Jazdenie v zime – aké oblečenie väčšinou používam a ako ho kombinujem?

Čo sa hodí, ak hľadáte niečo univerzálne na celú sezónu, alebo naopak niečo skutočne zimné? Skúsil som dať dokopy svoje dlhodobé skúsenosti so značkou Castelli, ktorá mi pomohla odhaliť čaro zimného jazdenia.

Zrejme sa nemusíme baviť o tom, že ak príde reč na jazdenie v zime, prípadne teda v chladnejších podmienkach, základom je vždy správne zvolené oblečenie. U mňa platí jednoduché pravidlo, ktoré si myslím, že sa dá aplikovať na širokú skupinu jazdcov. Dobre zvolené oblečenie zvyšuje komfort a ten rozhoduje, či nás to vonku bude baviť...no a samozrejme ide o zdravie. Jasné, že sa dá „hecnúť“ a ísť na výjazd doslova v hocičom, no z dlhodobého hľadiska to nebude dobrá stratégia.

Nezabúdajte, že na všetko treba ísť postupne a dobrého zimného jazdca robí aj to, že vie, kedy jazdiť vonku nemá zmysel.
O jazdení v zime, oblečení, prípadne tipoch som už napísal/natočil naozaj veľa obsahu a pod článkom nájdete relevantné odkazy na články a videá, ktoré všetko pekne doplnia. Dalo by sa povedať, že možno najväčším „problémom“ je dnes šírka ponuky. Prečo? Výrobcovia sa viac špecializujú a ponúkajú veci, ktoré sú viac šité na mieru konkrétnym podmienkam a situáciám. Skvelé pre tých, čo už majú skúsenosti a základy poriešené, takže si vyplnia potrebné medzery. No horšie pre ostatných, pretože zorientovať sa a rozhodnúť v začiatkoch, je podľa mňa ťažšie ako pred pár rokmi. Čo ale zostáva rovnaké, sú základy pri pohybe v chladných podmienkach a vhodný výber materiálov podľa situácie.

Ak sa bavíme o mojich skúsenostiach v rámci zimy, sú vo väčšine spojené so značkou Castelli, ktorá má navyše ponuku skutočne širokú. Práve ich legendárny model Gabba odštartoval doslova revolúciu v obliekaní... takže to majú zaslúžené. V podstate väčšina výjazdov, vrátane rôznych „extrémnych“ akcií, bola v oblečení od tejto značky. Prečo? Samozrejme je to náš dobrý partner, no hlavne mi oblečenie sadlo – najmä staršie modely boli čo najviac šité na vysokých a chudých, o čom už u nás na MTBIKER kolujú doslova legendy. Ale s tým, ako sa ponuka rozširuje, už ťažko hovoríť o všeobecnom pravidle. Celkovo sa strihy výrazne upravili a tiež veľmi záleží od konkrétneho modelu. No a v priebehu rokov sa dajú pekne pozorovať zmeny, či nové trendy.

Väčšina dotazov z vašej strany sa týka konkrétnych vecí pre konkrétne podmienky – akú bundu vtedy a vtedy, aké nohavice, čo vozím, keď je chladnejšie, keď idem v zime na chatu, keď fúka atď. V podobnom duchu sme pripravili video nižšie, kde som skúsil všetko zhrnúť a pridať pár tipov. Nejde len o konkrétne veci, ale rovnako o materiály a ich určenie. Takže aj keď preferujete inú značku, alebo cenovú reláciu, základné zostáva v podstate rovnaké.


Relevantný obsah


A jedno dôležité na záver. Nezabúdajte, že na všetko treba ísť postupne a dobrého zimného jazdca robí aj to, že vie, kedy jazdiť vonku nemá zmysel. Takže hlavne bezpečne a aj keď máte najlepšie oblečenie a výbavu, sú dni, kedy je lepšie dať bicyklu pokoj a zvoliť si inú aktivitu, alebo rovno oddych. Nech máte koníček na ďalšie roky a nielen jednu sezónu...
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Začali ste s cyklistikou a radi by ste komfortne jazdili aj vtedy, keď sa ochladí či keď spadne pár kvapiek dažďa? Dnes vám skúsim poradiť, ako si dať dokopy výbavu, ktorá bude dostatočne univerzálna pre širokú škálu teplôt.
Castelli ALPHA RoS Light - ideálny trojsezónny spoločník

Castelli ALPHA RoS Light - ideálny trojsezónny spoločník

Lepšieho spoločníka, na ktorého sa môžem spoľahnúť počas troch ročných období, asi nemám...bunda ALPHA RoS Light od Castelli.
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
keyboard_arrow_up