V srdci Trhliny

„Trhlina“. Myslím, že v tejto dobe nie je potrebné vysvetľovať, čo tento pojem predstavuje.

V skutočnosti sa jedná o rozsiahle pohorie Tribeč, ktorého história hovorí o sérii tragických a záhadných udalostí. Na moje prekvapenie som od viacerých známych už počul, aké zvláštne pocity ich zachvátili, keď sa týmto pohorím pohybovali sami. Ako cítili, že ich niekto pozoruje, alebo akoby strácali orientáciu a jednému z nich tam vraj úplne „zblblo“ gps. Až neskôr zistil, že sa tam už nejakú dobu po tme motá dokola. Ďalšie svedectvá zasa hovoria o zvukoch, podobným detskému plaču...


Toľko iba okrajovo, možno sa tam naozaj z času na čas udejú nejaké zvláštne javy, ale dosť bolo mystiky. Väčšej pozornosti týmto udalostiam dobre poslúži kniha od Jozefa Kariku, alebo film s týmto názvom. Pre mňa toto pohorie znamená veľa. Priamo v jeho centrálnej časti som vyrastal, keď som ako malý chodil často k starým rodičom na prázdniny do priľahlej obce. Odtiaľ sa už ľahko podnikali cyklovýlety do lesa, alebo sa proste išlo na huby.

Cyklomožnosti

Ani neviem kde a ako začať. Či už si chcete užiť tiahle stúpania na cestnom bicykli, brázdiť lesné alebo šotolinové cestičky na graveli, alebo sa poriadne vyblázniť na MTB, možností na každý druh cyklistiky je tu nespočetné množstvo. Jednoducho ich nie je možné pokryť všetky v rámci jedného článku, tak z toho asi urobím nejakú sériu na pokračovanie...

MTB na Veľký Tribeč

Jazda je veľmi zaujímavá, rýchla, hore-dole s niekoľkými technickými pasážami...
Dnes si môžeme predstaviť jednu z mnohých MTB alternatív, ktorú som absolvoval s bratrancom ešte počas leta. Pozrieme sa priamo na vrchol Veľkého Tribeča. Trasa bude viesť strmými stúpaniami, prejdeme si časť centrálneho hrebeňa, chýbať nebudú pekné traily. Začíname v obci Topoľčianky. Prejdeme kúsok po hlavnej ceste smerom na Žikavu, popri obľúbených vinárskych závodoch . Onedlho zabáčame doprava na Breziny, kde si prejdeme zopár kilometrov v pohodovom tempe po rovnej asfaltovej ceste, trošku pri tom pokecáme, zahrejeme naše motory na správnu prevádzkovú teplotu a ešte doriešime, kadiaľ budeme pokračovať, keďže ako som spomínal vyššie, možností je až až.


Neďaleko od Zubrej obory, pri chate Stanovisko zabáčame doprava a vstupujeme do terénu, čaká na nás 1,3 km roboty – stupák Biela (výšvih 112 m/8,5 %). Po ňom pokračujeme k studničke/prameňu Holianka, kde si doplníme spotrebované zásoby vody, však je leto...


Pokračujeme smerom k záhadami opradenému Javorovému vrchu, ktorý ale tentokrát obchádzame popod neho a tu sme sa už zároveň napojili na hlavný hrebeň, ktorý nasledujeme až po samotný Veľký Tribeč, ktorý sa vypína v pozadí.


Jazda je veľmi zaujímavá, rýchla, hore-dole s niekoľkými technickými pasážami, kde je potrebné buď vyjsť strmo hore po kameňoch, alebo po nich opätovne zjazdiť dole.


Postupne prechádzame vrcholmi Mišov vrch, Medvedí vrch, Malý Tribeč, až do sedla pod Veľkým Tribečom.


V tejto časti je naozaj perfektný pojazd, veď posúďte sami...



Odtiaľto na vrchol je to už iba kúsok, nevyhneme sa kúsku tlačenia, aby sme prekonali obranný val a sme hore.


Veľký Tribeč je nanešťastie vrchol, ktorý nie je vôbec výhľadový, ako by ste možno čakali. Na vrcholovej lúčke tomu bráni okolitý porast vysokých stromov. Odmenou teda nie sú výhľady do širokého okolia, musíte si vystačiť s pocitom, že ste si dali do tela a urobili pre seba niečo prospešné . Cestu naspäť volíme cez obec Zlatno, púšťame sa teda značkou dole a ihneď strácame výšku. Zjazd je zaujímavý, strmý, rýchly. Prichádzame ku smerovníku pri horárni Kľačany.


Takmer 500 výškových metrov je fuč a my pokračujeme do Zlatna, odkiaľ máme namierené k Zubrej obore. Cesta od Zlatna vedie po krásnej širokej cyklodiaľnici, kde sa dá na to pekne dupnúť...


Zubria obora je jedinečné miesto na Slovensku. Ďalšie, jemu podobné by ste hľadali len márne. Zachovala sa tu starostlivosť o tieto majestátne zvieratá od šesťdesiatych rokov. Je to ideálne miesto pre rodinné výlety s možnosťou krásnych prechádzok po okolitej prírode, taktiež sem veľmi rád jazdím so synom v cyklosedačke. Kto neuvidí, neuverí .


Na našom tripe nás už čakal iba návrat do Topoľčianok, ktorý sme si prešli na pohodu. Je veľmi dobré a telu prospešné, sa ešte zastaviť v Pstruhovom raji, ktorý sme mali po ceste domov. Samozrejme, okrem čapovanej Plzne si tu viete dať už aj toho pstruha, ale nám akosi vždy viac záleží na správnej hydratácii .

Pstruhový raj je opäť miesto, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť. Je tu veľmi dobrá možnosť parkovania, zábavy pre deti a ste priamo vo vstupnej bráne do pohoria Tribeč. Následne sa pri návrate môžete občerstviť a dobre najesť. No nenavštív to tu...


V prílohe nájdete zopár ďalších fotiek z okolia, verím že sa budú páčiť.

Ísť, neísť v zime na bike?

Dúfam, že som aspoň niekoľkých z vás motivoval navštíviť túto lokalitu a možno vyskúšať práve túto trasu, aj keď sa jednalo o letný výjazd. Obrovská výhoda nášho okolia je však tá, že snehu tu veľa nebýva a cyklosezóna tu jednoducho nekončí. Áno, je potrebné zvoliť primeranú trasu, jej dĺžku a v zime hlavne oblečenie. Ešte si zobrať k srdcu zopár rád od Imromana, čo sa jazdy v zime týka a šup, hlavne neseďte doma .

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Vysielač pod Čiernym Vrchom

Tip na výlet: Vysielač pod Čiernym Vrchom

Cez dve doliny aj cez dve sedlá. Aj tlačenie aj výhľady. Všetko ako má byť.
Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dve hrebeňovky na západnom Slovensku. Charakterom odlišné a pritom relatívne blízko, navyše vám obe ponúknu bohatú dávku zábavy a rozhodne sa nebudete nudiť.
Trailovanie alla Sardegna – Monte Doglia, Alghero (1. časť)

Trailovanie alla Sardegna – Monte Doglia, Alghero (1. časť)

Sardínia – snehobiele pláže, krásne počasie, každodenné cestoviny a pizza. No ostrov skrýva aj skvelé traily – dovoľte mi, aby som vám ich v tejto sérii predstavil.
keyboard_arrow_up