Rozhovor: Michal Gábor - organizátor Snežnického maratónu

Veľa z nás chodieva na maratóny aspoň vo svojom okolí. Čo stojí v pozadí a za tvorbou takejto akcie?

V dnešnom rozhovore vám chcem priblížiť autora populárneho maratónu neďaleko Žiliny - Istrofinal Snežnický MTB maratón, ktorý v septembri čaká už 10. ročník. Jeho organizátorom je Michal Gábor, preto sme spolu vyrazili na výjazd a nahliadli za oponu tvorenia takejto akcie.

Ahoj Michal. Teší ma, že si prijal moje pozvanie na rozhovor pre MTBIKER.sk a čitateľom prezradíš, čo obnáša organizácia maratónu na Slovensku. Hneď na úvod môžeme prejsť do minulosti. Spomínaš si na prípravy nultého ročníka? Ak áno, čo ti najviac z tej doby utkvelo v pamäti?
Pozdravujem všetkých cyklistov a priaznivcov tohto pekného športu. Na 0. ročník v roku 2013 si pamätám veľmi dobre. Konal sa v spolupráci miestneho pohostinstva na námestí obce Snežnica a pivovaru Svijany. V pohostinstve bola uložená cyklokronika, do ktorej si v období máj – september cyklisti zapisovali každú odjazdenú trasu. Záverom sezóny bola cykloakcia Snežnické Svijany nazvaná aj ako 0. ročník, na ktorej boli 2 vyhodnotenia za odjazdené km z kroniky a za cykloakciu, ktorá mala 28 km a 700 m prevýšenie. Trasu mi pomáhal vyznačovať parťák Tomáš Beňadik. Musím sa priznať, že nikdy predtým som na žiadnom MTB maratóne nebol.

Predpoklad bol tak 30 cyklistov, ale na štart sa 13. 10. 2013 postavilo prekvapivo 84 pretekárov na čele s Tomášom Višňovským. Toho sme neskôr v cieli diskvalifikovali, lebo zle odbočil. (Tomáš, pozývame ťa na 10. ročník, už sme sa to naučili značiť.) Vyštartoval som aj ja, cestou som zároveň robil fotografa a do cieľa šiel skratkou, aby som zapisoval pretekárov v cieli. Bol to skúšobný 0. ročník.

štart Snežnického maratónupretekári v dedine

Čo ťa vlastne priviedlo k vytvoreniu maratónu v prostredí Kysuckej vrchoviny?
Cyklistika je pekný šport a v našom klube Cyklo team Lavína sme organizovali viacero spoločných cyklovýjazdov.
...„nebude to ľahké, ale bude to krásne"...
Kysucká vrchovina je zaujímavý rozľahlý masív, trasy sú rôznorodé, nájdu sa tu aj „singláče", krátke stojky, horské cesty, lúky, zvážnice, pekné zjazdy a krásne výhľady na Malú Fatru. A to sme chceli priblížiť širokej verejnosti prostredníctvom pretekov v horskej cyklistike.

stará foto zo Snežnického maratónu
Preteky v Snežnici sa konajú zväčša prvý septembrový víkend. Je ľahšie organizovať už zabehnutú akciu, alebo sa stále nájdu nové problémy?
Posledné roky sme si zaužívali termín prvej septembrovej soboty. Najnáročnejší bol 1. oficiálny ročník. Po 0. ročníku to už bolo treba urobiť na úrovni a so všetkým, čo k maratónu patrí. Oslovil som preto kamaráta Slava Strečianského (Súľovský maratón), ktorý mi ochotne vysvetlil, čo všetko to bude obnášať, aké povolenia, zabezpečenie sú potrebné atď. Následne som začal jazdiť na maratónoch a inšpiroval sa. Neskôr v ďalších ročníkoch už síce viete, čo treba urobiť, zlepšovať, ale organizácia pretekov je ako „obrovské puzzle“, ktoré treba znovu poskladať.

Všetko nanovo vybaviť, zariadiť a odmakať. Každý rok sa vyskytnú nové problémy, často aj počas podujatia. Pretekár na trati v tom čase ani len netušil, že na „singláči" v zjazde je postavené auto, že niekto strhol fáborky alebo spadol strom… Musíte byť na to pripravení a vedieť improvizovať. Tie príbehy, čo sme počas organizovania zažili, by boli aj na samostatnú knihu.

cyklista v lesedvaja cyklisti v dresoch

V komunite cyklistov sa hovorí, že trate v Snežnici sú dosť náročné. Výborným príkladom môže byť videoreport od Imra. Dá sa povedať, že trate sú každý ročník viac-menej rovnaké. Ako vnímajú ľudia a organizácie takéto preteky, ktoré do značnej miery vedú cez les?
Každá lokalita na Slovensku ponúka rôzne a špecifické podmienky. Kysucká vrchovina patrí medzi stredne náročné prostredie pre horskú cyklistiku. Aj preto používame slogan „Nebude to ľahké, ale bude to krásne.“. Pri výbere tratí sme zvolili to najlepšie, čo prostredie ponúka. Preto sú trate v posledných rokoch podobné, iba s malými zmenami.

Počas podujatia stojí popri trati a najmä v cieľovej rovinke viacero domácich fanúšikov, ktorí povzbudzujú pretekárov, dotvárajú tak skvelú atmosféru a zážitok pre účastníkov.

pretekári Snežnického maratónu
Koľko zaberie samotná príprava tratí a jej značenie pred dňom konania?
Prípravy na podujatie sa začínajú priebežné počas prvých mesiacov,
Arogancia, urážky, nešportové správanie na podujatie jednoducho nepatrí.
neskôr už povinnosti pribúdajú (sponzoring, povolenia, grafiky, marketing, prihlasovanie, zabezpečenie, ceny, tašky, školenie regulovčíkov atď.). Trate sa začínajú chystať približne mesiac vopred (záleží aj od aktuálnej situácie na tratiach), značenie sa robí tesne pred akciou, aby vydržalo čo najdlhšie, potom prebieha ešte kontrola značenia počas pretekov. Po ich skončení sa doťahujú veci ešte 3 týždne. Hneď na to treba začať plánovať a vybavovať ďalší ročník.

Snežnický maratónSnežnický maratón

Počet pretekárov je obmedzený na 600. Plánuješ toto číslo zvýšiť, alebo je to tak akurát?
Aktuálne chodí na akciu 500 - 600 pretekárov, vrátane detí, čo je skvelé. Myslím, že je to tak akurát. Ale zvládli by sme aj 700. Viac účastníkov (napr. 900 - 1000) by už znamenalo kvantitu na úkor kvality. Tou cestou nechceme ísť.

Predošlé sezóny sme mali pandémiu. Bol cítiť nižší počet pretekárov?
Necítili sme významný pokles. Počet bol nižší len o cca 10 %, takže to bolo v poriadku vzhľadom na to náročné obdobie.

organizátori Snežnického maratónu
Akcia takejto veľkosti sa nezaobíde bez pomoci dobrovoľníkov. Veľa z nich je vidieť na trati a v samotnom zázemí. Vieš povedať, aké vysoké je toto číslo a koľko ľudí ti pomáha?
...zúčastniť sa pre radosť, stretnúť sa s kamarátmi, spoznať nových...
Je to možno neuveriteľné, ale v deň akcie asistuje na pretekoch približne 100 ľudí. To vychádza 1 človek na 6 pretekárov. Pomocníci sú neoddeliteľnou súčasťou organizovania takéhoto podujatia. Sú to väčšinou tí istí ľudia, ochotní pomôcť každý rok, čo ma nesmierne teší, patrí im veľká vďaka.

Dá sa maratón vôbec organizovať bez sponzorov a len čisto zo zisku za štartovné?
Všetko sa dá, ale na akej úrovni by to bolo? Sponzori sú pre podujatie veľmi dôležitým spojencom. Sú súčasťou značky a záverečného výsledku organizovania pretekov. Ďakujem im za podporu a ich lojalitu.

víťazi Snežnického maratónupretekári Snežnického maratónu

Aké úrady musíš kontaktovať, keď chceš zorganizovať preteky?
Trasy vedú cez 12 katastrov a v každom treba osloviť obce, urbáre, ďalej VÚC, Správu ciest, políciu ZA + CA, KNM, OÚ Životné prostredie, Správu CHKO Kysuce, Správu NP Malá Fatra, Lesy CA, Lesy ZA, Lesy SR, Okresný úrad, Odbor dopravy, vyše 30 povolení.

Snažia sa ľudia na úradoch pomôcť a podporiť akcie tohto typu, alebo je to skôr iba vyčerpávajúca byrokracia?
Pracovníci na úradoch sú k nám ústretoví. Už sa poznáme a môžu sa spoľahnúť, že po pretekoch zložíme všetky značky, skontrolujeme a vyčistíme trate od možného odpadu.

cyklista na traili, v prírodelesný trail

Sám si aktívny športovec. Máš čas aj na šport pre seba alebo veľa času investuješ do príprav?
Športujem často, v zime skialp, bežky, cez rok horský a cestný bicykel. Beriem to ako ventil a zábavu, takže čas si musím aj chcem nájsť.

10. ročník: plánuješ niečo špeciálne tento rok?
Áno a môžem to už prezradiť. Na jubilejnom 10. ročníku na dlhej trati pribudne „žilinská ikona“ - výšľap na Veľký Straník.


Kúsok od nás sa konal aj známy Súľovský maratón. Ten už, bohužiaľ, nie je aj kvôli arogancii jazdcov. Problémom bolo nedôstojné správanie a urážky voči organizátorovi. Ako to vnímaš ty a tvoj organizačný tím?
Bol to môj obľúbený maratón a tiež v širokej bikerskej komunite. Rozoberali sme to so Slavom – organizátorom. Situácia v Súľove v r. 2018 bola akýmsi vyvrcholením tejto problematiky na maratónoch. Arogancia, urážky, nešportové správanie na podujatie jednoducho nepatrí. Od tej doby sme napríklad pri čistení tratí našli len minimum obalov z gélov. V Snežnici si ľudia občas ponadávajú, ale to je v legendárnej cieľovej „rovinke“ a tam je to povolené.

Čo by si chcel doplniť na záver?
Každého baví cyklistika inak, treba však brať takéto podujatia najmä ako zábavu, zúčastniť sa pre radosť, stretnúť sa s kamarátmi, spoznať nových ľudí v bikerskej komunite. Kto má chuť a má trochu natrénované, môže si zmerať sily v pretekárskom tempe a tí, ktorí popri práci a rodine nemajú veľa času na tréning, môžu si maratón užiť na pohodu ako cyklovýlet s plným servisom a vychutnať si atmosféru pretekov.

pretekáriSnežnický maratón

Michal, ja ti ďakujem za čas a parádny výjazd. Teší ma, že sa nájdu medzi nami nadšenci, ktorí organizujú takéto akcie na Slovensku. Prajem veľa úspechov a pochopenia pri tvorení akcií takéhoto typu.

cyklista
Dúfam, že som vám aspoň trochu odkryl pozadie prípravy a organizovania takejto akcie. Stojí to veľa úsilia a času samotných organizátorov a nespočetné množstvo dobrovoľníkov. Preto si tieto akcie vážme a snažme sa ich užiť.

Ak by ste chceli spoznať pravé podmienky Kysuckej vrchoviny a podporiť svojou účasťou lokálnu akciu, jubilejný 10. ročník Istrofinal Snežnický MTB maratón sa bude konať 2. 9. 2023 v obci Snežnica neďaleko Žiliny. Registrovať sa môžete na tomto odkaze. Akciu nájdete aj v kalendári a video reportáž zase v magazíne.
Zdroj fotografií: Michal Gábor, Lukáš Hodoň, autor článku
report_problem Našiel si v texte chybu?
filipskalican 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Považský MTB Špeciál - neváhaj navštíviť Sverepec

Pozvánka: Považský MTB Špeciál - neváhaj navštíviť Sverepec

Ak si váhal alebo si len nemal čas prísť si vyskúšať prvý ročník Považského MTB Špeciálu, tak máš ešte stále možnosť.
Reportáž: MTB XCO z pohľadu amatéra – 2. Drozdovo

Reportáž: MTB XCO z pohľadu amatéra – 2. Drozdovo

Drozdovo je špecifické svojou náročnou trasou, ktorá z môjho pohľadu svojimi parametrami v zjazdoch hraničí s disciplínou enduro. Ako sa dokáže s takýmito podmienkami vysporiadať amatér, si môžete prečítať v nasledujúcom článku.
Reportáž: MTB XCO z pohľadu amatéra - 1. Turieckap

Reportáž: MTB XCO z pohľadu amatéra - 1. Turieckap

V dňoch 15. – 16. apríla 2023 sa uskutočnilo 1. kolo Slovenského pohára v MTB cross country v Turčianskych Tepliciach. Poďte sa so mnou pozrieť na to, ako vyzerajú takéto preteky z pohľadu hobby cyklistu.
keyboard_arrow_up