Tip na výlet: Mesto Girona - španielsky raj pre cyklistov

Zaslúži si Girona toto pomenovanie? Ako dopadla moja prvá návšteva? V čom je toto miesto iné od najznámejších cyklodestinácií v Európe?

Každý rok sa snažím vycestovať za cyklodovolenkou, najčastejšie navštevujem krajiny ako Taliansko a Chorvátsko, rád mám aj Malorku, pár výletov som už stihol aj vo Francúzsku alebo Rakúsku. Baví ma objavovať na biku nové miesta, ak ste niekedy boli za jazdením v Bormiu, Livignu, Baške Vode, Vodiciach alebo na Lago di Garda chápete, prečo som si to tak obľúbil.

Girona, Španielsko
Každé miesto je krásne jedinečným spôsobom, iný charakter má krajina, v ktorej jazdíme, rád ochutnávam aj miestnu kuchyňu a spoznávam domácich. Medzi top cyklistické lokality je považované aj španielske mesto Girona, ktoré sa nachádza kúsok nad Barcelonou a ja som sa tam hneď, ako to opatrenia dovolili, vybral. Nechajte sa nasledujúcimi riadkami a fotkami inšpirovať, pokúsim sa opísať, s akými pocitmi som sa vrátil domov.

Girona, Španielsko

Vodiči a premávka

v meste a v okolí si užije aj partner necyklista alebo deti
Ak pôjdete do Girony za jazdením na cesťákoch, tak budete pozitívne šokovaní správaním miestnych vodičov. Neporovnávam ich len s našimi slovenskými, kde sa situácia tiež pomaličky zlepšuje, ale vodiči v tejto oblasti sa správajú k cyklistom ako Indovia k posvätným kravám. Už v Taliansku alebo Rakúsku je to pre našinca príjemné, ale v Girone autá obiehajú, len keď je na to absolútne voľný protismer, „myšičky” alebo obiehanie nablízko v rýchlosti tu neexistuje.


Neviem, ako to majú v zákone, ale domáci cyklista mi povedal, že vodiči nemajú problém aj s tým, ak idú dvaja cyklisti vedľa seba. Toto som radšej neskúšal, „vycepovaný” z našich ciest by som mal z toho sám divný pocit. Len ako perličku uvediem, že v centre Girony je maximálka 30 km/h, autá v moderných mestách sú dnes odsúvané v prospech alternatívnej dopravy, to je podľa mňa budúcnosť aj u nás.

Dobrá správa je, že v okolí mesta nie je hustá premávka, je tam kopec ciest a cestičiek, kde veľa áut nejazdí. O niečo horšie to môže byť cez letné prázdniny, kedy domáci Barcelončania putujú do týchto miest za dovolenkou, ale cez letné prázdniny by som si tu svoj cyklovýlet radšej neplánoval, musí tam byť okrem väčšieho ruchu aj poriadne horúco. Ideálna bude jar alebo jeseň, keď som sa pýtal domáceho borca, či jazdí v zime trenažér, tak sa len zasmial. Aj v zime sa tam dá v pohode bikovať vonku, prívetivé počasie je jeden z dôvodov, prečo sem chodia jazdiť aj mnohé profesionálne tímy.


Všetko pre cyklistov

Svoju povesť cyklistického mesta si Girona buduje len asi posledných 20 rokov, ale za ten čas tu vyrástlo všetko, čo potrebuje cyklista pre svoje pohodlie a jazdenie. Počítam, že sem nepôjdete autom, ale poletíte, mne sa baliť vlastný bicykel do krabice nechce, radšej si bike na mieste požičiam. Je to fajn spôsob, ako vyskúšať model, ktorý chcete napríklad kúpiť, lepšie ako testovacie dni, kde sa preveziete len chvíľku.

Na mnohých miestach vyriešite servis, dokúpite, čo k jazdeniu potrebujete, od súčiastok, komponentov až cez oblečenie. Takže, ak ste niečo doma zabudli, alebo vám niečo počas jazdenia doslúži, je veľká šanca to na mieste zohnať.


Domáci cyklisti vedia najlepšie

Vyšší level služieb je, ak sa rozhodnete pre miestneho sprievodcu, ktorý vás buď len povodí po najkrajších miestach, alebo vás dokáže aj trénovať, alebo zlepšovať techniku, či jazdy do kopca, v zjazdoch a podobne. Ja som si sprievodcu na prvú časť týždňového pobytu dohodol a bolo to super. Netreba hľadať gpx súbory pre navigáciu, vždy máte istotu, že idete na najkrajšie miesta a navyše cestou, ktorá je vyskúšaná miestnymi ako najlepšia pre cyklistu. Nestane sa, že vás navigácia „vypľuje” na frekventovanú cestu, alebo naopak, na miesto, kde sa počíta už s gravelom a nie s cesťákom.


K službám pre športovcov patrí aj to, že si viete skočiť po jazdení na masáž alebo do vírivky, ja som navštívil miestne kúpele, poznáte to, už len krátky pobyt vo vírivke alebo bazéne z nôh únavu krásne vyťahuje.


Do hotelovej izby aj s bikom

Čo dnes nie je problém skoro nikde, je ubytovanie, aj tu si vyberiete, či chcete apartmán a varíte si sami, potraviny stoja ako u nás a zelenina a ovocie chutí lepšie. Alternatíva je hotel. Tým, že ste v Girone, netreba sa báť opýtať, či na izbu môžete dať aj bicykel, mňa dokonca v izbe čakala ako pozornosť cyklistická fľaška. To som inde nezažil.


Ako náročná je Girona na jazdenie?

Dôležitá informácia pri plánovaní cyklodovolenky je, ako náročné sú miestne terény. Napríklad, ak by ste sa chystali do okolia Bormia v Taliansku, tak stúpania na Stelvio alebo Mortirolo patria k tomu najnáročnejšiemu, čo v Európe nájdeme a preto sa takýto profil nehodí pre začiatočníkov, turistov, alebo jazdenie s rodinou a menšími deťmi.


V Girone mi to dosť pripomínalo Malorku, kde si môžete vybrať, či idete jazdiť dole na rovinu k pobrežiu Costa Brava, alebo zamierite severnejšie do kopcov. Táto možnosť je príjemná v tom, že si vyhoviete buď podľa svojej výkonnosti, alebo podľa toho, čo chcete trénovať. Na druhú stranu sú tam aj náročné kopce, najznámejšie stúpanie je asi Rocacorba. Super je, že ak aj hrozí zlé počasie, prvé stúpanie Els Angels máte hneď za mestom, takže netreba chodiť ďaleko a pekné prostredie na jazdenie je hneď za „humnom". Posledný dôležitý detail je priemerný sklon miestnych stúpaní, všetko príjemne jazditeľné, nie 20 % ako na Mortirolo alebo Zoncolan.


V háku svetovým hviezdam

Ako som spomenul v úvode, alebo aj v článku o oblečení Tactic, ktoré má základňu práve v Girone, v meste a okolí nájdete veľmi veľa profíkov. Podobne ako v Livignu, ak ste tam už boli. Kto cyklistiku sleduje, tak si to tu užije, určite stretnete svoje televízne idoly, predbiehajú vás v úplnej blízkosti, čo je najlepšie, že sú v pohode, pozdravia vás, odkývajú späť.

Kto má rád svet cyklistiky ako ja a na Instagrame sleduje svojich obľúbených cyklistov, v meste si môže zahrať hru, že koľko profíkov spozná, keď sú oblečení v civile. Väčšinou bývajú v meste a okolí a tak po tréningu idú posedieť na dobré jedlo alebo kávičku do rovnakých miest, ako môžete ísť aj vy. Top dve miesta sú asi La Fabrica a Hors Categorie, za bližšie preskúmanie stojí interiér a cyklovýzdoba.


Nielen na cesťáku

Čo som zatiaľ nemal čas vyskúšať, sú miestne terény na gravel a MTB. Keď sa k tomu dostanem, určite opäť na pár výjazdov využijem miestneho guida, čo platilo pri navigovaní po cestách, tak v teréne platí dvojnásobne. Asi nie náhodou si miestne kopce vybral aj zázračný chlapec Tom Pidcock na trénovanie MTB „materiálu" pred jeho prvým sveťákom v XC.


Letecky alebo autom?

Ak vás tento článok nalákal, asi už rozmýšľate, ako sa tam dostať. Ja som tam letel Viedeň - Barcelona, tam pre mňa prišiel sprievodca na aute, bolo to v cene služby. Inak priamo z letiska do Girony ide rýchlovlak, takže sa tam dostanete aj po svojich veľmi jednoducho. Ideálne spojenie je Krakov - Girona, ak bývate u nás severnejšie, to máte luxusné spojenie. Podľa aktuálnej situácie si pozrite, či už obnovili letecké spojenia z Bratislavy, či do Barcelony, ideál by bolo priamo do Girony.

Autom by to malo zmysel, len ak by ste po ceste mali nejakú zastávku s prespaním, že by ste si odskočili napríklad na Galibier, my sme tak spravili, keď sme išli autom z Montpellier. Z Blavy do Girony je to asi 1 800 km, toľko energeťákov naraz nevypijete, aby sa to bezpečne dalo spraviť na jednu „šupu".


Čo necyklistický doprovod?

Girona je najlepšia zo všetkých cyklomiest v tom, že v meste a v okolí si užije aj partner necyklista alebo deti, či niekto, kto nepotrebuje jazdiť každý deň. Girona je väčšia ako Bormio alebo Livigno alebo ako mestečká na Garde, takže je tam viacej reštaurácií a pekných miest, kam sa dá ísť poflákať.


Manželke treba povedať, že sa tam natáčal aj seriál Games of Thrones a hneď je väčšia šanca, že to doma prejde. Podobné vyžitie má človek v Palme na Malorke, ale tam za to platí väčšou premávkou a vzdialenosťou od kopcov, preto tam radšej idem do Alcudie, ale tam zase „skapal pes".


Kam ďalej?

Z cyklomiest v Európe a blízkom okolí mám v pláne skočiť ešte na Kanáre, tam asi skôr na jeseň, ževraj tam nie je meter roviny. Kľudne mi dajte aj nejaký svoj tip, kde ste boli a prečo sa vám tam páčilo.

Podeľ sa so svojimi zážitkami

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
Tip na výlet: Intenzívne Tenerife na 4 dni a 10 000 výškových metrov

Tip na výlet: Intenzívne Tenerife na 4 dni a 10 000 výškových metrov

Na Slovensku sneh, na Tenerife krátke „bibsy". Čo všetko sa dá stihnúť na Tenerife na bicykli za 4 dni a ako si spraviť z cyklodovolenky vertikálne sústredenie?
Malorka - jazdenie v každom ročnom období

Malorka - jazdenie v každom ročnom období

Malorka je vraj snom každého zanieteného cyklistu – tak prečo si ho nesplniť?
keyboard_arrow_up