Od základu: Elektrobicykle pre začiatočníkov a pokročilých

Už dávno neplatí, že elektrobicykle sú novým trendom. Sú novou kategóriou cyklistiky a ich portfólio sa každou sezónou rozširuje.

Elektrobicykel dopomáha cyklistovi podať vyšší výkon. Dá sa povedať, že elektromotor znásobuje vynaloženú silu šliapania do pedálov, čo má za následok rýchlejší výjazd s vyšším počtom kilometrov za kratší čas. Menej sa vyčerpáte a viac prejdete. Rôzne e-biky majú však aj rôzne vlastnosti. Začiatočník môže vyhľadávať niečo iné ako pokročilý. Niekto vyhľadáva rýchly výšľap hore kopcom za účelom zjazdu a niekto využíva tento stroj na celodenné výlety. Vlastnosti e-bikov však ostávajú. Toto sú tie najzákladnejšie:

Motor Shimano Steps EP8

Sila motora

Na prvé miesto som dal silu motora (udávanú vo W), s ktorou súvisí aj krútiaci moment motora (Nm). Vo všeobecnosti platí, že čím vyššie čísla, tým je podpora motora väčšia.

ako si vybrať elektrobicykel

Dojazd – batéria

Kapacita batérie sa udáva vo watthodinách (Wh). Opäť platí – čím vyššie číslo, tým vyššia kapacita a, samozrejme, lepší dojazd. Na dojazd vplýva najmä hmotnosť e-bikera, úroveň dopomoci a okrem iného aj typ povrchu, vonkajšia teplota, protivietor,…

Displej Shimano

Ovládanie – displej

Ovládať dopomoc elektromotora a vyberať si jednotlivé stupne zvládnete vďaka jednoduchému ovládaču na riadidlách. Tento jednoduchý ovládač môže byť doplnený o displej, čím jednoduchosť klesá. Samozrejme, existujú ovládače s rôznymi funkciami aj pre náročnejších užívateľov, kde vám ukazuje viac údajov a môžete si s displejom spárovať mobil či využiť navigáciu.


Integrácia

Integráciu som pre jednoduchosť rozdelil do dvoch častí – integrácia batérie a integrácia káblov.

e-bike
Integrácia batérie – ak je batéria integrovaná do rámu, elektrobicykel vyzerá lepšie a úhľadnejšie. Na druhej strane, najmä pokiaľ ide o light e-biky (superľahké elektrobicykle s nižším výkonom a dojazdom), batéria je častokrát integrovaná a neviete ju z bicykla vybrať. To je nevýhoda hlavne vtedy, keď cyklista v zime nejazdí a elektrobicykel odloží do garáže, kde je nízka teplota. V takom prípade môže batéria degradovať.

Rovnako sa batéria nedá odpojiť pri preprave elektrobicykla lietadlom (kde vám batériu do lietadla nevezmú) alebo v prípade, že ste na hoteli a chcete nabíjať iba batériu na izbe. V posledných rokoch sa však snažia výrobcovia navrhovať elektrobicykle tak, aby bola batéria vyberateľná a zároveň integrovaná do rámovej rúrky.


Integrácia káblov

Integrácia káblov je taktiež hlavne vzhľadová záležitosť. Málokto chce mať plantajúce sa káble z ovládača omotané okolo riadidiel či bowdenov. Vďaka integrácii káblov napríklad do riadidiel a cez hlavové zloženie dostanete estetickejší vzhľad elektrobicykla. Na druhej strane musíte potom používať špeciálne komponenty priamo od výrobcu bicykla, ktoré si častokrát neviete vymeniť za ich alternatívy. Domáci servis elektrobicykla je v tomto prípade zložitejší.

Integráciu nájdete aj na ostatných doplnkoch elektrobicyklov ako sú integrované svetlá alebo dokonca aj nabíjačky na smartfóny.

e-bike

Hmotnosť

Samozrejme, použitie elektromotora a batérie zvýši hmotnosť celku. Ak sa však hmotnosť využije rozumne, teda v strede bicykla (motor) a v spodnej časti spodnej rámovej rúrky (batéria), elektrobicykel bude stabilnejší. Avšak čím je hmotnosť vyššia, tým sú jazdné vlastnosti a manipulácia s e-bikom horšia. Zväčša platí, že čím má batéria vyššiu kapacitu, tým vyššia je aj jej hmotnosť, čo sa prejaví na hmotnosti celého elektrobicykla. Taktiež pri niektorých prémiových motoroch ušetríte pár gramov bez toho, aby klesol výkon.

Elektrobicykel BULLS

Ako si mám vybrať elektrobicykel

Vyššie spomínané vlastnosti elektrobicyklov treba zvážiť a vyberať si podľa svojich preferencií. V prvom rade je vhodné, aby ste si ako pri bežných bicykloch určili disciplínu, ktorú chcete na bicykli jazdiť, prípadne sa poradili s personálom.

e-bike, batéria

Začiatočník – rekreačný e-biker

Začiatočníci si častokrát vyberajú elektrobicykle za cieľom čo najjednoduchšieho ovládania. Sila motora a kapacita batérie musí byť adekvátna hmotnosti cyklistu ako aj zameraniu, na ktoré ho chce využívať. Ak predpokladá, že bude s elektrobicyklom jazdiť najmä kopcovitý terén, odporúča sa vyššia kapacita batérie aj vyšší krútiaci moment motora.

Elektrobicykel BULLS počas výšlapu
Integrácia je pre rekreačných cyklistov výhoda, nakoľko nemusia riešiť odstávajúce káble a pravdepodobne budú využívať skôr certifikovaný servis ako domácu dielňu. Integrované svetlá a vychytávky sú v tomto prípade výhodou vďaka jednoduchosti. Hmotnosť elektrobicykla závisí hlavne od výšky budgetu. Čím máte hrubšiu peňaženku, tým si môžete priplatiť za prémiovejšie materiály a komponenty a elektrobicykel bude ľahší.


Pokročilý e-biker

Zo svojich osobných skúseností viem, že pokročilí e-bikeri využívajú elektrobicykle naplno. To znamená, že zvyčajne hľadajú práve vyššiu kapacitu batérie (pokiaľ nejde o ľahké e-biky). Samozrejme, čím je vyšší výkon, tým im elektrobicykel pomáha v akcelerácii viac (napríklad výjazd zo zákruty), čo využívajú prevažne zjazdovo orientovaní cyklisti. V prípade, že si chcú cyklisti servisovať e-bike doma, integrácia nie je výhodou. Pri hmotnosti je to rovnako ako u rekreačného e-bikera - prémiovejší = ľahší.

elektrobicykel

Nešpekulujte, hlavne jazdite

Tým, že elektrobicykle priniesli nové komponenty a čísla v podobe wattov a newton metrov, majú jazdci ešte väčší priestor na analýzu a research týchto bicyklov, čítanie testov a pozeranie testovacích videí. Je to však bezodný pohár, do ktorého sa ľahko ponoríte. Pozor na zbytočné špekulácie a marketingové ťahy výrobcov, ako aj na totálne novinky, ktoré nie sú otestované. Preto si dáme na záver opäť jednu motivačnú vetu - vypni počítač a choď jazdiť.

Vedeli ste, že? V roku 2023 vymysleli na Novom Zélande prvý vodný elektrobicykel? Jazda môže byť síce zaujímavá, no výrobca predáva tento stroj za takmer 9 000 dolárov.


Prečítajte si aj ostatné články zo série Od základu:
Zdroj fotografií: archív redakcie
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Plášte sú najdôležitejšou časťou na bicykli. Ako si vybrať plášte a na čo si dávať pozor? V tomto článku vás prevedieme základnými tipmi.
Od základu: Ako si vybrať MTB pedále?

Od základu: Ako si vybrať MTB pedále?

Pedále sú jedným z troch kontaktných bodov bicykla s jazdcom. Je to teda veľmi dôležitý komponent. Ako si vybrať pedále pre seba a na aké faktory sa pri výbere zamerať?
Od základu: 29, 27,5 alebo 26'' – MTB a vhodná veľkosť kolies

Od základu: 29, 27,5 alebo 26'' – MTB a vhodná veľkosť kolies

Za posledné roky prešiel celý segment horskej cyklistiky zaujímavým vývojom. Veľké zmeny nastali aj vo veľkosti kolies.
keyboard_arrow_up