Test: 4iiii Precision 3+ wattmeter - všetko potrebné

V minulosti bolo pre mňa nemysliteľné mať na bicykli wattmeter. Dôvodom bola najmä vyššia cena, no, našťastie, doba postúpila a už je možné kúpiť wattmetre za úplne iné peniaze.

Takýmto je aj 4iiii Precision 3+. Toto zariadenie určené na meranie výkonu som mal možnosť vyskúšať na mojom „gravel/road” bicykli Rock Machine Gravel Ride 700. So značkou 4iiii som mal už skúsenosť a pár rokov som jazdil aj ich starší model 4iiii Precision 3D, ktorý ma nikdy nesklamal. Z tohto dôvodu som sa rozhodol pre jeho vynovenejšiu verziu.



Na úvod pár technických informácií

... kompatibilný so všetkými bežne používanými cyklistickými počítačmi podporujúcimi ANT+ protokol...
Malý powermeter je integrovaný na vnútornej strane kľuky. Jeho hmotnosť sa oproti staršiemu bratovi nezmenila a ostala na cca 9 gramoch, čo z neho robí jeden z najľahších meračov výkonu na trhu. Zmena ale nastala hneď v niekoľkých veciach. Prvá je, že výška plastového tela sa znížila na 5,5 mm. Pri staršej verzii býval problém pri niektorých rámoch, že telo wattmetra bolo veľmi blízko k rámu. Pri mojom Gravelride som to riešil podložkou. No pri Precision 3+ tento problém odpadol.


Ďalšou zmenou sú rôzne funkcie a jednou z najväčších je integrácia technológie Apple Find My, o ktorej sa pobavíme neskôr. Značka 4iiii ponúka svojim zákazníkom aplikáciu do smartfónu, v ktorej môžete robiť napríklad kalibráciu, update firmware alebo dokonca zaznamenať aktivitu.


Výrobca udáva výdrž batérie od 500 do 800 hodín, ktorú zabezpečuje klasická plochá batéria CR2032.


Precision 3+ je kompatibilný so všetkými bežne používanými cyklistickými počítačmi podporujúcimi ANT+ protokol (Garmin, Wahoo, Suunto, Lezyne,...).


Apple Find My alebo nájdi svoj bicykel

Po vizuálnej a estetickej stránke je naozaj vydarený, prakticky je neviditeľný.
Vďaka spolupráci so značkou Apple a integrácii technológie Find My priamo do wattmetra budete vedieť, kde sa práve bicykel nachádza. Veľa ľudí to rieši napríklad aj AirTagom skrytým v útrobách bicykla v obave z odcudzenia bicykla, ale tentokrát funkciu získate už práve pri kúpe wattmetra Precision 3+. Jediná nevýhoda je, že musíte vlastniť nejaké Apple smart zariadenie, ktoré túto funkciu obsahuje.


Je k tomu pomerne jednoduchý návod:
  1. Pretočte kľuky tak, aby sa aktivoval wattmeter.
  2. Trikrát po sebe vyberte a vložte batériu na wattmetri.
  3. Začne blikať indikátor namodro (10 min. ostane v tomto režime alebo kým sa nastavenie nedokončí).
  4. Otvorte aplikáciu „Nájsť” na svojom iPhone a dajte pridať iný predmet.

Jazda a spoľahlivosť 4iiii Precision 3+

Keďže som už mal skúsenosť s 4iiii a spoľahlivosť prenosu dát za celé dva roky bola na 100 %, nemohlo to byť inak ani pri novšej verzii. No ale čo čert nechcel, nastali komplikácie. Watty občas padli na nulu aj pri šliapaní do pedálov a nevedel som, čo sa deje. Skúšal som kalibrácie a všetko možné až po výmenu batérie. Nepomohlo nič, tak som sa ešte pre istotu obrátil na „uja googla” a bác.

Riešia to na YT kanáloch a fórach. 4iiii prišiel s updatom. Zapnem aplikáciu, pozerám, jasné... update nie je. Tak okamžite dávam a idem na jazdu. Heuréka. Všetko fičí, ako má! Odvtedy som odjazdil pár stoviek kilometrov a ani jedno zaváhanie. Občas je dobré prekalibrovať pred jazdou, koniec koncov, mali by ste to robiť vždy.


Ak vás zaujíma podrobnejšie, ako funguje merač výkonu a ako správne pomocou neho trénovať, odporúčam Imrove alebo Cepove články.

Pre mňa bol wattmeter výborný pomocník, keďže od minulého roka som si dohodol trénera a vďaka tomu som mohol trénovať presne podľa toho, čo mi on naordinoval. Držať presné watty a kadencie v podstate simuluje laboratórne podmienky a môj tréning naberá na efektivite. Pocítil som zlepšenie a odzrkadlilo sa to aj na mojom výkone na enduro pretekoch, ktoré jazdím.

Plusy

  • znížená výška tela wattmetra na 5,5 mm
  • hmotnosť 9 g
  • výdrž batérie
  • aplikácia a konektivita ANT+ aj Bluetooth
  • technológia Find My
  • cena
  • trojročná záruka

Mínusy

  • pre funkčnosť Find My je potrebné Apple zariadenie


Verdikt

Po vizuálnej a estetickej stránke je naozaj vydarený, prakticky je neviditeľný. Dokážete ho jednoducho spárovať s vaším zariadením. Jediná nevýhoda staršieho modelu sa vyriešila subtílnejším tvarom Precision 3+ a tým sa stáva naozaj vhodným adeptom na vášho tréningového pomocníka.

Pozitívom je aj to, že výrobca vie senzor domontovať aj do vašich existujúcich kľúk, pokiaľ by ste požadovali nejaký model, ktorý nie je v ponuke. Čo ma taktiež potešilo, je spomínaná integrácia Find My a v neposlednom rade je jeho veľkým pozitívom aj MOC, ktorá začína na cca 375 €, čo je v porovnaní s konkurenciou veľmi slušná ponuka.

Viac informácií o tomto zariadení si môžete pozrieť a naštudovať na tomto odkaze.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
adam.milo111 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ktoré predsudky o wattmetroch dnes už neplatia?

Ktoré predsudky o wattmetroch dnes už neplatia?

Čo môže cyklistu trápiť pred kúpou powermetra? Na aké veci trpeli merače, keď bolo meranie wattov len v plienkach?
Cestný vs. horský bicykel – porovnanie v stúpaní

Cestný vs. horský bicykel – porovnanie v stúpaní

Zaujímalo vás, o koľko môže byť horský bicykel v stúpaní po asfalte pomalší ako cestný? Skúsili sme to zistiť a porovnať vrátane pocitov z jazdy.
4iiii merače výkonu – jazdi ako profesionál PR článok

4iiii merače výkonu – jazdi ako profesionál

Patríte medzi cyklistov, ktorí poctivo trénujú, naháňajú kilometre a výškové metre a radi si zapretekajú? Wattmeter od 4iiii bude váš najlepší pomocník na ceste k zlepšeniu.
keyboard_arrow_up