ŠKODA BIKE OPEN TOUR 2017 – malé ohliadnutie

Malé ohliadnutie za sezónou, ktorá pritiahla opäť o niečo väčší počet bikerov, vrátane „nováčikov“.

Maratónska sezóna v znamení ŠBOT je opäť za nami a zrejme môžem povedať, že to ubehlo ako voda. Súčasťou série bolo dokopy 6 podujatí a dnes si ich len trochu „priblížime“ a pridáme zopár zaujímavých faktov o celej sérii.

ŠKODA Svätojurský MTB maratón – 29. apríl


Už tradične tvorí úvod do maratónskej sezóny podujatie vo Svätom Juri, kde poriadne rýchla trať preverí, ako ste vlastne na tom po zime. Pre niekoho to je ešte poriadne skoro na nejaké závery, ale tradične pekné počasie vždy dá zabudnúť na prípadný neúspech . Posledný ročník priniesol aj trochu blata, no oproti tomu, čo bolo všade inde na Slovensku, sa jednalo o malý zázrak... Viac o tomto podujatí ste si mohli prečítať v reportáži ŠKODA Svätojurský MTB maratón – opať vydarený vstup do novej sezóny.

ŠKODA Dohňany – Púchov Trophy – 3. jún


Druhou zastávkou bola v podstate novinka a dokonca na skok od minuloročnej Maríkovskej doliny. Centrom podujatia sa stali cyklistom známe Dohňany a opäť sa po úvodných kilometroch zamierilo na krásne púchovské singláče. Navyše vyšlo aj počasie, dvíhal sa prach a slnko vytvorilo mnohým trvalé opálenie na celú sezónu . Viac o tomto podujatí ste si mohli prečítať v reportáži ŠKODA Dohňany – Púchov Trophy - slnko, prach a singláče.

AUTHOR ŠKODA Bikemaratón Súľovské skaly – 24. jún


Prostredie Súľovských skál zrejme netreba bikerom veľmi predstavovať a výsledkom bola opäť parádna akcia. Navyše na trati, ktorá vo svojej najdlhšej verzii patrí medzi najťažšie a zároveň aj najkrajšie u nás. Zmeny oproti minulému roku výrazne pomohli celkovej „jazdivosti“ a našli ste na nej všetko, čo sa skrýva pod skratkou MTB. A opäť bolo aj poriadne horúco... Viac o tomto podujatí ste si mohli prečítať v reportáži AUTHOR ŠKODA bikemaratón Súľovské skaly – malé deja-vu na parádnej trati.


ŠKODA STUPAVA TROPHY – 29. júl


Krásne horúce počasie rovnako prialo aj v Stupave. Trasa „namotaná“ v Malých Karpatoch má rýchly charakter a dá sa celkom svižne preletieť, zároveň dá aj poriadne zabrať. Celkom zaujímavý bol teplotný rozdiel oproti zimnej verzii – asi 40 stupňov . No a kto mal málo, mohol sa zúčastniť aj tradičného nedeľného behu... Viac o tomto podujatí ste si mohli prečítať v reportáži ŠKODA STUPAVA TROPHY MTB & RUN – zážitkom a poriadnej „svalovici“ naproti.


ŠKODA Horal MTB maratón – 12. august


Výborné podmienky priali maratóncom počas klasiky s názvom Horal – ten ponúka u nás najdlhšiu trasu, a teda šancu stráviť v sedle biku čo najviac času. Trať bola suchá s množstvom prachu, čo umožňovalo rýchlu a svižnú jazdu. Blesky sa na Kráľovej holi nekonali, teda aspoň nie počas konania pretekov, kedže poobede prišli poriadne búrky... Na druhý deň sa konali ME v maratóne a podmienky už boli diametrálne odlišné, prach sa zmenil v blato a taktiež to vôbec nebolo na krátke rukávy . Viac o tomto podujatí ste si mohli prečítať v reportáži ŠKODA Horal MTB maratón 2017 – dobrá príležitosť rozjazdiť sa pred UEC MTB a o majstrovstvách zase v tejto reportáži Horal Krejzi alebo majstrovstvá Európy na vlastnej koži.

ŠKODA Slovenský raj – 9. september


Tradičné finále celej ŠBOT sa odohralo v Slovenskom raji. Aj keď takmer všade na Slovensku pršalo, tu nepadla skoro ani kvapka. Rovnako ako minulý rok, išlo sa v opačnom smere, čo umožnilo zbytočne nestrácať metre na asfaltovej ceste, ale užiť si svižnú jazdu na rýchlych štrkových chodníčkoch a cestičkách. Samozrejme, na záver nechýbala ani tombola, po ktorej si zopár účastníkov odnieslo domov nové bicykle ŠKODA. Viac o tomto podujatí ste si mohli prečítať v ŠKODA Slovenský raj a zavŕšenie série.


Trochu štatistiky


Je super vidieť, že účastníkov na maratónoch postupne pribúda. To všetko podporujú aj štatistiky. Celkovo sa na všetkých akciách ŠBOT zúčastnilo 5 157 účastníkov, čo je o 478 viac ako tomu bolo v minulom roku. Zaujímavé je aj porovnanie oproti roku 2014, kedy sa konečné číslo zastavilo na 3 492, a teda rozdiel za 3 roky tvorí 1 667. Najväčšiu návštevnosť zaznamenal tento rok Súľovský maratón s počtom 1 293 účastníkov, druhé miesto patrí Stupave s počtom 1 111 a tretí je Horal s počtom 847.


Vyťažená bola aj úschovňa bicyklov, ktorá tento rok pojala celkovo 3 958 bicyklov. Novinkou tento tok bolo zavedenie 16 umývacích boxov, ktoré spolu s úschovňou patria pod Stupavský maratón a vďaka nim bolo čistenie a umývanie výrazne rýchlejšie. Myslím, že práve rýchle umytie a následné bezpečné uschovanie patria medzi základ toho, aby ste si preteky a následný program užili...


Len pre zaujímavosť, najmladším účastníkom bol 8-ročný Viliam Balog z Bratislavy, rok narodenia 2009. Zvládol 25 km trať na STUPAVA TROPHY v čase 1 hod. 39 min. Naopak, najstarším bol 75-ročný pán Viktor Missbach, rok narodenia 1940. Absolvoval 19 km trať Súľovského maratónu v čase 1 hod. 53 min. Jednoducho, vek nerozhoduje .


Na záver už môžem dodať asi len jediné - sezóna 2017 stála za to
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Jeden z najobľúbenejších maratónov na Slovensku bude písať už svoj 24. ročník.
Reportáž: ŠKODA MTB cyklomaratón Topoľčianky - zábava v ideálnych podmienkach

Reportáž: ŠKODA MTB cyklomaratón Topoľčianky - zábava v ideálnych podmienkach

Z môjho pohľadu ponúkajú Topoľčianky najzábavnejšiu a najtechnickejšiu trať z celej série ŠKODA BIKE OPEN TOUR, a to sa mi opäť potvrdilo.
keyboard_arrow_up