Test: Dres Castelli Perfeto Light 2 a krátke nohavice Omloop - univerzálne a zároveň špecifické

Test: Dres Castelli Perfeto Light 2 a krátke nohavice Omloop - univerzálne a zároveň špecifické

Hľadáte niečo na intenzívny pohyb v mierne chladnejších a premenlivých podmienkach? Skúste sa pozrieť týmto smerom a odpoveďou môže byť Castelli...

Impulz od profíkov

Prvotný impulz na vznik oboch kúskov oblečenia bol opäť zo strany „profíkov“. Tí sú samozrejme nároční a požadovali teda niečo menej teplé ako klasická Gabba, ale zase o niečo viac ako vesta – sú proste nároční . Inak, práve Gabba patrí medzi už doslova legendárne kúsky oblečenia a niečo viac o nej si môžete prečítať v našom teste Oblečenie do premenlivého počasia - Castelli Gabba a Nanoflex. Podobne tomu bolo aj pri krátkych nohaviciach Omloop, ktoré majú pôvod zase na belgických klasikách. Čo majú vlastne spoločné? Oba tieto kúsky spoločne charakterizuje najmä snaha vyplniť „malú medzeru“ v oblečení do prechodných podmienok. Viac si už povieme v samotnom teste...

Perfetto Light 2

Konštrukcia

Ono, prečo meniť niečo, čo funguje viac než dobre? Mám opäť na mysli „Gabbu“, z ktorej konštrukcie sa primárne vychádza a s ktorou budem aj často porovnávať, pretože mám s ňou skutočne bohaté skúsenosti. Cieľom ale bolo vytvoriť niečo ešte viac univerzálne a vhodné aj do menej mokrých a chladných podmienok – teda niečo ľahšie a ešte vzdušnejšie schopné zvládnuť aj vyššie teploty. Tomu pomohla ako konštrukcia, tak aj vybrané materiály. Celá predná strana vrátane vrchnej časti chrbta je opäť tvorená materiálom Windstopper, ale vo verzii 150, ktorá je o 25% ľahšia. Zvyšok celej zadnej časti vrátane bokov obstaral materiál s názvom Nano Light.


Nechýbajú 3 hlboké vrecká a každé z nich má v spodnej časti malú dierku na odtok prípadnej vody . Zadná časť je predlžená, aby kryla partie spodného chrbta a časť sedacích partií a tam nájdete aj výraznú reflexnú potlač. Nechýbajú veľmi dôležité detaily ako vyšší golier, silikón v spodnej časti, spoľahlivé usadenie a kvalitný zips YKK Vislon.


Hlavné rozdiely

Takže, kde sú tie hlavné rozdiely oproti úspešnej verzii Gabba s krátkym rukávom? Základom je ľahší Windstopper, ktorý je už na dotyk tenší. Pri Gabbe je membránový materiál použitý v podstate všade, okrem oblasti na spodnej časti rukáov, Perfetto má boky a takmer celú zadnú časť z Nano Light. Ten je upravenou verziou obľúbeného Nanoflex (podrobný test Castelli návleky a kraťasy s materiálom Nanoflex), je tenší a nemá flísovú vnútornú stranu. Rovnako golier má Perfetto Light o malý kúsok nižší a celý predný zips nie je ničím prekrytý. Upravené sú vrecká, ktoré sú rovnako bez membrány a hlavne tzv. chránič zadku . Ten je výrazne kratší a opäť z priedušného Nano Light. Ako sa tieto zmeny prejavia v praxi?

Test

Ešte než vyrazíme, zopár slov k celkovému „fitu“. Aj keď je tento ľahší Windstopper 150 tenší, je menej elastický ako pri Gabbe. Takže mám síce rovnakú veľkosť – XL – ale celok je skutočne v prednej časti poriadne na telo. Celkové usadenie tak prebieha najmä vďaka elastickej zadnej časti a celkovo je ešte o niečo tesnejšie. Mne osobne sedí super, niekto iný môže mať ale problém. Opäť ma tešia celkovo dlhé rukávy, ktoré sa ani nehnú a rovnako výborne držia návleky – vďaka tomu nie je šanca, aby vám padali alebo nebodaj vybiehali a rovnako to aj podľa mňa dobre vyzerá .

Rovno môžem povedať, že všetky konštrukčné zmeny v podstate posunuli tento kúsok ešte viac smerom k univerzalite v rámci bežných podmienok. Mám na mysli, najmä ak neleje a nie je výrazná zima, čo je stále doména klasickej Gabby.


Veľkú zásluhu na tom má samozrejme zadná časť, pretože absencia membrány umožňuje bez problémov jazdiť aj vo vyšších teplotách a je to výrazne cítiť. Navyše, Nano Light skutočne vôbec nedrží teplo a v podstate ani vodu, čo som sa presvedčil, keď som dres prepieral narýchlo v rukách. Jednoducho, vďaka úprave a absencii flísu to nenatiahlo snáď ani mililiter a ani vtedy, ak som pôsobil väčším tlakom. Asi najlepším testom, ktorý „zhrnul“ všetko podstatné, boli nedávne ME v maratóne vo Svite - Horal Krejzi alebo majstrovstvá Európy na vlastnej koži.


Dole bolo ráno okolo 15°C, pršalo, hore zima, vietor a poriadne vlhko. Dlho som rozmýšľal, čo na seba a nakoniec práve Perfetto Light bola ideálna voľba. Keďže som mal pod tým už iba tzv. rybársku sieť, v dlhších stúpaniach stačilo len rozopnúť zips, s ktorým sa dá „operovať“ skutočne ľahko a takmer v každej situácii. Neprehrieval som sa ani neskôr, keď sa viac oteplilo. Ako som vyšiel hore (a hlavne na Kráľovu Hoľu), stačilo sa zapnúť a mal som chránenú celú prednú časť vrátane krku. Občas pršalo, prípadne bola hustá hmla, no vďaka materiálom dres nedržal vlhkosť a nenasiakol. Vôbec netvrdím, že som bol suchý alebo niečo také, no komfort bol vzhľadom na podmienky parádny. Navyše, vďaka elasticite materiálu bolo možné do vreciek natlačiť slušný proviant a pritom všetko držalo stále na svojom mieste. Predĺžený zadný diel ladí so zameraním – nie je to proti veľkej vode, ale výrazne zvýši komfort v podobných podmienkach. Celkovo je Perfetto Light ideálny spoločník do premenlivého počasia počas chladnejších letných a teplejších jarných a jesenných dní.

Rovnako sa dá označiť ako výborný dres, ak prekonávate výrazné výškové rozdiely a chcete ísť naľahko – napr. vo vysokých horách a pod. a za predpokladu, že sa hýbete a samozrejme nie je kosa . Jednoducho, posúva použitie Gabby smerom k teplejším a menej „mokrým“ podmienkam a pre niekoho to môže byť vhodnejšia alternatíva. Voľbou spodného trička si môžete doladiť tepelný komfort v skutočne širokej škále, no treba myslieť na to, že hrubé vrstvy v prípade správnej veľkosti už nebudú príliš komfortné a dres bude až moc tesný – na veľkú zimu to ale nie je určené. A čo výdrž? Dres som mal v podstate od úplného začiatku sezóny a zažil si svoje – najmä na etapáku 4 Island, kde boli všade tŕne. Práve tie dotvorili zopár „šrámov“, ale nič sa ďalej nepára ani nezväčšuje a celkovo materiály znesú viac než dosť. Cena dresu sa pohybuje okolo 130 € a vyberať môžete z viacerých farebných kombinácií. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Castelli Omloop

Konštrukcia

Celá myšlienka týchto „krátkych“ nohavíc, je vyplniť medzeru medzi krátkymi nohavicami a 3/4 verziou, prípadne teda kombináciou s návlekmi. Prečo je to dobré, si povieme nižšie, no svoje celkové vlastnosti majú Omloop vďaka materiálu a dĺžke.


Tá je totiž v podstate úplne presne po kolená, resp. záleží podľa toho, aké dlhé máte stehenné kosti. Nemajú tradičný spodný lem (ktorý napr. drží návleky), ale zakončenie je voľnejšie – tzv. Raw prevedenie. Základným materiálom je Thermoflex, Je to v skratke ich vlastná verzia podobná klasike s názvom Roubaix, teda lycra s česaným vnútrom. Mne osobne príde viac elastický a jemnejší na dotyk. Vrchná časť už je sieťovaná, aby sa predišlo zbytočnému hromadeniu vrstiev, kde to nie je potrebné. Na poste výstelky je v podstate TOP verzia, ktorú Castelli ponúka – Progetto X2 Air. Kde teda nájdu využitie?


Nie sú lepšie návleky?

Dôvodom vzniku bol fakt, že v Castelli si všimli, ako si jeden z profíkov na belgickej klasike (Omloop Het Nieuwsblad) odstrihol návleky, aby ich mal presne po kolená . Jednoducho, pri intenzívnom výkone niekomu vadí mať prekryté kolená, no pritom stále požaduje stupeň ochrany väčší ako ponúknu klasické kraťasy. Omloop sa svojou dĺžkou triafajú v podstate presne medzi, no ako som spomínal, záleží, aké máte dlhé stehenné kosti. Ja ich mám dlhé poriadne, kraťasy končia úplne presne nad kolenom, ak je zohnuté. Viac „konfekční“ borci ich budú mať trochu dlhšie a zrejme im vrchnú časť kolena z časti prekryjú. V každom prípade je to viac ako ponúka väčšina zateplených verzií od iných značiek.


Len na upresnenie dodám, že vždy som zástancom toho, aby boli počas „tréningov“ chránené kolená a na tom sa nič nemení - na väčšine výjazdov v chladnejších podmienkach volím zateplené kraťasy, plus návleky – či už dlhé alebo na kolená. Ale niekedy bola teplota skutočne na hrane, vtedy našli dokonalé použitie – napr. najazdievanie v Chorvátsku na jar. Ono, ak sa trochu oteplilo, tak ste nemali pocit, že vám je teplo, no v opačnom prípade ste boli radi za „dotatočnú“ ochranu a komfort – nielen v oblasti stehien, ale aj zadných partií. Rovnako sa mi v nich výborne jazdilo v Livignu, kde sa človek ani nevie ako, dostane do 2 800 m a tam ocení vyšší tepelný komfort.



No úplne ideálne sa hodia na preteky. Tam je totiž intenzita tak vysoká, že zima vám na kolená väčšinou nie je a ďaleko viac oceníte voľnosť pohybu. Ale, keď sa poriadne ochladí, ste radi za to, že máte celé stehná, zadok a spodnú časť chrbta v teple. A všetko som opäť ocenil na vyššie spomínaných ME vo Svite, kde tvorili dokonalú dvojicu s vrchným dresom Perfetto Light. Thermoflex je totiž naozaj veľmi elastický a jemný, ak aj navlhne, tak vnútorný flís sa postará o ďaleko príjemnejší „feeling“, hlavne, ak je chladno. Keďže nemajú tesné zakončenie, tak máte pocit skutočnej voľnosti, čo sa mi najviac páčilo a najmä s pribúdajúcimi kilometrami v sedle. To všetko doplňuje v podstate top výstelka, s ktorou už mám bohatú skúsenosť a ku ktorej nemám čo dodať – patrí k tomu najlepšiemu a sedia na nej napr. aj borci z tímu SKY. Viac informácií o nej nájdete na tomto odkaze alebo aj v tomto teste Castelli Thermosuit 2 – netradičný pohľad na zimné oblečenie. Prevedenie trakov aj celej hornej časti je komfortné a hlavne nedochádza k zbytočnému zdvojovaniu vrstiev. Cena nohavíc sa pohybuje okolo 130 € a sú dostupné aj v špecifickej ženskej verzii. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.


Zhrnutie

Pri drese Perfetto Light 2 mi skutočne nenapadá nejaká nevýhoda, alebo ak chcete „mínus“, aj keď sa snažím. Bol vytvorený v podstate z overeného základu, ktorý tvoril prielom v cyklistickom šatníku. Voľbou materiálov a zmenou detailov sa upravilo použitie smerom k miernejším podmienkam – čo je práve tá malá medzera, za ktorou nasleduje už klasický letný dres a vesta. Tesný strih na telo a výrazne kratšia predná časť sa za nevýhody zrejme považovať nedajú, keďže sa jedná o kúsok vytvorený pre športovú jazdu a preteky a tomu prispôsobeným strihom. Krátke nohavice Omloop sa triafajú do ešte tenšej medzery, mimo ktorej majú väčšinou navrch kombinácie klasických kraťasov, rôznych návlekov a pod. Je to trochu viac zamerané na tých s „ambíciami“ – vtedy ale dokážete oceniť ich výhody a ste naozaj radi, že niečo také máte vo svojom šatníku pripravené do boja. To všetko samozrejme za predpokladu, že vám sadnú tak, ako potrebujete. Ich pole využitia je teda celkovo užšie a špecifické. To je zároveň dôvod, prečo môžu byť vhodným doplnkom komplexného šatníka.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Mať doma naozaj kvalitné krátke nohavice je snom každého cyklistu „diaľkoplaza“. Čo však s nimi, keď sa ochladí?
Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Značka Castelli mi v rámci kolekcie Unlimited opäť splnila jedno želanie. A myslím, že táto časť výbavy môže byť to najuniverzálnejšie riešenie pre rôzne podmienky aj vo vašom šatníku. Prečo?
Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful -  prekvapivo užitočná

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful - prekvapivo užitočná

Prečo je teplá spodná vrstva s krátkym rukávom výborný pomocník a ako si vybrať z ponuky viacerých modelov značky Sportful?
keyboard_arrow_up