ŠKODA BIKE OPEN TOUR šťastne ukončila už svoj 6. ročník

Cyklistická sezóna sa pomaly blíži k svojmu záveru, aj keď slnečných dní máme stále neúrekom. Aj séria maratónov ŠKODA BIKE OPEN TOUR sa v druhý augustový týždeň dočkala svojho vyvrcholenia. Aká teda tohtoročná TOUR bola?


Pätica podujatí s nabitou účasťou

Ako sme si už zvykli, ŠBOT prináša nadšencom cyklistiky výber kvalitných a tradičných pretekov, na ktorých môžete spoznať prírodu Slovenska a súčasne si zmerať sily so širokou škálou konkurentov. Inak tomu nebolo ani v roku 2019. Začínajúc ŠKODA Svätojurským maratónom, pokračujúc ŠKODA Vlko Hron MTB, ŠKODA Maratón Levočské vrchy, ŠKODA MTB Maratón Rajecké Teplice a nakoniec ŠKODA Horal MTB Maratón, prilákala táto séria viac ako 3 800 cyklistov z celého Slovenska, ale aj z iných susedných krajín. Aj keď boli úvodné maratóny chladnejšie, nič to neubralo na spokojnosti pretekárov. Celkovým víťazom série sa v mužskej kategórii (19 - 39 r.) stal R. Rovný, v ženskej (19 - 39 r.) to bola Z. Juhásová. Kompletné výsledky série vrátane všetkých kategórií nájdete na tomto odkaze.

Úvodné kolo patrilo ŠKODA Svätojurskému MTB maratónu, ktorý naštartoval všetkých zúčastnených už v úvode jari. Nemalá účasť potvrdila elán štartujúcich a aj v chladnom počasí sa dokázali nadchnúť k výborným výkonom.

Druhým v kalendári bol ŠKODA Vlko Hron MTB, ktorý v úvode mája obišiel aj predpovedaný dážď. Na štarte v deň pretekov stálo oproti minulému roku o celých 300 pretekárov viac. Na zaujímavej trati si našiel každý svoje a v cieli mohol oslavovať šťastný dojazd.

S prichádzajúcim letom sa naplnili očakávania a ŠKODA MTB maratón Levočské vrchy hostil stovky účastníkov v slnečnom počasí. Veľkým plusom bolo situovanie štartu v blízkosti kúpaliska, ktoré poskytlo po náročných pretekoch zaslúžený oddych. Bicykle dostali svoju očistu v cykloumyvárni, pretekári v sprchách.


Kto pozná ŠKODA MTB Maratón Rajecké Teplice vie, že o nude v jeho spojitosti nemožno hovoriť. To si prišlo overiť aj takmer 700 pretekárov. Na trojici tratí v teplom počasí vydal každý svoje maximum. Pre doplnenie energie boli zabezpečené občerstvovacie stanice plné mnohorakých dobrôt a priestory cieľa so všetkým potrebným.

Bodkou za celou sériou bol ŠKODA Horal MTB Maratón, ktorý je považovaný za jednu z najťažších tratí na Slovensku. Až šesť možných variantov mali k dispozícii pretekári všetkých vekových kategórií. Príjemné počasie ušetrilo každého od problémov s ním spojených. Horal si tak udržal povestnú „laťku" na vysokej úrovni.


Ekologický prístup k zelenšej budúcnosti

Okrem kvality služieb, ktoré sú s maratónom spojené, organizátori ŠBOT nezanedbávali ani otázku šetrného prístupu k prírodnému prostrediu. Dôkazom toho bola výmena plastových tašiek za plátené či papierové, optimalizácia občerstvovacích staníc s využitím sklenených pohárov namiesto jednorazových plastových či iné prospešné obmeny zaužívaných praktík. Taktiež nechýbali koše na separovaný odpad – tak v priestoroch štartu, ako aj na trati. Jednoducho povedané, príroda je prvoradá, musíme si ju chrániť.


Trate maratónov ponúkli rôznorodé podmienky

I keď horská cyklistika môže pôsobiť ako nemenná disciplína po lesných cestách, zdanie môže často klamať. Na maratón v sérii ŠBOT sme sa o tom sami presvedčili. V úvodnom podujatí vo Svätom Jure mali pretekári možnosť previesť sa tak v prostredí viníc či na širokých zvážniciach. Naopak na poslednom podujatí vo Svite to už nebolo také ľahké – výstup takmer do 2 000 m. n.m. potrápil aj tých najskúsenejších a lesné singletraily preverili techniku každého pretekára bez výnimky. Profily či dĺžky tratí boli rôznorodé, počas každého maratónu bolo na výber z vyše 3 možností – od najkratších 20 km až ku kráľovskej vzdialenosti 134 km na Horalovi.


Myslíme aj na rodiny – trate ŠKODA FAMILY

Úplnou novinkou v harmonograme tohtoročných maratónov bola možnosť spojiť chuť pretekať mladých ratolestí s doprovodom ich rodičov. Na štart tratí ŠKODA FAMILY sa tak postavili rodinné dvojice, ktoré pozostávali z jedného dieťaťa vo veku 8-14 rokov a jedného rodiča. Podmienkou úspešného ukončenia bol spoločný dojazd oboch pretekárov do cieľa. Dôkazom toho, že takýto počin mal skutočne význam, bola hojná účasť rodinných dvojíc – len na maratóne ŠKODA MTB Horal sa zúčastnilo 50 dvojíc!


Hlavná výhra v podobe auta ŠKODA FABIA COMBI už pozná nového majiteľa

Okrem dosiahnutého času na maratóne bola motiváciou zúčastniť sa ďalšieho kola série aj možnosť vyhrať nové auto ŠKODA FABIA COMBI. Dôležitým pravidlom bola povinnosť zúčastniť sa aspoň štyroch z piatich podujatí ŠKODA BIKE OPEN TOUR. O výhru mohli dokonca bojovať aj mládežníci vo veku menej ako 16 rokov a urobiť tak radosť svojim rodičom. Nakoniec sa šťastie usmialo na mladú Martinu, ktorá, ako sama povedala, to cítila už od rána. „Bol to úžasný pocit, celá som sa triasla,“ dodala.


Kým dospelí pretekali, deti sa mohli vyblázniť na cieľových atrakciách 

V seriáli ŠBOT nie je žiadnou novinkou, že deti a rodiny, čakajúce v cieli na svojich najbližších, nemajú núdzu o sprievodné akcie. Každý z maratónov hostil aj akési „cieľové mestečko“, v ktorom boli pripravené všakovaké akcie. Medzi nimi boli najpopulárnejšími skákací hrad, maľovanie na tvár alebo na automobil ŠKODA KAROQ či preteky tých najmenších na miniatúrnej trati v priestore štartu.

Nakoniec sa snáď môžeme všetci zhodnúť na tom, že ročník 2019 bol pre sériu ŠKODA BIKE OPEN TOUR radostný rovnako tak, ako aj pre jej návštevníkov. Ak ste nestihli niektorý z maratónov, alebo vám je ľúto za koncom sezóny, nezúfajte. O rok sa uvidíme znova!
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2022 – sezóna ako má byť

ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2022 – sezóna ako má byť

Každý maratón v sérii je iný, každý rok prináša nové výzvy. Poďte sa s nami pozrieť, čo všetko môžete zažiť, či už ako pretekár alebo fanúšik, na trati najpopulárnejšej série horských maratónov.
Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Jeden z najobľúbenejších maratónov na Slovensku bude písať už svoj 24. ročník.
keyboard_arrow_up