Čo sme si to vymysleli alebo spoločná cesta na MTB etapák začína

Rád by som vám predstavil náš spoločný plán, ktorý bude výzvou po viacerých stránkach. Nielen z hľadiska tréningu, ale aj čo sa týka tvorby obsahu a sprostredkovania zážitkov.

Keďže nie sme platení za bicyklovanie, máme výhodu, že sklamať môžeme fakt maximálne sami seba.
Ako sa to hovorí? Človek by mal skúšať výzvy? Alebo skôr, že by sa mal neustále posúvať dopredu? No, to je jedno, myslím, že rozumiete, čo mám na mysli. Zistil som, že pre mňa je dôležité mať pred očami nejakú motiváciu. Lepšie sa mi potom funguje v živote, keď mám pred sebou určitý cieľ a zrejme aj preto ma drží pretekanie tak dlho. Keď bola „covid“ kríza, prišla náhrada v podobe Everestingu, či rôznych „epických“ výletov. No ale život je aj zmena a prišiel na rad ďalší level, ktorý bol vo „vzduchu" nejaký ten rok. Bude pre mňa výzvou nielen z hľadiska sprostredkovania zážitku a tvorby obsahu, rovnako aj z hľadiska „kondičnej“ prípravy. Jednoducho povedané, skúsim tieto 2 aspekty spojiť do jedného a zdieľať s vami celú cestu k cieľu.

Čo je hlavné, nebudem na nej sám, ale spojím sily s priateľom, ale aj skvelým človekom a „strojom" na watty v jednom. Áno, je to Janči Halik, ktorého už fanúšikom tohto webu nemusím veľmi predstavovať, kto je „novší“, tak všetko podstatné nájde v jednom staršom rozhovore – Ján Halik, nezmar v tom najlepšom zmysle slova.

Ako som naznačil v nedávnom rozhovore, pre mňa je MTBIKER najmä multimediálny portál a podobným štýlom sa vám budeme snažiť cestu sprostredkovať. Takže k čomu sme sa upísali a čo vás čaká, nájdete vo videjku aj s peknými zábermi z podujatia, ďalšie info ešte potom nižšie v článku.


BIKE Transalp

Ok, takže môžeme položiť karty na stôl – BIKE Transalp. Smelo ho môžem nazvať aj prívlastkom európsky Cape Epic. Pre mnohých už doslova kultové podujatie, ktoré vás prevedie Alpami zo severu na juh, pričom navštívite mnohé legendárne bikové miesta. Či už sa jedná o miesta (Livigno, Passo Gavia, Lago di Garda) alebo nádherné traily.

BIKE Transalp 2022BIKE Transalp 2022

Priznám sa, že v rámci Álp mám veľké medzery, aby som sa hral na experta, pretože moje skúsenosti pramenia v podstate len z maratónov ako je HERO, či National Bikepark Marathon. Nejaké exploračné prechody a objavovanie trailov ma ešte minuli a teším sa, že si rozšírim obzory v koncentrovanej forme. Koniec koncov, kto má záujem, nájde všetko krásne a detailne spracované na stránke podujatia, kde si viete pozrieť jednotlivé etapy a všetko okolo.

BIKE Transalp 2022BIKE Transalp 2022

Alebo odporúčam aj video nižšie, kde je kompletne predstavená trať 2023 s veľmi príjemným a doslova „motivačným“ komentárom. V 8 minútach sa dozviete aj stručne o histórii s množstvom parádnych záberov, ktoré sme vďaka organizátorom mohli použiť aj v našom úvodnom videu s Jančim. Samozrejme, kto by chcel, môže sa aj prihlásiť...stále je kopec času na poctivú prípravu.


Výzva obsahová

Teraz sa poďme pozrieť, čo bude tou spomínanou výzvou a začnime najskôr obsahom. Ak sa bavíme o podujatiach a reportoch, s nimi už skúsenosť mám. Ale vždy sme sa ocitli v podstate priamo na mieste a išlo sa už rovno „do akcie“. Teraz by som vás rád do príbehu vtiahol skôr a ukázal vám niečo navyše, čo bude pre vás, verím, zaujímavé, ale aj poučné a svojím spôsobom motivujúce (teda, aspoň taký je plán). V podstate sa bude jednať o akýsi dlhodobý seriál, ktorý bude na seba nadväzovať a smerovať k spomínaným pretekom. Zároveň ale budú jednotlivé časti „fungovať“ aj samostatne a poslúžia ako ukážka dlhodobej prípravy na nejaké náročné podujatie. Ak sa bavíme o samotnom etapáku, ten trvá 7 dní a bude (myslím) poriadne „naložený" zážitkami. Takže musím vymyslieť spôsob, ako ich sprostredkovať a nezahltiť potom YouTube hodinami „hlušiny“. No a nebude to len o mne, bude to o nás ako o tíme, resp. ľuďoch, ktorí sa na niečo podobné chystajú pripraviť a každý trochu odlišným spôsobom.

bike popradcyklistika v poprade

Samozrejme, určitý nástrel jednotlivých častí mám v hlave, no zatiaľ nie je stanovený presný počet epizód. Ak máte niečo, čo by ste sa chceli dozvedieť, prípadne nejaký tip, budem veľmi rád, ak napíšete do komentára, rád sa nechám inšpirovať, prípadne niektoré veci doplním. Koniec koncov, cieľom je, aby vás náš príbeh bavil a našli ste v ňom hodnotný obsah.

Výzva tréningová

Druhou časťou, pričom neviem či ťažšou alebo jednoduchšou, bude kondičná stránka. Nechcem, aby to vyznelo, že sa chválim, ale ak by sa jednalo len o samotné zdolanie trasy, tam pre mňa výzva nie je. Po tých všetkých rokoch a extrémnych akciách viem, že danú porciu relatívne v pohode zvládnem. Pes je zakopaný v rýchlosti, akou trasu viem prejsť a vo vytvorení rovnocennej dvojice s Jančim. Aj keď on povie, že si ide vychutnať krajinu, hory a traily, mám s ním dosť „odpretekané“, aby som vedel, že k plnej spokojnosti potrebuje podať výkon.

Salzkammergut TrophyCyklokorytnička

K tomu treba jednoducho vyrovnanú dvojicu, nie aby sa jeden „špáral“ v nose a druhý bojoval o život. Tiež viem, že po rokoch svojho vlastného „tréningu“ som sa dostal na akési „plató", kde už narážam na limit. Niekedy mám dni lepšie, niekedy horšie, no v rámci pretekov sa jedná už roky o podobnú výkonnosť. Takže som nadviazal spoluprácu s jedným kamarátom
Nebude to len o mne, bude to o nás ako o tíme, resp. ľuďoch, ktorí sa na niečo podobné chystajú pripraviť a každý trochu odlišným spôsobom
a výborným cyklistom, ktorý mi tréning zostavuje a som veľmi zvedavý, či zmena po rokoch dokáže vyvolať odozvu.
Alebo zistím, že som už definitívne upadol do svojho rokmi overeného „dieslového" režimu. Na všetko sa pozrieme v ďalšej časti, kde si ukážeme zmeny, zimnú prípravu, príklady tréningov atď. Zatiaľ len dodám hlavnú myšlienku, ktorej sa držím a ktorú vyslovil Albert Einstein: „Len blázon robí dookola to isté a očakáva od toho odlišný výsledok“...

BIKE Transalp 2022BIKE Transalp 2022

Poprosil som ešte Jančiho, nech mi do textu doplní pár slov, alebo skôr jeho očakávania od spoločného projektu. Veľkou výhodou je, že on už BIKE Transalp absolvoval v roku 2018 a vie, čo ho/nás čaká. Viac sa dozviete už v spomínanom rozhovore spred pár rokov.

Ján Halik

„Späť na miesto činu, tentokrát s inými ambíciami ako pred 5 rokmi. Teraz sa tam v prvom rade chcem dostať. Verím, že zdravie vydrží a keď bude táto podmienka splnená, tak som si istý, že s Maťom si to tam užijeme. Plány sú veľké a očakávania o nič menšie, ale už viem, že najdôležitejšie nie je prísť prvý, ale dokončiť to, keď sa už raz na niečo odhodláš. Takto sa teraz pozerám na moju účasť na BIKE Transalp. V poslednom čase riešim zdravie viac ako kedykoľvek predtým, tak príprave nepodriadim celý môj život. Ale vedzte, že budete vidieť v reportoch, že príprava je nastavená tak, aby sme v prvom rade nesklamali sami seba. Keďže nie sme platení za bicyklovanie, máme výhodu, že sklamať môžeme fakt maximálne sami seba. Užiť si každú etapu s tým, že v cieli si budem môcť s Maťom s úsmevom povedať, že to bolo super. Toto je zatiaľ môj plán na tohtoročný BIKE Transalp."

Ja si myslím, že na úvod stačí, cieľom bolo vás trochu oboznámiť s naším cieľom, nech už sa nemôžeme vyhovárať. Navyše, jeden nikdy nevie, čo všetko sa môže prihodiť...spomínate ešte na našu dokonalú MTB trasu?

Panský diel bikePanský diel pád na biku

Ja hlavne dúfam, že vydrží „zdravíčko“, problémy budú také, ktoré zvládneme a že vám táto séria prinesie niečo zaujímavé, motivujúce, prípadne sa len dobre zabavíte a potom s chuťou sadnete na bike. No a ešte slová Ceasara na koniec. Kocky sú hodené...

Zdroj fotografií: archív autora, archív BIKE Transalp
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Traily, výhľady a zážitky na celý život - BIKE Transalp 2. časť

Traily, výhľady a zážitky na celý život - BIKE Transalp 2. časť

Poučili sme sa z vlastných chýb a našli ten správny rytmus? Poďte s nami z Livigna, cez Bormio a Val di Sole na ďalšiu porciu intenzívnych zážitkov.
Defekty, pád ale aj nečakaný úspech – BIKE Transalp 1. časť

Defekty, pád ale aj nečakaný úspech – BIKE Transalp 1. časť

Dnešný príbeh bude aj o tom, že keď sa nedarí a lepí smola na päty, treba pokračovať ďalej a nakoniec sa môžete postaviť na „bedňu“ s 5-násobným víťazom Cape Epic.
Priesmyky, kamene, watty a finále nad Lago di Garda - BIKE Transalp 3. časť

Priesmyky, kamene, watty a finále nad Lago di Garda - BIKE Transalp 3. časť

Legendárne Passo Tremalzo, klzké korene, súboj aj poriadna dávka kameňov s dojazdom pri brehu Lago di Garda. Poďte s nami na trať v záverečnej časti alpskej trilógie.
keyboard_arrow_up