EUROBIKE 2017: Technické zaujímavosti – elektrošpeciál

To, že na tohtoročnom EUROBIKU sa to ebikami doslova hemžilo, nie je žiadne tajomstvo. Či sa vám to páči alebo nie, elektrosegment ide prudko dopredu a v tomto článku si ukážeme to najzaujímavejšie z tejto oblasti.

Už v predchádzajúcich dieloch ste mali možnosť vidieť napríklad špeciálny batoh určený pre ebikerov od EVOCu alebo brzdy Magura spolupracujúce s riadiacou jednotkou. Z globálneho pohľadu možno konštatovať, že len hŕstka vystavovateľov odoláva nástupu elektrobikov, medzi ktorých môžeme zaradiť napr. značky Yeti alebo Marin. Preto by bolo určite nefér opomenúť túto kategóriu a neukázať, kam budúcnosť cyklopriemyslu smeruje.

eGravel


Videl som toho už naozaj veľa, no toto bol môj prvý stret s elektrogravelbikom. Konkrétne od značky Fantik, a to na karbónovom ráme a s veľmi slušným osadením.


Rock Shox dáva ebikom zelenú

O tom, že odteraz je každá vidlica vhodná pre ebiky, hrdo informoval banner v stánku Rock Shox. Na modeloch 2018 teda pribudne aj táto dôležitá informácia na nálepke umiestnenej v hornej časti ľavej spodnej nohy každej „E-MTB ready“ vidlice tohto výrobcu.


STEPS 8000 a jeho vnútornosti

Ak vás vždy zaujímalo, čo sa skrýva v útrobách elektromotorov určených pre bicykle, vedzte, že je tam viac plastu, ako by ste možno čakali. Prvú verejnú pitvu nového STEPS-u ste mohli absolvovať v stánku Shimano, hala B5.


BMC a jeho totálna integrácia

Švajčiarske BMC už minulý rok prezentovalo koncept elektrobiku, ktorý by bol takmer na nerozoznanie od klasických MTB-čiek. Či sa mu to podarilo, môžete usúdiť sami.


Bianchi elektrifikuje

Elektrobicykle už zďaleka nie sú len doménou MTB, o čom svedčí aj expozícia talianskej stálice Bianchi, ktorá sa nebojí ani o odbyt cestných elektorbicyklov vyššej strednej triedy.



Hero VR

Virtuálna realita je v poslednom období horúcou témou všetkých technologických portálov a o jej budúcnosti sa vedú búrlivé diskusie. Na EUROBIKU ste si mohli vyskúšať virtuálnu realitu na vlastnej koži v podmienkach cieľového dojazdu maratónu HERO, v upršanom prostredí Dolomitov.


Dukáty sem, Ducati tam...

Už v predošlom dieli ste sa mohli dočítať, že v Nemecku nebola núdza o produkty vzájomnej spolupráce prémiových automobiliek a cyklistických značiek. Jedným z výsledkov týchto spoluprác je aj pluskové e-mtb Ducati, určené skôr do náročnejšieho terénu ako na cestné okruhy.


Machrovina alebo obludárium?

Vidieť naživo podivuhodné stroje, ktoré sa viac ako na bicykle ponášali na motorky, choppre, alebo intergalaktické cargo biky, nebola vo Friedrichshafene vôbec núdza. Odhliadnuc od etického aspektu, si mašiny od Ruffainu a Maxonu popravde s elektronickým obmedzením asistovaného pohonu na 25 km/h, ani moc dobre predstaviť teda neviem.


E-mócie od Španielov

Španielska značka BH so sebou priniesla ebike Atom X s motorom pootočeným o 90° viac než sme zvyknutí, čo si vyžiadalo dizajnový zásah do tvaru bidóna a použitie magnetického košíka. Okrem iného je bike zaujímavý tým, že batéria sa do rámu vkladá zhora cez otvor v blízkosti hlavového zloženia.


Magura to s elektrosegmentom myslí skutočne vážne

Pravdepodobne ani v jednom stánku nebolo k videniu toľko „e-bike specific“ komponentov ako u domáceho producenta Magura. Elektricky ovládaná sedlovka e-levate, e-brzdy MT5e, ale napríklad aj 1200-eurová upside down vidlica Boltron so zdvihom 150 mm a konštrukciou, ktorá znesie aj silu motora.


Nech už je váš názor na elektrifikáciu cyklistiky akýkoľvek, musíme akceptovať aj pokrok a tešiť sa, že vždy máme na výber z toho, čo zohľadňuje naše preferencie, možnosti a schopnosti. Týmto dielom svoju EUROBIK-ovú púť však nekončíme a tešiť sa môžete ešte na posledné pokračovanie.

Ďalšie články z výstavy EUROBIKE:
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Na čo prihliadať pri kúpe e-biku - nový vs. starý

Na čo prihliadať pri kúpe e-biku - nový vs. starý

Kúpa e-biku je v praxi komplikovanejšia, ako kúpa klasického bicykla. Čo všetko treba zvážiť? Oplatí sa kupovať e-bike z bazára?
Kellys ebiky 2024 – na chuť si príde každý

Kellys ebiky 2024 – na chuť si príde každý

Dalo by sa povedať. že slovenská značka priniesla malú revolúciu v segmente elektrobicyklov. Čo si pre nás pripravil Kellys pre rok 2024?
Marin 2024 - celoodpružené stroje vytvorené pre zábavu PR článok

Marin 2024 - celoodpružené stroje vytvorené pre zábavu

Ak hľadáš celoodpružený bicykel alebo elektrobicykel, určite nevynechaj ponuku značky Marin. Prekvapia nás v roku 2024 niečím novým alebo zaujímavým? Poď to zistiť.
keyboard_arrow_up