Bikovanie v zime: 6.časť - Neprefúkavá alebo "nepriestrelná" bunda – ktorú uživíme viac a kedy?

Bikovanie v zime: 6.časť - Neprefúkavá alebo "nepriestrelná" bunda – ktorú uživíme viac a kedy?

Na trhu máme momentálne množstvo rôznych materiálov. Niektoré sú odolné iba voči vetru a drobným prehánkach, ďalšie zase totálne „nepriestrelné“. Ktoré sa ale lepšie hodia pre použitie na biku a v ktorých situáciach?

Už viackrát som v niektorom svojom článku spomínal, že väčšinou dávam prednosť vetrudolným verziám pred tými totálne nepremokavými (Bikovanie v zime: 2. časť - Oblečenie ako základ). Stále mám na mysli také, ktoré dokážu aj dýchať, takže pršiplášte bokom . Ak to vezmeme konkrétne, tak mám na mysli napr. porovnanie materiálov, akými je populárny Gore-Tex a Windstopper. Samozrejme, sú rôzne alternatívy týchto membrán, ale tieto patria zrejme medzi najviac populárne. V rôznych menších „mutáciách“ ich v hojnom počte nájdete na cyklistickom oblečení. Možno sa práve rozhodujte, že si zaobstaráte poriadnu bundu a stojíte nad dilemou, ktorý z tých materiálov zvoliť. A práve týmto smerom by som rád viedol tento menší článok, resp. také porovnanie vlastností, pretože oba tieto materiály majú svoje miesto a výhody pri správnom použití.


Z ľavej strany: Sportful R&D Zero a Endura MT500 II.

„Neprefúkavý“ materiál – Windstopper, Wind-tex a rôzne Softshell verzie...

Pri cyklistike v chladnejšom období je prvoradá ochrana proti vetru, ktorú bundy s týmto typom membrány zvládajú výborne a nepustia (teda nemali by) k telu chladný vzduch. Častokrát sa stretneme aj s označením „Softshell“, kedy je materiál kombinovaný aj s určitou formou podšívky. Vďaka telesnej aktivite potom už netreba príliš veľa vrstiev a zvládneme bez ujmy aj pomerne nízke teploty. Ich najväčšia výhoda je najmä v rýchlejšom odvode vlhkosti a tiež v tom, že vďaka elasticite materiálu dokážu byť pekne na telo. To je vždy výhoda, či už z hľadiska termoregulácie alebo z dôvodu, aby sa nemal chladný vzduch ako dostať dnu, pokiaľ mu to teda nedovolíme napr. povolením zipsu. Taktiež vďaka tomu držia výborne aj zadné vrecká naplnené všetkým potrebným. Pokiaľ zvolíme vhodnú spodnú vrstvu, tak bundu nemusíme stále obliekať a vyzliekať podľa toho, či ideme do kopca alebo naopak dole – väčšinou stačí len manipulovať s vetraním, pokiaľ teda nejdeme úplnú „hranu“. (Test: Oblečenie do premenlivého počasia - Castelli Gabba a Nanoflex a test: Sportful Fiandre - neuveriteľne univerzálna a veľká časť produktov nájde uplatnenie skutočne počas celého roka).

Ako sa dokážu popasovať tieto bundy s dažďom a snehom?

Na prekvapenie celkom slušne. Keďže ale väčšinou nemajú podlepené švy, vlhkosť sa postupne dostane dnu práve v týchto miestach. Pri takom snežení, pokiaľ nepadá vyslovene mokrá „brečka“, si nemusíte robiť starosti ani dlhšiu dobu, tak isto pri prehánkach a miernom mrholení. Limity samozrejme majú (väčší tlak, viac vody), ale stále poskytnú dôležitú ochranu pred studeným vzduchom, takže pokiaľ sa stále hýbeme, budeme relatívne v pohode aj trochu vlhkí. Takže, ak sú vaše aktivity skôr jednodenné a nehoviete si vyslovene v jazdení za každého počasia, bude tento typ bundy pre vás ideálny.


Zástupcovia:

„Nepremokavý“ materiál– Gore-Tex, Event, Exoshell a iné

Bundy, resp. oblečenie z týchto materiálov rovnako poskytujú ochranu pred vetrom, ale tiež aj pred všetkým ďalším, čo nás môže v teréne zastihnúť - teda hlavne rôzne skupenstvá vody. Hlavnou výhodou je teda kompletná ochrana, a to aj v miestach akými sú švy, ktoré bývajú podlepené páskou. Aj keď sú dostupné čiastočne elastické verzie, strih bundy nebude nikdy tak úplne dosahovať možnosti, ktoré som spomínal vyššie. Bundy sú jednoducho viac „plechové“ a nedokážu sa tak úplne hýbať spolu s vaším telom. Práve z toho dôvodu sú strihy o trochu voľnejšie, čo ale nie je vôbec na škodu, pretože sa otvárajú zase väčšie možnosti vrstvenia. Tieto bundy sa totiž hodia pri dlhších výjazdoch, kedy nemáme možnosť okamžite utekať domov – ideálne napr. na „celodenky“ v horách a viacdenné akcie. Práve z toho dôvodu je veľmi dobré, ak má bunda aj kapucňu (prípadne jej odopínaciu verziu), pretože, keď už kompletná ochrana, tak skutočne kompletná. Nepremokavá bunda, do ktorej vám tečie z vrchu voda, sa totiž míňa účinku . Takúto bundu mám aj ja, ale priznám sa, že priamo na biku som ju použil minimálne – naposledy tuším na výletoch v Dolomitoch, kedy sa neustále menilo počasie, ale tak sedieť dole som nechcel .


Samozrejme to záleží od štýlu akým jazdím a väčšinou sa jedná o rýchlejšie jednodenné výpady podľa počasia. Veľmi dobré uplatnenie našla pri iných aktivitách, mám na mysli behanie a rýchlejšiu turistiku, a to vďaka dobrej spratnosti v batohu, pretože zaberá minumum miesta a keď ju na vrchole kopca alebo na hrebeni oblečiem, mám vystarané. Taktiež treba myslieť na fakt, že ak vonku prší, nemôžete očakávať, že vás bunda udrží kompletne v suchu – hlavne počas fyzickej aktivity. Po premočení vrchnej vrstvy nad membránou jej schopnosť transportovať vlhkosť takmer končí – z toho dôvodu je dôležitá dobrá povrchová úprava, ktorú treba obnovovať. Každopádne, stále je to lepšie ako byť do nitky mokrí niekde viac mimo civilizácie. Ideálne použitie nájde zároveň, ak hľadáte jednu „do it all“ bundu aj na ďalšie aktivity ako beh, turistika a pod...


Zástupcovia:
Samozrejme, nájdu sa modely, ktoré kombinujú rôzne vlastnosti z týchto 2 svetov, ale väčšinou na konci vždy inklinujú k jednej alebo druhej kategórii. Takže to bolo zopár postrehov z mojej strany k tejto téme, ak máte podobné alebo odlišné skúsenosti, tak budem rád, ak napíšte do komentov...

Zhrnutie článkov s témetikou "zima":
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Zimné cyklistické bundy - chránia, hrejú a čo ešte? PR článok

Zimné cyklistické bundy - chránia, hrejú a čo ešte?

Jazdenie v zime má svoje čaro. No dôležitým faktorom je ochrana pred chladom, zrážkami, ale aj vhodné odvetrávanie a viditeľnosť. Opäť prinášame niekoľko tipov.
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu PR článok

Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu

Zimné obdobie mnohí označia ako ideálne na to, aby človek po výjazde ochorel. No dobre zvolené oblečenie spraví obrovský rozdiel a prinášame opäť niekoľko tipov.
keyboard_arrow_up