Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Niet zrejme príhodnejšieho dňa, kedy si môžeme pripomenúť silu a vášeň (nielen pre šport), ktorú v sebe majú ženy.

Cyklistika je krásna aj vďaka tomu, že pospája zdanlivo odlišné príbehy. A že tých príbehov už bolo napísaných! Rada by som vám dnes spolu s mojím kolegom Lukášom pripomenula niektoré z nich, ktorých hlavnými hrdinkami sú ženy.

Sila ženského profipelotónu

Mám pocit, že ženská profi cyklistika bola pomerne dlho zaznávaná. A to je škoda. V poslednej dobe sa však cyklistky na obrazovkách objavujú stále častejšie a častejšie a veľakrát sa naozaj je na čo pozerať. Aspoň v krátkosti „vypichnem“ jazdkyne, ktoré sa oplatilo alebo oplatí sledovať.

Annemiek van Vleuten – mnohí asi máme v živej pamäti Majstrovstvá sveta v austrálskom Wollongongu. Najmä to skoré ranné vstávanie. Avšak práve Annemiek tu napísala jeden z najsilnejších príbehov.

V zmiešanej časovke spadla a zlomila si lakeť, no i napriek tomu sa stavia na štart a prekvapujúco víťazí. Toto je však len vrchol ľadovca jej legendárneho roku 2022. Vyhrať Giro d’Italia, Tour de France, Vuelta a Espaňa a takisto majstrovstvá sveta sa dovtedy nepodarilo nikomu. A je dosť možné, že sa to tak skoro opäť nestane…


Marianne Vos – áno, mužská divízia tímu Visma – LAB disponuje ohromnou silou a všestrannosťou. Avšak v žltých kombinézach môžeme vídať aj pretekárky – a pravdepodobne najvýznamnejšou je práve Marianne Vos. Túto ženu by sme pokojne mohli označiť za stále jazdiacu nestarnúcu legendu a jej prezývka The Cannibal je viac než výstižná.

Nájsť všestrannejšiu cyklistku v súčasnom profipelotóne by bolo pomerne ťažké. Vos začínala na horskom bicykli, je osemnásobnou majsterkou sveta v cyklokrose, trojnásobnou majsterkou sveta na ceste a ak by sme mali zhrnúť všetky jej úspechy, to by bolo na samostatný článok. Tohtoročný Omloop Het Nieuwsblad je dôkazom, že víťazstvá jej stále chutia a do cyklistického dôchodku sa tak skoro určite nechystá.


Demi Vollering a Lotte Kopecky – o tíme SD Worx už každý, kto prišiel do styku so ženskou cyklistikou, určite počul. Holandský celok väčšinou valcuje zvyšok pelotónu a tieto dve dámy k tomu výrazne prispievajú. Kopecky je úradujúcou majsterkou sveta a špecialistkou predovšetkým na jednorázovky, Vollering má zas na konte žltý dres zo ženskej Tour de France a čo do klasík, dýcha Kopecky na chrbát. Jednoducho, priam „smrtiaca“ dvojka.


Za zmienku určite stojí taká Puck Pieterse, či Fem van Empel, ktoré sú v súčasnosti úspešné medzi XC aj CX pretekárkami. Pauline Ferrand-Prévot sa aj po niekoľkých rokoch dokáže presadiť hneď v niekoľkých disciplínach – v roku 2015 sa stala majsterkou sveta v CX, XC a k tomu francúzskou šampiónkou v týchto disciplínach spolu s cestnou cyklistikou.

A, ako inak, nemôžem zabudnúť na moju obľúbenú Alison Jackson, ktorá nielenže vyhrala minuloročnú ženskú edíciu Paríž – Roubaix, ale naozaj perfektne tancuje.


Ženy to však v profesionálnom športe nemali vždy na ružiach ustlané. Na olympiádu sa v tejto disciplíne prvýkrát postavili až v roku 1984 a na oči sa začali dostávať až v 90. rokoch. A pritom…

V roku 1894 sa istá 23-ročná Annie Kopchovsky, ktorá v živote nejazdila na bicykli, stavila s dvoma mužmi. Tí tvrdili, že sa žiadnej žene nepodarí prejsť okolo sveta na bicykli a zarobiť pritom 5000 dolárov. O 15 mesiacov sa už vracala do Bostonu.

Ďalším skvelým príkladom je svetoznáma Marie Curie-Sklodowska. O jej vedeckom prínose už toho asi veľa rozprávať netreba. Avšak prostredníctvom bicykla aj mimo „labáku“ ukazovala, že ženy si zaslúžia rovnaké práva a rešpekt ako muži. A netýka sa to len cyklistiky.

Ďakujem Lukášovi za výber zaujímavých žien vo svetovom meradle. Hrdinky však nemusíme hľadať len cez Google či na pódiách, stačí sa poobzerať okolo seba, možno práve sedia s vami v obývačke. V rámci našej práce sa dostávame do kontaktu s mnohými ľuďmi, ktorí majú chuť a čas podeliť sa s nami o zážitky a skúsenosti, za čo im patrí veľké poďakovanie.

Osobitne som dnes chcela vyzdvihnúť ženy, s ktorými sa stretávate v našom obsahu pravidelnejšie a ktoré môžu byť nemalou inšpiráciou pre mnohých z nás.

Lucia - do práce, do kopcov aj do lesa

Jedno je isté - keď sa mi v mailovej schránke objaví správa od Lucky, rozhodne to bude stáť za to. Vďaka nej sme sa virtuálne (niektorí aj reálne) dostali na krásne miesta. Je to žena, ktorá nepozná prekážky či výhovorky.

Vďaka tomu napríklad najazdí úžasné kilometre do/z práce - to bol presne ten moment, keď mi bolo úprimne ľúto, že pracujem z domu. Napriek tomu, že som sa s Luckou videla osobne len raz, cítim jej pozitívnu energiu aj na diaľku a verím, že sa jej darí prostredníctvom článkov prenášať ju aj na vás.

Lucka na štarte časovky MTBIKER Sliezsky kráľ 2023

Katka - mama s veľkým M

S energiou budeme pokračovať, lebo Katke ju rozhodne v dobrom závidím. Že sa život športovkyne telom aj dušou s príchodom detí nekončí, je všeobecne známe. Avšak Katka je pre mňa krásnym príkladom toho, ako prirodzene a zábavne viesť deti k športu, a to s najvyšším dôrazom na ich bezpečnosť. Ďakujem za krásny zdroj inšpirácie, ktorý nám Katka sprostredkúva.

Katka s deťmi na štarte Škoda Horal MTB maratónu 2023

Barbora - rada si vyberá tú ťažšiu cestu

Ďalšie poďakovanie budem smerovať Barborke, ktorá nám pomáha dostať do obsahu viac žien - cyklistiek. Zároveň je dôkazom, že pevná vôľa nám môže pomôcť prekonať zdanlivo priveľké prekážky, akou môže byť aj účasť na pretekoch (tip a ich náročnosť si už vie doplniť každý individuálne). Napriek tomu, že sme ešte nemali príležitosť na osobné stretnutie, Barča patrí k ľuďom, pri ktorých cítite, že su s vami na rovnakej „vlne“ a je doslova radosť s nimi pracovať.

Barborka na trati Triathlon Attack 2022
A takto by sme mohli pokračovať ďalej, keďže v redakcii máme veľa skvelých žien, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. Nebudem vás tu vyzývať na kupovanie kytíc či bonboniér, možno bude stačiť, ak svojej polovičke dnes spravíte priestor na to, aby sa mohla vyvetrať na biku či ísť si zabehať. Ak by si ju predsa chcel potešiť nejakou drobnosťou, ponúkame ti tipy na darčeky, ktoré oddnes nájdeš v našej e-shop sekcii počas celého roka.
Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Sliezsky kráľ je medzi našimi pretekmi jedinečným podujatím. Nielen prekrásnou prírodou a náročnosťou trate, ale aj silnou zostavou, ktorá sa tu každoročne zíde...
Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Prvý štart na pretekoch je často odpoveďou na otázku, čo si robil v zime. Bol skialp dobrou prípravou a ako nás preveril úplne nový dojazd, ktorý sa môže smelo radiť k najťažším u nás?
keyboard_arrow_up