UEC MTB maratón 2017 - Do Svitu pod Tatrami sa už zbieha maratónska špička

Majster sveta v maratóne už „brúsi“ trať, no samozrejme formu ladia aj naši. Aké majú ambície a ako vyzerala ich príprava?

Základné informácie

Majstrovstvá Európy sa uskutočnia v nedeľu 13. augusta v postate na rovnakých tratiach ako sobotný ŠKODA Horal MTB maratón. Konkrétne na tých dvoch najdlhších, teda Krejzi a Lejzi. Rozhodcovia určili Krejzi s dĺžkou 130 km a prevýšením 4 500 m pre kategórie muži Elite a muži Masters 30-39. Všetci ostatní (všetky kategórie žien a staršie kategórie mužov Masters) budú bojovať na trati Lejzi, ktorá má dĺžku 78 km a prevýšenie 2 500 m. Oficiálny otvárací ceremoniál je na programe v sobotu o 17:00. Presné informácie a detaily nájdete v „brožúre“ na tomto odkaze.

V nedeľu už všetko vypukne naplno a štartovať sa bude postupne. Detaily jednotlivých štartov si môžete pozrieť nižšie:


Majster sveta už trénuje na Kráľovej Holi

Aj keď favoritov je samozrejme viacero, zrejme tým najväčším je Rakúšan Alban Lakata, prezývaný aj Albanator. Tento borec je trojnásobný svetový šampión v maratóne a tretí titul získal práve tento rok v nemeckom Singene. Čo je ale zaujímavé, dokáže víťaziť na takmer každom profile a jeho pomerne vyššia hmotnosť mu vôbec neprekážala pri zisku druhého svetového titulu v rokou 2015 na talianskej Sella Ronda Hero, kde majú výhodu skôr „horské blchy“. Albanator si s tým bez problémov poradil a možno sa oplatí spomenúť, že je aj 2-násobný európsky šampión . Rovnako je veľký detailista, čo sa týka materiálu, stále skúša a porovnáva plášte, testuje ideálne vybavenie s dôrazom na každú drobnosť.


No a samozrejme je „blázon“ do tréningu, kde ide rovnako s „dobou“. Tohto borca už môžete zazrieť v našich horách, pretože od stredy trénuje na trati a samozrejme si rovno na úvod strihol aj Kráľovu Hoľu. Ak patríte k užívateľom siete Strava a robili ste si zálusk na niektorý z lokálnych segmentov, zrejme máte poslednú šancu do nedele . Rovnako trať označil za náročnú a hlavne hodnú majstrovstiev Európy...


Štartová listina je ale plná kvalitných jazdcov, popredné priečky bude atakovať Simon Stiebjahn z Nemecka, Piotr Brzózka z Poľska a samozrejme silná česká skupina na čele s Kristiánom Hynkom, Marekom Rauchfussom, Matoušom Ulmanom a množstvom ďalších. Medzi ženami bude k najväčším favoritkám zrejme patriť Christina Kollmann z Rakúska, či Sally Bigham z Veľkej Británie. Aktuálnu štartovú listinu nájdete na tomto odkaze.

Naše „želiezka v ohni“

Samozrejme, na štart sa postaví aj množstvo Slovákov v rôznych kategóriách – pre veľkú väčšinu je to vrchol sezóny, ku ktorému smerovali svoju prípravu.

Tomáš Višňovský (PROefekt team) – Men ELITE, trať 134 km

Tomáš patrí už stabilne medzi našich najlepších jazdcov v XCO, ale rovnako aj v maratóne. Maratón Horal Krejzi vyhral už 2-krát, z toho raz v rámci majstrovstiev Slovenska a na trati si poradil aj s kvalitnou konkurenciou českých pretekárov. Tento rok patrí medzi jeho najväčšie úspechy účasť na slávnom Cape Epic, kde vo dvojici s Filipom Adelom dokázali rovnocenne jazdiť s top jazdcami svetovej úrovne...


Ako prebiehala príprava na ME vo Svite? Zmenil si niečo oproti minulým rokom? Prípadne si sa zameral na niečo špeciálne? Predsa len, Horal sa radí aj na „maratónske“ pomery medzi extrémy.
V podstate už od afrického Cape Epic sme si určili ciele na tento rok – a to maratóny. Prvýkrát som absolvoval vysokohorské sústredenie v Livignu. Následne už osvedčená kombinácia etapových pretekov na ceste (Vysočina Tour). Celkovo som sa tento rok viac snažil trénovať na horskom bicykli.

Kde sa bude podľa teba „lámať“ chlieb? Myslíš, že Kráľova Hoľa bude dôležitá alebo sa rozhodne až neskôr?
Neviem to takto zhodnotiť. Určite sa pôjde hneď od štartu a nikto nebude rozmýšľať, že preteky majú 130 km. Viem to podľa Cape Epicu. Pre mňa bude dôležité „nevystrielať“ sa na začiatku. Z môjho pohľadu je najťažšia kombinácia práve za Kráľovou Hoľou.

Berieš na trať celoodpružený bicykel alebo klasické HT?
Idem určite na „fulle“. Potrebujem sa cítiť komfortne počas celých pretekov, šetriť chrbát a ísť rýchlo z kopca...

Zameral si sa nejako špeciálne napr. na stravu? Prípadne, ak môžeš, tak trochu načrtni, ako riešiš dopĺňanie energie počas takýchto extrémnych tratí.
Na stravu ani nie. Skôr len učím svoje telo, aby sa naučilo zobrať si počas pretekov čo najviac zo stravy. U mňa sú veľkou zložkou príjmu energie gély, sacharidovy nápoj od AONE a sacharidové tyčinky. Bielkoviny len v malej forme, nakoľko pôjdem preteky často okolo anaeróbneho prahu (teda žiadny výlet – pozn. autora). Všetko podmieňujem intenzite, a preto sa veľa kamarátov čudovalo, že mi nerobí problém zjesť napríklad 8 gélov za etapu v Afrike.

Aké máš ciele, resp. aký bude pre teba výsledok, s ktorým budeš spokojný?
Keby som sa pozrel do TOP 20-ky, bol by som veľmi spokojný. Ale reálne vidíme moje umiestenie okolo 30. miesta. Všetko je otvorené a myslím si, že som sa spolu s trénerom dobre pripravil na tento vrchol sezóny.

Ján Halík (Norwit – Cyklomax Slovakia) – kategória Men MASTERS (40 – 44), trať 78 km

Aj keď patrí už do kategórie nad 40 rokov, väčšina jazdcov sa mu stále pozerá iba na chrbát . Má množstvo víťazstiev na domácich podujatiach – či už MTB maratónoch alebo na ceste. Rovnako mu patri aj najlepší slovenský čas na extrémnom, 207 km dlhom Salzkammergut Trophy. Navyše to všetko stíha popri práci a rodine...


Tento rok ti to celkom ide, ako tak sledujem, si jeden z mála, ktorý dokáže u nás poraziť napr. aj Karla Hartla . Ako prebiehala príprava na ME vo Svite? Zmenil si niečo oproti minulým rokom? Prípadne si sa zameral na niečo špeciálne? 
V tohtoročnej príprave som zmenil predovšetkým stravu a trochu som navýšil ešte objemy tréningov v nižších intenzitách. Vyššie intenzity dávam viac-menej iba cez víkendy, keď pretekám a očividne to funguje. Ak sa cítim cez týždeň fajn, tak si vybehnem nejaký kopec rýchlejšie, ale nie je to pravidlom. Viac trénujem ráno, ale je to z toho dôvodu, že poobede sa chcem čo najviac venovať mojim dievčatám..(pozn. autora – ráno znamená v Janovom prípade cca o 4:50 ).

Trať poznáš predpokladám aj poslepiačky, kedže si z Popradu . Kde sa podľa teba bude rozhodovať? Dokážu rozhodnúť aj zjazdy alebo to bude iba o kopcoch?
Máš pravdu, trať mám najazdenú celkom dobre a prvá selekcia príde pri výšlape do sedla Madejovo, kde sa bude už zhruba rysovať prvá päťka. Zjazd do Tepličky bude rýchly, ale nie rozhodujúci - nakoľko len začiatok zjazdu zo sedla Madejovo je taký, kde tí odvážnejší vedia nabrať nejaké sekundy na súperov. Druhá väčšia selekcia prebehne vo výšľape na Panskú hoľu a po zjazde do Liptovskej Tepličky už bude 100% prvá trojka - pätka vyselektovaná a rozhodne sa v kopčekoch nad Tepličkou a Šuňavou. Ak to bude všetko vyrovnané a chlapci vydržia spolu, tak rozhodne výšľap z „Lopušky“ popod napätie a zjazd cez záverečnú XC sekciu. Posledný kopček na Babe už bude na „krv“, keďže v singláči do Svitu sa už veľmi predbiehať nedá. Výhodu bude mať ten, kto prvý dosiahne nástup do singla... Tohto roku som moje MTB preteky s Karlom Hartlom rozhodol v zjazdoch a verím, že toto mi zostane a pridám k tomu ešte lepšie „výšľapy“...

Aké máš ciele, resp. aký bude pre teba výsledok, s ktorým budeš spokojný?
Keďže vekom som už zaradený medzi „starých pánov“, tak verím, že v mojej kategórii to nebudú raketové preteky ako pri „eliťákoch“ a dúfam, že prvá päťka v cieli by mohla byť. Bedňa by samozrejme potešila a výhra asi prekvapila, keďže v štartovke som videl aj Ondřeja Fojtíka. Každopádne, idem si to hlavne užiť a svet sa určite nezrúti, ak niečo z toho nevyjde. Na druhej strane sa cítim dobre a celkom mi „ide“, tak uvidíme .

Nebude ti trochu ľúto, že vynecháš tento rok Kráľovu Hoľu?
Škoda, že moju kategóriu už zaradili medzi výkonnostne slabších pretekárov a Kráľovu Hoľu nám tak nezaradili do itinerára pretekov. Je to pojem a 130 km trasa je naozaj reálna previerka fyzických a mentálnych síl. Myslím, že väčšina „veteránov“ by privítala, ak by si ju mohli v rámci ME vyšliapať. Ale nič sa nedá robiť a musíme akceptovať rozhodnutie rozhodcov a jazdiť na trati, ktorú určili. Na druhej strane, aspoň nebudeme mrznúť, ak bude hnusné počasie, ktoré verím, že nebude. Kráľovu Hoľu si s vami určite dám zase na budúci rok .

V druhej časti si budete môcť prečítať, ako prebehla príprava a aké sú dojmy Martina Haringa a Janky Števkovej, rovnako priblížime čerstvé informácie od hlavného organizátora Ivana Zimu. No a nebudú chýbať ani zaujímavé miesta, kam sa oplatí ísť pozrieť aj s časovým odhadom, ak si chcete dianie pozrieť naživo...

(zdroj fotiek: FB Alban Lakata, FB Superior Bikes, Horal, Tomáš Višňovský)
report_problem Našiel si v texte chybu?

UEC MTB maratón

calendar_today 13.08.2017
label MTB maratón
place Svit (Slovensko)

Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Jeden z najobľúbenejších maratónov na Slovensku bude písať už svoj 24. ročník.
Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Pozvánka: Apríl – preteky už klopú na dvere

Zimná príprava je za nami a nastal čas pretaviť hodiny tréningu v pretekoch.
Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Pozvánka: Škoda HORAL MTB Maratón – dominanta je späť

Radi by ste zažili Kráľovu hoľu počas maratónu Horal ako bývalo zvykom? Po dlhom čase je tento legendárny kopec a symbol trate Krejzi späť.
keyboard_arrow_up