Európsky týždeň mobility – koľko CO2 ušetríš ty?

MHD je na prepravu mestom takmer ideálna. Čo však skúsiť bicykel a niečo vyhrať?

Európsky týždeň mobility toho roku slávi svoje „okrúhliny“. Už 20 rokov sú ľudia týmto spôsobom motivovaní aspoň na týždeň zanechať svoje zaužívané spôsoby a vyskúšať alternatívy, ako sa dopraviť do práce či do školy. Mottom tohto ročníka, ktorý prebehne 16. – 22. septembra je „šetri energiu“. A ako na to?

Európsky týždeň mobility 2023

Bude to auto, bus alebo bicykel?

...ak máš k dispozícii spleť cyklochodníkov, budeš v robote skôr, bezpečne a oddelený od áut.
Ekológia a udržateľnosť mobility sú jednými z nosných tém viacerých nielen slovenských, ale i európskych miest. V poslednej dobe narastá dôležitosť hľadania riešení klimatických zmien a práve to, že necháme kľúče od auta na vešiačiku, môže byť jedným z nich. Nasledujúcou otázkou je – prepravím sa „MHD-čkou“ alebo mi postačí aj dvojkolesový tátoš či vlastné nohy? Na mieste je najmä v prípade dochádzania do práce v rámci mesta. Mnoho z nás používa bicykel ako nástroj na trénovanie, udržiavanie kondície či zábavu. Čo však taký commuting?


Podmienky sa zlepšujú

To, že sa dá, keď sa chce, môžeme už, našťastie, vidieť aj u nás. Pekným príkladom vytvárania vhodných podmienok pre cyklistov, jazdiacich po meste je Trnava. Tu je budovanie cyklochodníkov takmer už na dennom poriadku a pomaly, ale isto tu vzniká logická sieť, ktorá pracujúcich dovedie tam, kam potrebujú. Zároveň je jedným, no zďaleka nie jediným z miest, ktoré podporujú bikesharing.

Ideálom je však, samozrejme, spojiť to príjemné s užitočným tak, ako to zvládla Lucka a prevetrať svoj stroj aj pri jazde do a z práce. Výsledkom tak môže byť skutočne obdivuhodný ročný nájazd. A že sa nechceš spotiť? Vyskúšaj mestský e-bike!

Európsky týždeň mobility

Čo commutingom získaš?

Okrem naplnenia motta Európskeho týždňa mobility – z jazdy bicyklom do práce vyplýva aj viacero ďalších výhod. Ak opomenieme všeobecný priaznivý vplyv cyklistiky na organizmus a vyplavovanie endorfínu, ktorý ťa potom nabudí do práce, získaš prevahu nad autom aj po praktickej stránke.

Presadnutím na bicykle budú naše mestá tichšie a v neposlednom rade aj čistejšie.
Môžeš sa totiž vyhnúť všetkým zápcham, ktoré v meste číhajú a ak máš k dispozícii spleť cyklochodníkov, budeš v robote skôr, bezpečne a oddelený od áut. Pri označení svojej aktivity na Strave ako „commute“ ti zároveň aplikácia vypíše, koľko gramov CO2 si ušetrila/a v porovnaní s tým, ak by si zvolil/a cestu autom.


Nezabúdaj na bezpečnosť

Z práv plynú aj povinnosti a ak jazdíme po ceste, nesmieme na ne zabúdať. Dobrým zvykom je byť osvetlený – teda nielen vidieť, ale aj byť videný. Ak sa presúvaš po ceste, vodič si ťa takto skôr všimne a je vyššia šanca, že ťa obehne slušne. Čo je však nemenej dôležité, je kvalitná a najmä správne upevnená prilba.

Aj keď si to práve „nešinieš“ 40 v rámci klubového výjazdu alebo nebrázdiš traily, neznamená to, že hlava nemá byť chránená. Rovnako, ako by mal byť pri jazde autom samozrejmosťou pás, prilbu by sme mali nosiť vždy – či už nás čaká celodenný výlet alebo aj tých 5 km do práce. Aj z tohto dôvodu spúšťame u nás na MTBIKER-i počas Európskeho týždňa mobility súťaž.


Zapoj sa a vyhraj

Poď na biku do práce, alebo obchodu či fitka a vyhraj tak svojim blízkym alebo sebe novú prilbu. Ako? Ukáž nám, ako sa presúvaš na bicykli od 16. do 22. septembra spolu s prilbou povinne na hlave. Odfoť/natoč sa a zverejni svoju fotku/video do stories, alebo príspevku na svoj Instagram od 16. – 22. septembra 2023. Viditeľne označ @mtbiker_sk a #bezpecnenabiku. 24. septembra spomedzi všetkých zúčastnených vyžrebujeme možno práve teba.


Čo za to ?

Získať môžeš 100 € poukážku do nášho MTBIKER shopu, ktorú si dokážeš uplatniť na nákup novej prilby alebo prilieb pre tvojich blízkych. V ponuke nájdeš prilby rôzneho typu – elegantné modely do mesta, ľahké a perfektne odvetrané cestné prilby, spoľahlivé MTB prilby, all-mountain a enduro prilby, s ktorými ťa neprekvapí žiadna nástraha „rýchlostky”, full-face kúsky pre maximálnu možnú ochranu a mnoho ďalších. Práve prebieha aj 50% zľava na na prilby a svetlá pri kúpe nového bicykla, či e-bicykla.

Európsky týždeň mobility
Je jasné, že presadnutím z auta na bicykel musíme obetovať najmä pohodlie a niekedy aj čas. Netreba však zabúdať na to, že takýto spôsob dopravy nás okrem prvotnej investície do bicykla nič nestojí a rovnako tak nič nestojí ani našu planétu. Máme len jednu, preto nesmieme zabúdať na ohľaduplnosť nielen voči sebe, ale aj voči nej. Ak chodíš viac peši, možeš sa zapojiť do súťaže na MTHIKER o praktický batoh Fieldsmith Roll-Top Pack od Patagonie.

Presadnutím na bicykle budú naše mestá tichšie a v neposlednom rade aj čistejšie. A práve tento týždeň môže byť pre nás akýmsi „odrazovým mostíkom“, na ktorom si môžeme vyskúšať, aké fajn by to bolo z dlhodobého hľadiska.

O výhercovi budeme informovať dňa 24. 9. 2023 po 20:00 prostredníctvom stories na Instagrame. Výherca bude následne oslovený prostredníctvom správy. Bližšie informácie ako aj pravidlá súťaže na sociálnych sieťach nájdete na tomto odkaze.
Zdroj fotografií: Adam Milo
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 

Podobné články

Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v Gravel – MTBIKER G-MARIN Cup Gravel

Pozvánka: Majstrovstvá Slovenska v Gravel – MTBIKER G-MARIN Cup Gravel

Druhýkrát sa bude bojovať o titul majstra Slovenska v kategórii gravel, neváhaj sa zúčastniť.
Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Sliezsky kráľ je medzi našimi pretekmi jedinečným podujatím. Nielen prekrásnou prírodou a náročnosťou trate, ale aj silnou zostavou, ktorá sa tu každoročne zíde...
Pozvánka: Testovacie dni BMC - dostupné aj „redaktorské“ modely

Pozvánka: Testovacie dni BMC - dostupné aj „redaktorské“ modely

Prvé testovacie dni tohto roku nám prinášajú prémiovú značku bicyklov, BMC. Vyskúšať si môžeš rôzny mix modelov vrátane tých, na ktorých momentálne jazdia aj naši redaktori, Imro a Cepo.
keyboard_arrow_up