Ako som sa dostal k elektrobicyklom a aké sú moje skúsenosti s nimi?

Pamätám si na to ako včera, šlapem si do kopca a myslím na to, ako rýchlo dnes idem a určite prekonám aj svoj osobný rekord, keď v tom ma predbehne starší pán na elektrobicykli.

Snažím sa ako o život držať sa ho, ale s jazykom až na kolenách to po 10 metroch vzdávam a pán sa mi stráca v diaľke. Čo na tom tí ľudia vidia? Musím nejaký vyskúšať, nakoľko sa držím zásady, že čo nevyskúšaš, to nekomentuj.

Ako všetko, čo sa týka bicyklov, aj v tomto má tak trochu prsty MTBIKER (článok si môžete prečítať tu) a nebyť Slava, tak asi doteraz ani žiadny elektrobicykel nevyskúšam, čo by s odstupom času bola veľká škoda. Poďme sa teda pozrieť, čo som mal možnosť pojazdiť a aké som si z toho odniesol poznatky a skúsenosti.


Prvý dotyk bol elektrizujúci

Premiérové stretnutie s elektrobicyklom bolo tak trochu komické a aj preto si to asi zapamätám navždy. Už som mal nejaké testovanie bicyklov za sebou, a tak ma vôbec neprekvapilo, že som dostal inštrukciu, že je možnosť pojazdiť si na celoodpruženom Lappiere bicykli. Prídem do predajne a pýtam Lappiere a v tom sa vynorí predavač zozadu s krabicou s ebikom, chvíľu som tam vstrebával tie emócie, však čo som dôchodca, aby som ja na ebiku jazdil?! No ale keď som to už sľúbil, tak čo sa dá robiť, budem chlap a tento jeden nejako prežijem.


Bol to môj vôbec prvý dotyk s ebikom, a tak som poriadne ani nevedel, ako na tom budem jazdiť, ako sa to ovláda, či to mám nabiť a podobne. Taktiež mi vtedy nebolo jasné či takýto bicykel aj napriek faktu, že je celoodpružený, môže ísť do seriózneho terénu, kde zvyčajne testujem.


Nakoniec to bol veľmi príjemný test, ktorý ma presvedčil, že ebiky nie sú len pre starších ľudí, ktorí majú už problém s kondičkou ale dá sa na nich vyblázniť úplne luxusne. Neexistovala žiadna prekážka na mojom obľúbenom traili, ktorá by mi nejak nešla alebo by som ju na ebiku nezvládol. Bolo cítiť zvýšenú hmotnosť, to je fakt, ktorý sa nedá poprieť. Ale keďže ja aj tak preferujem jazdu skôr dolu kopcom, tak to malo aj svoju výhodu. Na druhej strane mať možnosť po práci otočiť trail 4-5krát je niečo, čo bez brutálnej kondície na normálnom bicykli nemám šancu spraviť. V tejto fáze sa začal meniť môj pohľad na elektrobicykle a začal som vidieť, to čo som predtým odmietal, a to fakt, že ebike je svojím spôsobom užitočný pre každého. Určite si nezabudnite pozrieť aj môj test tohto bicykla.


Už som vedel, do čoho idem

Neuveríte tomu, ale ja mám s ebikami len samé vtipné príhody. Možno aj kvôli tomu ich mám rád a užívam si jazdu na nich. Vždy, keď je možnosť si testovací bicykel vyzdvihnúť priamo od predajcu, tak si ju vyberiem. Jednak nemusím číhať doma na kuriéra a druhá dôležitejšia vec je, že mám možnosť si pokecať s človekom, ktorý vie o tom bicykli určite najviac. A poviem vám, toto sú informácie na nezaplatenie. Špeciálne keď vám pán v predajni povie, nech bicykel nešetríte a riadne mu dáte do tela.


Tentokrát sa mi dostal do rúk hardtail od ebike špecialistu Haibike, ktorý už zlákal aj také zvučné mená ako je Sam Pilgrim. Ak ste ešte nevideli, ako niekto robí backflip na elektrobicykli, tak odporúčam navštíviť jeho Youtube kanál.

Už trochu zvyknutý na pohon od Bosch som tak trošku na začiatku zápasil s pohonom od Yamahy, ktorý mal vpredu dvojpílu, čo mi prišlo ako krok späť, nakoľko som jazdil jednoprevodník už nejakú dobu. Počas testu som sa však utvrdil, že to nebolo až také zlé a vyplatilo sa to hlavne v strmých stúpaniach alebo naopak pri dlhých presunoch po rovine, kde sa dala využiť 44 zubová píla.


Haibike bol ebike, ktorý mi otvoril možnosti, ako sa dá spojiť bicyklovanie a rodina. Je ťažké zobrať manželku a deti na výjazd do terénu a na stúpania, kde by som chcel jazdiť a naopak mňa to veľmi nebaví na rovine po hrádzi. A tu presne sa ebike ponúka so svojou pomocou, ktorá pomôže vašej polovičke a ratolesti užiť si s vami výjazd, keď oni si môžu vyšliapať kopec so mnou a ja si potom môžem užiť zjazd. Veď sa presvedčte sami prečítaním testu.

La vita e bella

Ja už som nepotreboval viac dôkazov, aby som si bol istý, že ebiky už budú v určitej miere v mojom živote hrať nejakú úlohu a v tom prišiel Impuls od Bianchi. Ručne vyrobená talianska mašina s talianskym motorom a samými chuťovkami, kde som sa len pozrel. Takto nejako asi vyzerá láska na prvý pohľad.


Tretí bicykel a tretí výrobca motora, tentokrát to bol Polini s krásne integrovanou batériou v ráme, perfektnou váhou a silou, že by mohol ťahať auto. Tento bicykel som využíval na commute do práce a keby som ho nemusel vrátiť, tak jazdíme spolu ešte doteraz. Bol to zase o kus iný zážitok s ebikom ako doteraz v lese a nebyť obmedzovača, ktorý sa na cestu vôbec nehodí, tak nemôžem povedať jedno krivé slovo. Na druhej strane nulový odpor vo vypnutom stave aspoň trošku pomôže eliminovať tento výmysel úradníkov.


Bianchi bol taktiež prvý ebike, ktorý na váhe ukázal už celkom slušných 17 kg, čo som si doteraz ani nevedel predstaviť a napríklad taký Overlot spomenutý vyššie atakoval hodnotu 25 kg. Manipulácia s bicyklom už nebola taká náročná a dokonca už som ho mohol aj prevážať na streche auta. Toto som však neskúšal, veď aj načo, keď som sa všade mohol dostať rýchlejšie na bicykli. Impulso je ideálny kandidát na dochádzanie do práce na väčšie vzdialenosti. Koniec koncov prečítajte si aj moje pocity z Bianchi v teste.

Určite nie posledný

Ako posledný testovací kúsok som mal požičaný Corratec E-Power RS 150, čo je endurko na 29 palcových kolesách so zdvihom 150 mm vzadu a starým známym osvedčeným pohonom od nemeckého Bosch. Už na prvý pohľad vám tu niečo bude chýbať, áno batéria sa niekde stratila. Prvé moje kroky smerovali do krabice hľadať batériu. Samozrejme vy už viete, že tento bicykel ju má efektne umiestnenú v spodnej rámovej trubke a dokonca je aj vymeniteľná. Esteticky najlepšie možné riešenie, prakticky by mohol niekto namietať, že sa musí bicykel stále nosiť k nabíjačke a nie je to vôbec pohodlné. Opak je však pravdou a batéria sa dá vytiahnuť za pár sekúnd a už sa aj škvarí na nabíjačke.


Bicykel sa nezľakol ani toho najťažšieho terénu a podobne ako už spomínaný overvolt dostal poriadne za klobúk ale stále ma lákala myšlienka využiť tento bicykel aj trochu inak. Dlho som čakal na moment, kedy zoberiem svoju dcéru so sebou na jednoduchšie traily, ale stále sa to odkladalo, nakoľko do prudkého kopca sa jej moc nechce. Heuréka, Corratec nás tam vytiahne oboch s prstom v nose a môžem to otočiť koľko len bude baterka stačiť. Všetci si to užili, Olívia bola spokojná a hlavne jej ostali sily aj na jazdenie na traili. Škoda, že sme ho museli vrátiť, veru by sme ho ešte využili veľakrát. Nemám veľmi čas naviac, a tak mať možnosť spojiť hobby a rodinu je na nezaplatenie. Prečítajte si v teste, ako nám to spolu išlo.


Predtým, ako som mal možnosť nejaký ebike vyskúšať, som mal trochu zastrenú predstavu o tom, čo to ebike je a načo sa vlastne taký bicykel dá použiť. Možnosť otestovať si ho v praxi mi zmenila pohľad na celý tento koncept a aj vnímanie iných ebikerov. Už to nie sú v mojich očiach leniví ľudia, ktorí sa nechcú zapotiť. Teraz vidím ľudí, čo si chcú užiť výjazd ako rodina. Vidím ľudí, ktorí majú možno zdravotné problémy a radšej ako sedieť doma si užívajú prírodu na bicykli. Vidím takých, čo nemajú čas po práci a chcú si to viac ako jedenkrát pustiť dole. Ak vás ebike zaujal, tak nemajte predsudky a vyskúšajte si nejaký, za to nič nedáte.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Trénovanie nie je len o zlepšovaní fyzickej kondície. Skrýva sa za ním oveľa viac, než si vieme na prvý pohľad predstaviť a vo výsledku má vplyv v podstate na celý život. Aspoň u mňa.
keyboard_arrow_up