Pozvánka: Cyklonárez III alebo postav sa horskému chladu počas 2 dní v novom formáte

Pozvánka: Cyklonárez III alebo postav sa horskému chladu počas 2 dní v novom formáte

Tieto jedinečné zimné preteky sa dočkali výraznej zmeny. Po novom sa môžete tešiť na nočný prológ, sobotný nárez a zmenené zázemie, vďaka čomu výrazne narástla aj kapacita.

Cyklonárez má za sebou v podstate len 2 ročníky, no už má medzi bikermi svoje meno. Väčšina ho vníma ako trochu bláznivú akciu pre ľudí, čo bicyklu nedajú pokoj ani v zime a tí, čo sa ho zúčastnili sa zase už nevedia dočkať. Prečo? Vezmite krásne prostredie v horách, dobrú partiu ľudí a trochu extrému v podobe mínusových teplôt, či menších závejov a je jasné, že zažijete niečo úplne iné.

Kto by chcel vedieť o čom presne hovorím, nájde všetko podstatné vo dvojici obsiahlych reportov z ročníkov 2017 a 2018. Za seba môžem bez okolkov povedať, že táto akcia je pre mňa už srdcovka.

Video spomienka na prvý ročník



Zimný prológ?

Poďme sa ale pozrieť na hlavné novinky a čo bikerov čaká, pretože zmien je viac než dosť. Zrejme hneď na úvod treba dodať, že sa z toho stáva dvojdňové podujatie v termíne 11. - 13. januára, pričom prvou „etapou“ bude prológ. Ale nebojte, nemusíte hneď brať dovolenky na piatok, pretože sa bude jednať o prológ večerný. A už vôbec to nebude len klasické dupanie v dĺžke 8 km, inšpiráciou bolo pre chalanov podujatie Redbull Romaniacs.

Jednoducho povedané, budú tam vložené rôzne technické prekážky a bude sa štartovať vo dvojiciach v určitom časovom intervale. Možno to znie trochu bláznivo, ale kedy skúsiť niečo nové ako práve teraz. Navyše ako ich poznám, nebude to nič, na čom by sa šiel človek zabiť, prvoradá je najmä zábava, no nie na úkor bezpečnosti.


Sobotný nárez

Významnou zmenou prešli aj sobotné preteky a rovno môžem povedať, že trate sú výživnejšie. Dlhší variant bude mať dĺžku 40,3 km s prevýšením 1500 m, kratší 31 km a cca 1200 m. Okrem dlhých kopcov sa môžete tešiť aj na pekné zjazdy, pričom sa pozriete až do výšky takmer 1200 m.


To je na zimu naozaj pekná porcia zábavy, no opäť treba rátať s tým, aké budú podmienky. Ak nebudú priaznivé, trasy sa skrátia. Tieto čísla teda berte ako odhad, pretože nikto nechce, aby z toho bol absolútny survival – aj keď organizátor určite ráta s pár expresívnymi reakciami okamžite po dojazde.


Navyše radenie na štart v sobotu bude na základe piatkového prológu, pričom jazdci s najlepšími časmi z piatku sa radia vpredu v trojici a za nimi s odstupom ďalšie trojice. Odštartovaní budú teda všetci súčasne. S tým všetkým súvisí aj ďalšia veľká zmena a to presun zázemia vyššie do doliny, konkrétne na bývalú detskú ozdravovňu Železnô a cez tradičný finiš - horskú osadu Magurka - sa bude len prechádzať. Niekomu sa to môže zdať ako veľká škoda, no táto zmena so sebou nesie jednu veľkú výhodu.

Okrem teda toho, že je štart/finiš v jednom bode, výrazne narástla kapacita zázemia a krutý limit 70 miest je už fuč. Teraz je stanovený na cca 250 kúskov. Navyše, oblasť Železnô ponúka široké možnosti ubytovania a na výber sú rôzne balíčky ako polpenzia na 2 dni (piatková večera, sobota raňajky, sobota večera, nedeľa raňajky), turistické ubytovanie na dve noci, malý apartmán na víkend, alebo ten veľký pre poriadnu partiu.

Každý apartmán má vlastné sociálne zariadenie, kúpeľňu a kuchynku. Ak túžite po vyššom štandarde, potom si musíte rezervovať ubytovanie individuálne buď na chatách na Magurke, alebo priváty v Liptovskej Lúžnej, či Partizánskej Ľupči. Všetky podrobnosti o možnostiach ubytovania a cenách nájdete na stránkach organizátora (link nižšie v texte).


Bohatý program

Čo ale na Cyklonáreze vždy vyčnievalo nad všetko ostatné bola atmosféra. Aj z tohto dôvodu sa všetko predĺžilo na 2 dni – to je na „etapákoch“ už osvedčené. Navyše okrem naháňania príde v piatok na besedu lekár Leteckej záchrannej služby a dá niekoľko dobrých rád ako sa správať pri zranení v horách.

V sobotu čaká obed, vyhodnotenie s bohatými cenami a večer bude premietanie filmov od Rasťa Hatiara, ktoré získali ocenenia na Medzinárodnom festivale horských filmov. Nebude chýbať „afterparty“, kde zahrá Hudba z Marsu, takže v nedeľu budete odchádzať spoločensky a športovo vyžití na maximum...


Cena a základné info

Aj keď podujatie trochu narástalo, štartovné je stanovené na 18 € pričom v tejto cene je zahrnuté: drobný darček, čip na piatkový prológ, sobotný obed (polievka plus druhé jedlo) a bezplatný vstup na všetky sprievodné akcie (beseda, premietanie, koncert na afterpárty). Pretekári sa budú môcť registrovať do 24. decembra.

Do konca roku 2018 bude potrebné uhradiť štartovné, aj prípadný poplatok za ubytovanie a stravu. Registrovať sa na mieste nebude možné. Registrovať sa môžete zaslaním mailu na adresu: ahoj@bicyklomposlovensku.sk,kde uveďte nasledovné: MENO, PRIEZVISKO, DÁTUM NARODENIA, MOBILNÉ ČÍSLO, TRASA (ťažká alebo ľahká) + typ ubytovania. Všetky podrobnosti a možnosti ubytovania nájdete na tomto odkaze.


Pár mojich tipov na záver

Za seba môžem podobnú zimnú akciu rozhodne odporučiť, no aby ste z toho mali pozitívny zážitok, odporúčam hlavne nepreceňovať svoje schopnosti a byť pripravení - aj čo sa materiálu a výbavy týka. Síce 40 km nevyzerá veľa, no keď vezmete do úvahy prevýšenie, vysokohorské prostredie a najmä možné podmienky, výsledný čas môže smelo nabrať maratónske hodnoty. Treba sa teda pripraviť, že v horách môžete byť kľudne aj 4 hodiny, prípadne viac, ak vám naozaj sekne a odíde morál – čo môžete spraviť, je trochu potrénovať (aspoň bude motivácia nepribrať cez sviatky), alebo keď nie ste si istí, radšej zvoliť „kratší“ variant, ktorý dá tiež poriadne zabrať. Taktiež nepodceňujte techniku a ovládanie bicykla na snehu.

Druhou dôležitou vecou je byť zmierený s faktom, že ak napadne naozaj veľa, môžete ísť z veľkej časti po vlastných. Odporúčam teda zaradiť v príprave zimnú turistiku a behanie. Ak budete pripravení aj na tento, pre bikerov nepopulárny, variant (ktorý k zime ale patrí), už to môže byť len lepšie a užijete si všetko na maximum. Alebo slovami organizátorov: „Poď na dno vlastných síl obklopený horským chladom ďaleko za limitmi fitnes krások a požieračov kuraciny“.


Ak ste hľadali trochu zimnej motivácie na jazdenie, práve prišla. Vidíme sa...
report_problem Našiel si v texte chybu?

Zimný Cyklonárez

calendar_today 11.01.2019 - 13.01.2019
label MTB maratón
place Železnô (Slovensko)

Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Chcel by si stretnúť známe tváre z našich videí, zveľadiť Tematín trail a zabaviť sa pri jazde? Príď na našu MTBIKER trailovačku!
Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Podarilo sa nám úspešne zorganizovať už tri ročníky nášho cyklistického podujatia. Myšlienka splnila účel: nájsť „neokukanú“ trasu zo západu na východ Slovenska, po čo najväčšej divočine bez civilizácie.
Adrenalínové centrum Karviná - zajazdiť si pod strechou

Adrenalínové centrum Karviná - zajazdiť si pod strechou

Pokiaľ si chcete zajazdiť aj v zimnom období, zaskákať si či vyskúšať vysnívaný trik, v Adrenalínovom centre v Karvinej ste na správnom mieste.
keyboard_arrow_up