Štiavnické vrchy – raj pre milovníkov cyklistiky

Ani sme sa nenazdali a nedávno sme opäť privítali leto, ktoré sa pre väčšinu z nás spája s príjemným obdobím dovoleniek. Ak pre svoju rodinu či priateľov hľadáte pekné miesto na Slovensku, kde strávite tú tohtoročnú, máme pre vás jeden typ.

Okolie Banskej Štiavnice ponúka ideálne podmienky pre milovníkov horskej cyklistiky a cykloturistiky. Na bicykli tu je možné obdivovať prírodnú scenériu s unikátnymi tajchami, či navštíviť množstvo zaujímavých pamiatok.


Cyklotrasy

Vďaka realizátorom projektu Bajkom k tajchom sa za posledné roky podarilo v Štiavnických vrchoch vybudovať rozsiahlu sieť značených cyklotrás s celkovou dĺžkou takmer 350 km. Pri navrhovaní sa snažili ich autori nájsť kompromis, takže v hornatej oblasti okolo Banskej Štiavnice si na svoje prídu okrem technicky a kondične zdatných bikerov aj rodiny s deťmi, či cykloturisti so slabšou kondíciou. Väčšina trás je vo forme okruhov a vedie prevažne po lesných cestičkách a banských jarkoch.


Cyklotrasy sú rozdelené do štyroch oblastí – Hodrušská, Belianska, Banskoštiavnická a Vyhnianska. Celkovo sa tu nachádza 15 cyklotrás a 11 kratších spojok, ktoré umožňujú plynulý presun z jednej trasy na druhú. Každá trasa má vypracovaný podrobný popis, vrátane výškového profilu, náročnosti, druhu povrchu, prevýšenia a GPS údajov.


Ubytovanie

Ak plánujete v Štiavnických vrchoch stráviť aktívnu dovolenku, ideálnu možnosť, kde sa ubytovať, ponúka hotel Salamandra. Je súčasťou väčšieho celku rezortu, ku ktorému patria aj lyžiarsky svah, multifunkčné ihriská, infraštruktúra pre cyklistov, detské ihrisko a Hornohodrušský tajch. Rezort je priamo napojený na spomínanú sieť cyklotrás, takže je vhodným východiskovým bodom každého výjazdu. Spolupráca hotela s miestnymi dodávateľmi je zárukou kvalitnej stravy, vďaka ktorej budete mať dosť energie na všetky plánované aktivity. Po dni strávenom v sedle môžete načerpať sily vo wellness centre a dopriať si niektorú zo špeciálnych procedúr.


Flow Trail HELLIGON

V Štiavnických vrchoch nájdete aj atrakciu v podobe zjazdovej trate Flow Trail HELLIGON, ktorá je vybudovaná podľa štandardu Flow Country Trail. Jej názov je odvodený od dychového nástroja heligón, ktorého ozvučená časť je výrazne zatočená, čím nápadne pripomína zákruty terénu. Zároveň sa v názve skrýva aj priezvisko banského majstra Mateja Kornela Hella, ktorý sa začiatkom 18. storočia významnou mierou pričinil o záchranu zaplavených baní zostrojením čerpacieho stroja. Dĺžka trate je 2 km s prevýšením 240 m a tvorí ju 30 klopených zákrut a množstvo ďalších prvkov. Jazdci si na nej užijú dynamickú jazdu plnú zábavy.


Pump-track

Priamo v areáli hotela Salamandra sa nachádza asfaltový pump-track a skill park, kde si je možné natrénovať techniku jazdy. Pump-track tvorí séria umelých terénnych vĺn a klopených zákrut, po ktorých sa jazdí bez pedálovania. Je ideálnou pomôckou pre všetkých jazdcov pri príprave na jazdu v teréne a tiež aj na flow traili.


Lanovka

Cyklistov poteší 1 450 m dlhá lanovka, ktorá umožňuje na svojich sedačkách aj prepravu bicyklov. Z jej výstupnej stanice Horná Roveň vedie turistický chodník priamo do Banskej Štiavnice. Lanovka poslúži bikerom aj ako pohodlný variant výstupu k flow trailu HELLIGON. Premáva obojsmerne tak, že ak by si zjazd niekto predsa len rozmyslel, môže sa jednoducho odviesť do nástupnej stanice, ktorá je kúsok od hotela a záchytného parkoviska.


Požičovňa bicyklov a servis

Dovolenka na bicykli sa občas nevyhne technickým problémom. Rezort okrem požičovne bicyklov, v ktorej nájdete širokú škálu rôznych modelov vrátane elektrobicyklov, poskytuje aj cykloservis na počkanie. Takže, ak zlyhá technika alebo si len jednoducho niečo zabudnete doma, nemusíte si s tým lámať hlavu.


Krátku dovolenku si v krásnom prostredí Štiavnických vrchov užili aj naši kolegovia, ktorú nám priblížili vo svojom tipe na výlet - Bikom po Štiavnických vrchoch. Za peknými zážitkami niekedy netreba cestovať veľmi ďaleko, naša krajina nám ponúka naozaj unikátne možnosti, kde môžeme tráviť čas so svojimi blízkymi a priateľmi.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Bojnice su známe predovšetkým ich histórou a zámkom. Vedeli ste, že sa neďaleko nachádza aj parádne trailcentrum, ktoré je vhodné takmer pre všetkých?
Tip na výlet: 4-dňovka na Barborskej - splnený sen s vôňou dobrodružstva

Tip na výlet: 4-dňovka na Barborskej - splnený sen s vôňou dobrodružstva

Mal som to naplánované už dávno, prejsť Barborskú cestu, bez ašpirácií na akýkoľvek rekord, jednoducho to len poctivo odšliapať a užiť si pár dní.
keyboard_arrow_up