Tip na výlet: Objednaj hotel a spoznávaj

Sezóna sa pomaly blíži k svojej druhej polovici, ty si unavený zo stereotypu a jazdenia stále tých istých trás? Tento jednoduchý recept určite pomôže.

Ak sa povie cestovať s bicyklom niekam na dovolenku, vybaviť sa môže jarné sústredenie v Chorvátsku, alebo na Malorke. Ale netreba cestovať len na tieto vzdialené miesta a len za účelom najazdievania kilometrov a tvrdých tréningov, ale zariadiť si to môžete aj inak. Zo svojich skúseností odporúčam jednoducho vypadnúť z domu, vybrať si nejakú pre vás ešte neprebádanú lokalitu, kľudne v rámci Slovenska a nájsť si tam na pár nocí ubytovanie a už si len užívať. Ak vás také niečo oslovilo, tieto odporúčania sa môžu hodiť.


Kam vyraziť?

Ako som v úvode spomenul, netreba cestovať niekam ďaleko. Ja som napríklad takto vyrazil smer Banská Štiavnica, čo je len niečo cez hodinu jazdy z Trnavy. Jasné, že v rámci mojich bežných tréningov som tu už ďaleko za hranicami dostupného, takže tieto terény nemám vôbec preskúmané. Pri výbere miesta sa hodia rady kamarátov, ktorí tam už boli a vedia odporučiť aj kam sa presne vybrať, alebo jednoducho vám zazdieľajú ich gpx súbor a vy sa necháte pohodlne navigovať. Obrátiť sa o radu dá aj na našom fóre, alebo preskúmajte našu pekne rastúcu sekciu cyklotrasy.


Prečo hotel?

Ja osobne nie som náročný na nejaké luxusné ubytovania, takže pri hľadaní vhodného miesta na prespanie mi stačí vedieť, či mi je miesto podľa fotiek sympatické a či na mieste mám kde bezpečne odložiť bicykel, ideálne k sebe do izby. Dajú sa využiť aplikácie, kde nájdete hodnotenia ubytovaní, alebo opäť využite rady kamošov. Preferujem ubytovanie v hoteloch, nehľadám chaty alebo ubytovne. Dôvod je jednoduchý, takýto výlet beriem ako dovolenku a chcem, nech je o mňa aspoň základne postarané. Nie nevyhnutná vec, ale poteší, je wellness, po jazdení padne vírivka alebo sauna vhod. Navyše býva často pre hotelových hostí zadarmo, takže paráda.


Jedlo

Ako jedlo mi stačia raňajky. Ráno pred jazdou v reštaurácii strávime kľudne hodinu, najeme sa do sýtosti, dáme dobrú kávu. Ak by ste mali ubytovanie bez raňajok, museli by ste niekam behať na nákup, pripravovať si ich. Obed si dáme niekde ešte počas jazdy, niekedy ku koncu tréningu. Večeru zase najradšej vybehneme niekam do mesta, nech zase vidíme a skúsime aj iné, ako hotelové jedlo.


Kedy a ako dlho?

Ak máte možnosť zobrať si dovolenku, tak sa radšej vyhnite víkendom. Je väčšia šanca, že v hoteli bude fullka, budú rady na raňajkách a recepcii. Taký štvrtok, piatok je ideál, môžete si po takomto víkende oddýchnuť cez prichádzajúci víkend .


Inšpirovať sa môžete aj takýmto scenárom. Naposledy v hoteli Salamandra, keď sme išli pojazdiť okolie Banskej Štiavnice, sme si dopredu naplánovali 2 dni jazdenia s tým, že vo štvrtok ráno príchod, ubytovanie, obed a potom kratšia jazda asi 80 km. Večeru sme dali ešte na bikoch v Banskej Štiavnici pred koncom výjazdu, večer fajnová hotelová sauna.


Na druhý deň super raňajky, prekvapivo dobrá strojová káva a asi o 10:00 už do sedla. Zo začiatku pomalšie s plným bruchom, jazdili sme asi do 16:00, obed pizza asi v poslednej tretine výjazdu. Večer už vyvoňaní autom späť do Banskej Štiavnice na večerný "špacír", zmrzlinu, radler. Odporúčam neponáhľať sa hneď po druhej jazde domov, budete unavení, lepšie je ešte prespať a ráno opäť po dobrom jedle v kľude domov. Takže sme boli ubytovaní 2 noci.


Čo si zbaliť?

Dobrého parťáka! Dá sa ísť aj sám, ale krajšie je pekné veci s niekým zdielať. Na druhú stranu, ak nepoznáte dobre toho, s kým by ste takto niekam išli, je to tošku risk. Chrápe? Mešká? Stačí tempu? Sťažuje sa stále? Stále rieši politiku? Ideálne, ak toto máte dopredu už vyriešené a idete s dobrým kamošom a pekne si to spolu užijete.


Do kufra stačí zobrať 2 cyklosety, nech sa nemusíte otravovať na mieste praním v umývadle a sušením. Tu nešetrite, zoberte vestu, rukávniky, ak ste niekde v kopcoch, klíma môže byť chladnejšia, ako u vás doma. Naopak to netreba preháňať s civilným oblečením. Stačí niečo športové, pohodlné, veľa príležitostí na vetranie šatníka popri celodenných výjazdoch nie je.


Večer nebyť lenivý

Keď sa vrátite po jazde, príliš sa „nezasadajte”. Pekne sprcha, obliecť civil a vyraziť niekam von, spoznávať okolie aj inak, ako na biku. Človeka to po niekoľkých hodinách jazdy láka ostať v hotelovom bare pri pivku, ale je to škoda, keď už niekde ste, tak aspoň večerná prechádzka v blízkom meste padne výborne. Podobne sme si užili aj Ostrihom, teraz sme si ešte pochodili piatkovú večernú Štiavnicu. Spať bude doma času dosť.


Cesťákom po okolí Banskej Štiavnice

K jazde samotnej by som dodal len to, že to netreba prehánať s tempom a s naháňaním Komov . Ak pôjdete ako my v strede sezóny, je pravdepodobné, že už máte niečo v nohách, tí čo pretekajú, majú za sebou už mnohé podujatia. Mne padlo vhod, že sme to dali na „kochačku”, regulované a príjemné tempo. Samozrejme, ak ste v inej situácii, tak si kľudne zamakajte, do toho vám kecať už nechcem. Hlavne aby boli na takomto výlete obaja parťáci v zhode.


Tip na výlet z okolia Štiavnice sme spracovali aj vo forme videa, vyskúšali sme na cesťákoch vyjsť na Sitno a potom sme sa príjemne pomotali v okolí obce Pukanec a okolo tajchov smerom na Hodrušu Hámre späť na hotel. Super bolo, že nikde nebola veľká premávka, zábavný bol aj profil, pripomínalo mi to Kopanice. Prekvapený som bol z porcie výškových metrov, tým že sme mali fajn tempo, nebol som z nich unavený, ako by som čakal. Na 120 km asi 2 800 m, tu je odkaz do našich výjazdov.


Tak čo poviete, necháte sa nahovoriť? Doma vás určite pustia, ak im to dobre vysvetlíte. Prídete oddýchnutí a zrelaxovaní, ak nie fyzicky, tak duševne určite. A to rodina, partner alebo v práci určite ocenia. Boli ste takto už niekde na „úteku" pred realitou všedných dní?
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
Tip na výlet: Strážovské vrchy a okolie na žiletke

Tip na výlet: Strážovské vrchy a okolie na žiletke

Pred pár rokmi som sa priženil do regiónu Horná Nitra, kde som viac-menej automaticky začal preskúmavať miestne „lokálky”.
keyboard_arrow_up