dôležitým detailom je skutočne vysoký a pekne kryjúci golier, či reflexné časti na ramenách. Myslím, že výrazne športový jazdci budú strihom a prevedením nadšení a je to kúsok ako stvorený aj na pretekanie. Zatiaľ v tejto veste trávim asi najviac času po tom ako prišla jeseň.


Pre vyššie spomínané Perfetto Convertible v podstate platí úplne to isté ako o Gabbe len s tým, že si môžete vybrať počas jazdy, či chcete dlhý, alebo krátky rukáv. Na čo musím upozorniť, je tesnejší strih v oblasti rúk, keďže samotný zips nie je elastický. Takže ak často drtíte bicepsy v posilke, môžete mať problém . Celkovo je strih u všetkých kúskov poriadne športový a myslím, že nová kolekcia v tomto ide ešte ďalej. Teda žiadne kompromisy a širšie verzie, s čím treba rátať. Na druhej strane opäť oceňujem poriadne dlhé rukávy, takže ani ja s tým nemám problém a to už patrím skutočne do extrémnej kategórie. Čo sa týka číslovania, vrch mi sedí XL a spodná časť XXL pri 196 cm a cca 84 kg hmotnosti – to je všeobecne pre všetky veci od Castelli.

Čo mi rozhodne sedelo, sú rukavice, z ktorých som zatiaľ najviac využil Perfetto Light. Je to presne tá rukavica, ktorú si beriete, keď neviete či bude chladno alebo nie, prípadne ak idete na nejaký vysoký kopec a chcete byť naľahko. Keď ich dáte dole a do vrecka, ani neviete že sú tam (nižšie na fotke sú oboje rukavice spolu) a pritom cestou dole poskytnú skutočne dobrú ochranu vďaka odolnosti voči vetru. Navyše môžete ľahko fotiť a postovať .


Keď mrknete do katalógu alebo na stránku, tak ste si možno všimli, že populárna Progetto X2 prešla zmenou, pričom ja som novú verziu testoval už počas celej sezóny. Čo môžem povedať je, že celkovo je výstelka ešte o niečo jemnejšia na pokožku a ešte o malý kúsok elastickejšia, takže lepšie sedí na svojom mieste. Tu sa mi to opäť len potvrdilo a je to môj tip na skutočne epické jazdy a maratóny.


Dá sa povedať, že zatiaľ som vyskúšal hlavne tú „shine“ verziu počasia, kde ale vládli výrazné rozdiely v teplote. Práve tam tieto veci nájdu výborné využitie a nebojte, príde čas aj na hnusné počasie, prehánky atď. .

Nielen na žiletku

Ono Castelli sa prezentuje v podstate ako značka zameraná na cestnú cyklistiku, ale to vôbec neznamená, že nejde použiť na MTB. Práve naopak, v týchto veciach som odtrénoval zrejme najviac a tiež zažil všetky možné vrtochy počasia na MTB pretekoch. Rovnako poznám kopec ľudí, čo napr. Gabbu vozia aj na trail, či all mountain – jednoducho tam, kde si to musíte odmakať za svoje v rôznorodých podmienkach. Tieto veci prekvapia svojou výdržou, ak sa teda neváľate každú chvíľu po zemi, či nepredierate cez kadejaké kriaky.


Tak to bol môj pohľad nielen na novú kolekciu, ale tiež na tento druh oblečenia a jeho zmysel. Osobne si totiž myslím, že v našich klimatických podmienkach je to skutočne výborná vec a najmä vtedy, ak si nemôžeme presne vyberať, kedy vyraziť na bike (práca, rodina atď). Takto vykryjete rôzne vrtochy počasia a výrazne zjednodušíte obliekanie, čím môžete jednoducho stráviť viac času na bicykli a komfortne – a to je myslím hlavné .
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Začali ste s cyklistikou a radi by ste komfortne jazdili aj vtedy, keď sa ochladí či keď spadne pár kvapiek dažďa? Dnes vám skúsim poradiť, ako si dať dokopy výbavu, ktorá bude dostatočne univerzálna pre širokú škálu teplôt.
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí PR článok

Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí

Jar sa nám začala tento rok skôr, no nič to nemení na tom, že počasie je vrtkavé. Raz je teplo, potom chladno, fúka vietor, občas prší. Nechýba ti niečo z nášho výberu?
keyboard_arrow_up