Test: CRANKBROTHERS Stamp Lace - topánky so skvelým gripom

Topánky na voľné pedále sú základom pre discplíny ako je AM/EN či trail. Výrobcovia sa snažia prinášať rôzne inovácie a značka Crankbrothers nie je výnimkou.

Netreba snáď pripomínať, že pri jazde na flatoch si človek vyšperkuje techniku jazdy a dovolím si tvrdiť, že aj psychicky si viac dovolí v zjazdoch alebo to proste len zo zábavy pošle na „moto-style" v zákrutách.

Aby sa toto všetko mohlo udiať, musia byť (aspoň podľa mňa) topánky pohodlné, zároveň tuhé a podrážka by mala pevne držať na pedáloch.

Prevedenie

Stampy sú nenápadné s malým logom na jazyku a celý povrch je potiahnutý gumeným materiálom kvôli odolnosti voči vode a nečistotám. Špička je samozrejme celá vystužená, a to dokonca aj z vnútornej strany pre ešte väčšiu ochranu. Toto sa mi na tomto kúsku naozaj páči. K odvetrávaniu pomôžu aj bočné panely, perforovanie na jazyku, ako aj pred ním.


Nemôžem zabudnúť ani na zadnú časť, ktorá je taktiež vystužená. Z hľadiska prevedenia a ochrany sú stampy za mňa na výbornú.


Detaily

„Cranky" ponúkajú fajn riešenie, ako schovať vytŕčajúce šnúrky pod gumičku na jazyku. Na päte sa nachádzajú taktiež protišmykové silikónové plôšky.


Podrážka MC2

Ako som spomínal, výrobcovia sa snažia inovovať. V prípade Crankbrothers je to spojenie podrážky a jej tvaru s pedálom Stamp 2. Prvotne som si hovoril, že to bude zasa len marketing, tak mi to nedalo a skúsil som porovnať to, čo ponúka výrobca a iné pedále.


Poďme na to však postupne. Čo sa tuhosti týka, tak je tu dobre zvolený pomer. Pri jazde cítiť, čo robí bicykel pod vami a dokážete sa do pedálov oprieť bez toho, aby sa topánka nepríjemne prehla. Na druhej strane, ak som potreboval potlačiť bike, tak sa v topánkach dalo pohodlne chodiť.


Ku chôdzi by som doplnil, že špička podrážky je upravená tak, aby sa pohodlne chodilo aj po šmykľavej hline. Oceňujem tento detail.


Pedál a topánka - naozaj také dobré manželstvo?

Aby som vám čo najlepšie vedel porovnať a sprostredkovať moje pocity, jazdil som trail, ktorý dobre poznám na kombinácii, ktorú odporúča výrobca a následne po pár dňoch testovania som prehodil pedále za iné.


Na prvý pocit kombo od Crankbrothers bolo dobré, podrážka držala naozaj pekne, čo ma milo prekvapilo po prvých metroch aj po asfalte, takže som sa tešil do zjazdu. Po pár jazdách som si uvedomil, že pedále ku mojej veľkosti č. 42 majú kratšiu osku a sem-tam mi pri zjazde noha šúchala o rám. Tento problém je skôr ale v ráme samotnom, keďže zadná stavba je pomerne široká. Crankbrothers majú ku topánkam aj match systém - to znamená, že v ponuke sú dve veľkosti pedálu a už podľa čísla topánky si vyberiete malý alebo veľký pedál. Moje číslo je na rozhraní, čiže teoreticky pedál Stamp 2 Large by poriešil môj problém. V zjazdoch už len radosť, nohy držali pekne a v prípade potreby som kedykoľvek mohol isť na „moto-style" .


Druhé pedále majú iný tvar a rozloženie pinov je skoro rovnaké, čiže očakávam, že topánka bude držať podobne. No bol som naozaj prekvapený po prvých metroch, hlavne dole kopcom, že noha najmä v strednej časti nad oskou držala oveľa menej a mal som väčšiu vôľu na pedáloch, čo mi prišlo skôr ako mínus, než plus. Aby to nebolo málo, tak sa mi podarilo zažiť aj ten nepríjemný pocit, keď sa pošmykne noha a piny sa zapichnú tam, kam by sa nemuseli.. au..


Myslel som, že to je náhoda, ale prehodil som pedále ešte zopárkrát a musím uznať, že rozdiel je cítiť. No nastáva otázka, čo ak nemám s čím porovnať? Bude to také zlé alebo si musím kúpiť originál pedále? Za mňa osobne si myslím, že v mojom prípade, ak porovnávam konkrétne tieto dvoje pedále, tak topánka drží lepšie na Stampoch, avšak ruku na srdce, možno máte lepšie flat pedále ako ja a pocit by bol možno opačný. Opotrebenie podrážky osobne posudzujem až po dlhšej dobe, ideálne aspoň po polovici sezóny, no za celú dobu jazdenia guma drží dobre, nejaví zásadné poškodenie. Samozrejme piny, ktoré sa zarežú do podrážky, zanechali jemné stopy. Každopádne, koho by to zaujímalo, po sezóne rád pošlem moje poznatky a zhodnotenie výdrže.


Ak sa ale na to pozriem z pohľadu, že si chcete kúpiť svoje prvé topánky aj s pedálmi, ktoré budú spolu dobre fungovať, tak je to super „all in one" balíček.

Plusy

  • Podrážka
  • Vyhotovenie
  • Kombinácia so Stamp 2 pedálom

Mínusy

  • Vhodnejšie na užšiu nohu


Komu by som ich odporučil?

Topánky by som odporučil milovníkom flat pedálov, ktorí vedia, že potrebujú odolnú topánku, ktorá ich ochráni a dobre drží na pedáli, ale aj tým, ktorí možno ešte jazdia v teniskách a chcú vyskúšať svoje prvé ozajstné MTB topánky a možno sa im nechce špekulovať a hľadať vhodnú kombináciu topánky a pedála. Cena mnou testovaného páru topánok je výrobcom stanovená na cca 125 € a podrobnejšie informácie nájdete na tomto odkaze alebo u nás v MTBIKER shope.
Topánky sú okrem farebného vyhotovenia Black/Red dostupné aj vo farbách Navy/Silver a červenej Red/Black - Pump for peace edícii.

Alternatíva

Five Ten FREERIDER PRO MTB topánky
GIRO Riddance Black/Dark Shadow
Endura MT500 Burner Flat pánske topánky

Topánky a pedále po 9 mesiacoch

Topánky a pedále po 9 mesiacoch jazdenia vyzerajú následne. Mierne opotrebenie eloxu na pedáloch a pár odrenín od skál. No z pohľadu funkčnosti som spokojný. Stále dobre držia, bez servisného zásahu po sezóne v blate, prachu a zime sa stále točia ako nové, pričom oska nemá žiadnu vôľu.


Na topánkach sú znaky opotrebenia, kde asi najviac vidno dierky po pinoch. Tu musím povedať, že noha drží stále dobre a pri zjazdoch necítim, že by sa piny nepríjemne pretláčali do nohy(toto sa mi stalo pri topánkach iného výrobcu).
Dlhodobú výdrž hodnotím ako veľmi dobrú.



Otestuj niečo aj ty

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Svacosavozi 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Match System v praxi - zacvakneš a jazdíš alebo len marketing?

Test: Match System v praxi - zacvakneš a jazdíš alebo len marketing?

Nášľapné pedále a správna obuv vedia v ťažkom teréne určite pomôcť. Ale iba vtedy, ak všetko funguje, ako má.
Test: GIRO Latch - ľahké topánky s dostatočnou ochranou

Test: GIRO Latch - ľahké topánky s dostatočnou ochranou

Výrobca Giro je známy najmä prepracovanými prilbami. Budú však topánky od tejto značky rovnako kvalitné ako spomínané prilby?
Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Pretekárska obuv od japonských dizajnérov dokáže prekvapiť a ponúknuť vlastnosti, pre ktoré sú ich tretry medzi jazdcami veľmi obľúbené.
keyboard_arrow_up