Od základu: Elementárne kúsky oblečenia pre cestného cyklistu

Do akého oblečenia by mal cestný cyklista v začiatkoch investovať? Ani zďaleka to nie je iba o drese a o nohaviciach.

Nebudeme si klamať, cestná módna polícia vie byť niekedy krutá. No dnes to nebude o ladení farby dresu k farbe rámu bicykla. Toto už je iba čerešnička na torte. Cestný cyklista sa musí potýkať s rôznymi vrtochmi počasia a hoci nie sme ohrozovaní blatom, taký zjazd v daždi a chlade vie tiež narobiť poriadnu paseku. Dávame dôraz na priedušnosť, no takisto aj na pohodlie a aerodynamiku. Samotné oblečenie teda rozčleníme do dvoch častí – čo na seba v lete a čo na seba v prechodnom a chladnom období.

oblečenie na cyklistiku

Leto v duchu minimalizmu

Asi netreba zbytočne rozmazávať, že každý má inú postavu, každému sadne iný strih, každý má od oblečenia iné očakávania. To znamená jediné – skúšať, skúšať a skúšať. Ja sám som postupne prešiel niekoľkými značkami a už mám približnú predstavu, kde treba akú veľkosť zvoliť. Poďme ale na jednotlivé kúsky oblečenia:

  • nohavice – čo do pohodlia sú nohavice asi najdôležitejšou súčasťou výbavy. Práve tie (spolu so sedlom správnej šírky) rozhodujú, či si výjazd užijete, alebo či zleziete z bicykla a budete chodiť ako kovboj. Srdcom každých nohavíc je vložka, ktorá tlmí nerovnosti. Každý výrobca do svojich nohavíc zvykne osádzať rôzne typy vložiek, preto si pred kúpou dobre treba všimnúť jej hrúbku či šírku. Samozrejme, pre pánov a dámy je tvar a anatómia vložky mierne odlišná.

cyklistické nohavice
Rozhodovať sa dá aj medzi prevedením s trakmi a prevedením bez trakov. Oboje majú svoje výhody a nevýhody – nohavice s trakmi lepšie priliehajú na telo a sedia na mieste. Zároveň však treba počítať s tým, že ak vás „zavolá príroda“, budete sa musieť kompletne vyzliecť, dres nevynímajúc.

Len niekoľko dámskych modelov má traky odopínacie, čo tento problém sčasti rieši. Okrem toho, ak ste disproporční (príliš dlhý alebo príliš krátky trup oproti priemeru), môžu traky buďto nepríjemne tlačiť, alebo byť príliš voľné. Ja osobne som začínal na nohaviciach bez trakov, niekoľko posledných rokov som preskočil na traky a naspäť by som sa už nevracal.

Čo rozhodne nie je otázkou módnej polície – pod šortkami sa spodná bielizeň jednoducho nenosí. Vložka (a ochranný krém na zadok) spolu s priliehavým strihom šortiek zabezpečujú, že je trenie znížené na minimum. Spodná bielizeň by toto všetko zneutralizovala, zhoršila by odvod potu a jej nosenie pod šortkami by mohlo viesť k rôznym nepríjemným zapareninám.

  • dres – pri dresoch budete asi riešiť hlavne dilemu strihu. Či si zvoliť tesnejší aero strih alebo pohodlnejší endurance strih závisí najmä od preferencií a typu jázd. Pri skúšaní je dôležité predstaviť si pozíciu na bicykli. Ak dres sedí na dĺžku v stoji, to ešte neznamená, že sa vám v predklone pri sedení na bicykli nebude krčiť. Čo sa týka materiálu, dôležité je predovšetkým to, aby dýchal a dostatočne rýchlo odvádzal pot. Pri najtenších dresoch treba zbystriť pozornosť – je dosť možné, že sa počas teplých dní budete musieť natrieť aj pod ním, aby vás nespálilo.

cyklistické oblečenie
  • spodná vrstva – hoci je spodná vrstva skôr doménou chladných dní, oplatí sa ju voziť aj v tých najteplejších. Rozdiel je len v konštrukcii – letná spodná vrstva býva spravidla sieťovaná (tzv. mesh), ľahšia a jej úlohou nie je hriať, ale odvádzať pot z tela a udržiavať termoreguláciu.

cyklistické oblečenie, spodná vrstva v lete
  • vesta – ak štartujete skoro ráno, prípadne sa vraciate neskoro, mať v drese vestu ako zálohu nikdy nie je na škodu. Množstvo viest je spredu odolných voči vetru, naopak v zadnej časti nájdeme sieťovinu či odvetrané panely. Okrem toho, väčšinou sa dajú zbaliť do vlastného vrecka a zaberajú naozaj málo miesta. Chránia telesné jadro pred chladom, zároveň sa zbytočne nepotíte na rukách.
  • ľahučká pláštenka – hodí sa najmä po krátkej prehánke. A takisto nezvykne zabrať veľa miesta.
  • návleky na ruky/kolená/nohy - to, či si ich pribalíte aj v lete, dosť závisí od vášho miesta bydliska a od ranných či večerných teplôt. Na Podunajskej nížine sú v mojich očiach v lete pomerne zbytočné, no v chladných dolinách vás príjemne zahrejú aj v júli. Ani nehovoriac o tom, ako málo miesta zaberú.
  • návleky na tretry – v letných mesiacoch sa treba zamerať skôr na tenšie modely, ktoré sú odolné voči vode.

kvalitné rukavice na cyklistiku

Prechodné obdobie – hlavne neochorieť

Prechodné obdobie (spolu so zimou) sú z hľadiska obliekania rádovo náročnejšími obdobiami v porovnaní s letom. Predovšetkým z toho dôvodu, že si spotené telo s chladom nie úplne rozumie. Preto treba nielen voliť správne modely, no takisto sa treba naučiť správne vrstviť a nezabúdať vrstvy zhadzovať vtedy, keď nám začína byť čo i len trochu teplo. V opačnom prípade vás môže ľahko „prefúknuť“.

cyklooblečenie
Ako prvé si môžeme zhrnúť prechodné obdobie (jar, jeseň):
  • krátke nohavice budú stále dobrou voľbou. Eventuálne sa dajú vymeniť za 3/4 nohavice. Tie bývajú mierne teplejšie a tým pádom budete lepšie chránení pred ofúknutím citlivých partií.
  • to isté platí aj o krátkom drese
  • pri jazdení pod 10 stupňov zvyknem pridať návleky na nohy a tenkú merino spodnú vrstvu. Alternatívou sú aj návleky na ruky, no merino tričko mám radšej z jednoduchého dôvodu – nakoľko sa veľmi rýchlo zahrievam, merino schne rádovo rýchlejšie a nevarím sa. Okrem toho aspoň trochu chráni telesné jadro.

oblečenie na cyklistiku, uyn
  • tenká „fukerka“ – ľahkú bundu na jar či na jeseň oceníte najmä pri dlhších zjazdoch. Oproti veste chráni komplet celý vrch tela. V niektorých prípadoch osobne kombinujem aj vestu aj fukerku.
  • návleky na špičky – ďalšia z drobností, ktoré zaberú veľmi málo miesta, no dokážu rapídne navýšiť komfort. Chránia prednú časť tretry pred vetrom a chladom, čo oceníte najmä pri ranných štartoch.
  • čelenka/„bufka“/cyklistická čiapka – pri chladných dňoch je nemenej dôležitá ochrana uší, čela a krku. Všetky tri sú pomerne citlivé na vietor a chlad.

teplejšia čiapka
Zima je pre väčšinu cestných cyklistov obdobím, kedy je „žiletka“ odstavená v pivnici a cyklisti si užívajú zaslúžený oddych. Ak však chcete jazdiť naozaj celoročne, nezaobídete sa bez celého ďalšieho setu oblečenia.
  • zateplené nohavice – zimné nohavice bývajú odolné jednak voči vetru a jednak voči vode – či už za pomoci chemického ošetrenia alebo zapracovania membrány. Na vnútornej strane zas najčastejšie nájdeme česaný flís. Pravdou je, že takéto nohavice nie sú úplne vhodné na vysoko intenzívne aktivity.

oblečenie na cyklistiku
  • zateplený dres – v bitke materiálov sa o slovo hlási syntetika a merino. Dlhodobo som v zime jazdil syntetické zateplené dresy. Merino si ma však rýchlo získalo, keďže bolo na pocit príjemnejšie, aj keď som sa spotil. A rovnako na mne aj rýchlejšie vyschlo.

Zimné dresy
  • spodná vrstva – rovnako zvyknem v zime používať merino vďaka rýchloschnúcim vlastnostiam.
  • teplejšia zimná bunda – v zime sa oplatí siahnuť po membránovom prevedení. Membrána zvyšuje priedušnosť smerom von, no chráni pred vonkajšími vplyvmi.

oblečenie odolné voči vode
  • zimné tretry/návleky – trošku pálčivá otázka, do čoho investovať. Za seba však môžem povedať, že ak som pri slabej zime dal aj 50 km v pohodovom tempe, klasické letné tretry v kombinácii s hrubými merino ponožkami mi stačili. Alternatívou sú teplejšie, prípadne neoprénové návleky na tretry, avšak tu už treba počítať aj s menšou priedušnosťou.

zateplené návleky

buffka
Pre človeka, ktorý sa ešte len chystá vrhnúť do sveta cestnej cyklistiky, môže byť tento zoznam pomerne siahodlhý. Avšak myslím, že je to pomerne jednoduché – čím dlhšie budete jazdiť, tým kvalitnejšie oblečenie si doprajete. Ja sa napríklad netajím tým, že som v začiatkoch jazdil v oblečení z istého nemenovaného obchodného reťazca. No postupne som začal jazdiť dlhé trasy, v rôznom počasí, v zime… A už to išlo. Na záver, nezabudnite – šortky majú byť čierne a farba dresu má ladiť s rámom bicykla!

Seriál „Od základu“

Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
LukasHarant 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Nová kolekcia Sportful SRK – prečo áno, prečo nie?

Test: Nová kolekcia Sportful SRK – prečo áno, prečo nie?

Ak jazdíte veľa, tak máte iba jednu túžbu – aby bol každý kúsok oblečenia definovaný dvoma slovami – komfort a pohodlie.
Test: Castelli Espresso – tvoj nový obľúbený set

Test: Castelli Espresso – tvoj nový obľúbený set

Novinkou v rámci letnej kolekcie je set, ktorý sa netají ambíciou, že bude patriť okamžite medzi obľúbené kúsky v šatníku. Čo je na tom pravdy?
Od základu: Akú výbavu si so sebou vziať na cestný výjazd?

Od základu: Akú výbavu si so sebou vziať na cestný výjazd?

Čo všetko si pribaliť so sebou na cestný výjazd? Dá sa výbava vôbec prispôsobiť dĺžke výjazdu?
keyboard_arrow_up