Rozhovor: Ján Halik - zlepšovanie aj po 30 rokoch jazdenia?

Majster Európy v maratóne, víťaz množstva pretekov v MTB, či na ceste a hlavne borec, ktorý v 45 rokoch dokáže poriadne preháňať aj oveľa mladších. Dá sa po toľkých rokoch jazdenia ešte stále zlepšovať a čo hovorí na nové trendy v tréningu, či technike?

Jančiho tu zrejme nemusím predstavovať, svoje meno si spravil nielen výsledkami, ale najmä tréningovou morálkou. Vďaka nej dokáže porážať aj oveľa mladších, účastníci rôznych podujatí by mohli rozprávať, ako sa okolo nich zrazu prehnal popradský prízrak s nohami ako kôň. Ale ak sa chcete dozvedieť viac, pozrite tento článok a získate podrobnejší obraz. V ňom sa dozviete všetko podstatné, najmä o skĺbení práce a rodiny so skutočne náročným tréningom. A že kde je vôľa, tam je cesta. Navyše stačí, keď sa inšpirujete len na 30 %, stále to bude viac než dosť.


Tento rok sa Janči zúčastnil ako Majstrovstiev Európy masters v maratóne (Švajčiarsko), tak aj Majstrovstiev sveta (Taliansko). Z oboch priniesol výborné články, dobre „nakúpil" a miestami si aj vstúpil do duše. Z Európy sa mu podarilo priniesť bronzovú medailu, ale ciele boli určite vyššie. Tým neznižujem jeho výkon, len hovorím pravdu a viem, čo dokáže, keď mu „ide karta“. Podobne aj na svetovom šampionáte, kde skončil na 8. mieste v kategórii a 29. celkovo. Len upresním, že slovo masters neznamená nejakých „dedov“ za zenitom, ale veľmi často bývalých profi borcov, ktorí sú v podstate len kúsok od svojej „profi“ formy – ako vieme, vytrvalostné športy sa dajú robiť na top úrovni dlhé roky. Veď taký tohtoročný víťaz, Karl Platt, je už maratónska legenda a 5-násobný šampión Cape Epic.

No hlavne Janči je môj výborný kamarát a človek, s ktorým si rozumiem, jazda s ním ma vždy baví. Sedí nám spoločné tempo, nepotrebujeme „pretárať“ hodiny, vieme, kedy treba šliapať a kedy sa rozprávať. A myslím, že práve ľudí ako on treba dávať v dnešnej dobe na oči, pretože základom úspechu je vždy drina a tvrdá práca.

S Lenkou a mladým sme boli opäť na návšteve pod Tatrami, vzal som kameru a Jančiho trochu vyspovedal. Nemám rád klasické „gaučové“ rozhovory, cyklistika je pre mňa hlavne o jazdení a pobyte vonku. Preto sme si dali výlet cez Slovenský Raj a Nízke Tatry, do ktorého sme rozhovor zakompononovali. Takže výsledkom je mix, ktorý vás možno trochu motivuje na jesenný výjazd a zároveň sa dozviete niečo zaujímavé na základe viac ako 30-ročných skúseností.


Kto by si chcel vypočuť len samotný rozhovor bez obrazu, nižšie ho nájde spracovaný ako podcast.


Teraz mi ostáva len tvrdo makať, nech tie spoločné plány nezostanú len v teoretickej rovine. No a budem dúfať, že Jančiho „nádych“, akým nazval sezónu 2021, nebude príliš veľký.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan – zrodený pre horskú cyklistiku

Peter Sagan – zrodený pre horskú cyklistiku

Ako vníma Peter Sagan cyklistiku po tých všetkých rokoch na vrchole, čo sa mu páči na modernom XC a čo hovorí na nové technológie a komponenty? Pozrite si rozhovor s ikonou cyklistiky.
Sezóna 2023 – opäť v niečom iná

Sezóna 2023 – opäť v niečom iná

Rekordný nájazd kilometrov, spoznávanie nových miest, zoznámenie sa s cesťákom, ale aj nepríjemný pád. Aj taká bola moja uplynulá sezóna.
Čo sa dá zažiť pri zimnom jazdení v Tatrách?

Čo sa dá zažiť pri zimnom jazdení v Tatrách?

Glevo, zima a bike – to je kombinácia, ktorá ide k sebe. Kde momentálne najčastejšie jazdím, čo ma zima naučila a ako sa pripraviť na zimné jazdenie?
keyboard_arrow_up