Test: PowerBar – ktoré základné doplnky použiť na skvalitnenie tréningu?

Výrobca akým je PowerBar ponúka množstvo doplnkov, no dnes sa pozrieme na tie základné stavebné kamene, ktoré sa oplatí „zakomponovať“ do tréningu, aby ste podporili svoj výkon a regeneráciu.

Pomerne dlhý čas som mal možnosť skúsiť široké spektrum doplnkov výživy od špecialistu v tejto oblasti – výrobcu PowerBar. Výsledkom je v podstate tento „test“, ale tak by som to ani presne nenazval. Tak subjektívna oblasť akou je výživa, sa objektívne testovať ani nedá . Každý máme iné chute, sedí nám niečo odlišné a pod., čo je myslím každému jasné. Skôr mi napadlo trochu objasniť špecifiká a určenie pri jednotlivých doplnkoch a trochu priblížiť ich použitie, resp., ako ich môžete zakomponovať do svojho „tréningového“ režimu. Aby to bolo trochu prehľadnejšie, tak som to celé rozdelil na základné kategórie.


Energetické tyčinky

Základom pri vytrvalostnom športe akým je cyklistika, budú takmer vždy energetické tyčinky. Inak bol to práve PowerBar kto prvý vyrobil a priniesol v roku 1986 špecifické energetické tyčinky na trh. Ich výhodou je v prvom rade množstvo veľmi dobre využiteľnej energie a tiež jej väčší obsah ako pri väčšine gélov. Taktiež dokážu aj o niečo viac „zasýtiť“ a v podstate, pokiaľ nejdete úplnú „hranu“, stanú sa základným kameňom počas dlhých športových výjazdov a samozrejme pretekov ako sú maratóny a pod. Ale aj tu sa nájdu početné rozdiely, najmä čo sa chuti a konzistencie týka.

Zrejme tou najväčšou „klasikou“ v ponuke je tyčinka Energize, ktorá sa spolieha na osvedčený mix sacharidov s názvom C2MAX v pomere glukózy a fruktózy 2:1. Obsahuje aj základné minerály, takže v kombinácii s vhodným nápojom môžete ľahšie predísť ich výraznému nedostatku pri dlhotrvajúcich výkonoch. Klasické Energize majú výraznú chuť a konzistenciou sú „lepivejšie“. Ak je extra teplo, tak dá trochu práce ich dostať z obalu, keďže povrch sa mierne roztopí, no svoju celkovú konzistenciu vedia udržať. Výrazná chuť samozrejme osvieži, ale tiež sa môže stať, že po viac hodinách to už niekomu sedieť nemusí. V tyčinke vás čaká celkovo 37 g sacharidov a kedže sú širšie a tenké, dajú sa ľahko natlačiť do dresu v pomerne veľkom množstve.


Energize je dostupná aj v novej upravenej receptúre (označená ako New), ktorá je trochu viac „natural“. Mám tým na mysli, že tyčinka je zložená z prírodných ovocných štiav, vločiek, zemiakovej vlákniny, atď. To je už na prvý pohľad vidno na celkovej konzistencii a rovnako v chuti. Je oveľa menej sladká a sedela mi aj po dlhých hodinách intenzívnej jazdy, kedy už je telo trochu viac vyberavé. Taktiež sa ľahučko vyberá z obalu, a to aj v poriadnom výpeku. Výbornou zmenou je príchuť „salty peanut“, ktorá je mierne slaná. Jedna tyčinka dodá podobne 36 g sacharidov.


Energetické gély

Ak intenzita stúpne, je dobré siahnuť po tejto, pre telo ľahšie dostupnej forme energie. Pri krátkych a veľmi intenzívnych výkonoch si vystačíte iba s nimi (samozrejme v kombinácii s vhodným nápojom) a pri tých dlhších padnú vhod, ak stúpne tempo, prípadne v závere, kedy už je trochu problém do seba dostať niečo tuhé. Pri väčšine maratónov je ideálne ich kombinovať s tyčinkami podľa potreby, ak sa budete spoliehať iba na ne, pamätajte, že budete potrebovať ich poriadnu kopu . Rovnako dôležité je myslieť na fakt, že ich treba vždy zapiť nápojom, aby ste ich „nariedili“ a telu uľahčili vstrebávanie, teda až na jednu výnimku...


Širokú škálu príchutí ponúka Powerbar Original, ktorý sa spolieha rovnako na C2 Max zdroj sacharidov a okrem nich telu dodá aj 200 mg sodíka. Práve ten totiž výrazne strácame potom a je vhodné mať na pamäti jeho dopĺňanie. Jeden gél vám dodá 25 g sacharidov s pomerne výraznejšou chuťou – v tomto prípade je to vhodný kompromis a nie je problém ani pri dlhších výjazdoch. Niektoré príchute sú navyše doplnené o kofeín.

Viac „naturálnych“ ingrediencií a absenciu umelých konzervantov nájdete v géloch Powergel Fruit. Ich základom sú ovocné šťavy a rovnako dodajú 25 g sacharidov a 200 mg sodíka. Pri týchto géloch poteší aj otváranie, vďaka ktorému je menšia šanca, že budete robiť „bordel“ po odkusnutí vrchnej časti...

Zaujímavou alternatívou je Performance Smoothie, ktorý je takou „hustejšou“ verziou ku klasickému gélu. V praxi to znamená, že o niečo viac zasýti a jeho základ tvorí z veľkej časti ovocné pyré. Mne osobne veľmi chutila najmä príchuť banán-čučoriedka a celkovo sú tieto smoothie vhodný snack napríklad tesne pred štartom, kedy máte hlad, ale už nechcete do seba dávať nič, čo by sedelo v bruchu. Jedno balenie dodá 34 g sacharidov a rovnako sa nezabudlo ani na sodík (212 mg).

Ako som spomínal vyššie, každý gél treba zapiť dostatočným množstvom – no práve u Powergel Hydro tomu tak nie je. To príde vhod napríklad vtedy, ak idete niečo skutočne intenzívne, kde potrebujete doplniť rýchlo energiu a nemáte už „čas“ na zapíjanie alebo vtedy, ak je napríklad extrémne teplo a lejete do seba vodu na litre. Vtedy môže byť výhodou gél, ktorý nemusíte zase zapíjať, pretože vaše telo dokáže spracovať tiež len obmedzené množstvo tekutín. Opačný prípad je vtedy, ak máte so sebou len obmedzené množstvo vody, ale potrebujete rýchly zdroj energie a opäť ho môžete dobre využiť. Celkovo sú tieto gély oveľa viac „vodovejšie“ a ich chuť vôbec nie je taká výrazná. Jedno balenie dodá 25 g sacharidov a 200 mg sodíka, príchuť kola obsahuje aj 100 mg kofeínu (menšiu porciu kofeínu, konrétne 50 mg obsahuje verzia „čerešna“).


Športové nápoje počas výkonu

Samozrejmosťou pri každom výjazde by mal byť v prvom rade pitný režim a výberom vhodného nápoja v podstate do trvania okolo 1,5 ani nič viac nepotrebujete. Kvalitný nápoj poznáte vďaka tomu, že ani po viac hodinách v sedle nebude mať problém ho do seba bez problémov liať.

Základným a univerzálnym nápojom je Isoactive, ktorý ponúka veľmi dobrý pomer sacharidov (C2MAX) a rovnako aj minerálov v takom pomere, ktorý najviac strácame potom. Vďaka nim dokážete telo tekutiny aj lepšie využiť a uchovať. V jednej dávke na 500 ml nápoja máte 30 g sacharidov a veľkou výhodou je skutočne osviežujúca príchuť. Tá je výraznejšia, čo samozrejme môže niekomu sedieť viac, niekomu menej, no nie je problém vypiť ani väčšie množstvo.


Najmä na preteky alebo na náročné tréningy sa hodí verzia Isomax, ktorá je navyše doplnená o 75 mg klofeínu. To pomôže nakopnúť najmä, ak vás čaká ešte posledné náročné stúpanie v závere alebo ďalšia séria tvrdých intervalov. Akurát potom opatrne s celkovým prijatým množstvom, aby ste to s kofeínom preprepískli – rozumná hranica celkového príjmu za deň je cca 500 mg.

Proteínové tyčinky

Široký výber nechýba ani pri proteínových tyčinkách. Tie majú veľmi široké použitie, či už po výkone, ako vhodný snack medzi jedlami, ale uplatnenie nájdu aj priamo počas výjazdov. Jednoducho všade tam, kde potrebujete doplniť proteíny, ktoré sa z „klasickej“ stravy získavajú ďaleko horšie ako cukry, no ktoré športovec potrebuje rovnako vo väčšom množstve.


Skutočne veľmi chutná je tyčinka Protein Plus 30%, kedy číslo značí obsah proteínov na 100 g (na výber sú napríklad aj verzie 33% alebo dokonca 52%). Jedna tyčinka tak dodá cca 17 g proteínov a rovnako aj 20 g sacharidov, čo z nej robí výborný snack napríklad po skončení výkonu. Najmä vtedy, ak sa ponáhľate a klasické jedlo máte až neskôr. Rovnako je to veľmi dobrá alternatíva na celodenné výlety, pretože výborne chutí (má aj cukor) a veľmi dobre zasýti vďaka proteínom. Navyše, práve na takých dlhých výletoch na bielkoviny moc nemyslíme a týmto môžete telu dodať aspoň časť v ľahko „stráviteľnej“ forme. Rovnako ju zoženiete v množstve zaujímavých príchutí (chai latte, citrón-cheescake atď), ale mojím favoritom je vanilka s kokosom .


Opäť viac „naturálnou“ alternatívou je tá s príznačným názvom Natural Protein. Jej základom sú sója, oriešky, mandle a pod. a rovnako neobsahuje konzervanty. Pritom dokáže ponúknuť v jednej tyčinke 12 g proteínov a 15 g sacharidov. Navyše, vďaka konzistencii si veľmi dobre drží tvar a vôbec sa netopí. Rovnako ju môžem odporučiť ako super desiatu alebo vtedy, ak vás berú chute a nechcete siahnuť po klasických sladkostiach. Opäť nechýba možnosť si to spestriť pomocou slanej verzie Salty Peanut. Tyčinka celkovo nie je tak sladká a nenaštartuje vo vás chuť na ďalší cukor .


Takou „lahôdkou“, ktorá poteší aj chuťové poháriky, je menšia, 35 g tyčinka Protein Plus, ktorá je doplnená o L-Carnitín. Samozrejme to beriem s rezervou, pretože pri energetickom výdaji, aký horská cyklistika ponúka, nemám s váhou problém . Každopádne, tyčinka výborne chutí, dodá 19 g cukru a 6 g bielkovín, takže sa dá veľmi dobre použiť aj počas jazdy. Ideálna odmena, keď vyšliapete nejaký kopec .

„Recovery“

Tu by som mohol zaradiť samozrejme aj proteínové tyčinky, ale radšej som do tejto kategórie zaradil viac „špecifické“ doplnky, ktoré sú ideálne určené na to, aby ste sa dali rýchlejšie dokopy. Veľmi dobre ich využijete vo fáze intenzívneho tréningu, napríklad keď sa vám podarí vytrhnúť z práce a čaká vás 4 alebo viac dní poriadneho jazdenia. Vtedy človek hneď pozná, že správna výživa a dôraz na regeneráciu dokáže výrazne pomôcť...


Ideálnym „prvým“ nápojom po veľmi náročnom výkone je Recovery. Práve po ňom siahnite, ak ste si dali do tela, prípadne výjazd trval dlhú dobu. Jedna 55 g dávka dodá 38 g sacharidov a 11 g proteínov, ale ja osobne som napríklad po maratóne túto dávku zvýšil v pohode aj na 80 - 90 g. To som rozrobil s 500 ml vody do bidonu a popíjal počas „vyjazdenia“. Navyše obsahuje aj základné minerály a zinok a rovnako veľmi dobre chutí aj pri vyššej koncentrácii. Nejakých 40 min po tomto drinku už nasleduje klasické jedlo a do toho času moje telo bez problémov všetko spracovalo.


Ako stále spomínam, práve malý dôraz na bielkoviny je veľmi častá chyba, ktorú „bikeri“ robia. Tie už nie sú len pre kulturistov a práve ich nedostatku môžete výrazne pomôcť vďaka Powerbar Protein Plus 92%. Jeho veľkou výhodou je vysoký obsah proteínov a veľmi nízky obsah cukru. Takže si ho nemusíte dávať vo veľkom množstve, kedže telo dokáže jednorázovo spracovať cca 20 g proteínov. Rovnako sa hodí výborne aj pred spaním, kedy obsahuje cca 30% kazeínu, ktorý sa vstrebáva postupne. Primárnu časť ale tvorí syrovátka a tú vie telo veľmi ľahko využiť. Používal som ho aj ráno, ak som chcel ísť výjazd na „prázdny“ žalúdok, no nechcel som pri tom hladovať – prípadne som ho popíjal priamo na biku. No a tretie využitie je počas cestovania, kedy vám stačí napr. zmes vločiek a voda na prípravu ideálneho jedla pred výkonom, ale aj po ňom – navyše sa na tom nemá čo pokaziť, ak nemáte k dispozícii chladničku a pod. Výhodou je veľmi nízky obsah laktózy a veľmi vysoký obsah BCAA (až 6 g na 30 g).


Takou trochu „špecialitou“ sú tekuté aminokyseliny – Amino Mega Liquid. Tie obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny (časť proteínov), ktoré si naše telo nevie vyrobiť a musia byť dodávané „umelo“. Navyše, tekutá forma a malé rozmery umožnia mať ich po ruke a využiť okamžite po skončení tréningu. Ja som ich využíval najmä počas dlhých a intenzívnejších výjazdov v horách, kedy som napr. tú náročnejšiu časť skončil a čakal ma zjazd a už len light presun domov. Takže aby som trochu „pomohol“ rýchlejšie naštartovať regeneráciu, šupol som si ampulu do dresu a použil napr. po poslednom kopci. Samozrejme, zapil vodou a už sa len „odplazil“ pomaly domov . Ich najväčšia výhoda je práve ľahká spratnosť a okamžitá dostupnosť, takže pekne počkajú v drese, kým neskončíte a sú hneď po ruke. Opäť vravím, že sú to všetko detaily, ktoré sa najviac prejavia, ak jazdíte viac dní po sebe, kedy sa hodí každá dostupná forma, aby ste boli na ďalší deň opäť pripravený.


Nechcel som v tomto prípade opisovať všetky dostupné príchute, ale skôr sa zamerať na praktické využitie doplnkov, ktorých Powerbar ponúka naozaj široké spektrum (či už vo forme príchutí alebo druhov). V tom je jeho veľká výhoda pretože si môžete všetko namixovať tak, aby ani tie najdlhšie výjazdy/maratóny neboli problém a stále vám doplnky chutili. Tieto vyššie spomínané doplnky podľa mňa tvoria základ, na ktorom sa oplatí stavať a ktoré pri vhodnom použití vedia celkom dobre pomôcť. Ak dodržíte rozumnú mieru a vhodne ich zapojíte do tréningu, tak z nich podľa mňa využijete maximu a ani vás to nebude vo výsledku stáť veľa peňazí... Kompletné informácie o všetkých produktoch nájdete na domovskej stránke powerbar.eu alebo na stránke dovozcu davorin.sk/powerbar.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch PR článok

Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch

Dopĺňanie minerálov a energie je dôležité nielen počas výjazdu, ale aj po ňom. Vybrať si môžete medzi rôznymi druhmi doplnkov, na ktoré sa dnes pozrieme.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
keyboard_arrow_up