Test: Challenge Strada TLR PRO - keď rýchlosť je cieľ

Hľadáte plášť s unikátnymi vlastnosťami a výbornými parametrami? Tento od značky Challenge sa ručne vyrába v Taliansku a je aj s možnosťou bezdušového použitia.

Osobne som túto taliansku značku nepoznal, až kým sa plášte neobjavili na test. Keďže som už dlhšie uvažoval o zmene plášťov za širšie, tieto mi so svojou šírkou 27 mm padli vhod. Samozrejme, ma zaujímali recenzie a tých bolo na zahraničných stránkach dosť. V tomto článku sa chcem s vami podeliť o svoje skúsenosti.

Keď ide všetko podľa plánu

Plášte dorazili domov a hneď v ten večer som sa rozhodol ich osadiť na staré kolesá. Najprv som pekne nahodil predné koleso a pri vyberaní zadného som objavil peknú osmičku. Na poslednom výjazde som chytil väčšiu jamu, keďže som defekt nedostal a koleso vyzeralo dobre, doma som viac neriešil. Zadné koleso bolo nakoniec po tejto diere zdeformované a nepomohlo už ani centrovanie. Takže k novým plášťom nové kolesá, ktoré som si našiel na MTBIKER bazári.


Technické okienko

Keďže tu hovoríme o najvyššej verzii, nesmie chýbať technický opis plášťa. Ide o špičkový pretekársky cestný plášť určený pre náročných používateľov. Celú jeho konštrukciu tvorí 300 TPI nylonových vlákien a zosilnené sú aj pätky plášťa pod názvom Chafer. Hmotnosť samotného plášťa v šírke 27 mm je približne 285 gramov. Dá sa použiť iba so štandardným ráfikom s horným žliabkom. Celok dopĺňa aj bezdušové použitie, ale, samozrejme, môžeme použiť aj klasickú dušu. Detailom je ručná výroba priamo v Taliansku.


Nahodenie

Na prvý pohľad vyzerá plášť dosť hrubo a zložený rovno, teda ani po rozložení nedostáva guľatý tvar. Začínam nápismi pri otvore na ventil a poďme na to. Začiatok plášťa ide vcelku dobre, ale ako sa kruh uzatvára, začína to byť veľký boj. Nahadzoval som už aj plášte s drôtenou pätkou a mnoho iných, ale takýto nepoddajný plášť som ešte nezažil. Vložil som dušu a začal som s druhou stranou. Začiatok ten istý, ale koniec ešte horší. Nakoniec som to po nahodení oboch kolies nejako dobojoval. Výsledok: Moje rozhorčenie dávam bokom, 3 zničené montpáky, ale plášte nahodené. Inak použil som aj mydlovú vodu, plášť som predtým nahrial v rukách a poriadne postláčal, aby zmäkol. Bohužiaľ, mi nič z toho nepomohlo. Sú to ručne robené profesionálne pretekárske plášte so zámerom mať čo najnižšiu hmotnosť, takže horšie nahadzovanie môže byť spôsobené práve tým.


Prvá jazda

Plášť sa po ceste výborne odvaľuje
Prichádza ďalší problém. Po nafúkaní pätky plášťov vôbec nezapadli do ráfika a teda mi hádzali plášte na výšku. Znova mydlová voda a tentokrát kompresor. Keďže to nepomohlo, tak som plášte viac sfúkol (okolo 2 bar) a pojazdil na nich. Predný mi potom naskočil na svoje miesto a zadný doteraz stále jemne hádže. Počas prvej jazdy som si hneď všimol výborné odvaľovanie plášťov. Doslova leteli cestou a cítil som sa ľahko. Oba som nahustil na maximálny povolený tlak 6 barov, aby som vedel porovnať rozdiely. Svoje staré plášte som vozil so 7 bar, preto ma celkom zaujal komfort po prvom nasadnutí. Samozrejme, šírka 25 mm a 27 mm tiež prináša rozdiel. Po nafúkaní boli plášte na pocit tvrdé, ale pri jazde po zrnitej ceste som vôbec nepociťoval nepríjemné vibrácie v riadidlách alebo sedle.


Slovenské cesty a odolnosť

Najviac ma zaujímala spomínaná odolnosť. Priznajme si, naše cesty nie sú najhladšie, záplaty a diery nájdeme na každom rohu. Počas prvej jazdy na nízkom tlaku som zle prešiel cez železničný prejazd. Hovorím si, dobre, nový plášť a už som ho „cvakol". Po zastavení ma nič také nečakalo a priznám sa, bol som rád, že nemusím prezúvať „cvaknutú” dušu. Keďže odolnosť nevyriešime jedným priecestím, vybral som sa na moje obľúbené lesné cesty, kde nájdeme aj nekvalitný asfalt a občas aj jemnú „gravel” spojku. Plášte som mal nafúkané počas týchto jázd na 5,5 baru a stále ponúkali výborný komfort a žiadny defekt. Minulý rok som počas týchto svojich expedičných jázd chytil nejaký ten defekt. Preto odolnosť týchto plášťov hodnotím na jednotku. Priľnavosť je tiež jednou z výborných vlastností a podržali ma všade aj počas jazdy na mokrej ceste.


Celkový dojem

Po dlhšom testovaní hodnotím tieto plášte ako výbornú voľbu. Aj keď ma na začiatku trochu potrápili, teraz sú naozaj dobrým spoločníkom na výjazdoch. Milo ma prekvapili príjemnou hmotnosťou a dobrou odolnosťou a určite by im bezdušové vyhotovenie pridalo nejaký bod navyše. Samozrejmosťou je aj parádne odvaľovanie, za ktoré môže vysoké TPI plášťa, a nie nadarmo ich opisujú ako plášte s vlastnosťami galusky. Toto tvrdenie nemôžem úplne potvrdiť, keďže ja osobne s galuskami nemám skúsenosti. Všetko toto dopĺňa samotná ručná výroba.


Plusy

  • odolnosť
  • výborné odvaľovanie
  • možnosť bezdušového použitia
  • zosilnená ochrana pätky plášťa
  • hmotnosť
  • ručná výroba priamo v Taliansku
  • Mínusy

  • samotné nasadenie plášťa
  • problém pri usadení pätiek plášťa v ráfiku

  • Na záver

    Ak máte radi kvalitné plášte a chcete vyskúšať niečo nové, tohto výrobcu vám odporúčam. Samotný plášť Challenge Strada TLR Pro nájdete aj v MTBIKER shope s MOC cenou 74,90 €. Ďalšiu ponuku od výrobcu Challenge nájdete na tomto odkaze. V prípade otázok vám rád odpoviem v komentároch a tiež si rád prečítam vaše skúsenosti s touto značkou. Výrobca si je vedomý ťažšieho nahadzovania plášťov a preto nám poslal video návod, ktorý pomôže.


    Alternatívy:

  • Drahšia - Vredestein FORTEZZA SENSO s MOC 82,95 €
  • Lacnejšia - Pirelli P Zero s MOC 47,90 €
  • Otestuj niečo aj ty

    Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
    info
    Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
    report_problem Našiel si v texte chybu?
    filipskalican 
    clear
    Prečo sa ti článok nepáči?
    Odoslať spätnú väzbu
    Formulár sa odosiela

    Komentáre

    Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
    Formulár sa odosiela
    Pridaj komentár
    Formulár sa odosiela

    Podobné články

    Test: Kogel KOLOSSOS - toto nie je bižutéria

    Test: Kogel KOLOSSOS - toto nie je bižutéria

    Ako funguje ramienko prehadzovačky s oversized kladkami na keramických ložiskách? Zlepší sa len vzhľad alebo aj funkcia?
    Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

    Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

    Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
    Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

    Superior X-ROAD Team Issue – poctivý kus cestárčiny z rodiska Tatry

    Každý, kto začne s cyklistikou, sa po pár rokoch začne obzerať po serióznejšom stroji. Prečo si práve X-ROAD získal moje srdce?
    keyboard_arrow_up