Reportáž: Ako som prvýkrát okúsil MTBIKER Hornonitriansku sériu

Preteky v rámci Hornonitrianskej enduro série som absolvoval prvýkrát v živote. Bol som zvedavý, ako to bude celé zorganizované a aký budem mať z víkendu v Bojniciach pocit.

S Tomášom (ktorého môžete poznať z videa - Začiatočník na enduro pretekoch), s ktorým som odjazdil túto sezónu všetky preteky, sme sa dohodli, že vyskúšame práve záverečné kolo série. Konalo sa v Bojniciach na lokálnych trailoch, kde som predtým nikdy nebol, tak som sa tešil, že si pojazdím nové traily a deň na to rovno zapretekám. Nemal som žiadne očakávania od toho, ako to tam bude vyzerať, tak som sa nechal prekvapiť.


Sobota - príchod, registrácia, tréning

Po príchode na parkovisko sme sa išli registrovať. Ako štartovné sa platil dobrovoľný príspevok v minimálnej výške 20 €. Je to výborná forma štartovného, pričom každý pretekár mohol zaplatiť viac, čím prispel na budovanie trailov.


Tréning spočíval, ako inak, v najazdení si štyroch RS (rýchlostných skúšok). Celý okruh mal cca 16 km a 800 výškových metrov.

1. RS (Noffryho trail) bola najtechnickejšia. Počas celého úseku trate mohli jazdca otestovať rockgardeny, uzatvorené odklopené zákruty ako aj sypký podklad, ktorý bol v rýchlosti celkom zradný.

2. RS (Korvínov trail) bola vo forme flowtrailu. Úvodný stepup, klopky, menšie skoky, veľa rýchlosti a rovnako nečakané switchbacky - táto trať sa (čo som počas víkendu započul) páčila pretekárom najviac.


3. RS (Pálfyho trail) - prírodná trať, ktorá preverila svojou dĺžkou aj kondičku jazdcov. Nebola veľmi strmá, avšak nachádzali sa tam úseky, ktoré vedeli bikerov prekvapiť. Či už skala v úvode trate alebo kamenný drop a skok na korene tesne pred koncom. Páčilo sa mi, že čím som bol bližšie k cieľu, tým stúpala náročnosť RSky. A to rovnako aj v 4. RS.

4. RS (Gilethov trail) bola charakterom taký mix všetkého, čo bolo na predchádzajúcich tratiach. Na začiatku schody z kameňov, potom flow úsek, nasledovali úzke zákruty v prírodnom žľabe, po ktorom boli 2 malé skoky, ďalej asi 400 m rovinka, na ktorej bolo jasné, že na pretekoch tam bude treba veľmi zabrať, ak chce človek dobrý čas. Zvyšok trate bol strmší, posiaty kameňmi a koreňmi, užší úsek medzi stromami a na konci ešte jeden šprint.

Servisný balíček MTBIKER

Na pretekoch nie je bežné, že by ste pri občerstvovačke našli ďalší stánok s náradím a všetkými potrebnými náhradnými komponentami, ako je plášť, reťaz, lanko a podobne. Výhodou je, že ak by ste mali technický problém, viete ho vyriešiť na mieste. Ďakujeme MTBIKER shop za takúto možnosť.


Ako prebiehali preteky?

Môj report z pretekov je z pohľadu hobby pretekára, ktorý nemá extrémnu prípravu a jazdí preto, lebo ho to baví. Práve o tomto boli tieto preteky. Zabudnite na rivalitu, nervozitu a napätú atmosféru, kedy sa nikto s nikým nerozpráva. Na Hornonitrianskej sérii sa mi veľmi páčilo, že celé preteky boli v kamarátskom duchu. Rady, vzájomné povzbudzovanie ale aj srandy dodávali pretekom presne to, o čom to má byť. O zážitku, porovnaní sa s ostatnými jazdcami a zábave.


Môj pohľad

Preteky som si užil naplno, najviac som sa obával pri prvej RS, že netrafím stopy, ktoré som mal natrénované v úvodnej kamennej sekcii. V rýchlosti je to predsa väčšie riziko. Jednotka zdolaná, trať bola zo soboty už trochu vyjazdená. Išiel som na dvojku, kde som bohužiaľ raz vybehol z trate, čo ma stálo pár sekúnd. V tejto RSke som na moje prekvapenie ešte celkom vládal.


Tretia RS bola dlhšia, preto som nemohol ísť naplno hneď zo začiatku. Snažil som sa ísť s kľudom, aby som vydržal ísť v 100%-nej koncentrácii celú jazdu. To sa mi ako-tak aj podarilo, pár zbytočných brzdení tam však bolo.


A prišla štvorka. Najdlhšia, pre mňa najnáročnejšia trať kvôli kondičke. Začiatok som, podobne ako v trojke, išiel na pohodu, snažil som sa celú jazdu čo najmenej brzdiť a využívať pumpovanie, aby som nestratil drahocennú energiu. V polovici pri dlhej rovinke som dal zo seba všetko, tepy na maxime a išlo sa na záverečný úsek. Ten som prešiel našťastie takmer bez chyby, tak som sa tešil, že som preteky dojazdil živý a zdravý.


Ako sa darilo Tomášovi?

V nedeľu som mal pred RS1 trochu stres, ale hneď ako som vyštartoval, tak všetko opadlo. Bolo to hlavne vďaka super atmosfére, ktorá bola celý víkend. Ostatní pretekári aj organizátori boli veľmi priateľskí a celkovo panovala uvoľnená nálada, takže preteky som si veľmi užil.


Nie je to iba o pretekoch

Sobotný tréning dopĺňal večerný komunitný program, ktorý spočíval v grilovaní a premietaní rôznych bikerských videí a filmov. Pretekári sa mohli spoznať medzi sebou navzájom a rovnako aj porozprávať s organizátormi.


Zhodnotenie

Veľmi sa mi Hornonitrianska séria páči a musím uznať, že organizátori robia extrémne dobrú robotu. To potvrdzuje aj účasť, pochvala od pretekárov a taktiež aj tento report. Práve takéto enduro preteky sú vhodné pre všetkých, ktorí si chcú vyskúšať, aké je to pretekať sa s ostatnými a porovnať si svoje schopnosti.


Hornonitriansku enduro sériu podporujeme vďaka vám

Aj vďaka vašim objednávkam v MTBIKER shope vieme podporiť takúto skvelú sériu pretekov. Je to pre nás veľmi dôležité, keď vidíme, ako sa ľudom na pretekoch páči a zažijú víkend plný jazdenia, zábavy a kamarátskej atmosféry. Ďakujeme organizátorom a všetkým zúčastneným.


Výsledky

Juniori
  1. miesto - Adam Hricko - Divo Trenčín
  2. miesto - Jakub Mudrák - CTK Záriečie
  3. miesto - Sebastián Novodomec - Cykloturiec

E-bike
  1. miesto - Matej Mackovič - Life 4 ride
  2. miesto - Boris Smatana - Life 4 ride
  3. miesto - Lukáš Paulovič - Bikegarage

Ženy
  1. miesto - Vanesa Petrovská - Deem racing team
  2. miesto - Zana Hrnčiariková - Nitra
  3. miesto - Kristina Koscová

Muži
  1. miesto - Ľuboš Staňo - Bajky.sk
  2. miesto - Róbert Vagáň - Adrenaline bike team
  3. miesto - Lukáš Lukáč - Bikegarage


Výhercom gratulujeme, vďaka podpore MTBIKER sa mohli potešiť novým plášťom Maxxis ako aj MTBIKER kávou, ktorá je sviežou novinkou na našom shope. Všetky výsledky nájdete tu.

Zdroj fotografií: Peter Mečiar
report_problem Našiel si v texte chybu?

MTBIKER Hornonitrianska Enduro séria - Bojnice

calendar_today 03.10.2021
format_list_numbered 4. kolo - Hornonitrianska enduro séria
label Enduro
place Bojnice (Slovensko)

tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Organizátori štvrtého a zároveň posledného kola ročníka 2023 si pre endurochtivých pretekárov pripravili štyri rýchlostné skúšky s celkový prevýšením takmer 700 metrov.
Enduro preteky – alebo čo na maratóne nezažijem

Enduro preteky – alebo čo na maratóne nezažijem

Po všetkých náročných MTB maratónoch bolo posledné kolo MTBIKER Hornonitrianskej Enduro Série možnosťou skúsiť zase niečo iné a dobre sa pri tom zabaviť.
Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Posledné kolo SPEN sa konalo 15. októbra v Malých Karpatoch. Po zrušenom predošlom kole, ktoré malo byť v Mýte pod Ďumbierom, si jazdci prišli zmerať sily práve na traily TBK v Bratislave.
keyboard_arrow_up