Tip na výlet: Dobrá Voda - stred trnavského MTB vesmíru

Ak sa niekam z Trnavy presúvať autom s naloženými bikami, tak práve Dobrá Voda je správne miesto. Na svoje si príde biker, ale aj rodina na cyklovýlete.

Nie každý biker má to šťastie, že na výlet na bicykli do lesa môže vyrážať na dvoch kolesách už priamo z domu. Napríklad ja v Trnave to mám do prírody 20 km, či do jednej strany k pohoriu Inovec alebo na druhú ku Karpatom. Ak mám čas, viem to dať cez polia aj bikom, ale to sú dlhšie jazdy, pre niekoho až príliš, inému by prišiel ten úvod nudný. Preto často volíme prepravu pod kopce autom a odtiaľ vyrážame, ja som nedávno takto išiel raz a znova do obce Dobrá Voda, odkiaľ sme mali s priateľkou v pláne vyraziť na pohodový cyklo výlet vo dvojici. Cieľ Mohyla.

Mohyla

Križovatka cyklotrás

Voda má dobrú polohu v tom, že si môžete vybrať, či sa tadiaľ prehupnete na druhú stranu Karpát smerom na Brezovú pod Bradlom, alebo sa vyštveráte na hrebeň a pokračujete do jednej alebo druhej strany, napojiť sa dá na Štefánikovu cyklomagistrálu. Ja som chcel polovičke ukázať Mohylu a zároveň si ju otestovať na jej novom biku, či sa pri ceste späť vyštverá na asfaltové stúpanie so sklonom v závere snáď aj 20 %.

stúpanie na Dlhé rovne

Prvý kopec na zahriatie

Ja som chcel polovičke ukázať Mohylu a zároveň si ju otestovať
Úvodné stúpanie po žltej má mierny sklon, ideme dolinou bez premávky, na začiatku zazrieme zrúcaninu hradu Dobrá Voda. Táto cesta je vhodná aj na menej odolné bicykle, kľudne aj na gravel. Ja keď mám chuť, idem tadiaľ aj na cesťáku, základ je mať bezdušáky aspoň 28 mm a odolné gravel obutie. Pirelli Cinturato ma ešte nikde nenechali. Na vrchole stúpania je smerovník Dlhé rovne, tam sa dá pokračovať rôznymi smermi, my valíme zjazdom dole do Brezovej, moja maximálka cez 80 km/h dáva tušiť, že pri ceste späť rovnakou cestou sa v stúpaní poriadne zapotíme.



Mohyla

Brezová je pre mňa také príjemné cyklo miesto, často som tam aj na cesťáku, dôvod je super stúpanie na Mohylu. Nevýhoda je, že je to bežnými cestami pre nás dosť ďaleko, z Trnavy chodíme najčastejšie cez Vrbové, alebo na druhej strane cez Bukovú. Bielu Horu obchádzame kvôli premávke. Preto tá občasná chuť si to „strihnúť" cez les aj za cenu horšieho asfaltu.

stúpanie na Mohylu
Asfaltové stúpanie dlhé niečo cez 3 km najviac „kúše" hneď na začiatku, smerom hore povoľuje, zábavné sú serpentíny, tesne pred cieľom sa dá zaradiť aj hrubá píla, ak sa naháňate na cesťáku s kamošom alebo so Stravou.

stúpanie na Mohylu

My to ideme na pohodku, fotíme sa, v hlave mám tento článok, že sa s vami o toto miesto podelím. Hore po štrkovej cestičke ideme priamo na Mohylu, dáme tyčinku a valíme späť.


Vrchárska prémia

Ten „padák" s maximálkou musíme teraz vyšliapať, presný sklon neviem, aby to číslo malo výpovednú hodnotu, treba ísť rýchlejšie, ako má bežný človek v silách. Cyklopočítač občas vyhodí hlášku, že prerušuje záznam, lebo sa mu zdá, že ste zastavili. Môj triezvy odhad je sklon 20 %, ideme na MTB bikoch, tak prevody nám ako-tak stačia, na cestnom bicykli pri nevhodnej kazete je toto stúpanie problém. Ak je najhoršie, vždy sa dá ešte kľučkovať a tak zmierniť sklon, my to dávame, nikto nohu na zem nepoložil.


Domov cez les za odmenu

Dole sa nespúšťame tým úvodným stúpaním, ale ideme po červenej smer Skálie, všetko pekne značené, les tu má svoje čaro, ihličnaté stromy striedajú listnaté, fakt pekné miesto.

les <i class='fa fa-smile-o'></i>
Po cyklomagistrále sa dá pokračovať až na modrú, alebo to strihnúť k zrúcanine, my volíme tú druhú možnosť a pri hrade dáme pauzičku, odtiaľ zbehneme na tú prvú asfaltku a dole k autu to máme len pár km. Celkovo sme prešli asi 33 km, nastúpali 750 metrov a šliapali sme jemne cez 2 hodiny.

hrad Dobrá Voda

Ďalšie možnosti

Ako som spomínal v úvode, táto oblasť sa hodí aj pre rodiny s malými bikermi, alebo na výlety v páre, nevadí, že na kondičke sa ešte len pracuje. Aj táto trasa sa dá upraviť, skrátiť, po prvom výšľape sa to dá zvrtnúť do lesa a netreba sa spúšťať do Brezovej. Na druhej strane sa to dá krásne ponapájať, kúsok je Katarínka a Cerov vrch, o ktorých som už tiež písal Tip na výlet. Prípadne sa to dá potiahnuť smerom na Bukovú, tam sú aj nejaké traily, pekné cestičky sú smerom na Vrbové, tam som natáčal toto mini video.


Keď vyrážate s partnerom, čo je podľa vás to najdôležitejšie, aby sa to tomu „slabšiemu" z dvojice nezhnusilo? Vhodná trasa, správne tempo, alebo sladká odmena? Alebo všetko dohromady?
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

D&aacute;me hrebeňovku? Jasn&eacute;!

Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dve hrebeňovky na západnom Slovensku. Charakterom odlišné a pritom relatívne blízko, navyše vám obe ponúknu bohatú dávku zábavy a rozhodne sa nebudete nudiť.
Tip na v&yacute;let: Tribečsk&aacute; hrebeňovka - z extr&eacute;mu do extr&eacute;mu

Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tribečská cyklohrebeňovka vedie celým hrebeňom tohto pohoria od Partizánskeho až do Nitry a ak máte radi takéto „maratónske trate“, nemala by uniknúť vašim kolesám. Možno až na pár obmien...
Moje best of Mal&eacute; Karpaty &ndash; kr&iacute;žom-kr&aacute;žom zv&aacute;žnicami

Moje best of Malé Karpaty – krížom-krážom zvážnicami

Malé Karpaty sú síce drobné a nenápadné pohorie, no stále moje, domáce. Ako vyzerá moja ideálna trasa v severných malokarpatských lesoch?
keyboard_arrow_up