Rozhovor: Dlhoročná tvár videí a dnes veľký milovník gravelov - Henry Hošták

Prvé videá MTBIKERa sú spojené práve s Henrym, vďaka skúsenostiam vie poradiť s domácim natáčaním a pekne to má zariadené aj v jeho cyklo rodinke, nechajte sa inšpirovať.

Kto Henryho pozná len z videí, tak sa mu môže zdať, že to je pohodový a inteligentný chalanisko, ktorý sa vyzná v bikoch a servise. A skutočnosť je presne taká istá. Asi aj preto to v jeho videách a článkoch funguje, dobre sa pozerajú a čítajú, je vidieť, že za tie roky zvládol svoje remeslo. Preto sme sa ho pýtali nielen na jeho začiatky s MTBIKERom, ale aj na to, čo by odporučil, ak by ste sa chceli inšpirovať a nejaké video si aj sami natočiť a zostrihať. A obísť sme nemohli ani jeho rodinku, ktorá sa tiež priebežne v nejakom obsahu objavuje, Henry nám prezradil, ako sa mu všetkých doma podarilo nakaziť cyklistikou.


U teba bude úvodná otázka možno zbytočná, ľudia ťa poznajú z našich videí, ale pre poriadok sa v krátkosti predstav, prosím.
Ahojte, volám sa Heňo, ale asi ma každý skôr pozná a oslovuje pod prezývkou Henry. Mám 35 rokov a keď sa netočím okolo bicyklov, tak som povolaním účtovník.

Ty si jeden z prvých redaktorov, ktorých si môžu bikeri pamätať z video začiatkov MTBIKERa, koľko už trvá táto spolupráca?
Tak ako vo všetkom v MTBIKER, aj v tomto mal prsty Slavo a nejak si ma našiel na fóre a oslovil, či by som nechcel spolupracovať na nejakých videách. Samozrejme som nemohol povedať nie na takúto zaujímavú príležitosť. Táto spolupráca pretrváva dodnes a tento rok to už bude 5 rokov.


Pamätáš si na prvé video, ktoré si pre MTBIKER natáčal? O čom bolo, bol si nervózny a mal si dopredu spravenú nejakú prípravu?
Ono to bola taká zhoda šťastných udalostí, keď som len tak zo srandy natočil video s dcérou Olíviou, ako jazdí v zime. Následne to Slavo prezdieľal ako článok a zvyšok už je história. To ste mali vidieť, ako som čumel, keď zrazu video naberalo videnia po stovkách. Potom už to nejako šlo samo a nasledovalo prvé video so servisnou tématikou. O začiatkoch som písal aj článok, je tam aj to prvé video.

Asi si to nepočítaš, dokážeš odhadnúť, koľko videí si už spravil za celý čas?
Ako som už spomínal, som účtovník a štatistika je niečo, čo nesmie u mňa chýbať, a tak do písania tohto článku bolo videí 125.


Je niečo, čo sa zmenilo najviac s tým, ako si získaval natáčaním prax? Zmizla nervozita, dokážeš plynulejšie rozprávať bez breptov...?
Tak ako vo všetkom, aj tu platí, že čím viac to človek robí, tým lepšie a efektívnejšie to je. Na začiatku sme viac točili s tým, že sa to potom doladí pri strihu, teraz radšej menej záberov, ale kvalitnejších. Keď si spomeniem na prvý natáčací deň v Hrádku, tak sa musím smiať. So Slavom sme mali veľmi ambiciózny plán natočiť tuším 10 videí. Nakoniec z toho bola po 8 hodinách možno polovica.

Ako sa pripravuješ na natáčanie? S technickými informáciami asi pomôže google, ak treba a potom čo? Aj si dopredu robíš scenár?
Záleží od typu videa, ale každé potrebuje nejakú prípravu a podklady, aby bolo video založené na faktoch a nie dojmoch. Zo začiatku som si písal scenár od slova do slova, teraz už väčšinou len kľúčové body, ktoré nechcem vo videu zabudnúť.


Je nejaké video, kde si vyslovene trepol nejakú hlúposť a zverejnilo sa to? Čo v takom prípade?
Natáčanie je vždy veľká zábava, a tak tých hlúpostí sa tam narobí až až. Avšak kým sa video uverejní, prejde viacerými očami a schvaľovaniami, a tak si myslím, že to držíme vo veľmi dobrej miere. Samozrejme, videí, ktoré sme prerábali, bolo niekoľko. Pamätám sa na jedno, kde sme museli pretočiť celú servisnú pasáž, kvôli inej farbe rukavíc, kedy na začiatku som mal čierne a na konci už zase modré.

Natáčaš často sám na GoPro, občas využívaš služby našich šikovných kameramanov Švaca a Adama, ako sa pre teba líšia takéto natáčania?
Natáčanie so Švacom alebo Adamom je pre mňa oddych, nakoľko chalani sú profesionáli, a tak ide natáčanie jedna radosť. Natáčanie na GoPro má tiež svoje čaro, avšak tu už musím myslieť na všetko sám. Ono keď sa treba stále vracať pre kameru po traile alebo opakovať záber, tak to dá zabrať. Tu však celkom rád a často využívam služby dcéry Olívie, ktorá ma veľmi často fotí alebo točí.


Veľa ľudí si chce pre seba tiež niečo natočiť, čo by si im odporučil, aby boli s výsledkom spokojní? Ako sa sám dobre natočiť?
Určite netreba hneď kupovať výbavu za tisíce a na začiatok vám bude stačiť aj mobil alebo GoPro. Doma si treba všetko vyskúšať a nastaviť, aby sa vám nestalo, že natočíte celý trip a potom zistíte, že ste natáčali 4:3 alebo v nízkom rozlíšení. Video bude určite zaujímavejšie, keď v ňom bude viac pohľadov, ako len jeden z rajdov. Veľa ľudí často zabúda aj na dobrý zvuk. Nikto nebude pozerať video, kde vietor sviští do mikrofónu. Toto by snáď bolo aj na samostatný článok s pomocou Švaca a Adama.

Väčší problém ako natáčanie bude potom následná editácia. Čo sa osvedčilo tebe, prípadne, čo by si odporučil úplnému začiatočníkovi?
Na začiatku som všetky videá aj sám strihal, teraz to našťastie chalani strihajú, avšak nejaké rady určite mám. Azda tá najlepšia je točiť všetko, ak sa dá, takzvane na šupu. Zbytočné prestávky, rapkania a podobné veci sa musia potom vystrihnúť, čo pridáva len zbytočnú robotu. Taktiež si videá organizujte a pred strihom pozrite a premenujte. Ja si vždy zábery organizujem chronologicky, tak ako majú byť umiestnené na časovej osi. Na začiatok určite postačí aj program zadarmo, ako napríklad Davinci Resolve alebo ShotCut.


Po toľkých videách sa dá povedať, že si slávny v MTBIKER komunite? Spoznávajú ťa ľudia len na bikoch alebo už aj v potravinách?
Väčšinou je to na bikoch a niekde na trailoch, ale pozná ma aj náš mäsiar v Tescu, ktorý je vášnivý cyklista. Je to veľmi milé, keď ťa ľudia pozdravia a pochvália za videá alebo testy.

Teraz ťa najviac na tvojom IG vidíme na gravel biku, je to tvoja srdcovka? Prečo?
U mňa je ťažko hovoriť o srdcovkách, lebo mám to tak na striedačku, ale je pravda, že mi gravel učaroval. Dôvod je jasný, gravel bicykel je veľmi univerzálny a jednoduchý. Väčšinou nemám času nazvyš, a tak zobrať bike a len tak jazdiť je pre mňa najlepší relax. Taktiež ma veľmi baví objavovať nové miesta, na čo je gravel ako stvorený.

Ale na graveli si s cyklistikou nezačínal, ako to bolo u teba?
Tak asi ako väčšina z nás, som sa prvýkrát s cyklistikou stretol ako dieťa. Keďže sme bývali na dedine, tak bicykel bol pre mňa jediný spôsob, ako sa rýchlo dostať všade, kde som potreboval. Potom nastal na dlho útlm a k bicyklu som sa vrátil až nástupom do práce. Nechcelo sa mi sedieť v aute v zápche a tak som si kúpil z bazáru bicykel. Vysmiaty ako lečo som sa takto vozil pár týždňov, pokiaľ mi bicykel nejaký dobrák neukradol. Láska v bicyklom však ostala a tak som tomu postupne prepadol viac a viac.


Ako ti ho mohli hneď ukradnúť? Aký tip biku si mal v začiatkoch a čo si na ňom jazdil?
Ukradli mi ho, lebo so ho nechal v baráku na chodbe, bola síce ukazmknutá, ale aj tak. No poučil som sa. Tak ako väčšina Slovákov som začinal na HT a tak ako väčšina som sa na ňom vozil po petržalskej hrádzi, lebo tam potrbuješ odpruženú vidlicu a hrubé gumy.

A čo bol tvoj prvý lepší bike?
Prvý seriózny bike? To je dobrá otázka. Asi CTM SCROLL, to už bol taký bicykel, na ktorom ma naozaj chytilo to endurko za srdce.


Ďalšia vec, na ktorú ťa v MTBIKER radi „využívame“, sú témy o jazdení s deťmi, s rodinkou. Toto sa ti ako podarilo? Vo svojom okolí mám kamošov, kde deti ani manželku nebaví cyklistika, chudák chlap potom. Nejaká rada?
Chce to len držať sa hesla „hranolka po hranolke“ a postupne ju zlomiť. Na začiatku to nebavilo ani moju manželku a nechcela o bicykloch ani počuť. Teraz mám pocit, že niekedy ťahá na bicykel ona mňa. S deťmi je to o trochu jednoduchšie, nakoľko tie nejak prirodzene chcú robiť to, čo rodičia. Netreba mať však veľké oči a ísť na to pomaly, lebo jeden pád a ste opäť na začiatku. Pamätám sa na to, ako Olívia nechcela jazdiť dlhé mesiace po páde na traile a museli sme sa opäť pomaličky osmeliť.

Ak by chcela dcéra začať aj súťažiť na bikoch, ako sa k tomu tato postaví?
Určite ju podporím, no zatiaľ to vyzerá, že to ostane len v rovine hobby. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť.


S trénovaním detí sa začína asi okolo desiateho roku, aká disciplína je podľa teba vhodná v tomto období? Cesta je predsa nebezpečná, tak jedine MTB? Ak v okolí nie sú lesy, tak možno gravel? Existujú detské gravel biky?
Ja by som povedal, že MTB bude asi u nás to najschodnejšie. Ak máte v okolí nejaký cykloklub pre deti, tak to je najlepšia možnosť, ako deti dostať na bicykel. My chodíme pravidelne na letné tábory a ešte dlhé mesiace počúvame doma, aké skvelé to bolo. Tento rok sme mali v pláne aj cyklo krúžok, ale to padlo. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať tento rok.

Na záver veštecká otázka, teraz je trend taký, že ľudia prechádzajú od klasických TV staníc k YouTubu a na internet, kam sa to posunie ďalej? Skús odhadnúť, ako bude vyzerať MTBIKER video za 10 rokov. Bude to vôbec video?
Video je skvelá pomôcka, zvlášť pri veciach, ako je servis bicykla. Lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť, bude platiť aj o 10 rokov, a tak som si istý, že tu MTBIKER bude pevne zakorenený. Dúfam, že kanál bude mať aspoň 100 000 sledovateľov. Určite to vidím aj na jazykové expanzie a po českej príde aj anglická verzia a podobne.


Henrymu ďakujem za rozhovor, teším sa, že máme v partii okolo videí takého kolegu, jeho videami sa aj my v redakcii vieme inšpirovať a to, ako si celá rodinka bicykluje, nám slúži ako pekný príklad.

Henryho články a videá pre MTBIKER nájdete cez jeho nick Henry33.

Spoznaj našich ďalších kolegov

  • Poradí aj na základe vlastných skúseností bikerka Denisa
  • Náš servisný odborník nielen na ebiky Tibor
  • Skladové priestory má pod palcom Josty
  • Filozoficky založený IT guru Michal Ráchela
  • Naša brigádnička Peťa
  • Univerzálny vojak/predajca Martin Talian
  • Kuchyňou marketingu vás prevedie Patrik Slabej
  • Lietajúci mechanik Jakub
  • Výtvarne nadaná posila z expedície Ľubka
  • Náš cestný špecialista Cepo
  • Najtolerantnejšia manželka cyklistu Lenka
  • Predajca a nádejný grafik Adam
  • Naša veselá Martina z expedície
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Matej Spodniak - Maroko, Kolumbia,  MTBIKER, bikefitting

Rozhovor: Matej Spodniak - Maroko, Kolumbia, MTBIKER, bikefitting

Vďaka takýmto rozhovorom lepšie spoznáte ľudí z MTBIKER tímu, zaujímavé je sledovať, aké rôzne cesty ich priviedli k aktuálnemu zamestnaniu.
Ako vznikol MTBIKER a kto ho založil?

Ako vznikol MTBIKER a kto ho založil?

Dalo by sa povedať, že ide v podstate o historický okamih v rámci nášho vlastného obsahu. Zoznámite sa počas výjazdu s človekom, ktorý MTBIKER pred viac ako 20 rokmi založil a doviedol do súčasnosti.
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
keyboard_arrow_up