Sacharidy - dôležitý zdroj energie

Sacharidy - dôležitý zdroj energie

3147 komentárov

cepooo 30.03.2020   Sis Doplnky Cestna Cyklistika Zdravie Sport Vyziva Preteky

O tom, ako je príjem sacharidov pred, počas a po výkone pre cyklistu dôležitý a ako vďaka správnemu načasovaniu môžete vyhrať aj Giro.

 

Na úvod začnem s tým, že nie som odborník na výživu, nemám vyštudovanú FTVŠ a moje skúsenosti, s ktorými sa chcem s vami podeliť, sú len jednoduché rady amatérskeho cyklistu. Preto, ak je medzi vami niekto v problematike zbehnutejší, s príslušným vzdelaním, nejaké detaily a malé nepresnosti mi dúfam odpustí.

Hlavná myšlienka tohto článku spočíva v tom, že chcem poukázať na dôležitosť toho, aké látky prijímame pred, počas a po výkone. Či už s cieľom zlepšenia sa v tréningu, alebo pri snahe podať optimálny výkon na pretekoch. Základný prehľad som sa pokúsil priniesť už v tomto článku, potešila ma odozva, tak som nabral odvahu pre pokračovanie .



Základné termíny


Výživa športovca je komplexná téma, nechcem sa jej venovať podrobne, nie je na to ani priestor v jednom článku. Ak by vás zaujímalo viacej informácií o strave a výžive, v magazíne sme publikovali viaceré články a videá, kľúčové slovo je výživa. Ja sa dnes zameriam len na úzku časť prijímaných látok v strave alebo doplnkoch výživy a to na sacharidy (nazývané aj uhľohydráty alebo karbohydráty). Pre tých, ktorí nevidia rozdiel medzi sacharidmi a cukrami, aspoň základné rozdelenie. Sacharidy spolu s bielkovinami a tukmi patria medzi hlavné živiny. Sú hlavným zdrojom energie, stavebným materiálom pre bunky a majú plno ďalších funkcií. Sacharidy môžeme rozdeliť aj na:

  • jednoduché/rýchle sacharidy
  • zložité/pomalé sacharidy

Aké potraviny patria do ktorej skupiny si ľahko nájdete na nete. A čo je teda cukor? Je to len jeden zo sacharidov a to z tých rýchlych. V dnešnej dobe sa cukor potravinárskym priemyslom až zneužíva, takže ľudia jeho príjmom netrpia, naopak sa rieši jeho nadmerné konzumovanie.



Sacharidy a cyklisti


Pri športovcoch sa príjem sacharidov môže zvýšiť, záleží na konkrétnom jednotlivcovi a podávanom výkone. Ako si na konci ukážeme, vo svete profi cyklistiky sa riešia dokonca detaily, kedy prijímať sacharidy a v akej forme a všetko je prispôsobené na mieru jednotlivcovi. Bohužiaľ neexistujú presné vzorce, ktoré fungujú univerzálne, keďže každé telo je jedinečné. Ale sú všeobecné odporúčania, ktoré môžete využívať a tie aj spomeniem.

Ak prestanem jesť cukor, pôjdem na tuky?


Ako som spomenul v úvode, pre cyklistov sú sacharidy vrátane cukrov dôležité, nedá sa povedať, že cukor je jed, jeho prijímanie škodí a len jeho zníženie na minimum je jediný správny prístup. Dokonca som čítal štúdie (pri odbornom článku by nasledoval zdroj), kedy diéta zameraná na obmedzenie sacharidov na minimum, má pre amatérskych športovcov len minimálny efekt. Pre nás amatérov je dobré, ak stravu riešime, ale takéto extrémy nám zlepšenia neprinesú a sú náročné na vôľu, ktorá sa dá využiť aj efektívnejšie.

Čím viac cukru, tým rýchlejšie?


Keď sme spomenuli nízkosacharidové diéty, tak ani prístup, kedy sa to s nimi preháňa, nie je prospešný. Možno niekto vidí logiku v tom, že čím viac sladkého, tým viac energie a pred pretekmi zapíja nutelové palacinky energeťákom, ale takto to tiež nefunguje. Treba počítať s tým, že hlavne jednoduché cukry majú veľký vplyv na inzulín, ktorý je dôležitý preto, aby sa “cukor” dostal do buniek a tam sa premenil na energiu. Nadmerná konzumácia jednoduchých cukrov stimuluje pankreas k intenzívnej produkcii inzulínu a tento proces, dlhodobým nadmerným príjmom týchto cukrov, vedie k vyčerpaniu buniek pankreasu na výrobu inzulínu. Ak sa to deje dlhodobo, koledujeme si o cukrovku a ak v súvislosti so športovým výkonom, tak zrazu nemáme energiu, čo určite nechceme.



Čo je správny prístup?


Zopakujem, že každé telo funguje inak a inak bude reagovať na množstvo a druh sacharidov. Vo všeobecnosti platí, že pomalé sacharidy sa hodia ako primárny zdroj energie, ideálne ich zahrnúť do stravy pred a na začiatku výkonu. Jednoduché cukry v rozumnom množstve počas výkonu, väčšie množstvo časovať na jeho koniec, napr. pred finišom do cieľa. Telo ešte nakopnú a následný pokles inzulínu, ktorý sme si opísali vyššie, nás už neobmedzí. Takže žiadny energeťák, alebo prílišné množstvo sladeného nápoja na štarte. Sacharidy poslúžia aj hneď po výkone, na naštartovanie regenerácie.

Čím dopĺnať energiu?


Hlavne počas výkonu sú na prijímanie kvalitných sacharidov v pomere k iným látkam prospešné doplnky výživy, ktoré svojím zložením už počítajú so špecifickými potrebami tela športovca. Doplnky sa dajú pekne kombinovať aj s obľúbenými potravinami cyklistov, ako banány, ryžové koláčiky, sendviče a podobne. Čo komu chutí, aj hlava je dôležitá a čo komu sedí pre jeho žalúdok. Tiež rozhoduje skupenstvo, ako na konci uvidíte aj na prípade Frooma. Čím viac sa stupňuje výkon, tým je pre telo ťažšie spracovávať tuhú stravu, a preto je lepšie zvoliť gély a nápoje.

Únik únikov na Colle delle Finestre


A ako ďaleko sa to dá dotiahnuť s vedeckým prístupom, si môžeme pre zaujímavosť ukázať na dnes už slávnej etape počas Giro d´Italia v roku 2018, keď Froome zázračne 80 km dlhým únikom zvrátil celkové poradie, zo 4. miesta sa dostal na prvé a neskôr celkovo vyhral. Tu je pekne vidieť, ako sa už dopredu počítalo s týmto atakom a ako zásadne upravili príjem sacharidov počas prvých etáp a následne ho zvýšili tesne pred a počas rozhodujúcej etapy. Na poslednom grafe je vidieť aj konkrétne výrobky, ktoré Froome použil.



Zaujímavý graf porovnáva Froomov energetický výdaj počas jednotlivých dní a jeho celodenný príjem sacharidov. Krásne je vidieť nárast v 18. a 19. etape. (CHO= sacharidy).



Tu je vidieť, koľko sacharidov prijal za hodinu jazdy v jednotlivých etapách. Už 2 etapy pred únikom telo pripravovali na zvýšený príjem počas plánovaného úniku.



Tu je znázornené, ako sa menil spôsob prijímania sacharidov. Ako stúpal výkon, z tuhej stravy sa prechádzalo na gély a na nápoje, napr. tu obohatené o izotonický nápoj SiS Beta Fuel, ktorý umožňuje prijímať až 90 g sacharidov za hodinu. Platí, že čím vyšší výkon, tým treba uľaviť aj tráviacemu traktu od tuhej stravy, ktorý by ju spracovával zložitejšie.



A tu už to máme komplet od nultého kilometra až do cieľa. Na úvod ešte nejaké traťovky a neskôr už len gély SiS a spomínaný SiS Beta Fuel. Výnimočné bolo množstvo takto prijatých sacharidov, čomu tím Sky musel prispôsobiť aj počet podávačov vody pri trati.



Preleteli sme si to od základného odporúčania pre bežného cyklistu, až po vrcholný kúsok profesionálneho atléta podporeného vedeckým tímom. K spomínanej etape sa môžete vrátiť v tomto videu, toto tak skoro pozerať neomrzí .



Záver sa nemusí týkať len spomínaných sacharidov, ale platí všeobecne. S rozumným prístupom k strave a s vhodnými doplnkami odtrénujete lepšie, skôr zregenerujete a vo finále podáte vyšší výkon.

Zdroj fotografií: scienceinsport.com

Páči sa ti tento článok?

Článok je zle napísaný
V článku sú chyby
Nepáči sa mi obsah
Nepáčia sa mi predstavované produkty
Iné
Odoslať

Podobné články

Výber z produktov

Komentáre

misko_hrasko 30.03.2020 (14:13)

7


ako amater rovnake vysledky dosiahnem aj pri menej chemickych vyrobkoch , precitajte si zlozenie tych gelov, same umele sladidla..

za 10 rokov bude Froome rad ze nebude mat z toho rozozraty zaludok, to nemoze byt zdrave tolko gelov tlacit kazdy den.

 
cepooo misko_hrasko 30.03.2020 (14:59)

0


Suhlasim, prehanat sa to nema, profici casto spominaju, ze na konci sezony to uz nemozu ani vidiet Na trhu su aj prirodne produkty, treba pozerat zlozenie, ako pises.

 
Laro22 misko_hrasko 30.03.2020 (19:31)

0


Ale zase pri vykone vacsinu toho telo spali...

 
Boo_boo misko_hrasko 30.03.2020 (20:19)

5


Sme sa o tom bavili aj s produktakmi zo SIS ohladom toho zlozenia. Nam vysvetlili, ze tie konzervanty a chemicke latky ktore su tam v minimalnej miere su tam v mnozstvach, ze maximalnu dennu davku by si dosiahol ak by si tych gelov zmastil 180. Je to samozrejme doplnok pri zvysenej namahe, urcite nie kazdodenny "chlieb" amatera. Bat sa toho netreba, rovnako ani prehanat.

 
misko_hrasko Boo_boo 30.03.2020 (21:08)

1


mozno maju pravdu, ale na druhu stranu preco ak si davam pozor aby v beznej strave som mal co najmenej chemikalli a roznych "vylepsovakov" trvacnosti, cerstvosti by som to mal prepacit pri sportovej strave, tam by som to prave cakal co najmenej.

Nie som zase ziadny fajnsmeker na kvalitu potravin alebo co, vsetko v slusnej miere ale vyhybam sa polskemu masu, vajciam z holandska, dochudzovadlam roznym rychlo soliam, instantnej kave a podobne.

To je len taky moj pohlad

 
PaloBB misko_hrasko 30.03.2020 (21:17)

2


vsak nic nemusis prepacovat, jednoducho si to nekupis a hotovo. A inac, ak mas v poriadku pecen (pripadne nechlastas alebo nejes denne 10 druhov liekov), tak tie " vylepsovaky" (pravdaze v rozumnej miere) s tvojim organizmom neurobia absolutne nic

 
Boo_boo misko_hrasko 30.03.2020 (21:24)

0


Ano, k tej informacii o 180 geloch sme sa dostali presne pri tejto debate, že prečo to tam je. Odpoveď bola cca nasledovná - ten maltodextrín z kukurice, čo je hlavná surovina a "konkurenčná výhoda" SISka je super na trávenie ale nemá to chuť, preto to potrebuješ nejak dochutiť, lebo by si to nikto nekúpil - aj to ale opatrne. Konzervanty, o tom sa verím baviť nemusíme. Všetko je to mix, sa snaží byť čo najpriateľnejší k telu. Videl som aj niektoré interné dokumenty a porovnania s ostatnými značkami a aj na základe výsledkov, ktoré dosahujú podporovaní jazdci im celkom verím aj keď nie som nejaký potravinový guru.

 
Bade Boo_boo 31.03.2020 (06:23)

0


ja si teda sis gely pochvalujem. kupim ich asi 40-50 za sezonu. davam si ich na dlhsich vyjazdoch a moj zaludok nie je schopny spracovat tuhu stravu. prekladam ich tratovkami. davam za hodinu jeden gel + jednu tratovku (Mixit, Chimpanzee...) mam to uz osvedcenu kombinaciu a hlavne v lete po troch hodinach na bajku uz nic pevne do seba neviem dostat. nie su presladene, nemam z nich kyselinu ako po inych od konkurencie.

 
cepooo Bade 01.04.2020 (08:27)

1


Ano, ako to opisujes, to je vyhoda gelov. Aj ja tak pouzivam...

 
the-redsox 30.03.2020 (14:37)

1


myslim, ze dobry clanok pre vyzivovych barbarov. Info o Froomovi tiez zaujimave, sam by som sa k tym info asi nedostal. Dik!

 
the-redsox the-redsox 30.03.2020 (14:42)

1


Nik ti nezakazuje nosit zemlicky s dzemom alebo nutelou pripadne pouzivat susene ovocie, snickers a pod. Osobne gely beriem len pocas pretekov. Ked to vynasobis (preteky x gely) tak do roka ich vela nie je tzn,, impakt na zdravie je blizky nule.

 
hurmikak 30.03.2020 (12:10)

0


OK, moc konkretneho som sa nedozvedel, ale zrejme dolezity mesidz je, ze Froome papa SiS a ze teda aj ja to mam jest a pojdem skoro ako Froome. A ze si teda mam kupit ten SiS. Skoda, do tohto reklamneho clanku sa dali dat aj naozaj uzitocne rady a mohlo to tak mat aj nejaku pridanu hodnotu.

 
Imroman hurmikak 30.03.2020 (12:15)

2


Ved v tom uvode je to povedane pomerne jasne, etapa je ako zaujimavost a extremny priklad.

 
cepooo hurmikak 30.03.2020 (13:02)

1


Ten Froom je pouzity ako priklad. A jasne, ze si vyberieme priklad radsej so znackou, co aj predava Mtbiker.

 
hurmikak cepooo 30.03.2020 (13:11)

0


Jasne, sak reklama je ok, ale skratka som sa z toho clanku akosi moc toho nedozvedel, len ze treba jest sacharidy. Ale kolko, kedy, ake, preco atd...to je v clanku len velmi zosiroka a bez nejakej konkretnej informacie.

 
cepooo hurmikak 30.03.2020 (13:22)

2


To mas pravdu, temy som sa len dotkol, chcel som aby bezny jazdec zacal rozlisovat pojdem sacharid a cukor a potom tie info o Froomovi, ako to cele planovali uz niekolko etap dopredu, mi prisli zaujimave. Ak si toto vsetko uz vedel, tak beriem, ze nic nove tu nenajdes.

 
GaliPet cepooo 30.03.2020 (14:21)

3


Nuž a predávate toto:
Zloženie: voda, maltodextrín ( z kukurice), prírodná aróma, soľ, želírovacie látky (gellanová a xantánová guma), regulátori kyslosti (kyselina citrónová, citrát sodný) sladidlá (acesulfám, draselný, sukralóza) konzervačné látky (benzoan sodný, sorban draselný), chlorid draselný, citrát horečnantý, antioxidant (kyselni askorbová)
Ak by som pokračoval ďalej, bol by som už asi aj vulgárny. Preto končím !!!

 
mirec16 GaliPet 30.03.2020 (14:37)

4


a zabudol si dihydrogen monoxid, to je brutal sajrajt

clanok fajn, so sis-kom spokojnost 👍

 
PaloBB mirec16 30.03.2020 (15:47)

6


A to keby este vedel, ze dycha napriklad aj taky carbon dioxide tak by asi skoncil uplne Niektorym ludom z tej "chemie" uz uplne prepina. Akokeby kazdy den jedavali len restovane pupavove klicky.

 
Fiffo GaliPet 30.03.2020 (15:36)

0


Ako píše GaliPet zloženie čo patrí do omietky, alebo stavebného lepidlá, keď už gél hľadajte taký čo neobsahuje takéto zbytočne prídavné látky, čítajte zloženie konzervantov atď... Nie reklamu a pekný obal...

 
Lost Fiffo 30.03.2020 (20:23)

0


napríklad? mám sis gély ešte s akciového nákupu z konca minulého roka, ešte som ich nejedol, keďže pri bežných výjazdoch je to imho zbytočné, len počas pretekov...

 
Boo_boo GaliPet 30.03.2020 (21:28)

3


Som sa z chuti zasmial GaliPet, ako som si tak zaspomínal na každý maratón, keď po skončení prídeš na kus reči a zapáliš si jednu zdravotnú.

 
GaliPet Boo_boo 01.04.2020 (07:57)

2


Niekto šlape 🚴 na cuker, 🍬 niekto na tabáček. 🤪

 
filipskalican 30.03.2020 (22:14)

0


cepooo Dobry clanok, paci sa mi to a na vysvetlenie super. Ten priklad s Froomom ma prekvapil, ale aj o tomto su profici Inak podla mna dolezita vec, ja si pred dlhou jazdou uz vecer dam nejake pomale sacharidy, no a rano pred jazdou vlocky s ovocim a medom napriklad. Ked mam nieco kratsie dam si jeden bidon Hypofit od Kompavy a do druheho cista voda. Ked je to fakt kratke idem iba na cistu vodu. Vyskusal som viacero znaciek no najlepsie mi sadla Kompava a clanok neberiem ako reklamu Je to o ludoch, ale podla mna SIS super priklad pre zaciatocnika na vyskusanie. Nesadne treba skusit ine.

 
cepooo filipskalican 01.04.2020 (08:47)

1


Dakujem za odporucania a poznatky. Presne ako pises, dolezite je co jeme a pijeme uz dni pred vykonom, pretekom...

 
JUSLA 31.03.2020 (12:04)

0


cepooo..
základnou stavebnou látkou bunky je aminokyselina a nie ako píšeš cukry.
Cukry sú veľmi potrebné zložky potravy,bez,ktorých ľudské telo nedokáže fungovať.
Cukry-monosacharidy,oligosacharidy,polysacharidy.
majú neutrálnu chuť a preto tie príchute.
Podla spôsobu spracovania-prírodné a syntetické.
Trávenie cukrov -začína v ústach pokračuje do žalúdka a postupuje do tenkého čreva,kde prestupuje cez stenu do krvi.Tu dostáva pokyn slinivka na reguláciu cukru v krvi.
Čím je cukor(sacharid)zložitejši tým je trávenie dlhšie
ľudské telo dokáže využiť len monosacharidy.To znamená,že pri rozkladaní zložitejších cukrov potrebuje vynaložiť energiu na jej rozloženie a tá ti chýba napr.v dlhom a tiahlom kopci.
V BUNKÁCH slúži glukóza ako okamžitý zdroj energie,alebo zdroj energie na neskôr,ak sa nevyužije ukladá sa tuk.
Fruktóza putuje do pečene-na glukóu1/4-ostatok na tuk.
Takže pri výjazdoch do 1.hod netreba cukry,len vodu.Pri výjazdoch 3 až 4 hod.protéinovú tyčinku.,banán,suš ovocie,vodu-jednoduchý cukor
Pri výjazdoch nad 4 hod môžu byť aj tie zložitejšie cukry viď.TdF biela žemla atď
Ale stále platí,že je dôležité čo príjmaš v normálnej strave napr.zelenina-enzými,aby v tele všetko fungovalo ako má.
Cukry sa delia na sacharidy atď,a nie sacharidy na cukry.

 
mirec16 JUSLA 31.03.2020 (13:04)

0


vysoka skola zivota? nechaj tak radsej

 
JUSLA mirec16 31.03.2020 (13:22)

1


...reakcia človeka slúži na odhalenie intelektu,ak niečo nie je správne tak ma oprav

 
mirec16 JUSLA 31.03.2020 (14:25)

0


presne tak, resp. nie o intelekte, ale o vedomostiach, takze si to skus po sebe este raz precitat a ak ti pride vsetko spravne a OK, tak ti radim bud viac citat a studovat alebo to nechat na niekoho, kto sa tomu viac rozumie...

nechce sa mi to rozoberat cele, ale ked si nabuduce budes davat do caju celkom znamy oligosacharid s nazvom med, tak si ho pre tu neutralnu prichut nezabudni dochutit

 
JUSLA mirec16 31.03.2020 (15:15)

0


...pre Mirec16- polysacharidy-škrob a vláknina hlavná hmota tyčiniek,majú neutrálnu chuť a preto ich treba dochutiť,radšej sladím trstinovým cukrom,to je všetko čo si chcel?Najprv sa tu rozpisuješ a keď ďalej nevieš tak napíšeš,že sa ti to nechce rozpisovať.Asi by sme sa všetci velmi čudovali,keby sme dali do labáku ten med čo tu spomínaš z lidla,alebo tesca či má v rozmedzí 2 až 10 sach jednotiek?Čítaj s porozumením a nie za každú cenu demonštrovať,že niečo vieš

 
mirec16 JUSLA 01.04.2020 (15:42)

-1


no nic, tak to teda skusim:
-zakladnou stavebnou latkou bunky je AMK... myslim, ze minimalne lipidove membrany a nukleove kyseliny by neboli spokojne s tymto tvrdenim
-neutralna chut... to som uz komentoval (+v geloch a tyckach vobec nejde o skrob a vlakninu, ale to je na dlhsie a snad to vies)
-sposob spracovania... chemicky je to vzdy sacharid (tvrdenie ala himalajska sol je lepsia)
-travenie... v podstate a zjednodusene OK
-regulacia a metabolizmus... s prizmurenim oboch oci a vekmi zjednodusene OK
-energia v dlhom kopci... a presne preto si froomie pred kopcom neda reznik v trojobale so zemakom, ale gel
-vyjazdy... teoreticky vies ist na zasobu glykogenu do 2hod. aj naplno, ale potom ta vypne a 2 dni vyjedas chladnicku, hodinka na vode? v aerobnej zone bez intervalu v pohode, 3-4hodka na proteinovej tycinke? drzim palce, ved ti ceepo krasne v clanku ukazal aka to je veda, si ozaj tu este niekto mysli, ze ti profici toto robia bez nejakeho seriozneho vedeckeho a medicinskeho vedenia a aby si poskodili zdravie? ak ano, tak potom je dalsie vysvetlovanie zbytocne
-biela zemla... opytaj sa akehokolvek diabetika co ti na toto tvrdenie povie
-cukry sa nedelia na sacharidy, cukry su sacharidy, bodka

 
JUSLA mirec16 03.04.2020 (19:50)

1


IRÓNIA-to je ,keď autor humorným spôsobom reaguje na text,zvyčajne sa používa na začiatku,alebo na konci textu.Ja som ju použil na konci, cukry sa delia na sacharidy a sacharidy na cukry nie je to náhodou to isté???Som rád,že pán dotore to zhrnul bodkou.Ak poviem do 1hod na vodu a ty mi dávaš za príklad do 2 hod ,tak počítam,že je to navýšenie vo výdaji o 100% a to sa potom ťažko oponuje. Do tretice rozprávka o Christoferovi ako sa 4.etapy pred koncom na GIre postavil dal si kvalitný gel a prešiel neuveriteľných 80km sám pred celou svetovom špičkou,s dvomi náročnými stúpaniami sám a všetci sa len pozerali iba Armstrong a suseda ETELA sa v amerike na gauči smial a smeje sa dodnes ak neumrel.Na druhý deň si dal ďalši gél.aby prišiel s chlapcami do cieľa,a tak to robil až do cieľa a stal sa víťazom na Gire.A papal tie kvalitné gely,lebo o viac ako mesiac išiel na tour a tam papal tiež tie kvalitná gely a neviem či aj o Vuelte neuvažoval,ak tam nebol 3.Grand tour za rok???.....V SKY ,kde aj nádych a výdych mali presne naordinované,už pred Girom tam bol,alebo niekto komu dôveruje kopce najazdil,bola to jedna z alternatív a zdá sa mi divné dávať do spojitosti tento extrémny výkon na 17 alebo 18 deň Gira do súvislosti s tým ako je dôležité správne papať gély to je skôr o chemickom laboratóriu,...ale aspoň mám ďalšieho kamoša... doktora....

 
PaloBB JUSLA 03.04.2020 (20:10)

0


Zabudol si si dat dnes lieky, vsak? 😁

 
JUSLA mirec16 20.04.2020 (21:44)

0


1.med je monosacharid.2.polysacharidy majú vacšinou neutrálnu chuť.3.základnou st.látkou bunky je bielkovina a cukry....tak ak tu chceš mudrovať tak si to lepšie naštuduj

 
mirec16 JUSLA 20.04.2020 (22:07)

0


skus si na zaciatok namiesto internetu otvorit stredoskolsku ucebnicu chemie a biologie... aj ked to skor vyzera na problem s porozumenim a spracovanim precitaneho textu, alebo iny kognitivny deficit, pevne zdravie a vela sil do samovzdelavania prajem

 
cepooo JUSLA 01.04.2020 (08:39)

0


Ahoj, nepisem ZAKLADNOU stavebnou latkou... Sacharidy su spravne pomenovanie, cukry ich ludovy nazov, takze ked pises "Cukry sa delia na sacharidy..." to som sa nestretol... Aj v zlozeni vyrobkov mas mnozstvo sacharidov a z toho kolko cukrov.... Ale princip si vystihol, vyvazena strava a v spravny cas spravny doplnok.

 
Krivi 31.03.2020 (14:03)

0


Mne v clanku o sacharidoch chyba spomenuty jeden pre telo prirodzeny a velmi dolezity sacharid - glykogen.
Je to zasobny polysacharid (cize viacero molekul glukozy) ktory sa nachadza v peceni a aj priamo vo svaloch.
Ked ide clovek v nizsej intenzite, popripade kratsi vyjazd (do 2h) tak mu tieto zasoby bez problemov vydrzia a nepotrebuje prijmat extra sacharidy. Samozrejme treba poznat svoje telo a limity, lebo ked nam, ako hovori Imroman, dojde (vycerpame glykogen zo svalov), tak nas na par minut vypne, kym si pecen vyrobi glukozu z ineho zdroja (v tomto pripade z aminokyselin; popripade ked doplnime rychle cukry a kym sa dostanu do krvi).
Vhodnym treningom sa da docielit zvysenie mnozstva ulozeneho glykogenu (cim vacsia svalova hmota, tym viac vie sval uskladnint, v peceni je to dane fyziologicky a tam sa to neda nafuknut .

 
myrech Krivi 31.03.2020 (14:10)

0


niet nad chvile, ked zacinas vidiet zlte kruhy pred ocami, zuzi sa Ti videnie a vies, ze mas par sekund aby si zastavil a zostupil z bajku, kym sa zosypes uplne

 
cepooo Krivi 01.04.2020 (08:43)

0


Jasne, toto je tiez dolezite, dik za doplnenie, uz som nechcel rozpisovat detaily dalsie. Podla niektorych komentarov aj toto bolo az az informacii

 
JUSLA 01.04.2020 (17:43)

0


...tak Oligo,či Mirec,ja tu v tej tvojej odpovedi vidím len to,že stále si potrebuješ dokazovať kto má ....stále mám u teba vačšinou ok...tak to vidím na chválitebné?či..,nevkladaj mi do úst veci,ktoré netvrdím ja tu nikomu nekážem jesť rezeň pred kopcom a diabetikovi žemľu,vieš veľké ....Choď sa opýtať toho Frooma či už po 1.týždni grand tour nemá gelov cez hlavu a nepripraví si aj nejakú žemlu?Myslím,že toto fórum žiadny profík nečíta a je určené pre hobbbbíkov a amatééérov,takźe to som myslel s tým čítaj s porozumením.A asi nikto tu neabsolvoval v pretekovom móde viac ako 3 dni,a ty určite tiež,takže mi príde smiešne ako tu teoretizuješ,ak máś výjazdy okolo 1 hod

 
mirec16 JUSLA 01.04.2020 (21:30)

0


co sa clovek po 15 rokoch lekarskej praxe a 30 rokoch aktivneho sportu o sebe nedozvie na fore no nic, idem ja radsej na nejaky dlhsi vyjazd, mier s tebou a mtb zdar

 
scarinko 30.03.2020 (12:27)

-3


Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný, a preto sa nezobrazuje. Klikni sem ak si ho želáš napriek tomu zobraziť.
 
GaliPet scarinko 30.03.2020 (12:52)

2


Nepostrehol si? Ďalšia skrytá reklama.

 
cepooo scarinko 30.03.2020 (13:00)

0


Uroven odbornosti sa da skalovat...

 
RoboNM scarinko 30.03.2020 (13:54)

3


Pre mnohých sú užitočné aj takéto články....a nikto ti nasilu tie gély do úst netlačí.. zdar

 
PaloBB scarinko 30.03.2020 (21:03)

6


Ak "niektori z vas" nepotrebuju na jazdenie ziadne extra sacharidy, tak to znamena len jedine - ze jazdíte pomaly 😁😁

 
myrech PaloBB 31.03.2020 (13:35)

0


a kratke jazdy

 
Pridaj komentár