Najkrajšie stúpania – Špania Dolina alebo spojenie cyklistiky a slovenskej histórie

Dať si pekne do tela a hore sa odmeniť nádherným prostredím. Kombinácia, ktorá má svoje jedinečné čaro a nájdete ho aj v tejto banskej lokalite.

Ako som už naznačil v nedávnom článku, pád a pomliaždené rameno mi dajú ešte na nejaký čas pokoj od MTB a terénu. Cca týždeň úplného oddychu prišiel nakoniec celkom vhod, presne podľa hesla – všetko zlé je na niečo dobré. Mal som vlastne aj šťastie, pretože stále som si mohol niečo zlomiť a jar by mi zrejme z „pohľadu“ cyklistu ušla.


Hneď ako mi dali ten hnusný obväz dole, smerujú moje kroky k fyzioterapeutovi. Ním je našťastie kamarát a aktívny cyklista, takže otázka, či môžem jazdiť, mu neprišla nijako čudná. Postupne teda rozcvičujem, podfúkol som plášte na žiletke a opatrne začal. A kde sa jazdí pomalšie? No predsa v kopci. Hovorím Adamovi, že poďme zase niečo pekné spraviť...

Ďalším spestrením je v poslednom čase tiež počasie a myslím, že táto jar je vážne príklad ako z veľkej knihy. Všetko sa mení z extrému do extrému a človek do posledného dňa nevie, či bude vlastne pršať alebo svietiť slnko a ťažko sa niečo plánuje.


Nejako mi prišla na um práve Špania Dolina a kopec, ktorý hore vedie. Ak náhodu bude pršať, nejaká hmla v kombinácii s tými chalúpkami bude mať skutočné čaro. A keď pršať nebude, tiež dobre.


A po ceste zo Žiliny máme ešte jedno krásne stúpanie, ale o ňom zase nabudúce. Nakoniec sme to vychytali a všetko suchou nohou. Teda až na tie potoky vody, ktoré sa valili z lesov po nekonečných dažďoch.

Stúpanie do Španej Doliny, ktorá leží vo výške 728 m n.m. vás zrejme nenapadne ako prvé v spojení s nejakými „epickými“ parametrami, najmä ak ste včera čítali článok a sledovali etapu na Zoncolan. No stále sa jedná podľa mňa o fajný kopec.


Vyjadrené číslami, dĺžka cca 3,9 km, priemer 8 %, a naberiete okolo 312 m. No keď si dáte ešte mnou spomínaný bonus s priemerom takmer 17 %, myslím, že budete chvíľu odbúravať nahromadený laktát z tela. Viac už vo videjku...


Záznam v aplikácii Strava, kde nájdete aj všetky údaje z jazdy.

Z vlastnej skúsenosti viem, že každý, kto navštívil Španiu Dolinu, bol vždy nadšený prostredím, ale aj cestou, ktorá hore vedie.
Ak si totiž „buchnete“ aj tu spomínanú strechu, okrem dobrého pocitu budete môcť vyjsť aj na obrovský banský násyp. Cestička k nemu je kúsok pred koncom stúpania/segmentu, takže sa treba trochu vrátiť. Odmenou vám bude potom nádherný pohľad na celú dolinu. Ale opäť upozorňujem, že ak máte nové cestné karbónové tretry, neposielajte mi potom výhražné správy. Ak už máte nejaké staršie, tak viete, že tak či onak sa poškriabu, aj keď si dávate pozor a výhľad myslím oceníte...


Z vlastnej skúsenosti viem, že každý, kto navštívil Španiu Dolinu, bol vždy nadšený prostredím, ale aj cestou, ktorá hore vedie. No hlavne sa dá výborne začleniť do rôznych výletov – najmä ak sa bavíme o MTB, ale v podstate aj trende menom gravel. Všade okolo je totiž obrovské množstvo zvážnic, veľa z nich aj pekne značených ako cyklocesty. Môžete si vyjsť napríklad až k horskému hotelu Šachtička, prípadne rovno na Panský diel vo výške 1 102 m n.m., odkiaľ sú nádherné výhľady na okolité kopce a hlavne Banskú Bystricu. Prípadne môžete pokračovať po hrebeni smerom na Donovaly atď. Viaceré časti sme si ukázali aj v minuloročnom výlete na Laskomerské traily, kde sme tieto miesta prechádali, keďže výlet som začínal u nás na chalupe v Hornom Jelenci. Ďalšie možnosti na jazdenie v okolí Veľkej Fatry, Starohorských vrchov a Nízkych Tatier potom nájdete aj v tomto článku.


Ale napríklad k horskému hotelu Šachtička, ktorý sa týči nad Španiou Dolinou, vedie aj asfaltová cesta priamo z Banskej Bystrice. Tá má parametre 4,5 km a priemer 9,8 %. Celkovo je v okolí toľko možností na jazdenie, že sa sem s kamerou ešte neraz vrátime. A vy najlepšie spravíte, ak prídete vyskúšať na vlastnej koži.

Ja si od poriadneho MTB ešte chvíľu budem musieť dať pokoj a teda obsah z mojej strany bude viac „asfaltový“. Ale zatiaľ to aspoň po "záplavách" obschne a mne pribudne viac kilometrov Tak sa držte a hlavne bezpečne...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Najkrajšie stúpania - Malý Šturec – kráľovstvo serpentín

Najkrajšie stúpania - Malý Šturec – kráľovstvo serpentín

Sú kopce, ktoré zaujmú svojimi parametrami, najmä prevýšením, alebo sklonom. Prípadne sú kopce, ktoré ponúkajú nádherné prostredie a výhľady. No a sú také, kde zaujme hlavne samotná cesta nahor.
Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Začali ste s cyklistikou a radi by ste komfortne jazdili aj vtedy, keď sa ochladí či keď spadne pár kvapiek dažďa? Dnes vám skúsim poradiť, ako si dať dokopy výbavu, ktorá bude dostatočne univerzálna pre širokú škálu teplôt.
Najťažšie stúpanie po cyklotrase na Slovensku?

Najťažšie stúpanie po cyklotrase na Slovensku?

Hodnotiť niečo ako „naj“ bude vždy subjektívne, ale k tomuto tvrdeniu máme pádne argumenty. Poďte sa presvedčiť, či nepreháňame a užiť si naplno jesennú atmosféru.
keyboard_arrow_up