Čas zaradiť vyššiu rýchlosť - vylepšenia cestného bicykla

Čo sú tie vylepšenia, ktoré prinesú žiadaný progres, na aké komponenty našich cesťákov sa zamerať?

Pokračujeme v seriáli venovanému cestnej cyklistike. Bavili sme sa na tému bezpečnosť, prešli sme si cez kúpu prvého bicykla, zvlášť sme sa venovali kolesám. Snáď som vás pobavil módnou políciou, všetky články, testy, unboxingy nájdete v našom magazíne cez kľúčové slovo #cestná cyklistika.


Keď ste sa s trénovaním rozbehli, prípadne ste minulý rok absolvovali nejaké preteky a cítite, že základnejšie prevedenie vašeho bicykla vás v nejakom ohľade limituje, skúsim vám dať pár odporúčaní, na aké komponenty sa zamerať, aby ste to zlepšenie vo výbave aj pocítili.

Kolesá

Začať môžeme kolesami, prechod na kvalitnejší produkt je citeľný. Najčastejšie sa jedná o zmenu z hliníkových ráfikov na karbónové, z nižšieho profilu na vyšší. Prinášajú zásadné zlepšenia po všetkých stránkach, sú tuhšie, ľahšie, aerodynamickejšie. Ide o výmenu, ktorá nie je ani technicky náročná, v podstate stačí ustrážiť kompatibilitu novej kazety s pôvodným osadením bicykla a prispôsobiť brzdové gumičky. Čoho sa netreba obávať, je odolnosť takýchto kolies, karbónové kolesá znesú aj bežný náraz do výtlku na ceste a tiež brzdný účinok bežnému jazdcovi plne postačuje. Zhoršiť sa môže, v porovnaní s hliníkovými, v daždi, ale to je samostatná kapitola. Pred návštevou shopu v sekcii cestné kolesá pomôže v orientácii aj Imrove video.


Pri kolesách ešte ostaneme a pozrieme sa, aký typ obutia si zvoliť. Na výber máme 3 bežné prevedenia obutia a to plášte, ich bezdušový variant a galusky. Pre bežné jazdenie nie je rozhodujúce, ktorý z týchto variantov si vyberiete, v každom z nich existujú kvalitné modely, ktoré vám dobre poslúžia. Oproti tým lacným získavate lepšie odvaľovanie, hmotnosť, odolnosť, grip... Takže, ak ste doteraz jazdili nejaké základné prevedenie plášťov, vyšším modelom viete nejaký wattík získať.


Aby sme galuskám nekrivdili, je pravda, že o nejaký milimeter prekonávajú plášte, ale ten rozdiel ocenia skôr profíci alebo aktívni pretekári. Na druhú stranu je táto výhoda zaplatená nižšou praktickosťou. Aj Juro Sagan v rozhovore spomenul, že používanie plášťov a dokonca v bezdušovom prevedení, je bezproblémové a robia tak aj počas pretekov. A ešte drobnosť na záver, ak ste doteraz používali užší profil, kľudne prejdite na 25 mm, nespomalí vás to, je to pohodlnejšie a odolnejšie. Obutie na cesťáky sa dá triediť aj podľa jeho šírky.


Rám

Toto je už zložitejší tuning a záleží na vás, či sa rozhodnete pre výmenu len rámu, alebo bude lepšie vymeniť celý bicykel. Základom je, aby vám rám sadol, mal vhodnú veľkosť, na to je ideálny Bikefitting, orientovať sa dá aj podľa veľkostných tabuliek konkrétnej značky a modelu. Ale ani správna veľkosť neznamená, že rám bude sedieť práve vašim špecifickým potrebám, rôzni výrobcovia používajú rôzne geometrie rámu. Najlepšie je nový bicykel si dopredu vyskúšať, dobehnúť na testovacie dni. Skúste aj rôzne prevedenia cestných bicyklov, niekomu sadne klasika, iný potrebuje endurance model, iný zvládne aero.


Ako pri kolesách, aj tu bude asi scenár, že budete meniť hliníkový rám za karbónový. Benefity tohto materiálu sme popísali, prekvapí vás hlavne tuhosť takéhoto vyhotovenia. Áno, existuje rôzna kvalita karbónu, nie je karbón ako karbón, ale ak sa bavíme o značkových výrobkoch, tak rozdiel v kvalite karbónu medzi modelom zo stredu ponuky a najvyšším už nie je taký výrazný. Najvyšší dostupný typ karbónu na ráme ocenia skôr pretekári, alebo jednoducho tí, ktorí si chcú takouto topkou spraviť radosť a chcú mať ten pocit, že jazdia to najlepšie dostupné.


Kotúčové brzdy

Neuvádzam ich ako tretiu vec kvôli tomu, že by ich prínos bol podstatný v tomto poradí, ale už som spomínal rám a kolesá a v oboch prípadoch sa budete musieť rozhodnúť, či zvolíte variant klasických bŕzd, alebo pôjdete už do kotúčov. Brzdenie pomocou diskov ocenia hlavne jazdci, ktorí majú nejaké kilá navyše. Zažil som prípad, kedy sa karbónové kolesá pod jazdcom 100kg+ v zjazde poškodili, našťastie to neskončilo pádom.


Ich výhody ocenia tiež cestovatelia, ktorí ako my občas vybehnú na Stelvio alebo Sveti Jure a potom v zjazdoch s viac ako 10 km je extra brzdný účinok veľkou pomocou. Ako okrajovú skupinu uvediem pretekárov, ktorým zaprší, ja som takto ťahal za kratší koniec na bratislavskej V4 v upršanom zjazde z Pezinskej Baby.


Dôvod pre kotúče môže byť aj ekonomický, ak budete neskôr bicykel, kolesá predávať, je možné, že za ne dostanete viac. Klasické brzdy asi raz skončia ako 26" biky, dajú sa v pohode jazdiť, ale aktuálny trend je iný a predávajú sa horšie.


Vyššia sada, ideálne elektrika

Ak prejdete na vyššiu sadu v ponuke a doteraz ste jazdili nejakú základnú radu, tak získavate viac prevodov a ich jemnejšie odstupňovanie, takáto sada lepšie a presnejšie pracuje a ešte ušetríte nejaké gramy. Ak tento upgrade spojíte s prechodom na elektriku, pripravte sa, že radenie je presnejšie, vyžaduje vašu menšiu pozornosť a výborne sa nastavuje. Ak máte tú možnosť, tak svoje výhody ponúka aj prevedenie s kazetou s 12 pastorkami. Nejde o to, že máte 1 prevod navyše, ale vďaka tomuto rozšíreniu využívate ešte väčšie rozpätie prevodov s jemnejším odstupňovaním.


Slušná je aj odolnosť. Tento „šalter” už niečo zažil a stále chodí ako hodinky.


Posledné detaily

Ak už sme sa venovali kolesám, rámu, sade, ešte nám ostávajú posledné detaily ako sedlo, predstavec, riadidlá a sedlovka. Je dobré sa zamerať na to, aby vám komponenty sadli, mali správny a vám vyhovujúci rozmer. Jazdec, ktorý sa cíti na bicykli pohodlne, je schopný podávať vyšší výkon. Pri voľbe materiálu, ak sa rozhodnete pre karbón, získate lepšiu hmotnosť a zároveň tuhosť a tiež lepšie filtrovanie vibrácií a nárazov.


A ako posledné spomeniem ložiská, je možné ich povýšiť na vyšší level vďaka výmene za keramický variant. Najčastejšie sa to deje pri stredoch, v nábojoch, alebo môžete vymeniť celé ramienko prehadzovačky vrátane väčších vodiacich koliesok. Všetko v záujme ušetrených wattov a vykúpené za drahé peniaze . Prijateľnou a stále kvalitnou alternatívou môže byť použitie značky, ktorá nepatrí k tým najprestížnejším, zaujímavé kúsky pre tuning prehadzovačky nájdete aj v našom shope.


Ak máte nejaké návrhy vy, ako účinne vylepšiť svoj cestný bicykel, tak sa s nimi podeľte v komentároch pod článkom. Ja dúfam, že som na nič nezabudol, nabudúce sa zameriam na výbavu jazdca, ako je oblečenie a tretry a na záver si nechám tému tréning a motivácia pre jazdenie a pretekanie.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Di2 Frankenstein - skúsenosti a postrehy s inštaláciou

Di2 Frankenstein - skúsenosti a postrehy s inštaláciou

Veľa cyklistov to asi pozná. Príde nejaká nová vychytávka a nám sa už v hlave premieta, ako by sadla na náš milovaný stroj a aký by bol život s jednou obličkou...
Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Top model švajčiarskej značky zažil so mnou celú sezónu a tak si trúfnem povedať, aký skutočne je.
4iiii merače výkonu – jazdi ako profesionál PR článok

4iiii merače výkonu – jazdi ako profesionál

Patríte medzi cyklistov, ktorí poctivo trénujú, naháňajú kilometre a výškové metre a radi si zapretekajú? Wattmeter od 4iiii bude váš najlepší pomocník na ceste k zlepšeniu.
keyboard_arrow_up