RockShox ButterCups - čo je to a na čo je to dobré?

Dalo by sa povedať, že americký výrobca SRAM má maslo pomerne v obľube. Vo vidliciach RockShox ho totižto nájdete v podobe SRAM Butter, ako aj v podobe ButterCups. Viete však, o čo ide?

Samozrejme nejde doslova o maslo, ale o komponenty, ktoré by mali zabezpečiť maslový chod vašej vidlice. Kým vazelínu SRAM Butter pomaly vytláča „šmykľavejšia” RockShox Dynamic seal, tak ButterCups sú obvyklé až u vyšších špecifikácií vidlíc RockShox (Ultimate), prípadne ako súčasť upgradových patrón.


Konštrukcia - zlaté šulce na konci tyčky

ButterCup je v podstate taký malý silentblok, ktorý pozostáva z dvoch hliníkových misiek, ktoré sa skrutkujú do seba a dvojice gumových pukov (elastomérov), ktoré od seba oddeľuje kovová platnička, nachádzajúcich sa vo vnútri týchto misiek. Celá táto sústava je naskrutkovaná na koniec piestnice, resp. tlmiacej patróny, kde tvorí pohyblivý spoj s vonkajšími nohami vidlice.

...podľa marketingových údajov eliminujú až 20 % vibrácií, ktoré zachytávajú vaše dlane.
V praxi ButterCups vyzerá ako zlatý valček, ktorý má priemer zhruba ako dvojeurová minca. Zaujímavosťou potom je, že ButterCups na pružiacej a tlmiacej patróne majú rozdielnu konštrukciu vnútorných elastomérov. ButterCups na pružinovej strane nemá v hornej časti elastomér, ale iba hrubší O-krúžok. Prečo je to tak sa dozviete v nasledujúcej kapitole o funkcii .

RockShox ButterCups

Funkcia - technológia z éry počiatkov MTB

Samotný ButterCups funguje v podstate ako frekvenčný izolátor. Jeho úlohou je zabrániť prenosu vysokofrekvenčných vibrácií s nízkou amplitúdou od kolesa cez vidlicu do riadidiel a rúk jazdca. Určite poznáte tú situáciu, keď ste v rýchlosti vleteli do rolety alebo koľaje od traktora, kde ostal otlačený vzor pneumatiky. Vidlica na tieto malé a rýchlo sa opakujúce rázy nestíha reagovať a vaše dlane sú červené ako istá časť paviána.

No a práve tento problém pomáhajú riešiť ButterCups. Tie utlmujú spomínané vibrácie stláčaním elastomérov o kovovú platničku, ktorá je pripevnená k piestu patróny a vložená medzi dva elastoméry vo vnútri misiek ButterCups. Takže, keď vaše koleso narazí na hrboľatý povrch, ktorý ho rozvibruje, spodná časť vidlice sa posunie nahor a stlačí spodný elastomér proti kovovej platničke pripevnenej k piestnici, čím zachytí túto hybnosť. Následne, keď sa dolná časť nohy vidlice odrazí, horný elastomér sa stlačí medzi kovovou platničkou a hornou misku ButterCups, čím sa opäť absorbuje energia vibrácií.

ButterCup na vzduchovej pružine funguje veľmi podobne, akurát pružinová strana je nastavená tak, aby bola účinnejšia pri kompresnom zdvihu v porovnaní s odskokom. Preto má ButterCup na vzduchovej strane vidlice iba jeden (vyšší) elastomér a v hornej časti pri spätnom ráze využíva iba hrubší O-krúžok.

Elastoméry ButterCups-ov ponúkajú o 4 mm vertikálneho chodu vidlice navyše a podľa marketingových údajov eliminujú až 20 % vibrácií, ktoré zachytávajú vaše dlane.

RockShox ButterCups predstavenie

Ako to vlastne celé vzniklo?

Myšlienka použitia elastoméru nie je v cyklistike ničím novým a prevratným. Prvé odpružené vidlice miesto vinutej pružiny alebo stlačeného vzduchu používali práve gumové elastoméry. Podobne to bolo aj s rôznymi soft-tailami. Ešte pár rokov dozadu ich používal aj nemecký výrobca bicyklov Corratec ako medzikus rámu a horného oka tlmiča pod označením technológie ako „10Hz”. Funkcia bola pritom identická - a to eliminácia vibrácií.

RockShox ButterCups
Nápad integrovať „silentbloky” do vidlice však pochádza od konštruktéra Tylera Lyncha, ktorý pri rezaní dreva s bratom používali dve rôzne motorové píly. Jedna mala rukoväť vybavenú gumovým izolátorom vibrácií a druhá nie. Samozrejme asi nemusím písať, s ktorou pílou vydržal kto píliť dlhšie. Keď prišiel s týmto nápadom za kolegom konštruktérom Skylarom Teachoutom, tak ten vytiahol zo šuflíka silentblok a začal sa kolotoč výroby a testovania prototypov, ktoré viedli k finálnemu produktu.

Vidlice s touto technológiou predstavil RockShox v máji minulého roku ako súčasť inovovanej tlmiacej patróny Charger 3, a ak by vás zaujímalo, ktoré vidlice to sú, resp., ktoré vidlice sa dajú o ButterCups upgradovať, môžete si prečítať spomínaný článok Predstavenie: Novinky RockShox na sezónu 2023. Ak by sme však zachádzali do detailov, podobná technológia sa používa aj vo svete motokrosových motoriek.

RockShox ButterCups

Všetko dobré je na niečo zlé

Ako všetko, aj technológia ButterCups má svoje výhody aj neduhy. K plusom môžeme zaradiť elimináciu časti vibrácií, vďaka ktorej dochádza k menšej únave dlaní pri jazde. Ruka v ruke s tým ide aj eliminácia rezonovania niektorých častí bicykla, najmä na kokpite, ktorá vie byť v určitých prípadoch pekne otravná.

Na strane nevýhod, ak si odmyslíme vyššie obstarávacie náklady, sa nachádza hmotnostná penalizácia, ktorá predstavuje cca 37 gramov na vidlicu. Paradoxne tak top modely radu Ultimate sú o niečo ťažšie ako ich predchádzajúca generácia. No, a gumové elastoméry v ButterCups-och tiež nevydržia večne, ale podľa stránok RockShox-u ich servisný interval predstavuje 200 hodín jazdy.

Pri veľkom servise vidlice tak budete musieť počítať aj s výmenou týchto častí, čo zožerie nejaké to euro a čas navyše…

RockShox ButterCups

Výhody

  • menšia únava dlaní pri jazde
  • eliminácia rezonovania niektorých častí bicykla

Nevýhody

  • potreba pravidelného servisu
  • vyššia hmotnosť vidlice

RockShox ButterCups
Ak vás technické témy zaujímajú, môžete si prečítať aj niektorý z podobne ladených článkov, ktoré už boli publikované v minulosti:

Zdroj fotografií: sram.com, archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: RockShox Vivid - vzduchový tlmič s citom pružiny

Predstavenie: RockShox Vivid - vzduchový tlmič s citom pružiny

Americký RockShox to toto leto celkom slušne rozbehol s novinkami. Po zjazdovom Boxxeri, XC vidlici SID a tlmiči SID Luxe uzrel svetlo sveta aj nový Vivid.
Predstavenie: Nový SRAM Flight Attendant – vyžmýkajte maximum potenciálu

Predstavenie: Nový SRAM Flight Attendant – vyžmýkajte maximum potenciálu

Automatický systém kontroly odpruženia pod názvom Flight Attendant dostal novú verziu, ktorá má jeden zásadný rozdiel oproti tej predchádzajúcej.
Predstavenie: SRAM Maven – nová dimenzia brzdného výkonu PR článok

Predstavenie: SRAM Maven – nová dimenzia brzdného výkonu

Želali ste si niekedy, aby boli na trhu brzdy, ktoré by ste nedostali na hranu ich možností? Vaše túžby boli vypočuté.
keyboard_arrow_up