Aká bola tohtoročná ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2018?

Séria šiestich maratónov pod záštitou ŠKODA nechýbala ani v tohtoročnom kalendári. Teplo, chlad, sucho aj riadny dážď, to boli podmienky, ktoré sprevádzali účastníkov týchto podujatí.

ŠKODA Svätojurský MTB maratón – 28. apríla



Apríl je pre niekoho začiatkom sezóny, niekto má už v tejto dobe najazdené toľko, ako niektorí z nás za celú sezónu. Svätojurský maratón však nehľadí na tieto rozdiely a už tradične ako úvodné kolo, začína sériu podujatí. Vinice, slnečné počasie, ideálne podmienky trate – takto v skratke vyzeral ročník 2018. Víťazom na dlhej trati sa stal Tomáš Višňovský, medzi ženami Janka Keseg Števková. Počet účastníkov dosiahol rekordný zárez, 961 pretekárov. Viac o tomto podujatí si môžete prečítať v reportáži.

ŠKODA Dohňany – Púchov Trophy – 19. mája



Pozitívny účinok, ktorý mal dážď na predchádzajúcom kole vo Svätom Jure, sa neosvedčil v Dohňanoch. Blatisté prostredie dalo zabrať snáď každému pretekárovi či už stál na štarte dlhej 60 km, strednej 40 km, alebo krátkej 16 km trati. Tie neboli zostavené len z ciest „zvážnicového“ typu, ale obsahovali aj nemalé percento singlov. Ani vrtochy počasia však nemali vplyv na kvalitné zázemie podujatia, ktoré každým rokom stúpa. Dôkazom toho je aj číslo celkového počtu účastníkov: 633. Viac o tomto podujatí si môžete prečítať v reportáži.

AUTHOR ŠKODA Bikemaratón Súľovské skaly – 23. júna



Tento rok bol pre Súľovský maratón na jednej strane potešujúci, keďže oslavoval úctyhodný 20. ročník, ale aj smutný, keďže podľa aktuálnych informácii, to bol posledný. Žiaľ, ľudská hlúposť nepozná hraníc. Ale čo sa týka tohto ročníka, organizácia maratónu bola klasicky na vysokej úrovni, o čom svedčí aj počet účastníkov, činiacich 1 352 (!) jazdcov. K tomu sa pridala aj trať, ktorá svojou náročnosťou, ale aj technickou „krásou“ nezostala pretekárom nič dlžná. Výdatný dážď premenil niektoré úseky na dokonalé lepivé peklo, o ktorom si môžete viac prečítať v reporte

ŠKODA Stupava Trophy – 27. júla



Ak by ste si mysleli, že o cyklistiku nie je záujem, stačí sa pozrieť na počet účastníkov tohtoročnej ŠKODA Stupava Trophy. Celkovo 1 273 hláv, súťažiacich na jednom podujatí, je skutočne obdivuhodné. Už tradičná trať, spájajúca lesné cesty s asfaltovými spojnicami, nevykazovala negatíva vo forme blata. V kombinácii s horúcimi teplotami najlepšie sedela Martinovi Kostelničákovi, ktorý zvíťazil na dlhej, 105 km trati. Medzi ženami to bola Andrea Juhásová. Okrem cyklistického zážitku čakal na tých skutočne odhodlaných športovcov aj nedeľný beh. Viac o tomto podujatí sa dočítate v reportáži

ŠKODA Horal MTB maratón – 11. augusta



 

ŠKODA Bike Open Tour zavítala aj na pomedzí východného a stredného Slovenska, konkrétne do Svitu, mesta pod Tatrami. Tradične náročná trať spolu s výdatnými prehánkami najmä v úvode, bola ekvivalentom skutočného dobrodružstva na bicykli. I keď sa na dlhej trati Krejzi (134 km a 4 800 m), jednej zo 6 variantov, kvôli počasiu nepokračovalo až na vrchol Kráľovej hole, jazdci určite neprichádzali do cieľa ochudobnení o pamätné zážitky. Nakoniec sa s traťou najlepšie popasoval Martin Kostelničák, medzi ženami Zuzana Palúchová za úctyhodný čas 9:14 h. Podrobnejšie čítanie ponúka reportáž z tohto podujatia.

ŠKODA Slovenský raj – 8. septembra



 
Záverečné podujatie bolo taktiež situované vo východnej časti našej republiky, v očarujúcom prostredí národného parku Slovenský raj. Aj kvôli tomu viedla trať najmä po lesných cestách. To však nič nemení na skutočnosti, že ten, kto sa vydal na dlhú, 106 km trať, to nemal „zadarmo“. Ideálne počasie a podmienky na trati boli jedným z pozitív na tohtoročnom maratóne. Súčasne 567 pretekárov spolu s bezproblémovou organizáciou sú vizitkou podujatia v Slovenskom raji. Viac o tomto maratóne sa dočítate v reportáži

Ani tento ročník ŠKODA BIKE OPEN TOUR nezostal nič dlžný svojmu renomé. Ak ide o počty účastníkov, najvyšší evidovali organizátori Súľovského maratónu, a to 1 352 pretekárov. Najmenej, aj keď bez debaty stále priaznivý počet jazdcov, zaznamenalo podujatie v Slovenskom raji, teda 567


Na jednotlivých maratónoch nechýbalo ani bohaté zázemie od ŠKODA. Mnohopočetné stánky, atrakcie určené nielen pre deti, ale aj pre ich rodičov, v podobe maľovania na tvár, skákacích hradov či iných sprievodných podujatí, na ktorých sa „support”, čakajúci na finiš svojich otcov, mám či iných príslušníkov rodiny, mohli do sýtosti vyblázniť.

Aj vďaka takémuto prístupu stúpa kvalita našich domácich maratónov, o ktoré sa zaujíma stále viac a viac cyklistov. Tento trend je dozaista príjemný, avšak netreba zabúdať, že byť súčasťou podujatia v pozícii pretekára ešte neznamená, byť privilegovaným konať čokoľvek z vlastnej ľubovôle. Buďme teda v nasledujúcich ročníkoch obozretnejší, nielen jeden k druhému, ale aj k tým, ktorí sú (i keď „nedobrovoľne“) taktiež účastníkmi týchto akcií.

Športu zdar a cyklistike obzvlášť!
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Jeden z najobľúbenejších maratónov na Slovensku bude písať už svoj 24. ročník.
Reportáž: ŠKODA MTB cyklomaratón Topoľčianky - zábava v ideálnych podmienkach

Reportáž: ŠKODA MTB cyklomaratón Topoľčianky - zábava v ideálnych podmienkach

Z môjho pohľadu ponúkajú Topoľčianky najzábavnejšiu a najtechnickejšiu trať z celej série ŠKODA BIKE OPEN TOUR, a to sa mi opäť potvrdilo.
keyboard_arrow_up