UEC MTB maratón 2017 - zaujímavé miesta na sledovanie a príprava ďalších našich jazdcov

UEC MTB maratón 2017 - zaujímavé miesta na sledovanie a príprava ďalších našich jazdcov

Ak vás zaujíma, ako sa pripravoval Martin Haring alebo Janka Števková, prípadne kam sa ísť pozrieť na trať a kedy, čítajte ďalej...

Vo včerajšom článku sme vám priniesli informácie o Tomášovi Višňovskom a Jánovi Halíkovi. Dnes si trochu priblížime pohľad Martina Haringa a Janky Števkovej. Rovnako som poprosil o pár slov aj hlavného organizátora Ivana Zimu. Ešte predtým mi napadlo napísať zopár viet k zaujímavým miestam na trati aj s približným časovým odhadom tých najlepších.

Kam sa oplatí ísť pozrieť a kedy?

Celkovo trať v dĺžke 130 km ponúka pomerne veľké množstvo miest na sledovanie . Najväčším lákadlom je samozrejme Kráľova Hoľa, na ktorú by sa tí najlepší mali začať „škriabať“ zo Šumiaca okolo 10:15. Na vrchol by sa mali dostať okolo 11:15 a následne už budú doslova „letieť“ nadol. O niečo ľahšie prístupná a výborná na sledovanie je oblasť okolo Liptovskej Tepličky – navyše tadiaľ prechádzajú všetky kategórie. Na konci obce je umiestnená technická zóna a bufet, no hlavne je tu krásne a náročne stúpanie popod Panskú hoľu až na hrebeň odkiaľ sú opäť nádherné výhľady na Tatry (odtiaľ je aj úvodná fotka). Do Liptovskej Tepličky by mali tí najlepší z dlhej trasy doraziť okolo 12:15 a na hrebeni by mohli byť okolo 12:45. Vrchol stúpanie je v podstate na 100. kilometri a už to bude zrejme pekne roztrúsené. Ako som spomínal, tých miest je ďaleko viac a je možné, že sa bude rozhodovať až v posledných „hupíkoch“ za Nižnou Šuňavou – kto už Horala šiel, tak vie, aké vedia byť kruté . Tam sa dá veľmi ľahko dostať priamo so Svitu a elita bude bojovať na týchto miestach okolo 13:30. Dve vyššie spomínané oblasti môžete krásne spojiť s nejakou túrou, či už na biku alebo peši.


Martin Haring (CK Dukla Banská Bystrica) - Men ELITE, trať 134 km



Martin je už dlhé roky naším najlepším pretekárom v XCO a tiež v cyklokrose, kde je 5-násobným majstrom Slovenska. Rovnako sa mu darí aj na ceste, kde dokáže uplatniť svoje vrchárske kvality. Tento rok získal dres majstra Slovenska v maratóne a tiež v disciplíne XCO. Dobrý výsledok dosiahol aj na nedávnych majstrovstvách Európy v talianskom Boario Terme.

Ako prebiehala príprava na ME vo Svite? Zmenil si niečo oproti minulým rokom, prípadne si sa zameral na niečo špeciálne? Predsa len, Horal sa radí aj na „maratónske“ pomery medzi extrémy...
Táto sezóna je pre mňa hlavne neporovnateľne kľudnejšia než predchádzajúce. Absolvoval som viac cestných pretekov, tú prípravu sme teda smerovali viac na dlhšie vytrvalostné výkony ako roky predtým, keď som prevažne jazdil XCO. V júli som absolvoval vysokohorské sústredenie v Livignu. Tento týždeň som si bol pozrieť trať, keďže som Horal v tejto podobe nikdy neabsolvoval.

Kde sa bude podľa teba „lámať“ chlieb? Myslíš, že Kráľova Hoľa bude dôležitá alebo sa rozhodne až neskôr?
Trať je dlhá s množstvom nepríjemných stúpaní. Kráľova Hoľa je najdlhšie stúpanie na trati, ale že sa rozhodne, si nedovolím tvrdiť. Každý si na trati určite prežije svoju krízu, takže dôležité bude vedieť sa s tým v tú chvíľu vysporiadať. Hlavne druhá polovica bude veľmi nepríjemná.

Berieš na trať celoodpružený bicykel alebo klasické HT?
Nemám na výber, beriem HT, jazdím ho celý život. Ale keby som na výber mal, aj tak by som si zobral HT .

Zameral si sa nejako špeciálne napr. na stravu? Prípadne, ak môžeš, tak trochu načrtni, ako riešiš dopĺňanie energie počas takýchto extrémnych tratí.
Telo musí byť na takú záťaž pripravené a naučené dostatočne vopred. To isté platí o strave. Je to skôr taká dlhodobejšia problematika stravovania. Počas pretekov sa spolieham na nášho tímového dodávateľa športovej výživy a doplnkov AONE Nutrition. Ale popri trati je aj dostatok malín a čučoriedok, ak by bolo zle...

Aké máš ciele, resp. aký bude pre teba výsledok, s ktorým budeš spokojný?
Nedokážem odhadnúť umiestnenie, s maratónmi v podobnej konkurencii veľmi nemám skúsenosti. Základ je, aby som bol spokojný so svojim výkonom, aby som odovzdal na trati maximum, čo bude v mojich silách. Ak všetko pôjde ako má, snáď sa podarí aj dobrý výsledok.

Janka Števková (Outsiterz) – Women Elite, 78 km



Janka je dlhodobo naša najlepšia „bikerka“ a trojnásobná účastníčka olympijských hier. Má toľko slovenských titulov z XCO, maratónu, cyklokrosu, cesty alebo eliminátoru, že sa to ani nedá spočítať . Na svetovom šampionáte v maratóne v roku roku 2012 dosiahla 18. miesto, minulý rok na európskom šampionáte jej patrilo 5. miesto.

Ako prebiehala príprava na ME vo Svite? Zmenila si niečo oproti minulým rokom? Sústredila si sa trochu na maratón alebo je na prvom mieste stále XCO?
Na ME vo Svite som sa špeciálne nepripravovala. Minulý rok som na ME v MTB maratóne v lotyšskej Sigulde získala 5. miesto, no výsledok nebol nijako ocenený. Vycestovala som tam spoločne s Andreou Juhásovou, ktorá skončila 18-ta. Zo Slovenska sme tam štartovali len my dve a už tieto preteky boli prvým krokom v príprave na ME vo Svite. Výkonný výbor aj Komisia MTB na Slovenskom zväze cyklistiky žiaľ zamietli našu žiadosť na úhradu nákladov na toto podujatie aj po do siahnutí dobrých výsledkov. Tento rok bol viacerým pretekárom pridelený príspevok SZC na prípravu na ME vo Svite. Ja som peniaze využila hlavne na júnové etapové UCI preteky Alpentour v rakúskom Schladmingu. Tie boli dobrou prípravou aj porovnaním s kvalitnými pretekárkami. Víťazka Alpentour 2017 Christina Kollmann z Rakúska bude patriť k favoritkám ME. Doma som zvíťazila na MSR v MTB maratóne na Orave, ktoré boli vďaka počasiu a blatistej trati hlavne testom materiálu . Posledný víkend som na rozjazd využila aj menší maratón v Bachledovej doline. Majstrovstvá sveta v mtb maratóne som tento rok neabsolvovala. O účasti sa rozhodovalo na poslednú chvíľu, a tak som štart nepotvrdila.

Ako sa ti páči trať? Sedí ti profilom alebo máš „radšej“ niečo iné?
Trať Horala je náročná, veľký faktor je aj počasie. Za sucha je to kopcovitá, ale stále pomerne rýchla trať. Technická náročnosť nieje vysoká, rozhoduje hlavne kondícia. Aj keď ženy neabsolvujú stúpanie na Kráľovu Hoľu, myslím, že je to trať hodná pretekov ME.

Aké máš ciele, resp. aký bude pre teba výsledok s ktorým budeš spokojná?
Výsledkové ambície tento rok nemám. Chcem si hlavne dobre zapretekať a uvidím, aký výsledok sa podarí. Nerada jazdím v daždi. Dúfam, že nebude pršať a že aj zahraniční pretekári uvidia niečo z našich Tatier a bude sa im tu páčiť.

Ivan Zima – hlavný organizátor „Horal víkendu“

Ako prebiehajú finálne prípravy? Predpokladáš nejaké zmeny alebo ide všetko podľa plánu?
Do finále ideme veľmi hekticky a podľa toho budú vyzerať aj moje odpovede. Na zmeny trate to zatiaľ nevyzerá, ale život nám stále pripravuje prekvapenia: hospitalizácia moderátora, nefunkčná kanalizácia a pod...

Kde sú tie najväčšie rozdiely keď to porovnáš s prípravou „klasického“ maratónu?
Nároky a požiadavky medzinárodných pravidiel a činovníkov. Musíme striktne rešpektovať UCI pravidlá, dizajn UEC, antidopingová kontrola má neskutočne prísny a striktný režim... Je toho veľa.

Predpokladám, že predpoveď počasia sleduješ pomerne často, no zatiaľ si zrejme spokojný
Občas na to mrknem a samozrejme, stále z toho nemám rozum. Jeden web vraví tak a druhý onak. Nakoniec bude určite super.


Príďte pozrieť do Svitu...



Aj keď pribudli v predpovedi nejaké tie mráčiky, vyzerá to v podstate na ideálne, trochu chladnejšie „maratónske“ podmienky. Myslím, že tie 30°C a viacstupňové horúčavy by v tých nekonečných kopcoch dali poriadne zabrať, rovnako ako prípadné blesky a krúpy na „Kráľovke“ . Tak neváhajte a príďte pozrieť a povzbudiť európsku maratónsku špičku. Uvidíme, kto sa nakoniec bude radovať z titulu a či sa podarí prekonať hranicu 6 hodín na dlhej trase (osobne myslím, že áno ). Ja som zase zvedavý, koľko mi na tejto trati táto „špička“ nadelí o čom si samozrejme budete môcť neskôr prečítať . Vidíme sa vo Svite alebo teda niekde na trati...

(zdroj fotiek: Janka Števková (aj na úvode), trevisomtb.it, horal.sk, duklacycling.eu)
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Jeden z najobľúbenejších maratónov na Slovensku bude písať už svoj 24. ročník.
Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Stálica v pretekovom kalendári v krásnom prostredí Rajeckej Doliny a Lúčanskej Malej Fatry napíše ďalší ročník a my tam nesmieme chýbať.
keyboard_arrow_up