Môj Gerlaching č. 3 - každý bol úplne iný

Aké to je, keď si pri zdolávaní 2 655 výškových metrov neoddýchnete ani v zjazde, lebo idete po zábavnom, ale zároveň náročnom traile? Aké chyby som robil podľa bike inštruktora Tomáša?

Ani mňa neobišlo to, že som na svoj nový bike tento rok musel čakať. A to by si niekto myslel, že som pri zdroji. Keď chalani dotestovali karbónový full od Superior, konečne som sa dostal na rad aj ja, kto zmeškal Kimlovu recenziu, tu je odkaz. SUP mi od prvého momentu sadol, nie je na ňom jediná vec, ktorú by som mal chuť meniť. Dobrá geometria, teleskopka, dostatočné zdvihy na blbnutie, fajn hmotnosť do stúpaní, zamykanie pruženia jednou páčkou, dobré kolesá... A tak nie je prekvapením, že som mal na biku chuť jazdiť čo najviac, poznáte to, keď máte doma novú hračku. A asi aj preto som si vymyslel MTB verziu Gerlachingu, to je dobrá zámienka na blbnutie na novom bicykli celý deň.

S výberom vhodného okruhu som sa obrátil na Tomáša, ktorý je MTB inštruktor a v MTBIKER centre v Hrádku robil už niekoľko ročníkov školy jazdy. Odporučil mi trail TBK2 v Bratislave s asfaltovým stúpaním, navyše ma prekvapil, že prejavil záujem pridať sa. A tak sme vyrazili spolu.


Vzájomné učenie

Pre Tomáša to bol prvý pokus o Gerlaching, dokonca si nespomínal, že by podobne veľkú porciu výškových metrov za jeden deň niekedy zdolával. Pre mňa sa to stalo výbornou príležitosťou, ako sa pod jeho dozorom zdokonaliť v technike jazdy, MTB milujem, ale cítim, že sa mám ešte veľa čo učiť. A tak aj bolo, veci, čo sme si navzájom odporúčali, sa môžu hodiť aj vám pri vašich pokusoch o Gerlaching.


Ktorý z 13 segmentov bol naj?

Tešil som sa, ako si pozriem po jazde štatistiky segmentov vo Výjazdoch. Ak by som mohol dopredu hádať, ktorý zo zjazdov z 13 pokusov bude najlepší, myslel by som si, že asi niekde v strede budú top časy, keď už budem poznať trať a ešte nebudem unavený. Výsledok ma prekvapil, najrýchlejšiu jazdu som mal počas kola č. 12, keď som si myslel, že už na to netlačím a skôr som si jazdu plynulo užíval. Poznáte ten flow pocit. Zas sa raz ukázalo, že prehnane agresívna jazda na čas, plná efektného flekovania a prehnaného tlačenia na pílu, nemusí byť tá najrýchlejšia.


Dobrá príprava na jazdu

Čo musím zdôrazniť, že som počas všetkých pokusov myslel na to,
Dajte to na inom biku, v partii, zoberte rodinku, užívajte celý deň, vychutnávajte zázemie, ktoré si pod kopcom pripravíte.
aby som nepoškodil bike, nerozrezal plášť alebo podobne. To by bola škoda, kvôli tomu stratiť celú výzvu. Takže som jazdil na istotu, horšie ako tlačenie na pílu sa ukázalo, keď som strácal pozornosť a robil chyby. Na toto má veľký vplyv aj to, či dostatočne dopĺňate energiu, keď cukor spotrebujú svaly, nemá z čoho brať ani mozog. Preto sme robili dostatočný počet zastávok na jedlo, uvarili si 2x kávu, v krabičkách sme mali pripravený obed.


Pri MTB jazdení sa hodí dopredu myslieť aj na údržbu biku, záleží, či budete jazdiť v prašnom alebo blatovom prostredí, my sme mali šťastie a povrch bol úplne ideálny. Aj tak sa hodilo asi v polovici dňa vyčistiť pohon a dať nový olej. A nezabudnite ani na takú vec, že budete mať dostatočne nabité GPS zariadenie, výzva je uznaná, len ak to je jeden GPX súbor. Wahoo ROAM má batériu ako hrom, po 7 hodinách, odkedy som ho ráno zapol, spotreboval málo cez 20 % batérie.


Ktorý Gerlaching je naj?

Môj Gerlaching na cesťáku odštartoval túto výzvu, v zime som pridal eGerlaching na Zwifte, takže toto bola už moja 3. výzva. Každý bol v niečom naj, skúsim to zhrnúť. Do kopca som sa najviac natrápil na cesťáku na Veľkej Javorine, bol som väčšinu času sám, nebolo to ľahké. Bola zima, dážď, na týždeň som ochorel.


Na Zwifte bolo super, že je človek doma a má okolo seba zázemie, tento Gerlaching mi prišiel asi najľahší. Nie ľahký! A určite bol najspotenejší. A asi tušíte, že najväčšia zábava bola pri poslednom pokuse na MTB so zjazdom cez trail. Jednak bolo super ísť s parťákom, dobre mi to utieklo. A tie zjazdy, aj keď boli únavné, každý raz som dole brzdil vyškerený, úsmev od ucha k uchu. Na konci dňa som cítil ruky, chrbát zo zjazdov, prsty na rukách z brzdenia, ale ani sekundu som neľutoval.


Ak už ste boli Gerlaching, môžete si spraviť zmenu, dajte to na inom biku, v partii, zoberte rodinku, užívajte celý deň, vychutnávajte zázemie, ktoré si pod kopcom pripravíte. Všetko platí ako minulý rok, dokonca v zjazde môžete voliť rôzne traily, ak vedú pod to isté stúpanie. Sieň slávy a pravidlá nájdete v sekcii KOMUNITA, Výjazdy, ak máte pekné fotky a chuť napísať článok, tu je návod, už ich niekoľko máme v MAGAZÍNe.

Koľko Gerlachingov ste už dali, čo bolo vo vašich pokusoch najťažšie a čo vám to dalo? Ozaj, je tu niekto, kto dal Gerlaching rovnako už 3x? Napíš do komentárov, nepredajné limitované tričko, ktoré sa doteraz len losovalo, si ťa určite zaslúži.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: KE.CY - keď sa spojí komunita, mesto a mestské lesy

Video: KE.CY - keď sa spojí komunita, mesto a mestské lesy

Trailcentrá ako KE.CY, teda Košické cyklotraily, sú dielom nielen samotných trailbuilderov, ale aj komunity, mesta Košice, ako aj mestských lesov.
Imro vs. Cepo alebo súboj pod Tematínom

Imro vs. Cepo alebo súboj pod Tematínom

Naštylizovali sme sa do polohy cestného a MTB cyklistu, dali si konečne battle a popri ňom vám predstavíme aj MTBIKER trail, či stúpanie na Tematín.
Rozhovor: Budovanie trailov v hlavnom meste – Trail Biely kríž

Rozhovor: Budovanie trailov v hlavnom meste – Trail Biely kríž

10-ročné skúsenosti trailbuilderov z OZ Trail Biely kríž nám napovedajú, že sa traily dajú robiť poriadne a legálne.
keyboard_arrow_up