Gabba - ako môže jeden nápad zmeniť celý segment oblečenia

Castelli a ich dres Gabba slávi 10 rokov, tak sa poďme pozrieť, ako to celé začalo a prečo sa vlastne jednalo o taký prelom v obliekaní.

Cyklistika je z veľkej časti aj o technológiách a väčšina z vás si pri tom predstaví nápady ako prehadzovačky, odpružené vidlice, kotúčové brzdy, bezdušové plášte a pod. No a pri oblečení bol jedným z týchto míľnikov práve dres Gabba.

Poďme 10 rokov naspäť

Dôležité pre pochopenie celého príbehu je preniesť sa 10 rokov dozadu – pre niekoho krátka doba, no rozdiel v technológiách pri oblečení bol obrovský a ovplyvnený vtedy z veľkej časti outdoorom. Predstava ochrany do dažďa/chladu bola vtedy kompletne nepremokavá a neforemná bunda. Ak sa nebodaj trochu vyčasilo, okamžite bolo potrebné sa jej zbaviť, pretože pri intenzite pretekov boli jazdci ako v igelitovom vreci – však si skúste šliapať bomby v „goráčke“ .

No a ešte dôležitejší bol odpor vzduchu. Dnes sa riešia aero rámy, aero predstavce, riaditká a dokoca pedále. Lenže najväčší odpor stále kladie samotný jazdec, nehovoriac o tom, keď má na sebe "plandavú" a neforemnú plachtu – no a tak vtedy všetky bundy do dažďa vyzerali. Bol to rozdiel, ktorý dokázal rozhodnúť aj preteky – rozprávať by mohol určite Richie Porte, ktorý takto stratil víťazstvo na Paríž - Nice. Videl, že podáva výkon ako vždy, ktorý by v pohode stačil, lenže mal na sebe pláštenku a jednoducho neuvisel. Možno sa vám to zdá prehnané, ale rýchlosti, akými sa jazdí na pretekoch, sú úplne odlišné od bežných výjazdov a aerodynamika je kľúčová. Ďalšia možnosť, ktorú jazdci mali, že jednoducho "klepali kosu"..., ale čo by ste nespravili pre dobrý výsledok. Navyše len na takých jarných klasikách sú také dni na bežnom poriadku. A pritom riešenie bolo tak jednoduché...


Prečo sa na to neprišlo skôr?

Písal sa rok 2009, kedy sa jazdci Cervélo TestTeam podieľali na spolupráci so značkou Castelli pri výrobe oblečenia pre chladné a daždivé podmienky. Medzi nimi bol aj nórsky jazdec Gabriel Rasch, ktorý pri jednom výjazde vytiahol „upravenú“ verziu bundy do dažďa Castelli Pocket Liner – jednoducho nemala rukávy, aby sa predišlo prehriatiu, ale telo bolo chránené. A práve to bola základná myšlienka, od ktorej sa všetko odrazilo. Prečo neobetovať absolútnu nepremokavosť, ktorá pri takej intenzite aj tak nemá zmysel a zamerať sa radšej na priedušnosť, výborné usadenie na tele a elasticitu.


Tieto vlastnosti ponúkol upravený materiál Windstopper, kedy sa Castelli spojilo s Gore, pričom zadná strana rukávov bola tvorená elastickým priedušným materiálom NanoFlex. O pár mesiacov vznikol prvý prototyp, ktorý sa odrazil od klasického letného dresu len s tým, že bol vyslovene určený do "psieho počasia". Lenže vtedy sa ešte stále nejednalo o tak obrovský úspech a ani v Castelli neotvárali šampanské. Pri uvedení na trh v roku 2010 sa predalo medzi bežných cyklistov len pár kusov – veď kto si bude kupovať dres s krátkym rukávom do zimy a dažďa . Lenže feedback od profesionálov z tímu hovoril jasne a dodal potrebné sebavedomie v tento nový produkt.


Unfair advantage, alebo neférová výhoda

Bola chladná, upršaná a veterná streda vo februári 2010 – taká, kedy by ste vonku ani psa nevyhnali. Jazdci tímu Cervélo Test Team si počas niekoľkých hodín prechádzali trať „otváracej“ klasiky Omloop Het Nieuwsblad. Napriek počasiu boli doslova nadšení z nového dresu a mali jasno – túto vec budú chcieť aj ostatní a budú ju kopírovať. A doslova sa tešili, ak sa preteky konali počas nepriaznivých podmienok.


Castelli začalo postupne odmietať ponuky od ostatných tímov – jednoducho vedeli, že jazdci Cervélo Test Team majú takto „neférovú výhodu“. Áno, to je ten slogan, ktorý zostal . Tak si ich začali ostatní jazdci v pro pelotóne kupovať na vlastné náklady a začierňovať logá.


Kedže som bol na minuloročnom predstavení 4. generácie, stretol som sa priamo s ľuďmi, ktorí tento príbeh zažili. Najmä Steve Smith rozprával príhody, že si niekedy doslova pripadali ako díleri drog, keď tieto dresy tajne nosili jazdcom sponzorovaným inými značkami. Prečo? Lebo cyklistika je malý svet a takmer každý je niekoho známy alebo kamarát...


Miláno – San Remo 2013, keď sa všetko zmenilo

Zlom v celom príbehu dresu Gabba vytvoril monument Miláno - San Remo, ktorý sa premenil na skutočný survival. Sneh, dážď, jednododucho strašné podmienky, ktoré prinútili organizátorov preteky dokonca prerušiť a skrátiť.


Lenže čo bolo podstatné, do týchto dresov sa na štarte prezliekla polovica pelotónu, medzi nimi napr. Fabian Cancellara, ale aj následný víťaz Gerald Ciolek. Viete, kto bol druhý? No predsa Peter Sagan, ktorý prehral s Ciolekom o niekoľko cm...


Postupne sa pelotón začal v horších podmienkach meniť do čiernej farby a vznikla aj limitovaná „pro“ edícia dresu Gabba – taká, ktorá sa dodávala v krabici priamo s čiernou fixkou pre zafarbenie loga. Problém bol ten, že iné značky jednoducho nemali nič podobné a aj keď konečne niečo priniesli, nebolo to ono, takže jazdci stále radšej siahli po Gabbe.


Každopádne práve po Miláno - San Remo sa predaj týchto dresov rozbehol neuveriteľným tempom – takým, že sa jednalo o skutočný triumf, pričom značka Castelli sa stala doslova synonymom pre horšie počasie.

Nielen do dažďa

Prečo sa dres do dažďa stal taký populárny aj medzi bežnými cyklistami? Pretože sa ukázalo, že vďaka priedušnosti je výborný aj vtedy, keď fúka, prípadne je chladnejšie. Človek nemusí riešiť prezliekanie, či vziať vestu, alebo bundu, keby niečo. A hlavne si jazdec stále pripadá ako v drese, čo je veľmi návykové... Takéto podmienky sú počas jari/jesene v podstate stále, nehovoriac o prehánkach. No a samozrejme tiež horšie počasie počas leta, prípadne jazdenie niekde vyššie v horách.


Neskôr prišla Gabba s dlhým rukávom, ktorá sa ukázala s trochu teplejším „prádlom“ aj ako výborná zimná bunda. Postupne tak v športovej cyklistike odzvonilo veľkým a neforemným nepremokavým bundám pri všetkých značkách a vytvoril sa v podstate úplne nový segment, od ktorého sa odrazili zase ďalšie – napríklad oblečenie na zimu, kedy sa doplnila nejaká forma izolácie.


Ak sa bavíme o terajšej generácii, tým segmentom je kolekcia Perfetto RoS. Viac som písal v tomto podrobnom článku, kde sa dozviete všetko podstatné, plus moje vlastné skúsenosti z dlhodobého používania. Len dodám, že označenie Gabba je vyhradený pre dres s krátkym rukávom, ktorý to celé začal a ten rovnako patrí teraz pod Perfetto.


Vlastná skúsenosť

Možno sa pýtate, prečo tu píšem ódy na nejakú bundu – lenže pre mňa tento kúsok znamenal doslova zmenu v obliekaní pred 6 rokmi, keď sa mi dostala do rúk prvá verzia Convertible a začal som cyklistiku skutočne brať ako celoročný šport. Možno si pamätáte, že som ju spomínal aj vo svojom "nostalgickom" článku o významných trendoch. Tú bundu som nosil stále počas jari/jesene/zimy, a to myslím tak, že non stop . No a strávil som v tom oblečení všetky výjazdy a preteky v "psích podmienkach", na čo sa tak rýchlo nezabúda.


Odporučil som ju X kamarátom, rovnako ste mi mnohí z vás písali o radu a nepoznám nikoho, kto by mal nakoniec zlú skúsenosť. Skôr naopak a väčšina vždy napísala, že ako mohla doteraz jazdiť bez nej. Navyše sa nebavíme len o cestnej cyklistike – úplne rovnako to platí o MTB a kopec ľudí ju využilo aj na all mountain. Je totiž veľmi odolná a vďaka usadeniu a elasticite ju tak ľahko nezachytíte a nenatrhnete. Navyše, ja som svoju pôvodnú Gabbu Convertible posunul ďalej a stále výborne slúži...


Neviem, či má nejaký iný kúsok oblečenia za sebou takýto príbeh – možno ešte príchod lycry do sveta cyklistiky . Preto mi bolo veľkým potešením byť pri uvedení 4. generácie a hlavne sa priamo rozprávať s ľuďmi, ktorí za tým všetkým stáli. Každopádne je to krásny príklad toho, ako jeden dobrý nápad môže doslova zmeniť postavenie značky na trhu a vyhupnúť ju na vrchol...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí PR článok

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí

Jar sa veľakrát nesie nielen v znamení otepľovania, no i nepríjemných prehánok a studeného vetra. A do týchto podmienok treba správne oblečenie.
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí PR článok

Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí

Jar sa nám začala tento rok skôr, no nič to nemení na tom, že počasie je vrtkavé. Raz je teplo, potom chladno, fúka vietor, občas prší. Nechýba ti niečo z nášho výberu?
keyboard_arrow_up