Vidíme sa na Zwifte - virtuálne jazdy MTBIKER 2021

Aký typ jázd nás minulé roky najviac bavil, prečo to tiež vyskúšať a aké novinky nás už túto zimu čakajú?

Aj tento rok sa vidíme na spoločných virtuálnych jazdách. Kto sa ešte k nám v predchádzajúcich ročníkoch nepripojil, tak možno ho tento ohlasovací článok k tomu inšpiruje. Dôvod jazdenia na trenažéri môže mať každý iný, ale všetkým dobre padne zmena v podobe spoločnej jazdy s možnosťou pokecu. A ako pri klasickom jazdení, aj tu funguje, že na očiach kamarátov a známych sa ľahšie hľadá vôľa k posúvaniu svojich hraníc, tak by bola škoda o takúto motiváciu prísť.


Čo bavilo najviac

Bežný výjazd na Zwifte vyzeral tak, že sme si vybrali trasu, vypli cudzích jazdcov a už sme sa len rozhodli, či zvolíme možnosť jazdenia v skupine, alebo povolíme aj pretekanie. Každý si podľa chuti zvolil svoje tempo, skúsenejší jazdec si vie na pozadí zapnúť aj Workout. Fajn bolo pozorovať, kto si vybral aký bicykel, dres a vzhľad avatara. Na pozadí v appke Companion od Zwiftu prebieha celý čas komunikácia, témy nie sú dané, rieši sa to, čo príde na rozum, četuje sa o všetkom príjemnom.


FTP test

Ako som spomínal v úvode, lepšie sa prekonávajú svoje limity, keď sa predbiehame s niekým skutočným, ktorého aspoň online poznáme a máme k nemu vzťah, ako keď pretekáme len sami so sebou. Raz za mesiac sme si dali 20 minútové preteky, kedy bolo cieľom zmerať priemerný wattový výkon a z neho vypočítať aktuálne FTP. Takéto spoločné meranie bolo zábavné, zapretekali sme si a ešte aj odmerali progres v zimnej príprave.

Extrémne výzvy

Určite by som sa sám a dobrovoľne nerozhodol jazdiť na Zwifte 5 hodín. Ale keď sa v malej skupinke „bláznov" dohodlo, že ideme robiť eGerlaching, alebo že ideme prejsť takmer najdlhšiu trasu na Zwifte so skoro 130 km, zrazu sa takýto nápad nezdal až taký nereálny. Opäť funguje tímový duch, človek si povie, že už necukne, keď sa ostatným sľúbil.


Ako na to?

Zatiaľ Zwift na organizovaní takýchto spoločných jázd nič zásadné nezmenil. Na jednej strane to je dobré, lebo nemusíme prerábať návod, kde je všetko vysvetlené. Na druhej strane to nie je ideálne, lebo proces je zbytočne komplikovaný, stále musí organizátor po jednom pozývať jazdcov a tí musia tieto pozvánky akceptovať.


MTBIKER & Isadore jazdy

MTBIKER Bratislava zdieľa spoločnú adresu s Isadore Bratislava a tak by bola škoda toto nevyužiť. V rámci spolupráce prebiehajú rôzne aktivity, semináre a už aj reálne jazdy. A v tomto duchu sa chystáme aj na spoločné Zwift jazdy, som zvedavý, koľko nových tvárí uvidím vo virtuálnom pelotóne. Pre sledovanie aj takýchto noviniek je dobré mať pridané naše IG profily, jazdy budeme ohlasovať aj na Strave v MTBIKER Clube, kto klikne na „join”, bude vždy informovaný.


Vlastný MTBIKER Zwift Club?

Zwift doteraz neumožňoval vytváranie klubov, ktoré by boli dobrým pomocníkom práve pri takýchto spoločných „Meet Up” jazdách. Ale čo nie je, môže byť, je pravdepodobné, že túto možnosť spustí už na začiatku roka 2022. Či nejaké jazdy stihneme pod hlavičkou vlastného Zwift klubu, ešte nevieme, v budúcnosti by bolo super, ak by sme si tam mohli zvoliť vlastný dizajn dresov a podobné chuťovky.

Pre účasť na takejto jazde netreba byť pretekár a ani nepotrebujete vlastniť najmodernejší smart trenažér. Hlavné je mať chuť a aj na to zložitejšie pozývanie si rýchlo biker zvykne. Ak však trenažér a príslušenstvo stále vyberáte, v Hrádku sa dá vyskúšať trenažér Tacx a simulátor Elite Rizer, v Bratislave je spustený Zwift s Wahoo.

Z vlastných skúseností som zistil, že inak pomaly bežiaci čas pri trenažérovaní ide pri spoločnej jazde lepšie, jednoducho to je väčšia zábava. A kedy začneme a dokedy to potiahneme? Šéfom je počasie, hneď ako to vonku prestane byť príjemné, presúvame sa do neónového Tokia, teším sa na prvú jazdu v NEOKYO.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Aby sa čas nevliekol – MTBIKER jazdy na Zwifte

Ako si poradiť s najväčším nepriateľom trenažérovania? Tréning utečie rýchlejšie vďaka spoločnej jazde.
Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Sliezsky kráľ je medzi našimi pretekmi jedinečným podujatím. Nielen prekrásnou prírodou a náročnosťou trate, ale aj silnou zostavou, ktorá sa tu každoročne zíde...
Video: 10 zásad pri plánovaní sezóny - ako na cyklistické ciele a predsavzatia?

Video: 10 zásad pri plánovaní sezóny - ako na cyklistické ciele a predsavzatia?

Ako prekonať lenivosť a nevytvárať si prekážky na ceste do stanoveného cieľa? Čo naopak pomôže, aby sme boli so sezónou spokojní?
keyboard_arrow_up