Jedlo a cyklistika – čo, kedy a koľko

Poďme sa trochu komplexne pozrieť na dopĺňanie energie na pokrytie športového výkonu, formou videa, článku a tiež pomocou jedného konkrétneho a trochu extrémneho príkladu.

Neviem, či vôbec existuje viac subjektívna téma, ako je práve jedlo. Predsa len každý má iné chute, niekto nemá rád také, onaké, do toho intolerancia na niektoré potraviny, laktóza, farbivá, preferencia doplnkov a samozrejme vplyv okolia. Je to ale jedna z vecí, ohľadom ktorej mi často píšete a pokúsim sa teda dať nejaký komplexný pohľad na stravu pred/počas a po športovom výkone. Ono o každom sa dá rozprávať v podstate samostatne a množstvo vecí ešte rozviesť, na druhej strane, možno bude takýto pohľad prínosný a lepšie si všetko „spojíte“ dokopy.

Či ste vegetariáni, vegáni alebo klasický všežravci (ako ja), stále platí niekoľko základných princípov, ktoré vám vedia pomôcť. V podstate je tým hlavným schopnosť prispôsobiť výživu intenzite, dĺžke výjazdu a osvojiť si správne načasovanie. Následne treba vedieť, kde hľadať sacharidy, bielkoviny a tuky, o čom ale bol tento článok.

To základné som sa snažil dať do videa a pár ďalších vecí si rozoberieme v texte nižšie.


Sacharidy sú základ

Ak sa bavíme o energetickom pokrytí náročného športového výkonu, akým je cyklistika, je to v prvom rade o sacharidoch. Tie k výkonu jednoducho potrebujeme, nehovoriac o funkciách organizmu, ako je napr. to najdôležitejšie – náš mozog. Preto, ak vám sekne, máte hmlu pred očami . Čo si ale môžeme zvoliť, je ich forma a samozrejme množstvo. Rovno si ich teda môžeme rozdeliť, pričom to zjednoduším na 2 základné skupiny, aj keď v skutočnosti je delenie podrobnejšie.

Jednoduché sacharidy, nazývané aj cukry

Je to tá najmenšia možná sacharidová jednotka, ktorá sa už ďalej neštiepi a je okamžitým zdrojom energie. Patrí sem hlavne populárna glukóza a fruktóza. Teda, treba si zapamätať hlavne to, že telo ich vie vyžiť okamžite.

Komplexné sacharidy

Obsahujú viac nutrične hodnotných látok ako jednoduché sacharidy, napr. vlákninu a preto sú pomalšie vstrebateľné a uvoľňujú energiu po dlhšiu dobu. Patrí sem napríklad sacharóza, maltóza, laktóza, škrob atď...

Ono je to samozrejme ešte komplikovanejšie, ale myslím, že pre športový výkon je hlavné zapamätať si, že máme rýchlo „využiteľné“ sacharidy (cukry) a následne komplexné zdroje, ktoré viac zasýtia a energiu uvoľňujú postupne.


Keď to zjednodušíme úplne, tak čím nižšia intenzita, tým môžete viac siahnuť po „bežnejšom“ jedle. V tom prípade prijmeme aj ďalšie makroživiny (bielkoviny, tuky), vďaka ktorým sa energia bude uvoľňovať postupne a budeme aj viac sýti. Ideálnym príkladom je napr. žemľa s maslom a kúskom syra, pričom ďalšou veľkou výhodou je fakt, že takéto jedlo nie je nijako drahé. Ono môžete sa kľudne vynájsť a nemusíte jesť len pečivo. Super sú aj vafle, u profi borcov populárne ryžové koláčiky, alebo si môžete upiecť aj vlastné müsli tyčinky – na internete je receptov kopec. Jednoducho dávať si gély a pod. špeciálne veci pri bežnom a pohodovom výjazde je v podstate plytvanie.


Ultravytrvalci ako špeciálny druh

Možno ste sa už stretli s rôznymi názormi o jazdení, vyslovene na tuky a pod. – hlavne u extrémnych výkonov. Túto schopnosť tela je ale potrebné dlhodobo trénovať a už sme si o tom aj neraz hovorili, napr. vo videu o jazdení nalačno. Je možné tak zlepšiť efektivitu organizmu, ale treba ísť na to s citom a jedine u skutočne nízkej intenzity. Že sú borci, ktorí prejdú na hrsť orechov 200 km, nepopieram, ale jedná sa o skutočné výnimky a je viac než pravdepodobné, že ak to budete chcieť skúšať, zhoríte .

Postupne napríklad môžete skúsiť znížiť príjem sacharidov počas aeróbneho tréningu, uprednostňovať čo najviac komplexné formy, prípadne využiť napríklad proteín v prvých 2 hod. tréningu (tyčinka alebo nápoj vo fľaške) - ale chce to čas a už vytvorenú určitú efektivitu organizmu. No a ku nej sa viete dopracovať s využitím klasických postupov a bez experimentov, pričom budete potrebovať hlavne nejaké hodiny v sedle. Bavíme sa o rozvoji vytrvalosti, o čom sme tu hovorili nedávno.


V jednoduchosti je krása

Nemám rád, keď sa z jednoduchých vecí robí niekedy veľká veda a platí to aj u jedla. Ako to myslím? Tak pitvať do úplných detailov, kedy presne aký druh sacharidu skonzumovať na gramy presne, a pritom jazdiť v podstate len na pohodu pár hodín týždenne, je zbytočné. Čo majú dobrí športovci spoločné, je práve snaha o jednoduchosť a praktické riešenia. Postrážia si dôležité základy, ktoré tvoria tú hlavnú časť, no nemajú problém improvizovať a riešiť veci účelne. V tom ma utvrdili aj rozhovory s Tomášom Višňovským, Milanom Barényim alebo s naším top skialpinistom Jakubom Šiarnikom.


Tak napríklad človek príde domov po ťažkom tréningu a doma nič nečaká. Namiesto lamentovania a „cvičenia“ svojej ženy/priateľky, proste stačí uvariť ryžu (inak ryžovar je super vec za pár €), cestoviny, alebo ešte jednoduchšie, napríklad taký bulgur, ktorý stačí len zaliať horúcou vodou. Ku tomu tuniak, pesto, prípadne kúsok syra, alebo prinajhoršom aj kečup. Záchranou môže byť aj miska cereálií s mliekom a nejaké ovocie, čo doma nájdete.

Dôležité je, že nečakáte 2 hodiny na dokonalé jedlo, ale dáte telu, čo potrebuje a kedy to potrebuje – netreba hneď omáčky, alebo nejaké špeciálne zálievky, no v prvom rade energiu vo forme komplexných sacharidov s trochou bielkovín. Vôbec nevravím, že máte jesť len ryžu a vločky, ale stále je to lepšie, ako špekulovať a zabíjať čas. Čo sa týka pestrosti a vyváženej stravy ako celku, o tom som hovoril dosť v nedávnej téme ohľadom chudnutia. A nezabudnite, že obrovskú úlohu v celom „športovom stravovaní“ zohráva podpora rodiny a ich ochota upustiť od tradičných stravovacích zvyklostí.


Rovnako som neraz počul, že niekto sa nestihol/nemohol pred výjazdom najesť, keďže bol v práci, kde si samozrejme nebude variť vločky a pod. Zase treba myslieť dopredu a mať po ruke nejakú tyčinku, sušienky alebo ovocie. Teda veci, čo viete mať pri sebe a ľahko zjete takmer kdekoľvek. Keď som pracoval v automobilke a v otvorenom kancli, tiež sa všetci čudovali - prečo raňajkujem pri stole, prečo stále vlastne jem, no potom si zvykli . A že to nebudú zrovna bio vločky s panenským kokosovým olejom...hlavne, že nebudete v strese a nezačnete výjazd s kŕčmi a slabosťou, lebo ste 5 hod. nedali nič do úst, okrem rýchlej kávy z automatu.

Výnimka potvrdzuje pravidlo

Teraz sa pozrieme na ten plánovaný odstup od jedla, než vyrazíte na bike. Ak dávam väčšie jedlo (ako napr. aj vo videu), potrebujem aspoň 1,5 – 2 hod. Ak sa viac ponáhľam, dám menšiu porciu, ale vždy tam je tá hodinka, hlavne pre prípad WC potreby...asi netreba rozoberať . V prípade pretekov to vie byť celkom otrava, hlavne, ak sa bavíme o extrémnejších podujatiach, ktoré štartujú skoro ráno – napr. Salzkammergut alebo Obr Drásal.


Musím si jednoducho poriadne privstať, inak to nedopadne dobre. Ale pred 3 rokmi sme boli aj s Jančim Halikom na švajčiarskom maratóne Nationalpark Bike-Marathon a spali sme na jednej izbe. Štart o 7:00, takže už pred piatou som hore, žujem si potichu v tme vločky, potom kávička a tradičné rituály. A Janči? Vstal okolo 6:00, povaril vločky v mlieku, zjedol, za 5 min. bol na WC a 6:35 oblečený a pripravený na preteky . Takže sú vždy výnimky, treba si len nájsť svoj systém...


Extrémny príklad

Zrejme vás už za tie roky nemusím presviedčať, že dlhé a extrémne podujatia/výjazdy mám skutočne rád. Nejde len o jazdenie samotné, mám ich rád aj z dôvodu, že sú skvelé na otestovanie „teórie“. Ako príklad uvediem minulotýždňový 9 hod. pojazd na MTB okolo okresu (odkaz tu), kde mi wattmeter ukázal spotrebu 8 000 kcal.


Takže len ukážem konkrétne, ako môže stravovanie a príjem energie vyzerať na vlastnom príklade. Raňajky boli klasika, to isté ako vo videu – vločky v mlieku, banán, nejaké semienka. Na prvé 4,5 hod. som vyrazil s týmto:

  • 100 g SiS Go Electrolyte v 1,5 l vody v Camelbaku
  • chlieb so syrom
  • vianočka s maslom
  • Powerbar Smoothie
  • proteínová tyčinka
  • Snickers tyčinka

Aby som to stihol, ako som chcel, nemohol som ísť úplne easy, ale pomerne svižné tempo, takže som začal ujedať už po 45 minútach, do toho striedal čistú vodu vo fľaši s ionťákom v Camelbaku. Inak je to super kombo, pretože môžete priebežne a ľahko naberať vodu zo studničiek a nemáte len sladký nápoj.


Všetko mi to pekne vyšlo, než som prešiel južnú stranu okruhu a vrátil sa domov doplniť zásoby. Doma som zjedol banán, vypil nejakú Colu a dal jeden väčší kúsok domácej plnky . Na druhú časť som vzal toto:

  • 100 g SiS Go Electrolyte v 1,5 l vody v Camelbaku
  • 2 x malý kúsok štrúdle
  • 2 x Snickers tyčinka
  • 1 SiS GO Energy + Double Caffeine gél
  • 1 x SiS Go Energy Bar
  • 1 x Flapjack z Billy

Plnky som mohol zjesť trochu menej, lebo hneď z domu som šiel do strmého kopca. Na druhej strane som skutočne nepociťoval nedostatok energie a v aeróbnej zóne bolo všetko OK. Potom si to sadlo a znovu som pekne a pravidelne ujedal a popíjal, 2x dopĺňal vodu zo studničiek. A nechýbala ani podpora Imromana juniora s babkou a Lenkou v stúpaní na Mravečník .


Opäť sa mi potvrdilo, že mať pri sebe v zálohe gél s kofeínom je výborná vec a pomohol mi cca po 7 hod. Domov som došiel s jednou tyčinkou vo vrecku, takže ostala aj záloha , ale hlavne som skutočne nemal pocit prázdnych nôh, alebo nejakej veľkej slabosti.


Čo z toho vyplýva? V prvom rade, že neexistuje presne napísané, čo musíte jesť. Za druhé, je dobré využívať rôzne zdroje, treba sa vynájsť a platí to najmä pri dlhých a náročných výletoch. Bežné jedlo, tyčinky, ovocie, gél a tiež veľkú časť energie dodá kvalitný športový nápoj (ideálne nech obsahuje aj fruktózu). Za ďalšie, že si treba veci vyskúšať a platí to aj o zvýšenom príjme energie, aby ste „neprekvapili“ svoj tráviaci systém. No a veľmi dôležitý je tiež fakt, ako máte rozvinutú vytrvalosť, pretože aj keď som zjedol veľa, rozhodne to nebolo 8 000 kcal. Takže bez dobrej schopnosti tela efektívne pracovať môžete zjesť aj slona, no v nejakom okamihu vám s najväčšou pravdepodobnosťou tak či tak sekne. Prípadne teda budete nútení výrazne spomaliť...


Zdravá alternatíva

Na záver je potrebné dodať ešte jednu dôležitú vec. Video aj text je zamerané primárne na pokrytie energetických potrieb pri podávaní športového výkonu. To je primárny účel a následne je tu aj „zdravotné“ hľadisko. Teda, ak to všetko viete spraviť zdravšou cestou, teda namiesto Snickers budete mať niečo "homemade" a pod., je to pre vás len a len dobre. Niekedy tak viete ešte aj celkom dobre ušetriť, no takéto veci už si musíte prispôsobiť podľa seba a svojich možností, času, chuti atď. Stále ale majte na pamäti energetickú náročnosť výjazdov a ďalšie faktory, o ktorým sme hovorili.

Ako som hovoril v úvode, o tejto téme sa môžete baviť naozaj donekonečna, vždy sa nájde množstvo výnimiek a ľudí, ktorým zase „funguje“ množstvo vecí inak. Dôležité je ale zamerať sa na základy, tie si osvojiť a následne ladiť detaily a vlastné preferencie. Nakoniec uvidíte, že to nemusí byť žiadna veľká veda, aby ste mali dostatok energie, bez nepríjemných pocitov a výjazdy si tak užili čo najviac...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Pumptrack je dráha, na ktorej zrýchľujeme pomocou správnej techniky pumpovania. To znamená, že počas jazdy nešliapeme. Ako na správnu techniku na pumptracku?
Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
Defekty, pád ale aj nečakaný úspech – BIKE Transalp 1. časť

Defekty, pád ale aj nečakaný úspech – BIKE Transalp 1. časť

Dnešný príbeh bude aj o tom, že keď sa nedarí a lepí smola na päty, treba pokračovať ďalej a nakoniec sa môžete postaviť na „bedňu“ s 5-násobným víťazom Cape Epic.
keyboard_arrow_up