Rozhovor: Marek Okrucký – cesta, MTB, outdoor, predajňa, bikefitting…

Podobných príbehov v rámci MTBIKER tímu sme tu mali už viac. Mám na mysli, že to všetko začalo brigádou, ale aj podobným trávením voľného času, rovnakými záľubami.

Po dlhšej odmlke rozhovorov s našimi kolegami sa opäť hlásime. Dnes vyspovedáme (nielen) predajcu Mareka z Hrádku. Hrádok. Naša prvá základňa, kde sa začala písať nová história MTBIKER-a. Od vybudovania sa tu toho veľa zmenilo. To ale nebude úplne predmetom dnešného článku, i keď okrajovo sa tam tieto zmeny objavia, pretože aj Marek bol ich súčasťou.

Ahoj Marek, na začiatok sa skús trochu predstaviť.
Ahojte. Tí, ktorí navštevujú predajňu v Hrádku pravidelne, ma už iste poznajú. Volám sa Marek, mám 41 rokov a pracujem na pozícii predajcu. Mám rád bike, skialp a turistiku.

Marek Okrucky
Venuješ sa vo voľnom čase viacerým aktivitám. No najskôr si preberieme tie pracovné, kde je to tiež celkom pestré. Ako si sa do firmy dostal, a aké boli začiatky?
Cyklistike som sa aktívnejšie začal venovať pred ôsmimi rokmi a musím povedať, že ma to veľmi chytilo. Navštevoval som rôzne stránky s cyklistickou tematikou, nasával informácie a začal som snívať o tom, že by bolo fajn aj pracovať v oblasti, ktorá ma baví. Raz zo stránky mtbiker.sk na mňa vyskočil inzerát, že hľadajú brigádnikov (okrem iného aj na skladanie bicyklov), tak som to skúsil.

Pri cesťáku mám rád tú jednoduchosť v tom, že sa nahodíš do pekného a nepotrebuješ nič viac.
Sezóna však uplynula veľmi rýchlo a bol koniec brigády. Ťažko sa mi vtedy odchádzalo od super partie, od práce čo ma baví s vedomím, že kto vie, či sa mi taká príležitosť ešte naskytne. Stále to vo mne rezonovalo, až som sa nakoniec musel rozhodnúť, či pokračovať v starej práci alebo skúsiť pracovať naplno s tým, čo ma baví. Zavolal som Martinovi Palenčíkovi, absolvovali sme pohovor, no a som tu.

mtbiker svet
Primárne si predajca, je to pozícia, ktorú by si nemenil?
Áno, primárne som predajca a zákazník je vždy prvoradý. Teší ma, keď sa zákazník vráti, pretože bol spokojný s nákupom, bikefittingom alebo s tým, ako sme mu poradili. Okrem predaja mám na starosti aj spomínaný bikefitting, prípravu objednávok na osobné odbery, naskladňovanie predajne a udržiavanie jej vzhľadu. Ďalej je to aktívna komunikácia so zákazníckou podporou, cez ktorú riešim požiadavky, resp. otázky zákazníkov, kedy treba niečo zistiť, odmerať alebo odvážiť.

Ak je potrebné, idem pomôcť chalanom so skladaním bicyklov alebo riešim, čo je aktuálne dôležité. Samozrejme, na toto všetko nie som sám a spolu s kolegami tvoríme skvelý tím.

mtbiker
Začiatkom tohto roka sme prešli do nového skladu. Ako to vnímaš z pohľadu zmeny fungovania predajne a ako to vnímajú zákazníci?
Presťahovanie sa do nového skladu vnímam ako správny a nevyhnutný krok pre efektívne fungovanie e-shopu. Stále sa rozrastáme, prichádzajú nové značky, komponenty nielen z cyklistického, ale aj outdoor sveta a toto všetko treba niekde uskladniť. Náš nový robotický sklad je moderný, prehľadný a čiastočná robotizácia v ňom zjednodušuje prácu, urýchľuje prípravu a následnú expedíciu objednávok.

servis bicykla
O tejto skutočnosti sme zákazníkov informovali aj na našich stránkach, no zjavne nie úplne všetci túto zmenu zachytili a spočiatku (teraz už len sporadicky) sa nám v predajni stávalo, že zákazník k nám prišiel ako na „hotovú vec“, že všetko, o čo by mal záujem, máme na predajni alebo v sklade v Hrádku. Musím však povedať, tieto „prekvapenia” nikto zo zákazníkov nebral negatívne, skôr s pochopením a následným prekvapením z toho, ako rýchlo dokážeme objednávku doručiť aj za týchto okolností.

Mojou srdcovkou však naďalej zostávajú Vysoké Tatry, či už v letných alebo zimných mesiacoch.
Samozrejmosťou zostáva, že ak aj nemáme daný tovar alebo veľkosť priamo na predajni a treba ho objednať, zákazník po obdržaní SMS o tom, že jeho objednávka je pripravená na prevzatie, si tento tovar môže aj naďalej vyskúšať. Tak isto si vie zákazník na e-shope vyfiltrovať dostupnosť na predajniach. Ak chce teda navštíviť jednu z našich predajní, vie si vopred pozrieť, či to tam aj naozaj nájde. Myslím si, že zákazníci si na tieto fakty rýchlo zvykli a danú zmenu vnímajú tiež skôr pozitívne.

Čo najzásadnejšie sa v Hrádku zmenilo a aké zmeny vás tam ešte čakajú?
Tým, že sa celý príjem a expedícia presťahovali do nového skladu, získali sme viac priestoru, ktorý sme efektívne využili. Vznikli tak napr. nové servisné stanovištia, čo v konečnom dôsledku znamená rýchlejší servis, viac poskladaných bicyklov do objednávok a jedno neobmedzuje druhé.

Do budúcna sa uvažuje o zriadení priestorov pre outdoor vybavenie, čím by boli veci pre cyklistiku a turistiku oddelené a tým pádom aj prehľadnejšie. Ako som ale povedal, zatiaľ je to len v rovine úvah. Uvidíme, čo prinesie čas a aké budú možnosti…

predajňa mtbiker
Rozdelil sa aj tím ľudí, v podstate väčšia časť odišla do nových priestorov. Ako sa to prejavilo u vás?
Spočiatku to bolo zvláštne. Nastalo akési ticho a prvé dva týždne mi každý deň pripadal ako sobota, kedy sú v Hrádku len predajcovia a servis. Ale s kolegami a kolegyňami komunikujeme cez Slack, a tak sme v kontakte skoro každý deň. Sem-tam spravíme nejaký teambuilding a aspoň takýmto spôsobom sa stretneme.

Nedávno sme otvorili predajňu v Žiline. Chalani odtiaľ boli na skúške aj u vás. Prezradíš nám niečo o nich? Tiež si si všetkými tými začiatočníckymi procesmi musel prejsť. Ako to zvládli?
Áno, týchto chalanov som spoznal už na podujatí Okolo Domaše, kde sme si hneď „sadli”. Následne prišli k nám do Hrádku na zácvik a musím povedať, že sa zapracovali pomerne rýchlo a je to správna partia. Určite chvíľu potrvá, kým budú ovládať všetky procesy, no tak je to vždy.

turistikalyžovanie

Poďme mimo prácu. Ako som už v úvode spomenul, venuješ sa viacerým aktivitám. Zatiaľ ostaňme pri bicykli. Horský vs. cestný. Ktorý vyhráva?
Roky som sa venoval len horskému bicyklu a na cesťák som nemal ani pomyslenie. Keď ale pracujete v tomto odvetví, chcete vyskúšať viacero vecí. Začal som uvažovať aj o cesťáku, no nevedel som, či ma to bude baviť. Preto som začal s lacnejším, no celkom slušne vybaveným bikom. Netrvalo dlho a po pár krátkych jazdách začali pribúdať tie nad 100 km a získal si ma aj cesťák.

K náročnejším trasám bol už ale potrebný aj iný bike. Horák je super na vybláznenie sa, vyvetranie si hlavy v peknom horskom prostredí, objavovanie nových cestičiek alebo trailov. Pri cesťáku mám rád tú jednoduchosť v tom, že sa nahodíš do pekného a nepotrebuješ nič viac. Hltáš veľké porcie km, vodu, jedlo a cukry doplníš kdekoľvek v kaviarni či reštaurácii. Každopádne, či je to horák alebo cesťák, každý má niečo do seba. U mňa momentálne vyhráva cesťák a mám to tak 70 %/30 %.

cyklistikacestná cyklistika

Máš nejaké obľúbené destinácie, kam rád chodíš, či už cesta alebo MTB? Prípadne máš nejaký nesplnený sen, kde by si si chcel zajazdiť?
Veľmi radi chodíme s rodinou bicyklovať na Moravu. Kto to pozná, vie, že taký Lednicko-valtický areál či Mikulov a jeho okolie sú mekkou rekreačnej cyklistiky. Ide o krásnu nenáročnú cyklistiku v nekonečnej spleti viníc okolo Pálavy, a kto chce aj po historických pamiatkach, ktoré sú neďaleko od seba.

Čo sa týka nejakého sna, tých je viac. Ono každý výlet na biku, či už cestnom alebo horskom, je s dobrou partiou, ktorú mám, zážitkom. Chcel by som ísť ale niekedy pojazdiť napríklad slávne „kopčeky” v Dolomitoch.

zima, lyžovanie
Verím, že sa ti to splní. Mimo bicykla viem, že turistikuješ, lyžuješ. Do prírody ťa to očividne ťahá. Ako často sa venuješ týmto aktivitám?
Paradoxom je, že skôr mi vyhovuje a lepšie znášam ľadovú vodu v jazere ako studenú sprchu.
Vždy, keď je to čo i len trochu možné. Ak by to záviselo len na mne, bol by som každý víkend niekde, ale vzhľadom na bežné povinnosti, či už pracovné, domáce alebo rodinné, nie vždy sa to dá. Najradšej tento čas trávim so svojou rodinou. Sme už zohratý tím, vždy je kopec srandy a robí mi radosť, keď ich môžem zobrať na miesta, ktoré som ja už navštívil a zdieľať s nimi tú krásu naživo, nielen prostredníctvom fotiek.

Tiež nám prezraď nejaké zaujímavé miesta, ktoré si navštívil.
Je veľa zaujímavých miest. Ja aj manželka preferujeme aktívny spôsob dovolenky, a preto si lokality plánujeme aj podľa toho, čo sa tam dá vidieť, spoznať, kam všade sa dá ísť, a čo všetko môžeme zažiť. Ona však miluje more, ja zasa hory, a tak sa to snažíme vždy nejako skĺbiť. Nuž, dovolenka „za múrmi rezortu" a povaľovanie sa na pláži nie je to, čo preferujeme.

Preto naša dovolenka vyzerá napríklad tak, že strávime niekoľko dní v Triglavskom národnom parku, následne sa presunieme na niekoľko nocí na pobrežie k moru, kde aj na bicykloch prelozíme, čo sa dá. Nedávno sme navštívili Rakúske Alpy. Kombinácia horúceho leta a snehu na ľadovci bola pre našu dcéru očarujúca. Mojou srdcovkou však naďalej zostávajú Vysoké Tatry, či už v letných alebo zimných mesiacoch.

turistika
Keď spomínaš napríklad Tatry, Alpy… Zdolávaš aj štíty, či skôr preferuješ iný druh turistiky?
Ak si plánujem turistiku sám, je to zväčša preto, lebo ide o niečo náročnejšie – časovo, prevýšením a aj terénom. A áno, sú to práve vrcholy hôr a štíty, na ktoré sa snažím dostať. S rodinou volím skôr menej náročnú turistiku s cieľom užiť si prírodu a zabaviť sa spolu.

rodinná turistikarodinný výlet

Keď si mi poslal fotografie do článku, bola tam aj táto – použitá nižšie – kde otužuješ. Venuješ sa tomu stále? Ako pôsobili na teba účinky tejto metódy?
Aj keď začiatky boli ťažké a rozpačité, nakoniec som si cestu našiel. Paradoxom je, že skôr mi vyhovuje a lepšie znášam ľadovú vodu v jazere ako studenú sprchu. Otužovaniu sa venujem tretí rok a musím povedať, že to má na moje telo pozitívne účinky. Odkedy otužujem, nemusel som navštíviť lekára.

otužovanie

Verím a prajem zároveň, aby si lekára ešte dlho, dlho navštíviť nemusel. Zdravie je to najcennejšie, čo máme a treba na seba dávať pozor. Marekovi a vlastne nielen jemu prajem ešte veľa kilometrov bez úrazu na ceste, na horáku, lyžiach…

Chceme aj naďalej takouto formou predstaviť členov MTBIKER tímu, preto už o mesiac vyspovedáme niekoho ďalšieho.

Spoznaj našich ďalších kolegov

  • Legenda hovorí, že bez Imra by nebol MTBIKER tým, čím je
  • Začať to môže aj brigádou, Matej je dobrý príklad
  • V Hrádku si našla prácu i lásku Henrieta Masárová
  • Jozef Dodo Ondič - o tovar na shope je postarané majstrovsky
  • Z džungle veľkomesta, cez Vietnam až do Hrádku - Jaro
  • Keď je bicykel tvoj najlepší kamarát - Andy
  • MTHIKER a outdoor očami Andrei
  • Blondína z Londýna alebo aj žena hôr Veronika
  • Turistika, bike, skialp, bežky… a to nie je všetko u Mirky
  • Najvernejší hrádocký brigádnik Erik
  • Prečo treba dizajn webu meniť a zlepšovať, porozprávala Karina
  • Fotí, natáča, športuje. Ako si žije svoj sen Marek „Švaco”?
  • Poradí aj na základe vlastných skúseností - bikerka Denisa
  • Skladové priestory má pod palcom Josty
Zdroj fotografií: archív redakcie, Marekov archív
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
Rozhovor: Matej Spodniak - Maroko, Kolumbia,  MTBIKER, bikefitting

Rozhovor: Matej Spodniak - Maroko, Kolumbia, MTBIKER, bikefitting

Vďaka takýmto rozhovorom lepšie spoznáte ľudí z MTBIKER tímu, zaujímavé je sledovať, aké rôzne cesty ich priviedli k aktuálnemu zamestnaniu.
Rozhovor: Jakub „Wechet“ Jankových - z MTBIKERu až na Majstrovstvá SSC mechanikov

Rozhovor: Jakub „Wechet“ Jankových - z MTBIKERu až na Majstrovstvá SSC mechanikov

O tom, že máme šikovných mechanikov, sa môžete presvedčiť pri poruchách vašich dvojkolesových tátošov a ich servise u nás. Ako však dať túto šikovnosť „na papier“?
keyboard_arrow_up