Rozhovor :  Jozef Dodo Ondič - o tovar na shope je postarané majstrovsky

Rýchlosť a čas sú veľmi dôležité na jeho pozícii v MTBIKERi. A práve tieto dva aspekty mu v osobnom živote priniesli ovocie v podobe titulu majstra SR v downhille.

Toto meno bude známe minimálne určitej komunite bikerov. Za sebou má viaceré úspechy. My sa dnes pozrieme na to, ako sa tieto úspechy rodili. Kam viedli jeho cyklistické kroky, ale aj ako funguje objednávanie tovaru na sklad a objednávok.


Ahoj Dodo, na začiatok klasika. Chcel by som od teba stručne základné informácie.
Ahojte, pochádzam z malej dediny na východnom Slovensku - Hermanovce nad Topľou - ležiacej pod Slanskými vrchmi. Na bicykli jazdím, odkedy si pamätám a okrem toho mám veľmi rád aj turistiku. Vyštudoval som strojarinu, no nakoniec som zakotvil v MTBIKERi.

Ešte skôr, ako sa dostaneme k práci, nedá mi to takto na úvod. „Som majster Slovenska", nie každý si môže povedať túto vetu, ako to vnímaš?
Veľmi ma teší každý úspech, o to viac v niečom, čo ma veľmi baví. Vyhrať majstrovstvá SR a prezentovať našu krajinu v zahraničí bolo pre mňa veľkým úspechom a veľa ma to naučilo. Najmä v tej fáze môjho života. No vyhrať v nedeľu majstrovstvá a v pondelok vstávať do roboty sú dve odlišné reality.

Ešte sa k tejto téme samozrejme vrátime, no poďme na tú pracovnú časť. Odkedy si súčasťou MTBIKER tímu a na akej pozícii pracuješ?
Súčasťou MTBIKER tímu som necelé 2 roky a pracujem ako B2B manažér, čo znamená, že mám na starosti nákup produktov pre MTBIKER shop - predobjednávky, denné dokupovanie tovaru do objednávok, pravidelné dopĺňanie skladu.


Na tvojej pozícii je pochopiteľne viac ľudí. Máte nejakú „rovnicu” na to, ako si delíte značky?
Keďže sa shop stále rozrastá o nové značky a tým pádom aj o nových dodávateľov, je pochopiteľné, že jeden človek na to nestačí. Momentálne sú dodávatelia pre MTBIKER a MTHIKER rozdelení medzi piatich B2B manažérov. Neviem, či funguje nejaká rovnica, ale medzi mojich dodávateľov patria značky, ktoré z väčšej časti spadajú pod horskú cyklistiku.

Skús prosím priblížiť, ako to celé funguje. Mám na mysli predobjednávky, doobjednávky, podľa čoho sa riadiš, koľko kusov predobjednať…
Popravde, zostal som až prekvapený, aký veľký dopyt po bicykloch a jeho komponentoch je vo svete.
Ak si zákazník objedná tovar, ktorý nie je na sklade, ale má dodanie do 3 a viac dní, automaticky je to moja úloha, zabezpečiť, aby mu ten tovar prišiel včas. Okrem priamych objednávok od zákazníkov sledujem na svojich značkách aj počet kusov skladom a pravidelne ich dopĺňam podľa ich predajnosti. V dnešnej dobe je veľmi dôležité nemyslieť len na súčasnosť, ale aj na nasledujúce sezóny, preto sa v našej firme kladie veľký dôraz aj na predobjednávky. Tu vychádzame hlavne z našej predajnosti, ale aj iných faktorov, ktoré môžu ovplyvniť predaj v nasledujúcej sezóne. Napr. bicykle a doplnky, ktoré sú momentálne dostupné, sú skladom len vďaka predobjednávkam v minulom roku.

Shop sa nám stále rozrastá o nové značky. Je aj tvojou úlohou, robiť prieskum trhu, prípadne prichádza skor iniciatíva od dodávateľa, spolupracovať s nami?
Ak natrafím niekde na značku, alebo komponenty, ktoré sú prestížne a nemáme ich v ponuke, iniciatíva dostať ich k nám do shopu, vychádza z mojej strany. Ale keďže sme už celkom veľkou firmou, stáva sa, že sa ozývajú aj dodávatelia so svojimi novinkami a žiadosťou o spoluprácu. V takom prípade je potrebné zhodnotiť prínos tejto značky, či danej novinky pre obchod a nastaviť podmienky výhodné pre obe strany.


Tento rok si sa zúčastnil Eurobiku. Prišlo aj tam k nadväzovaniu nových spoluprác? Celkovo ako hodnotíš túto výstavu?
Bolo to prvýkrát, čo som sa zúčastnil takejto výstavy a hneď tej najväčšej v Európe. Popravde, zostal som až prekvapený, aký veľký dopyt po bicykloch a jeho komponentoch je vo svete. Bezpochyby je to biznis, ktorý má ešte svoju budúcnosť. Nadviazali sme niekoľko nových kontaktov, no pre mňa najväčším prínosom bolo stretnúť sa s niektorými ľuďmi, s ktorými si 2 roky už v rámci spolupráce vymieňam len maily alebo telefonáty.

Tak poďme na to, čo sme v úvode začali. No pekne po poriadku. Bezpochyby ti to na biku ide, ťahalo ťa to k nemu už od útleho detstva. Kedy ťa začal baviť zjazd?
Vyrastal som na motorkách a biku a rýchlosť na dvoch kolesách som mal stále rád. K zjazdovej cyklistike som sa dostal vďaka kamošom, ktorí začali v našej dedine stavať prvé trate. Chodil som na ne jazdievať rád a často. Starší chalani boli pre mňa veľkým vzorom a ukazovali mi rôzne tipy, ako prechádzať cez technické prvky na trati. Čím rýchlejší som bol, tým ma to bavilo stále viac, až kým som sa nestal konkurenciou starším chalanom na našich tratiach.


Majster Slovenska v DH. Ako sa rodil tento úspech?
Prvýkrát som sa zúčastnil na Slovenskom pohári
Keďže som sa rozhodol riešiť to bez operácie, odstavilo ma to na celú sezónu.
v zjazde ako 14-ročný. Bolo to na trati v Polomke, kde v tom čase pretekalo na Slovensku aj 500 ľudí. Jazdil som kategóriu Junior, kde som patril k tým najmladším, a mojím najväčším úspechom bolo, že som sa kvalifikoval do finále (top 60). V juniorskej kategórii som jazdil 4 roky a postupne som sa zlepšoval. Najvyššie umiestnenie v tejto kategórii je vicemajster SR. Hneď prvý rok v kategórii Muži Elite som vyhral majstrovstvá SR a bol som aj víťazom celkového pohára za rok 2015. Tento titul sa mi podarilo obhájiť aj nasledujúci rok.

V úvode si spomenul: nedeľa preteky, v pondelok práca. Ako vyzerali dni počas najaktívnejšej kariéry?
Za moju najaktívnejšiu kariéru považujem prvé roky na vysokej škole. Keďže som už aktívne pretekal na Slovensku aj v zahraničí, podarilo sa mi vybaviť si individuálny študijný plán. Väčšinu školských povinností som vybavoval dištančne a tak som mal dosť času na tréningy. Cez pekné počasie som bol na tratiach a po večeroch v posilke. Takto som fungoval 2 zjazdové sezóny a z hľadiska kondičky aj výkonu som bol na vrchole. V treťom ročníku VŠ mi okrem školy pribudla aj práca, a na tréningy zostalo už menej času.


Pri takomto štýle si sa zrejme nevyhol zraneniam. Alebo sa mýlim?
Vďakabohu, dlhé roky, kedy som aj reprezentoval SR v zahraničí, som žiadne vážne zranenie nemal. Prvé vážnejšie zranenie sa mi stalo na európskom pohári v Nemecku v roku 2017. Vykĺbil som si pravé rameno. Keďže som sa rozhodol riešiť to bez operácie, odstavilo ma to na celú sezónu. Počas toho, ako som nepretekal, som prichádzal aj na iné myšlienky - ako doštudovať, kde sa zamestnať,..

Kde sa nachádza tvoja kariéra momentálne?
Po doliečení ramena som opäť pretekal medzi TOP 5 na Slovenskom pohári v zjazde, no zároveň som aj študoval na VŠ a pracoval ako konštruktér v strojárni. Takéto tempo som dlho nevydržal a s pribúdajúcimi povinnosťami ubúdal čas na trénovanie, čo sa zobrazilo aj na výsledkoch, až som od zjazdového pretekania upustil.


Pravdepodobne si vyskúšal viac bicyklov, je nejaký, ktorý vieš označiť za tvoj TOP?
Teší ma, že potenciál akejkoľvek cyklistiky stále rastie.
Som názoru, že jazdca robia jeho „skills" a nie jeho bicykel. Od svojich začiatkov som jazdil asi všetko, čo bolo na Slovensku dostupné za lacný peniaz (alebo vo výpredaji). Začínal som na CTM Raptor - ako každé „ucho" . Ďalej som mal Norco, Bergamont, Specialized, Scott, CTM a Kellys. Každý nový bicykel prišiel s nejakým vylepšením. Všetky som si upravoval tak, aby mi vyhovovali.

Čo sa týka servisu, mal si na to ľudí alebo si to musel zvládnúť sám? Boli aj nejaké zlomené rámy?
Ľudí som na to nemal. Bicykle som si opravoval sám. „Rozborka" a „zborka" bola skoro na dennom poriadku. Rozobrať a poskladať bike bolo treba po každých daždivých pretekoch alebo, keď začal vydávať zvláštny zvuk. A boli aj zlomené rámy. To bol zväčša dôvod na kúpu nového biku.


Počul som, že sa venuješ trénovaniu bikerov a aj budovaniu trailov na východe republiky, je to tak?
Tak jazdiť som neprestal a podarilo sa mi zorganizovať pár tréningov v mojom okolí a predávať tak moje skúsenosti ďalším. Ktovie, možno je medzi nimi budúci majster SR. K budovaniu trailov mám tiež blízko už odmalička a tak, keď prišla prvá ponuka na spoluprácu tu na východnom Slovensku, rád som ju prijal. Takisto sa mi podarilo zlegalizovať a vyznačiť pár cykloturistických trás tu na východe. Teší ma, že potenciál akejkoľvek cyklistiky stále rastie.

Aktuálne staviaš s manželkou dom. V akom štádiu sa nachádzate? Dokážeš skĺbiť aj vďaka „home office" čas na svoje koníčky?
Home office má rozhodne svoje plusy, aj mínusy. Dôležité je naplánovať si čas, aby bola práca (zamestnanie, aj práca na dome) čo najefektívnejšia. Už bývame vo svojom, ale stále je tu čo robiť. Keď je vonku pekné počasie, rozhodne sa nenudíme. A keď aj nestihneme počas pracovného týždňa, v nedeľu si obaja radi vychutnávame aj naše športové koníčky.


Na záver Dodovi prajem pracovné i súkromné úspechy. Teší ma, že máme medzi sebou človeka, ktorý chce svoje bikerské skúsenosti posunúť ďalej a vyzdvihnem jeho vetu „Teší ma, že potenciál akejkoľvek cyklistiky stále rastie." V tomto smere sa určite na Slovensku máme kam posúvať.

Pripájam Dodove najväčšie úspechy:

  • Malá Lučivná 2014 - Vicemajster Slovenska v juniorskej kategórii
  • Malinô Brdo - Ružomberok 2015 - Majster SR v Downhille v kategórii Elite
  • Jasná 2016 – Obhájenie titulu Majstra SR v Downhille v kategórii Elite
  • Celkový víťaz Slovenského pohára rok 2015 a 2016 v kategórii Elite
  • Od roku 2013 reprezentant SR svetového a európskeho pohára aj majstrovstiev sveta

Spoznaj našich ďalších kolegov

  • V Hrádku si našla prácu i lásku Henrieta Masárová
  • Z džungle veľkomesta, cez Vietnam až do Hrádku - Jaro
  • Keď je bicykel tvoj najlepší kamarát - Andy
  • MTHIKER a outdoor očami Andrei
  • Blondína z Londýna alebo aj žena hôr Veronika
  • Turistika, bike, skialp, bežky… a to nie je všetko u Mirky
  • Najvernejší hrádocký brigádnik Erik
  • Prečo treba dizajn webu meniť a zlepšovať, porozprávala Karina
  • Fotí, natáča, športuje. Ako si žije svoj sen Marek „Švaco”?
  • Poradí aj na základe vlastných skúseností - bikerka Denisa
  • Skladové priestory má pod palcom Josty
  • Filozoficky založený IT guru Michal Ráchela
  • Lietajúci mechanik Jakub

Zdroje fotografií: Lukáš Navrátil photography, Photography Ján Buchel, Bang.sk, Biotop studio
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
Rozhovor: Matej Spodniak - Maroko, Kolumbia,  MTBIKER, bikefitting

Rozhovor: Matej Spodniak - Maroko, Kolumbia, MTBIKER, bikefitting

Vďaka takýmto rozhovorom lepšie spoznáte ľudí z MTBIKER tímu, zaujímavé je sledovať, aké rôzne cesty ich priviedli k aktuálnemu zamestnaniu.
Rozhovor: Z džungle veľkomesta, cez Vietnam až do Hrádku - Jaroslav Machunka

Rozhovor: Z džungle veľkomesta, cez Vietnam až do Hrádku - Jaroslav Machunka

Roky strávené varením vo veľkomeste, až si nakoniec povedal: „stačilo”. Chcelo to zmenu profesie, návrat domov a dnes je naším kolegom.
keyboard_arrow_up