Zdroj: Profimedia

Cyklistická sezóna sa rozbieha už aj v Európe a do kolotoča World Tour naskočili všetky ženské esá tejto sezóny.

Už 18. ročník pretekov Omloop Het Nieuwsblad nám ukázal, že sa rozhodne máme na čo tešiť. Ženská cyklistika získava na popularite a tímy sú aj po finančnej stránke čoraz silnejšie. Prvá jarná klasika naznačila, že najväčšiu rivalitu môžeme čakať medzi Movistarom a SD Worx. A práve ženskej cyklistike, nielen tej profesionálnej, by som sa rada tento rok v obsahu venovala viac.

Táto sezóna však bude zaujímavá aj z iného pohľadu. Cyklistka španielskej stajne Movistar, Annemiek van Vleutenová, oznámila koniec svojej úspešnej kariéry, ktorý má prísť koncom roka. Niet sa čomu čudovať – úradujúca majsterka sveta a víťazka všetkých troch minuloročných Grand Tour oslávila v októbri už 40. narodeniny. Jej prioritou na rok 2023 majú byť hlavne jarné klasiky a tradičné jednorazovky, čomu prispôsobila aj svoju zimnú prípravu. Tréningy sa skladali najmä z 1 – 3-minútových intervalov do kopca. Posledných 6 týždňov pred štartom sezóny strávila v Kolumbii, kde trénovala v nadmorskej výške viac ako 3 000 metrov nad morom.


Absolútnu dominanciu holandskej cyklistky má v pláne narušiť o 13 rokov mladšia Belgičanka Lotte Kopecká, ktorá si zimnú prípravu spestrila hlavne pretekmi na dráhe. Tím SD Worx, za ktorý na ceste preteká už druhú sezónu, do svojich radov povolal aj majsterku Európy, Holanďanku Lorenu Wiebesovú. Prvá spolupráca týchto dvoch cyklistických es prišla práve v Belgicku. A diváci, ktorí sa k tomuto kroku stavali možno trochu skepticky, sa na preteky mohli pozerať s otvorenými ústami.


Na cyklistky čakalo 132,2 kilometra s ôsmimi stúpaniami a piatimi úsekmi s kockami, čo neprialo únikom hneď po štarte. Prvé selekcie sa začali tvoriť až 40 kilometrov pred cieľom. Pred stúpaním Molenberg sa z pelotónu odtrhla 16-členná skupina, v ktorej nechýbala ani jedna z favoritiek. Movistar robil všetko pre to, aby Annemiek van Vleutonová obhájila svoj titul a preteky vyhrala celkovo po tretí raz.


K dlhoočakávanému súboju van Vleutenová – Kopecká však nakoniec nedošlo. Šestnásť kilometrov pred koncom na legendárnom stúpaní Muur van Geraardsbergen, kde sa preteky mali rozhodnúť, zahájila Kopecká zdrvujúci útok. Dlho som za ňou hľadala dúhový dres majsterky sveta, no ten nie a nie sa objaviť. Dôvod sa vysvetlil až v cieli – chyba nebola v zle načasovanej forme. Annemiek van Vleutenová dostala 2 kilometre pred stúpaním defekt, ktorý ju vyradil z hry o celkové prvenstvo.

Lotte Kopecká si síce vytvorila sľubný náskok, za sebou mala všetky úseky s kockami a všetky stúpania, no ľudia ju mali zaškatuľkovanú skôr ako špurtérku, ktorá preteky vyhrávala v hromadných dojazdoch. Vidieť ju v samostatnom úniku 12 kilometrov pred cieľom, navyše keď pretekárkam fúkal mierny protivietor, bolo zvláštne. Svoju odvahu vysvetlila Belgičanka neskôr v rozhovore po pretekoch – ak by jej toto sólo nevyšlo, v skupine prenasledovateliek mala svoju tímovú kolegyňu Lorenu Wiebesovú, ktorej v hromadnom špurte verila. SD Worx – Movistar 1:0.

Belgický tím však plán B nepotreboval. Lotte Kopecká, ktorá sa vydala na sólový únik vôbec prvýkrát v kariére, ho dokázala dotiahnuť do úspešného konca. Ktovie, či jej k tomu nepomohli aj tie 3 kilogramy, ktoré smerom k tejto sezóne zhodila. Za 18-ročnú históriu Omloop Het Nieuwsblad sa stala prvou belgickou víťazkou. O čo sladší môže byť takýto štart do sezóny?


Lenže tím SD Worx k tomu pridal aj čerešničku na torte. V špurte početnej skupiny prenasledovateliek predviedla dominantný výkon nová členka belgickej stajne Wiebesová, ktorá toto double stihla na páske aj osláviť. Konečné skóre 3:0 pre SD Worx zavŕšila majsterka Európy na druhý deň víťazstvom na Omloop Het Hageland, kde Kopecká neštartovala.


Čo teda ukázala prvá jarná klasika v sezóne? Movistar vsadil na svoju najväčšiu hviezdu van Vleutenovú, bez ktorej nevedel SD Worx konkurovať. Španielska stajňa síce mala 27 kilometrov pred cieľom svoju pretekárku Arlenis Sierrovovú Canadillovú v úniku, vytvorila si aj viac ako minútový náskok, no Kopeckú nedokázala v posledných 12 kilometroch ani s piatimi cyklistkami stiahnuť. Zato SD Worx ukázal skvelý ťah s povolaním Wiebesovej do svojej zostavy, ktorá bude tvoriť s Kopeckou silnú dvojku. Ako sa však bude sezóna ďalej vyvíjať, naznačí už budúci víkend ďalšia jarná klasika Strade Bianche.

[Foto na úvode: Profimedia]

report_problem Našiel si v texte chybu?
barcasuch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Strade Bianche - splašený kôň a osobitá reakcia víťazky

Strade Bianche - splašený kôň a osobitá reakcia víťazky

Ak niekto doteraz pochyboval o kvalite ženskej cyklistiky, Strade Bianche opäť potvrdilo, že si ženy zaslúžia pozornosť, ktorá sa im v poslednom období dostáva.
Jarné klasiky a etapáky 2023 (2. časť) - stále na plný plyn

Jarné klasiky a etapáky 2023 (2. časť) - stále na plný plyn

Klasikárska časť sezóny pokračovala až do začiatku mája. Aké ďalšie prekvapenia nám priniesla?
Ardenské triple - čo sa nepodarilo Pogačarovi, dosiahla Volleringová

Ardenské triple - čo sa nepodarilo Pogačarovi, dosiahla Volleringová

Opona za jarnými klasikami padla a my máme možnosť zrekapitulovať si prvú časť cyklistickej sezóny. Medzi ženami je záver až prekvapivo nudný – pokiaľ SD Worx nespravil chybu, vyhral.
keyboard_arrow_up