Zážitky, inšpirácie, návody
MTBIKER magazín

Najnovšie články z kategórie Udrzba

Video: Rýchla a jednoduchá očista bicykla po výjazde

Video: Rýchla a jednoduchá očista bicykla po výjazde

Pokiaľ nemáme bicykel úplne od blata, dá sa základná očista celkom rýchlo vyriešiť aj v obmedzených podmienkach – hlavne na ňu netreba zabúdať.
Test: Produkty od Cyclon pre základnú údržbu a starostlivosť aj pre náročných

Test: Produkty od Cyclon pre základnú údržbu a starostlivosť aj pre náročných

Ucelený rad produktov na čistenie, mazanie a ochranu bicykla od holandského špecialistu.
R.S.P. - čistenie a oleje na všetky podmienky PR článok

R.S.P. - čistenie a oleje na všetky podmienky

Začiatok sezóny sa blíži a kto ešte nestihol pripraviť svoj bike, mal by sa rýchlo poponáhľať a premazať všetky potrebné komponenty.
Reťaz – prečo a kedy meniť?

Reťaz – prečo a kedy meniť?

Reťaz je asi jedna z najmenej nápadných komponentov, ktoré na biku máme. Určite nepúta takú pozornosť ako prehadzovač alebo kľuky. Aj vďaka tomu sa na ňu často pri pravidelnej výmene zabúda a ak ju prestrelíme, tak nás to vo výsledku stojí vždy ďaleko viac...
Cebra-Bowden – čistenie a mazanie zo Slovenska PR článok

Cebra-Bowden – čistenie a mazanie zo Slovenska

Slovenská spoločnosť Cebra-Bowden pôsobí v oblasti predaja káblových pohonov, bowdenov, oceľových lán, priemyselných reťazí, atď. No okrem iného, ponúka aj široké spektrum produktov pre cyklistiku. Jedná sa hlavne o čistiace a mazacie prostriedky. Navyše, popri tom všetkom nezabúda ani na podporu našej mládeže, čo sa v dnešnej dobe skutočne cení...
Test: Multikľúč BBB microfold XL (btl-42xl) - 16 druhov náradia v kompaktnom prevedení

Test: Multikľúč BBB microfold XL (btl-42xl) - 16 druhov náradia v kompaktnom prevedení

Na začiatok si skúste položiť otázku, kedy ste naposledy doťahovali skrutky, či iné časti svojho bicykla. Nikdy neviete, kedy sa vám alebo vášmu kamarátovi na výjazde môže niečo uvoľniť a riadne skomplikovať výjazd. Lepšia možnosť je si to na mieste opraviť, ako tlačiť svojho tátoša domov. Vybrať správny multikľúč s dostatočným počtom nástrojov, môže byt ťažšie, ako sa zdá. Na trhu je naozaj z čoho vyberať a mne sa na testovanie dostal do rúk multikľuč so 16 funkciami od značky BBB. Čo všetko sa s ním dá robiť, prečo som si ho nakoniec aj nechal a začal ho nosiť na všetky výjazdy, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.
Mazanie a údržba je základ PR článok

Mazanie a údržba je základ

Už viac ako 75 rokov pomáha anglická spoločnosť Weldtite pri údržbe a servise bicyklov po celom svete. Medzi jej brandové značky patrí TF2 - špecialista na mazanie. V sortimente má mazacie oleje, tuky, oleje na reťaze, a to v rôznych formách /tuba, fľaša, dóza, spray/, veľkostiach objemu a samozrejme, v rôznych fyzikálnych vlastnostiach.
Vyhodil som fľašu - no a čo!

Vyhodil som fľašu - no a čo!

Pred časom som na fóre zaregistroval diskusiu ohľadom vyhadzovania obalov z gélov počas preteku. Diskusia to bola horúca. Myslím, že čitateľ sa aj poučil. Musím povedať, že ja sám som tiež nepoučiteľný, fľaše na pretekoch vždy vyhadzujem. Vždy však na občerstvovačke!
Purple Harry: S ľahkosťou do pedálov PR článok

Purple Harry: S ľahkosťou do pedálov

Purple Harry je mladá a inovatívna cyklistická značka z Anglicka. Firma sa špecializuje na čistiace a mazacie prostriedky vyvinuté špeciálne pre údržbu bicykla. Výrobky Purple Harry sú kvalitné, osvedčené a testované profesionálmi.
Servis vidlíc, tlmičov a teleskopických sedloviek

Servis vidlíc, tlmičov a teleskopických sedloviek

Tento článok je venovaný údržbe komponentov odpruženia, ktoré majú na pocit z jazdy spolu s rámom najväčší vplyv a ich výmena patrí k nákladným investíciám. Nižšie spomenuté princípy fungovania a mazania vidlíc a tlmičov neplatia pre low end verzie, prípadne niektoré „módne výstrelky“, avšak podstata starostlivosti je vždy rovnaká: pravidelná údržba je prevenciou pred poškodeniami.
Radiaca sústava: lanká a bowdeny

Radiaca sústava: lanká a bowdeny

Prečo mi to neradí? Mám problém s prehadzovačkou! Časté a frekventované otázky na cyklistických fórach. Čo s tým, ukážem v tejto trilógii článkov o nastavení a základnom servise radiacej sústavy. Prvá časť sa bude venovať lankám a bowdenom, ich výmene a „mojim“ jednoduchým vychytávkam. Začnem pekne asi najmenej náročnou činnosťou na zručnosť.
Údržba, výmena a nitovanie reťaze

Údržba, výmena a nitovanie reťaze

Z Archívu. Je faktom, že najvačším pohlcovačom energie na bicykli je reťaz. V špinavej, suchej a hrdzavej reťazi sa stráca až 30% výkonu. Znie to síce neuveriteľne, ale je treba si uvedomiť, že reťaz sa skladá asi zo 100 vnútorných a vonkajších článkov, ktoré navzájom držia pohromade čapy. Vnútorné články, vonkajšie články, medzikrúžky a čapy sa pri pohybe vzájomne trú a jediným uľahčením trenia je mazadlo...
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up